Κλαύδιος Γαληνός
Δωρεάν εγγραφή Αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες και τα εργαλεία του Galinos.gr για έναν μήνα
Γαληνός Office Χρησιμοποιήστε δωρεάν το νέο cloud πρόγραμμα διαχείρισης κάθε σύγχρονου ιατρείου
Έλεγχος συγχορήγησης Ελέγξτε την αγωγή σας για αντενδείξεις και αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων
Μητρότητα και φάρμακα Ενημερωθείτε για την ασφάλεια χορήγησης ενός φαρμάκου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού
Συνδρομές Μάθετε περισσότερα για τα οφέλη και τις επιπλέον παροχές των συνδρομητικών προγραμμάτων
Ενδείξεις και αγωγές Βρείτε θεραπευτικές ενδείξεις και αγωγές για νόσους, συμπτώματα και ιατρικές πράξεις
Γνωρίζατε ότι... Μοιραζόμαστε μαζί σας γεγονότα της πορείας του Galinos.gr από το 2011 μέχρι σήμερα

Αργιλίου υδροξείδιο (Aluminium Hydroxide)

Ευρετήριο Αναφορές

Εθνικό συνταγολόγιο, κεφάλαιο 01.01.01.01.01

Ενδείξεις: Ως εξουδετερωτικό της γαστρικής έκκρισης.

Aντενδείξεις: Δεν υπάρχουν απόλυτες (βλ. Aλληλεπιδράσεις και Προσοχή στη χορήγηση).

Aνεπιθύμητες ενέργειες: Δυσκοιλιότητα είναι η συνηθέστερη. Σπανίως αναφέ ρονται ναυτία και έμετοι. Σπανιότατα και σε μακροχρόνια χορήγηση ένδεια φωσφόρου. Eπίσης έχει περιγραφεί εντερική απόφραξη από σχηματισμό κοπρολίθων, ιδιαίτερα σε ηλικιωμένα άτομα με δυσκοιλιότητα.

Aλληλεπιδράσεις: Aναστέλλει την απορρόφηση των τετρακυκλινών (πλην της δοξυκυκλίνης και ίσως της μινοκυκλίνης). Eπίσης μπορεί να μειώσει ή να καθυστερήσει την απορρόφηση πολλών φαρμάκων όπως αντιχολινεργικών, σιμετιδίνης, καρβενοξολόνης, σαλικυλικών, διγιτοξίνης, κινιδίνης, ισονιαζίδης, αλάτων σιδήρου, φαινοβαρβιτάλης κ.ά. Aκόμα μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα της κινιδίνης στο αίμα ή αντίθετα να ελαττώσει εκείνα των σαλικυλικών.

Προσοχή στη χορήγηση: Σε νεφρική ανεπάρκεια και μακροχρόνια λήψη υπάρχει αυξημένος κίνδυνος εμφάνισης συνδρόμου ένδειας φωσφόρου, μυοπαθειών, εγκεφαλοπαθειών (αναφέρονται μάλιστα και θάνατοι) ή επιβάρυνσης του ανοϊκού συνδρόμου των υποβαλλόμενων σε χρόνια αιμοκάθαρση. Eπίσης σε άτομα με έντονη δυσκοιλιότητα ή που βρίσκονται σε άναλο δίαιτα. Σε ανάγκη λήψης και άλλων φαρμάκων η λήψη τους να γίνεται με χρονικό μεσοδιάστημα 2 ωρών. Tα δισκία προτιμώνται σε ανάγκη αναστολής απορρόφησης του φωσφόρου.

Δοσολογία: Συνήθης δοσολογία 500 mg – 1 g, με τη μορφή εναιωρήματος ή μασώμενων δισκίων, 1-2 ώρες μετά από τα κύρια γεύματα και το βράδυ πριν από την κατάκλιση. Oι δόσεις μπορούν να αυξηθούν ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες όχι όμως για μακρό χρονικό διάστημα.

Φαρμακευτικά προϊόντα: PEPSAMAR/GlaxoSmithKline: tab 400mg+ x 50

+ Sodium polyhydroxy aluminium monocarbonate hexitol complex

Εθνικό συνταγολόγιο

01 Φάρμακα παθήσεων πεπτικού συστήματος

01.01 Φάρμακα αφορώντα στη λειτουργία της γαστρικής έκκρισης

01.01.01 Εξουδετερωτικά της γαστρικής έκκρισης (αντιόξινα)

01.01.01.01 Αντιόξινα, αμιγείς ουσίες

01.01.01.01.01 Αργιλίου υδροξείδιο (Aluminium Hydroxide)

Δραστικές ουσίες κεφαλαίου

Δραστική ουσία
Σύντομη περιγραφή

Το υδροξείδιο του αργιλίου (aluminium hydroxide) είναι ένα αντιόξινο βραδείας δράσης. Χρησιμοποιείται για την συμπτωματική ανακούφιση από την γαστρική υπεροξύτητα. Επιπλέον, η μαλακτική δράση του υδροξειδίου του αργιλίου βοηθά στην προστασία του φλεγμονώδους γαστρικού βλεννογόνου από περαιτέρω ερεθισμό από τις γαστρικές εκκρίσεις.

Η μαγαλδράτη (magaldrate) είναι αντιόξινη ουσία και η φαρμακολογική δράση της βασίζεται στην εξουδετέρωση του γαστρικού οξέος. Επίσης λαμβάνει χώρα δοσοεξαρτώμενη και pH-εξαρτώμενη δέσμευση των χολικών οξέων και της λυσολεκιθίνης.

Το μαγνήσιο (magnesium) ίναι το τέταρτο σημαντικότερο κατιόν στο σώμα και το δεύτερο σημαντικότερο ενδοκυτταρικό κατιόν μετά το κάλιο. Το μαγνήσιο είναι συμπαράγοντας σε περισσοτερα από 300 ενζυμικά συστήματα που συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, σε όλες τις αντιδράσεις που απαιτούν ATP. Το μαγνήσιο παίζει σημαντικό ρόλο στην ενδοκυτταρική ηλεκτρολυτική ομοιόσταση και στην σταθεροποίηση της νευρομυικής μεμβράνης.

Μπορείτε να υποστηρίξετε τον Γαληνό στην αποστολή του να παρέχει δωρεάν έγκυρη πληροφόρηση για κάθε φάρμακο απενεργοποιώντας το Ad Blocker για αυτόν τον ιστότοπο.