Κλαύδιος Γαληνός
Δωρεάν εγγραφή Αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες και τα εργαλεία του Galinos.gr για έναν μήνα
Έλεγχος συγχορήγησης Ελέγξτε την αγωγή σας για αντενδείξεις και αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων
Οι συνταγές μου Αποθηκεύστε τις συνταγές σας και μοιραστείτε τις εύκολα και με ασφάλεια
Μητρότητα και φάρμακα Ενημερωθείτε για την ασφάλεια χορήγησης ενός φαρμάκου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού
Συνδρομές Μάθετε περισσότερα για τα οφέλη και τις επιπλέον παροχές των συνδρομητικών προγραμμάτων
Ενδείξεις και αγωγές Βρείτε θεραπευτικές ενδείξεις και αγωγές για νόσους, συμπτώματα και ιατρικές πράξεις
Γνωρίζατε ότι... Μοιραζόμαστε μαζί σας γεγονότα της πορείας του Galinos.gr από το 2011 μέχρι σήμερα

Συμπτωματική συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια

Ευρετήριο Αναφορές

Ένδειξη

Ένδειξη για Εναλαπρίλη

Κωδικός I-967452
Φύλο Χωρίς διάκριση φύλου
Ηλικία Μόνο ενήλικες (18 ετών και άνω)
Πρόθεση Θεραπευτική πρόθεση

Συμπτωματική συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια

Αγωγές

Για την ένδειξη αυτή, η βιβλιογραφία αναφέρει τις εξής αγωγές:

Από του στόματος – μόνο ενήλικες (18 ετών και άνω) – 2,5 mg άπαξ ημερησίως και μετέπειτα τιτλοποίηση μέσα σε 2-4 εβδομάδες έως τα 20 mg/ημέρα σε εφάπαξ δόση ή σε 2 διαιρεμένες δόσεις

2,5 mg άπαξ ημερησίως και μετέπειτα τιτλοποίηση μέσα σε 2-4 εβδομάδες έως τα 20 mg/ημέρα σε εφάπαξ δόση ή σε 2 διαιρεμένες δόσεις
Χορήγηση

Από του στόματος, 2,5 χιλιοστογραμμάρια εναλαπρίλη, μία φορά ημερησίως, για χρονική διάρκεια 3 ημέρες. Στη συνέχεια, από του στόματος, 5 χιλιοστογραμμάρια εναλαπρίλη, διαιρεμένα ημερησίως, 2 δόσεις συνολικά, για χρονική διάρκεια 4 ημέρες. Στη συνέχεια, από του στόματος, 10 χιλιοστογραμμάρια εναλαπρίλη, διαιρεμένα ημερησίως, 1 με 2 δόσεις συνολικά, για χρονική διάρκεια 1 εβδομάδα. Στη συνέχεια, από του στόματος, 20 χιλιοστογραμμάρια εναλαπρίλη, διαιρεμένα ημερησίως, 1 με 2 δόσεις συνολικά. Η μέγιστη επιτρεπτή συνολική δόση είναι 40 χιλιοστογραμμάρια εναλαπρίλη ημερησίως.

Λεπτομερής περιγραφή

Κατά την θεραπεία της συμπτωματικής καρδιακής ανεπάρκειας η εναλαπρίλη χορηγείται επιπρόσθετα στα διουρητικά και, όπου είναι αναγκαίο, σε δακτυλίτιδα ή β-αναστολείς.

Η αρχική δόση της εναλαπρίλης σε ασθενείς με συμπτωματική καρδιακή ανεπάρκεια ή ασυμπτωματική δυσλειτουργία της αριστεράς κοιλίας είναι 2,5 mg και θα πρέπει να χορηγούνται κάτω από στενή ιατρική παρακολούθηση για να προσδιορισθεί η αρχική επίδραση στην αρτηριακή πίεση. Κατά την απουσία ή μετά την αποτελεσματική θεραπεία συμπτωματικής υπότασης, μετά την έναρξη θεραπείας με εναλαπρίλη σε καρδιακή ανεπάρκεια, η δόση θα πρέπει σταδιακά να αυξηθεί στη συνήθη δόση συντήρησης των 20 mg χορηγούμενα είτε εφάπαξ, είτε σε δύο διαιρεμένες δόσεις ανάλογα με την ανεκτικότητα του ασθενούς. Αυτή η τιτλοποίηση συνιστάται να πραγματοποιείται μέσα σε περίοδο 2-4 εβδομάδων. Η μέγιστη δόση είναι 40 mg ημερησίως, χορηγούμενη σε δύο διαιρεμένες δόσεις.

Προτεινόμενη Τιτλοποίηση Δοσολογίας της εναλαπρίλης σε Ασθενείς με Καρδιακή Ανεπάρκεια /Aσυμπτωματική Δυσλειτουργία της Αριστεράς Κοιλίας:

ΕβδομάδαΔοσολογία mg/ημέρα
Εβδομάδα 1Ημέρες 1 ως 3: 2,5 mg/ημέρα* σε εφάπαξ δόση, Ημέρες 4 ως 7: 5 mg/ημέρα σε δύο διαιρεμένες δόσεις
Εβδομάδα 210 mg/ημέρα σε εφάπαξ δόση ή σε δύο διαιρεμένες δόσεις
Εβδομάδες 3 και 420 mg/ημέρα σε εφάπαξ δόση ή σε δύο διαιρεμένες δόσεις

* Iδιαίτερες προφυλάξεις θα πρέπει να ληφθούν σε ασθενείς με νεφρική δυσλειτουργία ή σε αυτούς που λαμβάνουν διουρητικά.

Η αρτηριακή πίεση και η νεφρική λειτουργία θα πρέπει να παρακολουθούνται προσεκτικά πριν και μετά την έναρξη της θεραπείας με εναλαπρίλη επειδή έχει αναφερθεί υπόταση και (πιο σπάνια) επακόλουθη νεφρική ανεπάρκεια. Σε ασθενείς που λαμβάνουν διουρητικά, η δόση θα πρέπει να μειώνεται, εάν είναι δυνατόν, πριν την έναρξη της θεραπείας με εναλαπρίλη. H εμφάνιση υπότασης μετά την αρχική δόση της εναλαπρίλης δεν υποδηλώνει ότι η υπόταση θα επανεμφανισθεί κατά τη χρόνια θεραπεία με εναλαπρίλη και δεν αποκλείει τη συνέχιση της χορήγησης του φαρμάκου. Θα πρέπει επίσης να παρακολουθείται το κάλιο του ορού και η νεφρική λειτουργία.

Η εναλαπρίλη υδρολύεται μέσω της ηπατικής CES 1 στον ενεργό της μεταβολίτη εναλαπριλάτη, ο οποίος δρα ως αναστολέας του ΜΕΑ. Το ΜΕΑ είναι μια πεπτιδυλική διπεπτιδάση που καταλύει τη μετατροπή της αγγειοτασίνης I στην αγγειοσυσταλτική ουσία αγγειοτασίνη II και, ως εκ τούτου, η αναστολή του ΜΕΑ έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της αγγειοτασίνης II στο πλάσμα. Αυτό έχει επίσης ως αποτέλεσμα την αυξημένη δραστικότητα της ρενίνης στο πλάσμα και τη μείωση της έκκρισης αλδοστερόνης. Συνεπώς, ο μηχανισμός δράσης της εναλαπρίλης επιτυγχάνεται κυρίως μέσω της καταστολής των RAAS. Ωστόσο, το ΜΕΑ είναι πανομοιότυπο με την κινινάση ΙΙ και, ως εκ τούτου, η εναλαπρίλη μπορεί επίσης να επιδρά αναστέλλοντας την αποδόμηση της βραδυκινίνης, ενός ισχυρού αγγειοδιασταλτικού πεπτιδίου.

Αποποίηση ευθυνών: Έχουν γίνει όλες οι προσπάθειες για να εξασφαλιστεί ότι οι πληροφορίες που παρέχονται είναι ακριβείς, ενημερωμένες και πλήρεις, αλλά δεν δίνεται καμία εγγύηση για τον σκοπό αυτό. Η εμφάνιση ένδειξης ή αγωγής για μια νόσο ή ένα σύμπτωμα σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να ερμηνευθεί ως υπόδειξη ότι η αγωγή είναι αποτελεσματική ή κατάλληλη για κάθε συγκεκριμένο ασθενή. Η απουσία μιας ένδειξης ή αγωγής για μια νόσο ή ένα σύμπτωμα σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να αποκλείει την ύπαρξη άλλων κατάλληλων ουσιών και αγωγών. Η Ergobyte Πληροφορική Α.Ε. δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη για οποιαδήποτε πτυχή της υγειονομικής περίθαλψης παρέχεται με τη βοήθεια των πληροφοριών που η ίδια παρέχει.

Μπορείτε να υποστηρίξετε τον Γαληνό στην αποστολή του να παρέχει δωρεάν έγκυρη πληροφόρηση για κάθε φάρμακο απενεργοποιώντας το Ad Blocker για αυτόν τον ιστότοπο.