Κλαύδιος Γαληνός
Δωρεάν εγγραφή Αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες και τα εργαλεία του Galinos.gr για έναν μήνα
Έλεγχος συγχορήγησης Ελέγξτε την αγωγή σας για αντενδείξεις και αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων
Οι συνταγές μου Αποθηκεύστε τις συνταγές σας και μοιραστείτε τις εύκολα και με ασφάλεια
Μητρότητα και φάρμακα Ενημερωθείτε για την ασφάλεια χορήγησης ενός φαρμάκου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού
Συνδρομές Μάθετε περισσότερα για τα οφέλη και τις επιπλέον παροχές των συνδρομητικών προγραμμάτων
Ενδείξεις και αγωγές Βρείτε θεραπευτικές ενδείξεις και αγωγές για νόσους, συμπτώματα και ιατρικές πράξεις
Γνωρίζατε ότι... Μοιραζόμαστε μαζί σας γεγονότα της πορείας του Galinos.gr από το 2011 μέχρι σήμερα

Ελονοσία

Ευρετήριο Αναφορές

Ένδειξη

Ένδειξη για Μεφλοκίνη

Κωδικός I-945826
Φύλο Χωρίς διάκριση φύλου
Ηλικία Μόνο παιδιά (1 έτους - 12 ετών) , έφηβοι (12 ετών - 18 ετών) , ενήλικες (18 ετών και άνω)

Σύντομη περιγραφή

Η μεφλοκίνη ενδείκνυται για την από στόματος θεραπεία της ελονοσίας, που οφείλεται σε πλασμώδια ανθεκτικά στη χλωροκίνη ή πολυανθεκτικά στα άλλα ανθελονοσιακά φάρμακα.

Ελονοσία από Plasmodium falciparum

Αγωγές

Για την ένδειξη αυτή, η βιβλιογραφία αναφέρει τις εξής αγωγές:

Από του στόματος – όλες οι ηλικίες – 20-25 mg/kg σε 2-3 διηρημένες δόσεις ημερησίως

20-25 mg/kg σε 2-3 διηρημένες δόσεις ημερησίως
Συνολική ημερήσια δόση 20 - 25 mg ανά κιλό σωματικού βάρους
Δοσολογικό σχήμα Από 6,667 έως 8,333 mg ανά κιλό σωματικού βάρους 3 φορές την μέρα καθημερινά για 3 ημέρες
Λεπτομερής περιγραφή

Συνηθισμένη δοσολογία

Η συνιστώμενη συνολική θεραπευτική δόση της μεφλοκίνης για ασθενείς που δεν παρουσιάζουν ανοσία είναι 20-25 mg/kg σωματικού βάρους.

Ειδικές δοσολογικές οδηγίες

Για μερικώς ανοσοποιημένα άτομα, π.χ. για κατοίκους ελονοσιακών ενδημικών περιοχών, μια μειωμένη δόση μπορεί να είναι επαρκής.

Μία δεύτερη πλήρης δόση πρέπει να χορηγείται σε ασθενείς που κάνουν έμετο σε λιγότερο από 30 λεπτά αφότου λάβουν το φάρμακο. Αν ο έμετος παρουσιαστεί 30-60 λεπτά μετά τη χορήγηση, πρέπει να χορηγηθεί επιπροσθέτως μισή δόση. Μετά την αγωγή της ελονοσίας που οφείλεται σε P. vivax, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη προφύλαξη από υποτροπή με τη χρήση ενός παραγώγου της 8-αμινοκινολίνης (π.χ. πριμακίνη) προκειμένου να εξαλειφθούν οι ηπατικές μορφές.

Εάν ένας πλήρης κύκλος αγωγής με μεφλοκίνη δεν οδηγήσει σε βελτίωση μέσα σε 48-72 ώρες, η μεφλοκίνη δε θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί για επαναθεραπεία. Μια εναλλακτική θεραπεία θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί. Όταν παρουσιασθούν οξέα περιστατικά ελονοσίας κατά τη διάρκεια προφύλαξης με μεφλοκίνη, ο ιατρός πρέπει να εκτιμήσει με προσοχή ποιό ανθελονοσιακό φάρμακο θα χρησιμοποιήσει για τη θεραπεία. Όσον αφορά στη χρήση της αλοφαντρίνης.

Η μεφλοκίνη μπορεί να χορηγηθεί για τη σοβαρή οξεία μορφή της ελονοσίας μετά από μια αρχική αγωγή ενδοφλέβιας χορήγησης κινίνης διάρκειας τουλάχιστον 2-3 ημερών. Αλληλεπιδράσεις που οδηγούν σε ανεπιθύμητες ενέργειες μπορούν σε μεγάλο βαθμό να αποφευχθούν με τη διατήρηση μεσοδιαστήματος τουλάχιστον 12 ωρών μετά την τελευταία χορήγηση κινίνης.

Σε περιοχές με πολυανθεκτική ελονοσία, η αρχική θεραπεία με αρτεμισίνη ή κάποιο παράγωγό της, αν υπάρχει διαθέσιμο, ακολουθούμενη από μεφλοκίνη, αποτελεί μια εναλλακτική αγωγή.

Οι ασθενείς δεν πρέπει να αγνοήσουν την πιθανότητα να συμβεί επαναλοίμωξη ή υποτροπή μετά από αποτελεσματική ανθελονοσιακή αγωγή.

Αυτοθεραπεία

Η αυτοθεραπεία πρέπει να αρχίσει με μια δόση των 15 mg/kg περίπου. Για ασθενείς που ζυγίζουν 45 kg ή περισσότερο, η αρχική δόση πρέπει να είναι 750 mg μεφλοκίνης. Εάν δεν είναι δυνατό να ληφθεί επαγγελματική ιατρική φροντίδα μέσα σε 24 ώρες και δεν εμφανισθούν σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες, ένα δεύτερο κλάσμα της συνολικής θεραπευτικής αγωγής (500 mg σε ασθενείς που ζυγίζουν 45 kg ή περισσότερο) πρέπει να λαμβάνεται 6-8 ώρες αργότερα.

Η μεφλοκίνη (mefloquine) είναι ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται στη θεραπεία και την προφύλαξη της ελονοσίας με κύρια δράση την καταστροφή των ενδοερυθροκυτταρικών ασεξουαλικών μορφών του πλασμωδίου της ελονοσίας οι οποίες είναι παθογόνες για τον άνθρωπο.

Αποποίηση ευθυνών: Έχουν γίνει όλες οι προσπάθειες για να εξασφαλιστεί ότι οι πληροφορίες που παρέχονται είναι ακριβείς, ενημερωμένες και πλήρεις, αλλά δεν δίνεται καμία εγγύηση για τον σκοπό αυτό. Η εμφάνιση ένδειξης ή αγωγής για μια νόσο ή ένα σύμπτωμα σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να ερμηνευθεί ως υπόδειξη ότι η αγωγή είναι αποτελεσματική ή κατάλληλη για κάθε συγκεκριμένο ασθενή. Η απουσία μιας ένδειξης ή αγωγής για μια νόσο ή ένα σύμπτωμα σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να αποκλείει την ύπαρξη άλλων κατάλληλων ουσιών και αγωγών. Η Ergobyte Πληροφορική Α.Ε. δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη για οποιαδήποτε πτυχή της υγειονομικής περίθαλψης παρέχεται με τη βοήθεια των πληροφοριών που η ίδια παρέχει.

Μπορείτε να υποστηρίξετε τον Γαληνό στην αποστολή του να παρέχει δωρεάν έγκυρη πληροφόρηση για κάθε φάρμακο απενεργοποιώντας το Ad Blocker για αυτόν τον ιστότοπο.