Κλαύδιος Γαληνός
Δωρεάν εγγραφή Αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες και τα εργαλεία του Galinos.gr για έναν μήνα
Έλεγχος συγχορήγησης Ελέγξτε την αγωγή σας για αντενδείξεις και αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων
Οι συνταγές μου Αποθηκεύστε τις συνταγές σας και μοιραστείτε τις εύκολα και με ασφάλεια
Μητρότητα και φάρμακα Ενημερωθείτε για την ασφάλεια χορήγησης ενός φαρμάκου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού
Συνδρομές Μάθετε περισσότερα για τα οφέλη και τις επιπλέον παροχές των συνδρομητικών προγραμμάτων
Ενδείξεις και αγωγές Βρείτε θεραπευτικές ενδείξεις και αγωγές για νόσους, συμπτώματα και ιατρικές πράξεις
Γνωρίζατε ότι... Μοιραζόμαστε μαζί σας γεγονότα της πορείας του Galinos.gr από το 2011 μέχρι σήμερα

Υπερκοιλιακή ταχυκαρδία

Ευρετήριο Αναφορές

Ένδειξη

Ένδειξη για Λανδιολόλη

Κωδικός I-933637
Φύλο Χωρίς διάκριση φύλου
Ηλικία Μόνο ενήλικες (18 ετών και άνω)

Σύντομη περιγραφή

Υπερκοιλιακή ταχυκαρδία και για τον ταχύ έλεγχο της κοιλιακής συχνότητας σε ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή ή κολπικό πτερυγισμό κατά τη διεγχειρητική και μετεγχειρητική περίοδο ή άλλες περιστάσεις κατά τις οποίες είναι επιθυμητός ο βραχυχρόνιος έλεγχος της κοιλιακής συχνότητας με έναν παράγοντα βραχείας δράσης.

Υπερκοιλιακή ταχυκαρδία

Αγωγές

Για την ένδειξη αυτή, η βιβλιογραφία αναφέρει τις εξής αγωγές:

Ενδοφλέβια – όλες οι ηλικίες – 10-100 ug/kg

10-100 ug/kg
Συνολική ημερήσια δόση 10 - 100 ug ανά κιλό σωματικού βάρους
Δοσολογικό σχήμα Από 10 έως 100 ug ανά κιλό σωματικού βάρους μία φορά καθημερινά για 1 ημέρες
Δόση εφόδου 100 ug ανά κιλό σωματικού βάρους
Λεπτομερής περιγραφή

Η λανδιολόλη προορίζεται για ενδοφλέβια χρήση σε ελεγχόμενο περιβάλλον. Η λανδιολόλη πρέπει να χορηγείται μόνο από εξειδικευμένο επαγγελματία υγείας. Η δοσολογία της λανδιολόλης πρέπει να εξατομικεύεται.

Ξεκινήστε την ενδοφλέβια έγχυση με μία δόση εφόδου των 100 μικρογραμμαρίων/kg σωματικού βάρους για 1 λεπτό, ακολουθούμενη από συνεχή ενδοφλέβια έγχυση 10-40 μικρογραμμαρίων/kg σωματικού βάρους/λεπτό.

Εάν δεν απαιτείται ταχεία έναρξη βραδυκαρδιακής δράσης (εντός 2 έως 4 λεπτών), η έναρξη της έγχυσης με τον ρυθμό της έγχυσης συντήρησης των 10-40 μικρογραμμαρίων/kg σωματικού βάρους/λεπτό θα επιφέρει αποτέλεσμα εντός 10-20 λεπτών.

Μέγιστη δόση: Σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί θεραπευτική ανταπόκριση με αυτό το δοσολογικό σχήμα, η δόση συντήρησης μπορεί να αυξηθεί έως τα 80 μικρογραμμάρια/kg σωματικού βάρους/λεπτό, εάν η καρδιαγγειακή κατάσταση του ασθενούς απαιτεί και επιτρέπει μια τέτοια αύξηση της δόσης.

Πίνακας μετατροπής για την αρχική ενδοφλέβια έγχυση από μικρογραμμάρια/kg/λεπτό σε ml/ώρα (λανδιολόλη 300 mg/50 ml = περιεκτικότητα 6 mg/ml):

Σωματικό βάρος (kg)100 μg/kg για 1 λεπτό 
4040ml/ώρα
5050ml/ώρα
6060ml/ώρα
7070ml/ώρα
8080ml/ώρα
9090ml/ώρα
100100ml/ώρα

Πίνακας μετατροπής για τη συνεχή ενδοφλέβια έγχυση: μικρογραμμάρια/kg/λεπτό σε ml/ώρα (λανδιολόλη 300 mg/50 ml = περιεκτικότητα 6 mg/ml):

Σωματικό βάρος (kg)10 μg/kg/λεπτό20 μg/kg/λεπτό30 μg/kg/λεπτό40 μg/kg/λεπτό80 μg/kg/λεπτό 
4048121632ml/ώρα
50510152040ml/ώρα
60612182448ml/ώρα
70714212856ml/ώρα
80816243264ml/ώρα
90918273672ml/ώρα
1001020304080ml/ώρα

Η μέγιστη συνιστώμενη ημερήσια δόση λανδιολόλης είναι 8.064 mg/ασθενή/ημέρα (με βάση τη δόση των 80 μικρογραμμαρίων/kg σωματικού βάρους/λεπτό για έναν ασθενή 70 κιλών και μέγιστη διάρκεια έγχυσης 24 ώρες).

Υπάρχει περιορισμένη εμπειρία με διάρκεια της έγχυσης λανδιολόλης πέραν των 24 ωρών.

Σε περίπτωση εμφάνισης ανεπιθύμητης ενέργειας, η δόση της λανδιολόλης θα πρέπει να μειωθεί ή η έγχυση να διακοπεί, και οι ασθενείς πρέπει να λάβουν κατάλληλη ιατρική θεραπεία εάν είναι απαραίτητο. Σε περίπτωση υπότασης ή βραδυκαρδίας, η χορήγηση της λανδιολόλης μπορεί να ξαναρχίσει σε χαμηλότερη δόση μετά την επάνοδο της αρτηριακής πίεσης ή της καρδιακής συχνότητας σε αποδεκτό επίπεδο. Σε ασθενείς με χαμηλή συστολική αρτηριακή πίεση απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή κατά την προσαρμογή της δοσολογίας και κατά τη διάρκεια της έγχυσης συντήρησης.

Μετάβαση σε άλλο φάρμακο: Μετά την επίτευξη επαρκούς ελέγχου της καρδιακής συχνότητας και σταθεροποίησης της κλινικής κατάστασης, μπορεί να πραγματοποιηθεί μετάβαση σε εναλλακτικά φαρμακευτικά προϊόντα (όπως χορηγούμενα από του στόματος αντιαρρυθμικά).

Όταν η λανδιολόλη αντικαθίσταται από εναλλακτικά φαρμακευτικά προϊόντα, ο γιατρός θα πρέπει να εξετάζει προσεκτικά την επισήμανση και τη δοσολογία του εναλλακτικού φαρμάκου, και η δοσολογία της λανδιολόλης μπορεί να μειωθεί ως εξής:

  • Εντός της πρώτης ώρας μετά την χορήγηση της πρώτης δόσης του εναλλακτικού φαρμακευτικού προϊόντος, ο ρυθμός έγχυσης της λανδιολόλης θα πρέπει να μειωθεί κατά το ήμισυ (50%).
  • Μετά τη χορήγηση της δεύτερης δόσης του εναλλακτικού φαρμακευτικού προϊόντος, θα πρέπει να επιβλέπεται η ανταπόκριση του ασθενούς και εάν διατηρηθεί ικανοποιητικός έλεγχος για τουλάχιστον μία ώρα, η έγχυση της λανδιολόλης μπορεί να διακοπεί.
Ιδιαιτερότητες δοσολογίας

Η λανδιολόλη πρέπει να χορηγείται ενδοφλεβίως μέσω κεντρικής γραμμής ή περιφερικής γραμμής και δεν πρέπει να χορηγείται μέσω της ίδιας ενδοφλέβιας γραμμής με άλλα φαρμακευτικά προϊόντα.

Η λανδιολόλη (landiolol) είναι ένας υψηλά εκλεκτικός ανταγωνιστής των β1αδρενεργικών υποδοχέων που αναστέλλει τις θετικές χρονότροπες δράσεις των κατεχολαμινών, αδρεναλίνης και νοραδρεναλίνης, στην καρδιά, όπου επικρατούν οι β1υποδοχείς. Η λανδιολόλη, όπως άλλοι β-αποκλειστές, θεωρείται ότι μειώνει τον συμπαθητικό τόνο, με αποτέλεσμα τη μείωση της καρδιακής συχνότητας, τη μείωση της αυτόματης πυροδότησης έκτοπων βηματοδοτικών κέντρων, την επιβράδυνση της αγωγής και την αύξηση της ανερέθιστης περιόδου του κολποκοιλιακού κόμβου.

Αποποίηση ευθυνών: Έχουν γίνει όλες οι προσπάθειες για να εξασφαλιστεί ότι οι πληροφορίες που παρέχονται είναι ακριβείς, ενημερωμένες και πλήρεις, αλλά δεν δίνεται καμία εγγύηση για τον σκοπό αυτό. Η εμφάνιση ένδειξης ή αγωγής για μια νόσο ή ένα σύμπτωμα σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να ερμηνευθεί ως υπόδειξη ότι η αγωγή είναι αποτελεσματική ή κατάλληλη για κάθε συγκεκριμένο ασθενή. Η απουσία μιας ένδειξης ή αγωγής για μια νόσο ή ένα σύμπτωμα σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να αποκλείει την ύπαρξη άλλων κατάλληλων ουσιών και αγωγών. Η Ergobyte Πληροφορική Α.Ε. δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη για οποιαδήποτε πτυχή της υγειονομικής περίθαλψης παρέχεται με τη βοήθεια των πληροφοριών που η ίδια παρέχει.

Μπορείτε να υποστηρίξετε τον Γαληνό στην αποστολή του να παρέχει δωρεάν έγκυρη πληροφόρηση για κάθε φάρμακο απενεργοποιώντας το Ad Blocker για αυτόν τον ιστότοπο.