Κλαύδιος Γαληνός
Δωρεάν εγγραφή Αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες και τα εργαλεία του Galinos.gr για έναν μήνα
Έλεγχος συγχορήγησης Ελέγξτε την αγωγή σας για αντενδείξεις και αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων
Οι συνταγές μου Αποθηκεύστε τις συνταγές σας και μοιραστείτε τις εύκολα και με ασφάλεια
Μητρότητα και φάρμακα Ενημερωθείτε για την ασφάλεια χορήγησης ενός φαρμάκου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού
Συνδρομές Μάθετε περισσότερα για τα οφέλη και τις επιπλέον παροχές των συνδρομητικών προγραμμάτων
Ενδείξεις και αγωγές Βρείτε θεραπευτικές ενδείξεις και αγωγές για νόσους, συμπτώματα και ιατρικές πράξεις
Γνωρίζατε ότι... Μοιραζόμαστε μαζί σας γεγονότα της πορείας του Galinos.gr από το 2011 μέχρι σήμερα

Πολλαπλό μυέλωμα

Ευρετήριο Αναφορές

Ένδειξη

Ένδειξη για Τεκλισταμάμπη

Κωδικός I-849499
Φύλο Χωρίς διάκριση φύλου
Ηλικία Μόνο ενήλικες (18 ετών - 65 ετών)
Πρόθεση Θεραπευτική πρόθεση

Σύντομη περιγραφή

Η τεκλισταμάμπη ενδείκνυται ως μονοθεραπεία για τη θεραπεία ενήλικων ασθενών με υποτροπιάζον και ανθεκτικό πολλαπλό μυέλωμα, οι οποίοι έχουν λάβει τουλάχιστον τρεις προηγούμενες θεραπείες, συμπεριλαμβανομένου ενός ανοσοτροποποιητικού παράγοντα, ενός αναστολέα πρωτεασώματος και ενός αντι-CD38 αντισώματος και οι οποίοι έχουν εμφανίσει εξέλιξη της νόσου κατά την τελευταία θεραπεία.

Πολλαπλό μυέλωμα

Αγωγές

Για την ένδειξη αυτή, η βιβλιογραφία αναφέρει τις εξής αγωγές:

Υποδόρια – μόνο ενήλικες (18 ετών - 65 ετών) – 0,06 mg/kg εφάπαξ την Ημέρα 1, 0,3 mg /kg εφάπαξ την Ημέρα 3, 1,5 mg/kg εφάπαξ την Ημέρα 5 και μετέπειτα 1,5 mg/kg μία φορά την εβδομάδα

0,06 mg/kg εφάπαξ την Ημέρα 1, 0,3 mg /kg εφάπαξ την Ημέρα 3, 1,5 mg/kg εφάπαξ την Ημέρα 5 και μετέπειτα 1,5 mg/kg μία φορά την εβδομάδα
Χορήγηση

Υποδόρια, συνολικά 0,06 χιλιοστογραμμάρια τεκλισταμάμπη ανά κιλό σωματικού βάρους, εφάπαξ, για χρονική διάρκεια 2 ημέρες. Στη συνέχεια, υποδόρια, συνολικά 0,3 χιλιοστογραμμάρια τεκλισταμάμπη ανά κιλό σωματικού βάρους, εφάπαξ, για χρονική διάρκεια 2 με 7 ημέρες. Στη συνέχεια, υποδόρια, συνολικά 1,5 χιλιοστογραμμάρια τεκλισταμάμπη ανά κιλό σωματικού βάρους, εφάπαξ, για χρονική διάρκεια 1 εβδομάδα. Στη συνέχεια, υποδόρια, 1,5 χιλιοστογραμμάρια τεκλισταμάμπη ανά κιλό σωματικού βάρους, μία φορά εβδομαδιαίως.

Λεπτομερής περιγραφή

Φαρμακευτικά προϊόντα προ της θεραπείας θα πρέπει να χορηγούνται πριν από κάθε δόση της τεκλισταμάμπης στο σταδιακά αυξανόμενο δοσολογικό σχήμα (βλ. παρακάτω).

Το σταδιακά αυξανόμενο δοσολογικό σχήμα της τεκλισταμάμπης δεν πρέπει να χορηγείται σε ασθενείς με ενεργή λοίμωξη.

Συνιστώμενο δοσολογικό σχήμα

Το συνιστώμενο δοσολογικό σχήμα για την τεκλισταμάμπη δίνεται στον Πίνακα 1. Οι συνιστώμενες δόσεις της τεκλισταμάμπης είναι 1,5 mg/kg με υποδόρια (SC) ένεση ανά εβδομάδα, αφού έχουν προηγηθεί σταδιακά αυξανόμενες δόσεις των 0,06 mg/kg και 0,3 mg/kg.

Η θεραπεία με την τεκλισταμάμπη θα πρέπει να ξεκινά σύμφωνα με το σταδιακά αυξανόμενο δοσολογικό σχήμα στον Πίνακα 1 προκειμένου να μειωθεί η επίπτωση και η βαρύτητα του συνδρόμου απελευθέρωσης κυτταροκινών. Λόγω του κινδύνου εμφάνισης συνδρόμου απελευθέρωσης κυτταροκινών, οι ασθενείς θα πρέπει να λαμβάνουν οδηγία να παραμείνουν κοντά σε μονάδα υγειονομικής περίθαλψης και να παρακολουθούνται για σημεία και συμπτώματα καθημερινά για 48 ώρες μετά τη χορήγηση όλων των δόσεων στο πλαίσιο του σταδιακά αυξανόμενου δοσολογικού σχήματος της τεκλισταμάμπης.

Μη τήρηση των συνιστώμενων δόσεων ή του δοσολογικού σχήματος για την έναρξη της θεραπείας ή επανέναρξη της θεραπείας μετά από καθυστερήσεις δόσεων μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη συχνότητα και βαρύτητα των ανεπιθύμητων ενεργειών που σχετίζονται με τον μηχανισμό δράσης, ιδιαίτερα του συνδρόμου απελευθέρωσης κυτταροκινών.

Πίνακας 1. Δοσολογικό σχήμα της τεκλισταμάμπης:

Δοσολογικό σχήμα Ημέρα Δόσηα
Σταδιακά
αυξανόμενο
δοσολογικό σχήμαε
Ημέρα 1 Σταδιακά
αυξανόμενη δόση 1
0,06 mg/kg εφάπαξ
δόση
Ημέρα 3β Σταδιακά
αυξανόμενη δόση 2
0,3 mg/kg εφάπαξ
δόση
Ημέρα 5γ Πρώτη δόση
συντήρησης
1,5 mg/kg εφάπαξ
δόση
Εβδομαδιαίο
δοσολογικό σχήμαε
Μία εβδομάδα μετά την
πρώτη δόση
συντήρησης και
εβδομαδιαία εφεξήςδ
Επόμενες δόσεις
συντήρησης
1,5 mg/kg μία φορά
την εβδομάδα

α Η δόση βασίζεται στο πραγματικό σωματικό βάρος και θα πρέπει να χορηγείται υποδορίως.
β Η Σταδιακά αυξανόμενη δόση 2 μπορεί να δοθεί μεταξύ 2 έως 7 ημέρες μετά την Σταδιακά αυξανόμενη δόση 1.
γ Η πρώτη δόση συντήρησης μπορεί να δοθεί μεταξύ 2 έως 7 ημέρες μετά την Σταδιακά αυξανόμενη δόση 2. Αυτή είναι η πρώτη πλήρης δόση θεραπείας (1,5 mg/kg).
δ Τηρήστε ελάχιστο διάστημα πέντε ημερών ανάμεσα στις εβδομαδιαίες δόσεις συντήρησης.
ε Βλ. Πίνακα 2 για συστάσεις για την επανέναρξη της τεκλισταμάμπης μετά από καθυστερήσεις δόσεων.

Διάρκεια θεραπείας

Oι ασθενείς θα πρέπει να λαμβάνουν θεραπεία με τεκλισταμάμπη μέχρι την εξέλιξη της νόσου ή την εμφάνιση μη αποδεκτής τοξικότητας.

Φαρμακευτικά προϊόντα προ της θεραπείας

Τα ακόλουθα φαρμακευτικά προϊόντα προ της θεραπείας πρέπει να χορηγούνται 1 έως 3 ώρες πριν από κάθε δόση του σταδιακά αυξανόμενου δοσολογικού σχήματος της τεκλισταμάμπης (βλ. Πίνακα 1) προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος συνδρόμου απελευθέρωσης κυτταροκινών.

  • Κορτικοστεροειδές (από στόματος ή ενδοφλέβια δεξαμεθαζόνη 16 mg)
  • Αντιισταμινικό (από στόματος ή ενδοφλέβια διφαινυδραμίνη 50 mg, ή ισοδύναμο)
  • Αντιπυρετικά (από στόματος ή ενδοφλέβια ακετομινοφαίνη 650 έως 1.000 mg, ή ισοδύναμο)

Η χορήγηση φαρμακευτικών προϊόντων προ της θεραπείας μπορεί επίσης να απαιτηθεί πριν από τη χορήγηση των επόμενων δόσεων της τεκλισταμάμπης για τους ακόλουθους ασθενείς:

  • Ασθενείς που επαναλαμβάνουν δόσεις στο πλαίσιο του σταδιακά αυξανόμενου δοσολογικού σχήματος της τεκλισταμάμπης λόγω καθυστερήσεων δόσεων (Πίνακας 2), ή
  • Ασθενείς που εμφάνισαν CRS μετά την προηγούμενη δόση.

Πρόληψη της επανενεργοποίησης του έρπητα ζωστήρα

Πριν από την έναρξη θεραπείας με την τεκλισταμάμπη, θα πρέπει να εξετάζεται το ενδεχόμενο χορήγησης αντιιικής προφυλακτικής αγωγής για την πρόληψη της επανενεργοποίησης του ιού του έρπητα ζωστήρα, σύμφωνα με τις τοπικές θεσμικές κατευθυντήριες οδηγίες.

Επανέναρξη της τεκλισταμάμπης μετά από καθυστέρηση δόσης

Εάν καθυστερήσει μια δόση της τεκλισταμάμπης, η θεραπεία θα πρέπει να ξεκινά εκ νέου βάσει των συστάσεων που αναφέρονται στον Πίνακα 2 και η τεκλισταμάμπη θα πρέπει να συνεχίζεται σύμφωνα με το δοσολογικό σχήμα (βλ. Πίνακα 1). Τα φαρμακευτικά προϊόντα προ της θεραπείας θα πρέπει να χορηγούνται όπως υποδεικνύεται στον Πίνακα 2. Οι ασθενείς θα πρέπει να παρακολουθούνται αναλόγως.

Πίνακας 2. Συστάσεις για την επανέναρξη της θεραπείας με τεκλισταμάμπη μετά από καθυστέρηση δόσης:

Τελευταία δόση που
χορηγήθηκε
Διάρκεια της
καθυστέρησης από την
τελευταία δόση που
χορηγήθηκε
Ενέργεια
Σταδιακά
αυξανόμενη δόση 1
Πάνω από 7 ημέρεςΞεκινήστε ξανά το σταδιακά αυξανόμενο
δοσολογικό σχήμα της τεκλισταμάμπης με την
Σταδιακά αυξανόμενη δόση 1 (0,06 mg/kg)α.
Σταδιακά
αυξανόμενη δόση 2
8 ημέρες έως 28 ημέρεςΕπαναλάβετε την Σταδιακά αυξανόμενη δόση 2
(0,3 mg/kg)α και συνεχίστε το σταδιακά
αυξανόμενο δοσολογικό σχήμα της
τεκλισταμάμπη.
Πάνω από 28 ημέρεςΞεκινήστε ξανά το σταδιακά αυξανόμενο
δοσολογικό σχήμα της τεκλισταμάμπης με την
Σταδιακά αυξανόμενη δόση 1 (0,06 mg/kg)α.
Οποιεσδήποτε δόσεις
συντήρησης
8 ημέρες έως 28 ημέρεςΣυνεχίστε το δοσολογικό σχήμα της
τεκλισταμάμπης με τη δόση συντήρησης
(1,5 mg/kg)α.
πάνω από 28 ημέρεςΞεκινήστε ξανά το σταδιακά αυξανόμενο
δοσολογικό σχήμα της τεκλισταμάμπης με την
Σταδιακά αυξανόμενη δόση 1 (0,06 mg/kg)α.

α Τα φαρμακευτικά προϊόντα προ της θεραπείας θα πρέπει να χορηγούνται πριν από τη δόση της και οι ασθενείς να παρακολουθούνται αναλόγως.

Η τεκλισταμάμπη είναι ένα πλήρους μεγέθους, διειδικό αντίσωμα IgG4-PAA που στοχεύει τον CD3 υποδοχέα που εκφράζεται στην επιφάνεια των T κυττάρων καθώς και το αντιγόνο ωρίμανσης των B κυττάρων (BCMA), το οποίο εκφράζεται στην επιφάνεια των κακοήθων κυττάρων B προέλευσης του πολλαπλού μυυελώματος, καθώς και των B κυττάρων και πλασματοκυττάρων όψιμου σταδίου. Με τις δύο θέσεις σύνδεσής της, η τεκλισταμάμπη είναι σε θέση να φέρει τα CD3+ T κύτταρα σε άμεση γειτνίαση με τα BCMA+ κύτταρα, με αποτέλεσμα την ενεργοποίηση των T κυττάρων και την επακόλουθη λύση και τον θάνατο των BCMA+ κυττάρων, που διαμεσολαβείται από την εκκρινόμενη περφορίνη και διάφορα γρένζυμα που αποθηκεύονται στα εκκριτικά κυστίδια των κυτταροτοξικών T κυττάρων.

Αποποίηση ευθυνών: Έχουν γίνει όλες οι προσπάθειες για να εξασφαλιστεί ότι οι πληροφορίες που παρέχονται είναι ακριβείς, ενημερωμένες και πλήρεις, αλλά δεν δίνεται καμία εγγύηση για τον σκοπό αυτό. Η εμφάνιση ένδειξης ή αγωγής για μια νόσο ή ένα σύμπτωμα σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να ερμηνευθεί ως υπόδειξη ότι η αγωγή είναι αποτελεσματική ή κατάλληλη για κάθε συγκεκριμένο ασθενή. Η απουσία μιας ένδειξης ή αγωγής για μια νόσο ή ένα σύμπτωμα σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να αποκλείει την ύπαρξη άλλων κατάλληλων ουσιών και αγωγών. Η Ergobyte Πληροφορική Α.Ε. δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη για οποιαδήποτε πτυχή της υγειονομικής περίθαλψης παρέχεται με τη βοήθεια των πληροφοριών που η ίδια παρέχει.

Μπορείτε να υποστηρίξετε τον Γαληνό στην αποστολή του να παρέχει δωρεάν έγκυρη πληροφόρηση για κάθε φάρμακο απενεργοποιώντας το Ad Blocker για αυτόν τον ιστότοπο.