Κλαύδιος Γαληνός
Δωρεάν εγγραφή Αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες και τα εργαλεία του Galinos.gr για έναν μήνα
Έλεγχος συγχορήγησης Ελέγξτε την αγωγή σας για αντενδείξεις και αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων
Οι συνταγές μου Αποθηκεύστε τις συνταγές σας και μοιραστείτε τις εύκολα και με ασφάλεια
Μητρότητα και φάρμακα Ενημερωθείτε για την ασφάλεια χορήγησης ενός φαρμάκου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού
Συνδρομές Μάθετε περισσότερα για τα οφέλη και τις επιπλέον παροχές των συνδρομητικών προγραμμάτων
Ενδείξεις και αγωγές Βρείτε θεραπευτικές ενδείξεις και αγωγές για νόσους, συμπτώματα και ιατρικές πράξεις
Γνωρίζατε ότι... Μοιραζόμαστε μαζί σας γεγονότα της πορείας του Galinos.gr από το 2011 μέχρι σήμερα

Ψύχωση κατά τη διάρκεια της πορείας της νόσου του Parkinson

Ευρετήριο Αναφορές

Ένδειξη

Ένδειξη για Κλοζαπίνη

Κωδικός I-847927
Φύλο Χωρίς διάκριση φύλου
Ηλικία Μόνο ενήλικες (18 ετών και άνω)

Σύντομη περιγραφή

Η κλοζαπίνη ενδείκνυται επίσης στις ψυχωσικές διαταραχές που παρουσιάζονται κατά τη διάρκεια της πορείας της νόσου του Parkinson, στις περιπτώσεις που η κλασική θεραπεία έχει αποτύχει.

Ψύχωση που συνυπάρχει και οφείλεται στη νόσο Parkinson

Αγωγές

Για την ένδειξη αυτή, η βιβλιογραφία αναφέρει τις εξής αγωγές:

Από του στόματος – όλες οι ηλικίες – 12,5-100 mg σε 2 διηρημένες δόσεις ημερησίως

12,5-100 mg σε 2 διηρημένες δόσεις ημερησίως
Συνολική ημερήσια δόση 12,5 - 900 mg
Δοσολογικό σχήμα Από 6,25 έως 450 mg 2 φορές την μέρα καθημερινά
Δόση εφόδου 12,5 mg
Λεπτομερής περιγραφή

Θεραπεία έναρξης

Η αρχική δόση δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 12,5mg/ηµέρα (µισό δισκία των 25mg), χορηγούμενη το βράδυ. Στη συνέχεια, αύξηση της δόσης πρέπει να γίνεται ανά 12,5mg, µε µέγιστο δύο αυξήσεις την εβδοµάδα µέχρι ένα µέγιστο των 50mg, δόση η οποία δεν µπορεί να επιτευχθεί πριν από το τέλος της δεύτερης εβδομάδας. Η συνολική ημερήσια δόση είναι προτιμότερο να χορηγείται σε μία μόνο δόση το βράδυ.

Εύρος της θεραπευτικής δόσης

Η µέση αποτελεσµατική δόση είναι συνήθως µεταξύ των 25 και 37,5 mg/ηµέρα. Σε περίπτωση που η θεραπεία µε δόση 50 mg για µία εβδοµάδα τουλάχιστον αποτύχει να προκαλέσει μία ικανοποιητική θεραπευτική απάντηση, η δόση µπορεί να αυξηθεί προσεκτικά ανά 12.5 mg/εβδομάδα.

Μέγιστη δόση

Η δόση των 50 mg/ηµέρα πρέπει να υπερβαίνεται µόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις και η μέγιστη δόση των 100 mg/ηµέρα δεν πρέπει να υπερβαίνεται ποτέ.

Η αύξηση της δόσης πρέπει να περιορίζεται ή να αναβάλλεται αν εµφανιστεί ορθοστατική υπόταση, υπερβολική καταστολή ή σύγχυση. Η αρτηριακή πίεση πρέπει να παρακολουθείται κατά τη διάρκεια των πρώτων εβδοµάδων της θεραπείας.

Δόση συντήρησης

Όταν υπάρχει ολοκληρωτική ύφεση των ψυχωσικών συµπτωµάτων τουλάχιστον για 2 εβδοµάδες, είναι δυνατή η αύξηση των αντιπαρκινσονικών φαρµάκων αν ενδείκνυται από την κινητική κατάσταση. Αν αυτή η προσέγγιση προκαλέσει επανεµφάνιση των ψυχωσικών συµπτωµάτων, η δόση της κλοζαπίνης µπορεί να αυξηθεί ανά 12,5mg/εβδοµάδα µε µέγιστη δόση τα 100mg/ηµέρα, χορηγούµενα σε µία ή δύο διαιρεµένες δόσεις (βλ. παραπάνω).

Τερµατισµός της θεραπείας

Συνιστάται σταδιακή µείωση της δοσολογίας ανά 12,5mg για µια περίοδο τουλάχιστον µίας εβδοµάδας (κατά προτίµηση δύο).

Η θεραπεία πρέπει να διακόπτεται αµέσως σε περίπτωση ουδετεροπενίας ή ακοκκιοκυττάρωσης. Σε αυτή την περίπτωση είναι απαραίτητη η προσεκτική ψυχιατρική παρακολούθηση του ασθενούς επειδή τα συµπτώµατα µπορούν να εµφανιστούν γρήγορα.

Η κλοζαπίνη (clozapine) έχει αποδειχθεί ότι είναι ένας αντιψυχωσικός παράγοντας, ο οποίος διαφέρει από τα κλασικά αντιψυχωσικά. Η κλοζαπίνη έχει ισχυρές αντι-αλφα-αδρενεργικές, αντιχολινεργικές, αντιισταµινικές και ανασταλτικές της εγρήγορσης επιδράσεις. Έχει επίσης αποδειχθεί ότι διαθέτει αντισεροτονινεργικές ιδιότητες.

Αποποίηση ευθυνών: Έχουν γίνει όλες οι προσπάθειες για να εξασφαλιστεί ότι οι πληροφορίες που παρέχονται είναι ακριβείς, ενημερωμένες και πλήρεις, αλλά δεν δίνεται καμία εγγύηση για τον σκοπό αυτό. Η εμφάνιση ένδειξης ή αγωγής για μια νόσο ή ένα σύμπτωμα σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να ερμηνευθεί ως υπόδειξη ότι η αγωγή είναι αποτελεσματική ή κατάλληλη για κάθε συγκεκριμένο ασθενή. Η απουσία μιας ένδειξης ή αγωγής για μια νόσο ή ένα σύμπτωμα σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να αποκλείει την ύπαρξη άλλων κατάλληλων ουσιών και αγωγών. Η Ergobyte Πληροφορική Α.Ε. δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη για οποιαδήποτε πτυχή της υγειονομικής περίθαλψης παρέχεται με τη βοήθεια των πληροφοριών που η ίδια παρέχει.

Μπορείτε να υποστηρίξετε τον Γαληνό στην αποστολή του να παρέχει δωρεάν έγκυρη πληροφόρηση για κάθε φάρμακο απενεργοποιώντας το Ad Blocker για αυτόν τον ιστότοπο.