Κλαύδιος Γαληνός
Δωρεάν εγγραφή Αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες και τα εργαλεία του Galinos.gr για έναν μήνα
Έλεγχος συγχορήγησης Ελέγξτε την αγωγή σας για αντενδείξεις και αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων
Οι συνταγές μου Αποθηκεύστε τις συνταγές σας και μοιραστείτε τις εύκολα και με ασφάλεια
Μητρότητα και φάρμακα Ενημερωθείτε για την ασφάλεια χορήγησης ενός φαρμάκου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού
Συνδρομές Μάθετε περισσότερα για τα οφέλη και τις επιπλέον παροχές των συνδρομητικών προγραμμάτων
Ενδείξεις και αγωγές Βρείτε θεραπευτικές ενδείξεις και αγωγές για νόσους, συμπτώματα και ιατρικές πράξεις
Γνωρίζατε ότι... Μοιραζόμαστε μαζί σας γεγονότα της πορείας του Galinos.gr από το 2011 μέχρι σήμερα

Τοπική αναισθησία

Ευρετήριο Αναφορές

Ένδειξη

Ένδειξη για Λεβοβουπιβακαΐνη

Κωδικός I-844557
Φύλο Χωρίς διάκριση φύλου
Ηλικία Μόνο ενήλικες (18 ετών και άνω)

Σύντομη περιγραφή

Mικρές δόσεις τοπικών αναισθητικών οι οποίες ενίονται στο κεφάλι και στην περιοχή του αυχένα, συμπεριλαμβανομένης και της οπισθοβολβικής περιοχής, του αποκλεισμού του οδοντοειδούς και του αστεροειδούς γαγγλίου, μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητες ενέργειες παρόμοιες με τις εκδηλώσεις γενικής τοξικότητας που παρατηρούνται με την ακούσια ενδοαγγειακή έγχυση μεγαλύτερων δόσεων. Οι διαδικασίες έγχυσης απαιτούν τη μέγιστη προσοχή. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι πιθανό να οφείλονται σε ενδοαρτηριακή έγχυση του τοπικού αναισθητικού με παλίνδρομη ροή προς την εγκεφαλική κυκλοφορία. Επίσης είναι πιθανό να οφείλονται σε παρακέντηση του ελύτρου του οπτικού νεύρου κατά τη διάρκεια οπισθοβολβικού αποκλεισμού σε συνδυασμό με τη διάχυση του τοπικού αναισθητικού κατά μήκος του υποσκληριδίου διαστήματος στο μεσεγκέφαλο. Στους ασθενείς στους οποίους εκτελούνται αυτοί οι αποκλεισμοί θα πρέπει να ελέγχονται και να παρακολουθούνται συνεχώς το κυκλοφορικό και το αναπνευστικό τους. Θα πρέπει να είναι άμεσα διαθέσιμα εξοπλισμός ανάνηψης και εκπαιδευμένα άτομα στην αντιμετώπιση ανεπιθύμητων ενεργειών.

Τοπική ανασθησία

Αγωγές

Για την ένδειξη αυτή, η βιβλιογραφία αναφέρει τις εξής αγωγές:

Με διήθηση – όλες οι ηλικίες – 2,5-150 mg

2,5-150 mg
Συνολική ημερήσια δόση 2,5 - 150 mg
Δοσολογικό σχήμα Από 2,5 έως 150 mg μία φορά καθημερινά
Λεπτομερής περιγραφή

O παρακάτω πίνακας αποτελεί οδηγό δοσολογίας για τις πιο συχνά χρησιμοποιούμενες τεχνικές αναισθησίας. Για πρόκληση αναλγησίας (π.χ. επισκληρίδιος χορήγηση για αντιμετώπιση του πόνου), συνιστώνται οι χαμηλότερες συγκεντρώσεις και δόσεις. Όπου απαιτείται πιο βαθιά ή παρατεταμένη αναισθησία με πλήρη μυϊκή χάλαση (π.χ. επισκληρίδιος ή περιβολβική αναισθησία), μπορούν να χρησιμοποιηθούν οι υψηλότερες συγκεντρώσεις. Συνιστάται προσεκτική αναρρόφηση πριν και κατά τη διάρκεια της ένεσης, για να αποτραπεί η ενδοαγγειακή ένεση.

Υπάρχει περιορισμένη εμπειρία για την ασφάλεια της θεραπείας με λεβοβουπιβακαΐνη για περιόδους που υπερβαίνουν τις 24 ώρες. Προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος σοβαρών νευρολογικών επιπλοκών, πρέπει να παρακολουθείται στενά ο ασθενής και η διάρκεια χορήγησης της λεβοβουπιβακαΐνης.

H αναρρόφηση πρέπει να επαναλαμβάνεται πριν και κατά τη διάρκεια χορήγησης της δόσης εφόδου, που πρέπει να ενίεται αργά και σε σταδιακά αυξανόμενες δόσεις, με ρυθμό 7,5-30 mg/min, ενώ πρέπει να παρακολουθούνται στενά οι ζωτικές λειτουργίες του ασθενούς και να διατηρείται η προφορική επικοινωνία.

Aν παρουσιαστούν τοξικά συμπτώματα, η ένεση πρέπει να διακόπτεται αμέσως.

Mέγιστη δόση

H μέγιστη δοσολογία πρέπει να καθορίζεται κατόπιν εκτιμήσεως του μεγέθους του σώματος και της φυσικής κατάστασης του ασθενούς, μαζί με τη συγκέντρωση του φαρμάκου και την περιοχή και την οδό χορήγησης. Η έναρξη και η διάρκεια της αναισθησίας διαφέρει από ασθενή σε ασθενή. Η εμπειρία από τις κλινικές μελέτες δείχνει έναρξη της κατάλληλης για χειρουργική επέμβαση αναισθησίας σε 10-15 λεπτά μετά από την επισκληρίδιο χορήγηση, με χρόνο ανάνηψης της τάξης των 6-9 ωρών.

H συνιστώμενη μέγιστη εφάπαξ δόση είναι 150 mg. Όπου απαιτείται παρατεταμένος κινητικός και αισθητικός αποκλεισμός για μεγάλης διάρκειας επέμβαση, μπορεί να απαιτηθούν επιπλέον δόσεις. H μέγιστη συνιστώμενη δόση σε ένα 24ωρο είναι 400 mg. Στη διαχείριση του μετεγχειρητικού πόνου, η δόση δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 18,75 mg/ώρα.

Πίνακας δόσεων:

 Συγκέντρωση (mg/ml)1 Δόση Μυϊκή χάλαση
Xειρουργική Αναισθησία
Tοπική Διήθηση - Eνήλικες2,51-60 ml (2,5-150 mg max) Δεν εφαρμόζεται

Η λεβοβουπιβακαΐνη (levobupivacaine) είναι ένα μακράς διαρκείας τοπικό αναισθητικό και αναλγητικό. Αποκλείει τη νευρική αγωγιμότητα στα αισθητικά και κινητικά νεύρα, κυρίως επιδρώντας στους ευαίσθητους στις μεταβολές του δυναμικού διαύλους νατρίου στην κυτταρική μεμβράνη, αλλά επίσης αποκλείει τους διαύλους καλίου και ασβεστίου. Επιπλέον, η λεβοβουπιβακαΐνη παρεμβαίνει στην μεταβίβαση και αγωγή του ερεθίσματος σε άλλους ιστούς, έτσι η επίδραση στο καρδιαγγειακό και κεντρικό νευρικό σύστημα είναι πολύ σημαντική για την εμφάνιση κλινικών ανεπιθύμητων ενεργειών.

Αποποίηση ευθυνών: Έχουν γίνει όλες οι προσπάθειες για να εξασφαλιστεί ότι οι πληροφορίες που παρέχονται είναι ακριβείς, ενημερωμένες και πλήρεις, αλλά δεν δίνεται καμία εγγύηση για τον σκοπό αυτό. Η εμφάνιση ένδειξης ή αγωγής για μια νόσο ή ένα σύμπτωμα σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να ερμηνευθεί ως υπόδειξη ότι η αγωγή είναι αποτελεσματική ή κατάλληλη για κάθε συγκεκριμένο ασθενή. Η απουσία μιας ένδειξης ή αγωγής για μια νόσο ή ένα σύμπτωμα σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να αποκλείει την ύπαρξη άλλων κατάλληλων ουσιών και αγωγών. Η Ergobyte Πληροφορική Α.Ε. δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη για οποιαδήποτε πτυχή της υγειονομικής περίθαλψης παρέχεται με τη βοήθεια των πληροφοριών που η ίδια παρέχει.

Μπορείτε να υποστηρίξετε τον Γαληνό στην αποστολή του να παρέχει δωρεάν έγκυρη πληροφόρηση για κάθε φάρμακο απενεργοποιώντας το Ad Blocker για αυτόν τον ιστότοπο.