Κλαύδιος Γαληνός
Δωρεάν εγγραφή Αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες και τα εργαλεία του Galinos.gr για έναν μήνα
Έλεγχος συγχορήγησης Ελέγξτε την αγωγή σας για αντενδείξεις και αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων
Οι συνταγές μου Αποθηκεύστε τις συνταγές σας και μοιραστείτε τις εύκολα και με ασφάλεια
Μητρότητα και φάρμακα Ενημερωθείτε για την ασφάλεια χορήγησης ενός φαρμάκου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού
Συνδρομές Μάθετε περισσότερα για τα οφέλη και τις επιπλέον παροχές των συνδρομητικών προγραμμάτων
Ενδείξεις και αγωγές Βρείτε θεραπευτικές ενδείξεις και αγωγές για νόσους, συμπτώματα και ιατρικές πράξεις
Γνωρίζατε ότι... Μοιραζόμαστε μαζί σας γεγονότα της πορείας του Galinos.gr από το 2011 μέχρι σήμερα

Λοίμωξη από τον ιό HIV-1

Ευρετήριο Αναφορές

Ένδειξη

Ένδειξη για Τενοφοβίρη δισοπροξίλη

Κωδικός I-832254
Φύλο Χωρίς διάκριση φύλου
Ηλικία Μόνο παιδιά (1 έτους - 12 ετών) , έφηβοι (12 ετών - 18 ετών) , ενήλικες (18 ετών - 65 ετών)
Πρόθεση Θεραπευτική πρόθεση

Σύντομη περιγραφή

Η τενοφοβίρη ενδείκνυνται σε συνδυασμό με άλλα αντιρετροϊκά φαρμακευτικά προϊόντα για τη θεραπεία των ενηλίκων που έχουν προσβληθεί από τον ιό HIV-1.

Στους ενήλικες, η απόδειξη των θετικών επιδράσεων της τενοφοβίρης στη λοίμωξη από τον ιό HIV-1 βασίζεται στα αποτελέσματα μίας μελέτης σε πρωτοθεραπευόμενους ασθενείς, συμπεριλαμβανομένων ασθενών με υψηλό ιϊκό φορτίο (>100.000 αντίγραφα/ml) και μελέτες στις οποίες η τενοφοβίρη προστέθηκε στη σταθερή βασική θεραπεία (κυρίως τριπλό θεραπευτικό σχήμα) σε ασθενείς που είχαν ήδη δεχθεί-αντιρετροϊκή αγωγή και παρουσίαζαν πρώιμη ιολογική αποτυχία (<10.000 αντίγραφα/ml, με την πλειονότητα των ασθενών να έχουν <5.000 αντίγραφα/ml).

Η τενοφοβίρη ενδείκνυνται επίσης για τη θεραπεία των παιδιατρικών και εφήβων ασθενών που έχουν προσβληθεί από τον ιό HIV-1, ηλικίας 6 έως <18 ετών, με αντοχή σε NRTI ή τοξικότητες που αποκλείουν τη χρήση παραγόντων πρώτης γραμμής.

Η επιλογή της τενοφοβίρης για τη αγωγή ασθενών με λοίμωξη από τον ιό HIV-1 οι οποίοι έχουν λάβει αντιρετροϊκή θεραπεία πρέπει να βασίζεται στην ατομική δοκιμή αντοχής και/ή στο ιστορικό θεραπείας κάθε ασθενούς.

Λοίμωξη από τον ιό της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας τύπου 1 (HIV-1)

Αγωγές

Για την ένδειξη αυτή, η βιβλιογραφία αναφέρει τις εξής αγωγές:

Από του στόματος – μόνο έφηβοι (12 ετών - 18 ετών), ενήλικες (18 ετών - 65 ετών) – 245 mg άπαξ ημερησίως

245 mg άπαξ ημερησίως
Χορήγηση

Σε περίπτωση που το βάρος του ασθενούς είναι ≥ 35 kg, από του στόματος, 245 χιλιοστογραμμάρια τενοφοβίρη δισοπροξίλη, μία φορά ημερησίως με τα γεύματα.

Λεπτομερής περιγραφή

Ενήλικες και έφηβοι ηλικίας 12 έως <18 ετών και που ζυγίζουν ≥35 kg

Η συνιστώμενη δόση για τη θεραπεία HIV είναι 245 mg μία φορά την ημέρα, λαμβανόμενη από στόματος μαζί με την τροφή.

Η απόφαση για τη θεραπεία των εφήβων ασθενών θα πρέπει να βασίζεται στην προσεκτική εξέταση των εξατομικευμένων αναγκών του ασθενούς και με αναφορά στις τρέχουσες παιδιατρικές κατευθυντήριες οδηγίες θεραπείας, συμπεριλαμβανομένης της τιμής των αρχικών ιστολογικών πληροφοριών. Τα οφέλη της μακροχρόνιας ιολογικής καταστολής με τη συνέχιση της θεραπείας πρέπει να σταθμίζονται έναντι του κινδύνου της παρατεταμένης θεραπείας, συμπεριλαμβανομένης της αβεβαιότητας σχετικά με τον μακροχρόνιο αντίκτυπο της οστικής και νεφρικής τοξικότητας.

Δόση που παραλείφθηκε

Εάν ένας ασθενής παραλείψει κάποια δόση της τενοφοβίρης εντός 12 ωρών από την κανονική ώρα λήψης της δόσης, ο ασθενής πρέπει να πάρει την τενοφοβίρη μαζί με τροφή όσο το δυνατό γρηγορότερα και να συνεχίσει το κανονικό του δοσολογικό πρόγραμμα. Εάν ένας ασθενής παραλείψει κάποια δόση της τενοφοβίρης για περισσότερο από 12 ώρες και πλησιάζει η ώρα για την επόμενη δόση, ο ασθενής δεν πρέπει να πάρει τη δόση που παρέλειψε, αλλά απλά να συνεχίσει το κανονικό δοσολογικό πρόγραμμα.

Εάν ο ασθενής κάνει εμετό εντός 1 ώρας από τη λήψη της τενοφοβίρης, πρέπει να πάρει μία άλλη δόση. Εάν ο ασθενής κάνει εμετό αφού περάσει περισσότερο από 1 ώρα μετά τη λήψη της τενοφοβίρης, δεν χρειάζεται να πάρει άλλη δόση.

Ιδιαιτερότητες δοσολογίας

Να λαμβάνεται μαζί με την τροφή.

Από του στόματος – μόνο παιδιά (1 έτους - 12 ετών) – Για ασθενείς 6-12 ετών 123 mg, 204 mg ή 163 mg άπαξ ημερησίως βάσει σωματικού βάρους και για ασθενείς άνω των 2 ετών 6,5 mg/kg σωματικού βάρους άπαξ ημερησίως

Για ασθενείς 6-12 ετών 123 mg, 204 mg ή 163 mg άπαξ ημερησίως βάσει σωματικού βάρους και για ασθενείς άνω των 2 ετών 6,5 mg/kg σωματικού βάρους άπαξ ημερησίως
Χορήγηση

Σχήμα A: Σε περίπτωση που η ηλικία του ασθενούς σε έτη είναι ≥ 6 και το βάρος του ασθενούς είναι ≥ 17 kg και το βάρος του ασθενούς είναι ≤ 22 kg, από του στόματος, 123 χιλιοστογραμμάρια τενοφοβίρη δισοπροξίλη, μία φορά ημερησίως με τα γεύματα.

Σχήμα B: Σε περίπτωση που η ηλικία του ασθενούς σε έτη είναι ≥ 6 και το βάρος του ασθενούς είναι ≥ 22 kg και το βάρος του ασθενούς είναι ≤ 28 kg, από του στόματος, 163 χιλιοστογραμμάρια τενοφοβίρη δισοπροξίλη, μία φορά ημερησίως με τα γεύματα.

Σχήμα C: Σε περίπτωση που η ηλικία του ασθενούς σε έτη είναι ≥ 6 και το βάρος του ασθενούς είναι ≥ 28 kg και το βάρος του ασθενούς είναι ≤ 35 kg, από του στόματος, 204 χιλιοστογραμμάρια τενοφοβίρη δισοπροξίλη, μία φορά ημερησίως με τα γεύματα.

Σχήμα D: Σε περίπτωση που η ηλικία του ασθενούς σε έτη είναι ≥ 2, κοκκίο από του στόματος, 6,5 χιλιοστογραμμάρια τενοφοβίρη δισοπροξίλη ανά κιλό σωματικού βάρους, μία φορά ημερησίως με τα γεύματα.

Λεπτομερής περιγραφή

Η συνιστώμενη δόση για τη θεραπεία της λοίμωξης από τον ιό HIV-1 σε παιδιατρικούς ασθενείς ηλικίας 6 έως <12 ετών, που ζυγίζουν 17 kg έως <22 kg είναι 123 mg μία φορά την ημέρα, λαμβανόμενη μαζί με την τροφή.

Για ασθενείς που ζυγίζουν 22 kg έως <28 kg είναι 163 mg μία φορά την ημέρα και για ασθενείς που ζυγίζουν 28 kg έως <35 kg είναι 204 mg μία φορά την ημέρα, λαμβανόμενα μαζί με την τροφή.

Οι κόκκοι τενοφοβίρης δισοπροξίλης ενδείκνυνται σε συνδυασμό με άλλα αντιρετροϊκά φαρμακευτικά προϊόντα για τη θεραπεία των παιδιατρικών ασθενών που έχουν προσβληθεί από τον ιό HIV-1, ηλικίας από 2 έως <6 ετών, και άνω των 6 ετών, για τους οποίους δεν είναι κατάλληλη δοσολογία σε στερεή μορφή, με αντοχή σε NRTI ή τοξικότητες που αποκλείουν τη χρήση παραγόντων πρώτης γραμμής. Η συνιστώμενη δόση είναι 6,5 mg τενοφοβίρης δισοπροξίλης ανά κιλό σωματικού βάρους μία φορά την ημέρα λαμβανόμενα μαζί με την τροφή.

Η απόφαση για τη θεραπεία των παιδιατρικών ασθενών θα πρέπει να βασίζεται στην προσεκτική εξέταση των εξατομικευμένων αναγκών του ασθενούς και με αναφορά στις τρέχουσες παιδιατρικές κατευθυντήριες οδηγίες θεραπείας, συμπεριλαμβανομένης της τιμής των αρχικών ιστολογικών πληροφοριών. Τα οφέλη της μακροχρόνιας ιολογικής καταστολής με τη συνέχιση της θεραπείας πρέπει να σταθμίζονται έναντι του κινδύνου της παρατεταμένης θεραπείας, συμπεριλαμβανομένης της αβεβαιότητας σχετικά με τον μακροχρόνιο αντίκτυπο της οστικής και νεφρικής τοξικότητας.

Δόση που παραλείφθηκε

Εάν ένας ασθενής παραλείψει κάποια δόση της τενοφοβίρης εντός 12 ωρών από την κανονική ώρα λήψης της δόσης, ο ασθενής πρέπει να πάρει την τενοφοβίρη μαζί με τροφή όσο το δυνατό γρηγορότερα και να συνεχίσει το κανονικό του δοσολογικό πρόγραμμα. Εάν ένας ασθενής παραλείψει κάποια δόση της τενοφοβίρης για περισσότερο από 12 ώρες και πλησιάζει η ώρα για την επόμενη δόση, ο ασθενής δεν πρέπει να πάρει τη δόση που παρέλειψε, αλλά απλά να συνεχίσει το κανονικό δοσολογικό πρόγραμμα.

Εάν ο ασθενής κάνει εμετό εντός 1 ώρας από τη λήψη της τενοφοβίρης, πρέπει να πάρει ένα άλλο δισκίο. Εάν ο ασθενής κάνει εμετό αφού περάσει περισσότερο από 1 ώρα μετά τη λήψη της τενοφοβίρης, δεν χρειάζεται να πάρει άλλη δόση.

Ιδιαιτερότητες δοσολογίας

Να λαμβάνεται μαζί με την τροφή.

Η τενοφοβίρη δισοπροξίλη απορροφάται και μετατρέπεται στην ενεργή ουσία τενοφοβίρη, η οποία είναι ένα ανάλογο μονοφωσφορικού νουκλεοσιδίου. Στη συνέχεια, η τενοφοβίρη μετατρέπεται στον ενεργό μεταβολίτη διφωσφορική τενοφοβίρη, ένα υποχρεωτικό τερματιστή αλυσίδας, από κυτταρικά ένζυμα συνεχούς έκφρασης. Η διφωσφορική τενοφοβίρη αναστέλλει την ανάστροφη μεταγραφάση HIV-1 και την πολυμεράση HBV με άμεσο ανταγωνισμό δέσμευσης στο φυσικό δεσοξυριβονουκλεοτίδιο-υπόστρωμα, καθώς και με τερματισμό της αλυσίδας του DNA μετά την ενσωμάτωση στο DNA.

Αποποίηση ευθυνών: Έχουν γίνει όλες οι προσπάθειες για να εξασφαλιστεί ότι οι πληροφορίες που παρέχονται είναι ακριβείς, ενημερωμένες και πλήρεις, αλλά δεν δίνεται καμία εγγύηση για τον σκοπό αυτό. Η εμφάνιση ένδειξης ή αγωγής για μια νόσο ή ένα σύμπτωμα σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να ερμηνευθεί ως υπόδειξη ότι η αγωγή είναι αποτελεσματική ή κατάλληλη για κάθε συγκεκριμένο ασθενή. Η απουσία μιας ένδειξης ή αγωγής για μια νόσο ή ένα σύμπτωμα σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να αποκλείει την ύπαρξη άλλων κατάλληλων ουσιών και αγωγών. Η Ergobyte Πληροφορική Α.Ε. δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη για οποιαδήποτε πτυχή της υγειονομικής περίθαλψης παρέχεται με τη βοήθεια των πληροφοριών που η ίδια παρέχει.

Μπορείτε να υποστηρίξετε τον Γαληνό στην αποστολή του να παρέχει δωρεάν έγκυρη πληροφόρηση για κάθε φάρμακο απενεργοποιώντας το Ad Blocker για αυτόν τον ιστότοπο.