Κλαύδιος Γαληνός
Δωρεάν εγγραφή Αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες και τα εργαλεία του Galinos.gr για έναν μήνα
Έλεγχος συγχορήγησης Ελέγξτε την αγωγή σας για αντενδείξεις και αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων
Οι συνταγές μου Αποθηκεύστε τις συνταγές σας και μοιραστείτε τις εύκολα και με ασφάλεια
Μητρότητα και φάρμακα Ενημερωθείτε για την ασφάλεια χορήγησης ενός φαρμάκου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού
Συνδρομές Μάθετε περισσότερα για τα οφέλη και τις επιπλέον παροχές των συνδρομητικών προγραμμάτων
Ενδείξεις και αγωγές Βρείτε θεραπευτικές ενδείξεις και αγωγές για νόσους, συμπτώματα και ιατρικές πράξεις
Γνωρίζατε ότι... Μοιραζόμαστε μαζί σας γεγονότα της πορείας του Galinos.gr από το 2011 μέχρι σήμερα

Σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2

Ευρετήριο Αναφορές

Ένδειξη

Ένδειξη για Γλιβενκλαμίδη

Κωδικός I-773239
Φύλο Χωρίς διάκριση φύλου
Ηλικία Μόνο ενήλικες (18 ετών και άνω)
Πρόθεση Πρόθεση επικουρικής θεραπείας

Σύντομη περιγραφή

Μη ινσουλινοεξαρτώμενος σακχαρώδης διαβήτης (τύπου ΙΙ).

Παχύσαρκοι διαβητικοί, όταν η ρύθμιση του διαβήτη δεν επιτυγχάνεται παρά την ελάττωση του σωματικού τους βάρους. Στα παχύσαρκα διαβητικά άτομα η αρχική αντιδιαβητική αγωγή πρέπει να εστιάζεται στην απώλεια βάρους με βάση τη σωστή ολιγοθερμιδική δίαιτα και να αποφεύγεται η χορήγηση των παραγώγων της σουλφονυλουρίας, που συμβάλλουν στην αύξηση του σωματικού βάρους, ιδιαίτερα όταν δεν τηρούνται οι διαιτητικοί κανόνες (οι παχύσαρκοι διαβητικοί έχουν ήδη αυξημένα επίπεδα ινσουλίνης στην κυκλοφορία και αντίσταση των περιφερικών ιστών στη δράση τους).

Σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2

Αγωγές

Για την ένδειξη αυτή, η βιβλιογραφία αναφέρει τις εξής αγωγές:

Από του στόματος – μόνο ενήλικες (18 ετών και άνω) – 2,5-5 mg άπαξ ημερησίως και μετέπειτα 2,5-15 mg ημερησίως

2,5-5 mg άπαξ ημερησίως και μετέπειτα 2,5-15 mg ημερησίως
Χορήγηση

Από του στόματος, μεταξύ 2,5 χιλιοστογραμμάρια γλιβενκλαμίδη και 5 χιλιοστογραμμάρια γλιβενκλαμίδη, μία φορά ημερησίως με το πρωινό, για χρονική διάρκεια 1 με 2 εβδομάδες. Στη συνέχεια, από του στόματος, μεταξύ 2,5 χιλιοστογραμμάρια γλιβενκλαμίδη και 15 χιλιοστογραμμάρια γλιβενκλαμίδη, ημερησίως με τα γεύματα, 1 με 2 δόσεις συνολικά. Η μέγιστη επιτρεπτή συνολική δόση είναι 15 χιλιοστογραμμάρια γλιβενκλαμίδη ημερησίως.

Λεπτομερής περιγραφή

Αρχική δόση και τιτλοποίηση αυτής

Η συνήθης αρχική δόση είναι 2,5-5 mg γλιβενκλαμίδης μια φορά την ημέρα.

Συνιστάται όπως η αγωγή αρχίσει με την κατά το δυνατό μικρότερη δόση. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τους ασθενείς εκείνους που είναι επιρρεπείς στην υπογλυκαιμία ή που ζυγίζουν λιγότερο από 50 kg. Eφόσον είναι απαραίτητο, η ημερήσια δόση μπορεί να αυξηθεί. Συνιστάται η δόση να αυξηθεί βαθμιαία, δηλαδή όχι μεγαλύτερη αύξηση από 2,5 mg και σε διάστημα 1-2 εβδομάδων και ακόμη η αύξηση να ακολουθείται από τακτικό έλεγχο του σακχάρου στο αίμα.

Εύρος δόσης σε ασθενείς με καλά ρυθμισμένο διαβήτη - μέγιστες δόσεις

Η συνήθης εφάπαξ δόση είναι 2,5-10 mg γλιβενκλαμίδης. Δεν θα πρέπει να γίνει υπέρβαση της εφάπαξ δόσης των 10 mg. Μεγαλύτερες ημερήσιες δόσεις θα πρέπει να μοιράζονται σε τουλάχιστον δυο διαφορετικές εφάπαξ δόσεις.

Η συνήθης ημερήσια δόση είναι 5, 7,5 ή 10 mg. Δεν συνιστάται η υπέρβαση της συνολικής ημερήσιας δόσης των 15 mg, επειδή μεγαλύτερες δόσεις την ημέρα μέχρι 20 mg είναι αποτελεσματικές μόνον σε εξαιρετικές περιπτώσεις.

Κατανομή των δόσεων

Ο ιατρός αποφασίζει για το χρόνο και την κατανομή των δόσεων έχοντας υπόψη τον πρόσφατο τρόπο ζωής του ασθενή.

Κανονικά η εφάπαξ ημερήσια δόση της γλιβενκλαμίδης είναι επαρκής. Ημερήσιες δόσεις των 7,5 ή 10 mg να λαμβάνονται στη διάρκεια ενός πλήρους προγεύματος ή στη διάρκεια ή μετά το πρώτο κύριο γεύμα και οποιαδήποτε υπολειπόμενη ποσότητα της συνολικής ημερήσιας δόσεως στο δείπνο. Eίναι πολύ σημαντικό να μην παραλείπονται γεύματα, αφού ήδη έχει ληφθεί το φάρμακο.

Δευτερογενής προσαρμογή της δοσολογίας

Επειδή η βελτίωση του ελέγχου του διαβήτη συσχετίζεται από μόνη της με υψηλότερη ευαισθησία στην ινσουλίνη, οι ανάγκες σε γλιβενκλαμίδη μπορεί να μειωθούν καθώς συνεχίζεται η αγωγή. Προκειμένου να αποφευχθεί η υπογλυκαιμία, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη η έγκαιρη μείωση ή η διακοπή της αγωγής με γλιβενκλαμίδη. Διόρθωση της δόσης θα πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη, εφόσον αλλάζει το σωματικό βάρος του ασθενή ή διαφοροποιείται ο τρόπος ζωής αυτού ή εμφανίζονται άλλοι παράγοντες που προκαλούν αυξημένη ευαισθησία σε υπο- ή υπεργλυκαιμία.

Διάρκεια αγωγής

Η αγωγή με γλιβενκλαμίδη είναι υπό φυσιολογικές συνθήκες μακροχρόνια.

Μετάβαση από άλλα από του στόματος αντιδιαβητικά σε γλιβενκλαμίδη

Δεν υπάρχει ακριβής δοσολογική σχέση μεταξύ γλιβενκλαμίδης και άλλων από του στόματος αντιδιαβητικών. Οταν γίνεται υποκατάσταση άλλων από του στόματος χορηγούμενων αντιδιαβητικών (φάρμακα που μειώνουν το σάκχαρο του αίματος) με γλιβενκλαμίδη, συνιστάται η διαδικασία να είναι ίδια, όπως με την αρχική δοσολογία, αρχίζοντας με ημερήσιες δόσεις 2,5 mg γλιβενκλαμίδης. Αυτό εφαρμόζεται ακόμη και στις περιπτώσεις όπου ο ασθενής μετατάσσεται από τη μέγιστη δόση κάποιου άλλου από του στόματος χορηγουμένου αντιδιαβητικού.

Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη η μεγάλη ισχύς και η διάρκεια δράσης του προηγούμενου αντιδιαβητικού φαρμάκου. Πιθανόν να απαιτηθεί κάποιο διάστημα από τη λήψη φαρμάκων για να αποφευχθεί συσσώρευση της δράσης που καταλήγει στον κίνδυνο της υπογλυκαιμίας.

Σημείωση: η γλιβενκλαμίδη διακινείται σε διάφορες φαρμακοτεχνικές μορφές. Ο ασθενής παρακαλείται να συμβουλεύεται τον ιατρό πριν από οποιαδήποτε μετάβαση σε κάποια άλλη μορφή.

Ιδιαιτερότητες δοσολογίας

Να λαμβάνεται στη διάρκεια ενός πλήρους προγεύματος ή στη διάρκεια ή μετά το πρώτο κύριο γεύμα και οποιαδήποτε υπολειπόμενη ποσότητα της συνολικής ημερήσιας δόσεως στο δείπνο. Eίναι πολύ σημαντικό να μην παραλείπονται γεύματα, αφού ήδη έχει ληφθεί το φάρμακο.

Προσοχή στη χορήγηση: απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή σε αρρώστους με καρδιαγγειακή νόσο, καθώς επίσης και σε ηλικιωμένα άτομα λόγω αυξημένου κινδύνου σοβαρής υπογλυκαιμίας.

Η γλιμπενκλαμίδη, μια σουλφονυλουρία δεύτερης γενεάς με βραχύ χρόνο ημίσειας ζωής, είναι ένας υπογλυκαιμικός παράγοντας που μειώνει τη γλυκόζη αίματος μέσω της διέγερσης της απελευθέρωσης ινσουλίνης από το πάγκρεας. Οι σουλφονυλουρίες δρουν στα βήτα κύτταρα του παγκρέατος μέσω της αναστολής των ευαίσθητων στο ATP διαύλων καλίου.

Αποποίηση ευθυνών: Έχουν γίνει όλες οι προσπάθειες για να εξασφαλιστεί ότι οι πληροφορίες που παρέχονται είναι ακριβείς, ενημερωμένες και πλήρεις, αλλά δεν δίνεται καμία εγγύηση για τον σκοπό αυτό. Η εμφάνιση ένδειξης ή αγωγής για μια νόσο ή ένα σύμπτωμα σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να ερμηνευθεί ως υπόδειξη ότι η αγωγή είναι αποτελεσματική ή κατάλληλη για κάθε συγκεκριμένο ασθενή. Η απουσία μιας ένδειξης ή αγωγής για μια νόσο ή ένα σύμπτωμα σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να αποκλείει την ύπαρξη άλλων κατάλληλων ουσιών και αγωγών. Η Ergobyte Πληροφορική Α.Ε. δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη για οποιαδήποτε πτυχή της υγειονομικής περίθαλψης παρέχεται με τη βοήθεια των πληροφοριών που η ίδια παρέχει.

Μπορείτε να υποστηρίξετε τον Γαληνό στην αποστολή του να παρέχει δωρεάν έγκυρη πληροφόρηση για κάθε φάρμακο απενεργοποιώντας το Ad Blocker για αυτόν τον ιστότοπο.