Κλαύδιος Γαληνός
Δωρεάν εγγραφή Αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες και τα εργαλεία του Galinos.gr για έναν μήνα
Έλεγχος συγχορήγησης Ελέγξτε την αγωγή σας για αντενδείξεις και αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων
Οι συνταγές μου Αποθηκεύστε τις συνταγές σας και μοιραστείτε τις εύκολα και με ασφάλεια
Μητρότητα και φάρμακα Ενημερωθείτε για την ασφάλεια χορήγησης ενός φαρμάκου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού
Συνδρομές Μάθετε περισσότερα για τα οφέλη και τις επιπλέον παροχές των συνδρομητικών προγραμμάτων
Ενδείξεις και αγωγές Βρείτε θεραπευτικές ενδείξεις και αγωγές για νόσους, συμπτώματα και ιατρικές πράξεις
Γνωρίζατε ότι... Μοιραζόμαστε μαζί σας γεγονότα της πορείας του Galinos.gr από το 2011 μέχρι σήμερα

Ήπια έως μετρίως σοβαρή άνοια τύπου Alzheimer

Ευρετήριο Αναφορές

Ένδειξη

Ένδειξη για Γαλανταμίνη

Κωδικός I-765469
Φύλο Χωρίς διάκριση φύλου
Ηλικία Μόνο ενήλικες (18 ετών και άνω)
Πρόθεση Θεραπευτική πρόθεση

Σύντομη περιγραφή

Συμπτωματική θεραπεία της ήπιας έως μετρίως σοβαρής άνοιας τύπου Alzheimer.

Νόσος Alzheimer

Αγωγές

Για την ένδειξη αυτή, η βιβλιογραφία αναφέρει τις εξής αγωγές:

Από του στόματος – όλες οι ηλικίες – 8 mg άπαξ ημερησίως για 4 εβδομάδες και μετέπειτα 16-24 mg άπαξ ημερησίως

8 mg άπαξ ημερησίως για 4 εβδομάδες και μετέπειτα 16-24 mg άπαξ ημερησίως
Χορήγηση

Από του στόματος, 8 χιλιοστογραμμάρια γαλανταμίνη, μία φορά ημερησίως με το πρωινό, για χρονική διάρκεια 4 εβδομάδες. Στη συνέχεια, από του στόματος, μεταξύ 16 χιλιοστογραμμάρια γαλανταμίνη και 24 χιλιοστογραμμάρια γαλανταμίνη, μία φορά ημερησίως με το πρωινό. Η μέγιστη επιτρεπτή συνολική δόση είναι 24 χιλιοστογραμμάρια γαλανταμίνη ημερησίως.

Λεπτομερής περιγραφή

Αρχική δόση

Η συνιστώμενη αρχική δόση είναι 8mg/ημέρα για 4 εβδομάδες.

Δόση συντήρησης

Η ανοχή και η δοσολογία της γκαλανταμίνης θα πρέπει να επαναξιολογείται σε τακτική βάση, κατά προτίμηση μέσα σε τρεις μήνες από την έναρξη της θεραπείας. Στη συνέχεια, το κλινικό όφελος της γκαλανταμίνης και η ανοχή του ασθενή στη θεραπεία θα πρέπει να επαναξιολογούνται σε τακτική βάση σύμφωνα με τις ισχύουσες κλινικές οδηγίες. Η θεραπεία συντήρησης μπορεί να συνεχιστεί για όσο διάστημα το θεραπευτικό όφελος είναι ευνοϊκό και ο ασθενής ανέχεται τη θεραπεία με γκαλανταμίνη. Η διακοπή της γκαλανταμίνης θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη όταν δεν υπάρχει πλέον ένδειξη θεραπευτικής δράσης ή εάν ο ασθενής δεν ανέχεται τη θεραπεία.

Η αρχική δόση συντήρησης είναι 16mg/ημέρα και οι ασθενείς θα πρέπει να διατηρηθούν στα 16mg/ημέρα για τουλάχιστον 4 εβδομάδες.

Αύξηση στη δόση συντήρησης των 24 mg/ημέρα πρέπει να εξετάζεται σε ατομική βάση μετά από κατάλληλη αξιολόγηση, συμπεριλαμβανομένης εκτίμησης του κλινικού οφέλους και της ανοχής.

Σε μεμονωμένους ασθενείς που δεν επιδεικνύουν αυξημένη ανταπόκριση ή δεν ανέχονται τα 24mg/ημέρα πρέπει να εξετάζεται ελάττωση της δόσης στα 16mg/ημέρα.

Ιδιαιτερότητες δοσολογίας

Πρέπει να χορηγείται άπαξ ημερησίως το πρωί, κατά προτίμηση μαζί με φαγητό. Κατά τη διάρκεια της θεραπείας πρέπει να εξασφαλίζεται η επαρκής πρόσληψη υγρών.

Η γαλανταμίνη, τριτοταγές αλκαλοειδές, είναι ένας εκλεκτικός, ανταγωνιστικός και αναστρέψιμος αναστολέας της ακετυλοχολινεστεράσης. Επιπρόσθετα, η γκαλανταμίνη, αυξάνει την ενδογενή δράση της ακετυλοχολίνης στους νικοτινικούς υποδοχείς, πιθανότατα μέσω της σύνδεσης με ένα αλλοστερικό σημείο του υποδοχέα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα μια αυξημένη δραστηριότητα στο χολινεργικό σύστημα σχετιζόμενη με βελτιωμένη γνωστική λειτουργία που μπορεί να επιτευχθεί σε ασθενείς με άνοια τύπου Alzheimer.

Αποποίηση ευθυνών: Έχουν γίνει όλες οι προσπάθειες για να εξασφαλιστεί ότι οι πληροφορίες που παρέχονται είναι ακριβείς, ενημερωμένες και πλήρεις, αλλά δεν δίνεται καμία εγγύηση για τον σκοπό αυτό. Η εμφάνιση ένδειξης ή αγωγής για μια νόσο ή ένα σύμπτωμα σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να ερμηνευθεί ως υπόδειξη ότι η αγωγή είναι αποτελεσματική ή κατάλληλη για κάθε συγκεκριμένο ασθενή. Η απουσία μιας ένδειξης ή αγωγής για μια νόσο ή ένα σύμπτωμα σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να αποκλείει την ύπαρξη άλλων κατάλληλων ουσιών και αγωγών. Η Ergobyte Πληροφορική Α.Ε. δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη για οποιαδήποτε πτυχή της υγειονομικής περίθαλψης παρέχεται με τη βοήθεια των πληροφοριών που η ίδια παρέχει.

Μπορείτε να υποστηρίξετε τον Γαληνό στην αποστολή του να παρέχει δωρεάν έγκυρη πληροφόρηση για κάθε φάρμακο απενεργοποιώντας το Ad Blocker για αυτόν τον ιστότοπο.