Κλαύδιος Γαληνός
Δωρεάν εγγραφή Αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες και τα εργαλεία του Galinos.gr για έναν μήνα
Έλεγχος συγχορήγησης Ελέγξτε την αγωγή σας για αντενδείξεις και αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων
Οι συνταγές μου Αποθηκεύστε τις συνταγές σας και μοιραστείτε τις εύκολα και με ασφάλεια
Μητρότητα και φάρμακα Ενημερωθείτε για την ασφάλεια χορήγησης ενός φαρμάκου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού
Συνδρομές Μάθετε περισσότερα για τα οφέλη και τις επιπλέον παροχές των συνδρομητικών προγραμμάτων
Ενδείξεις και αγωγές Βρείτε θεραπευτικές ενδείξεις και αγωγές για νόσους, συμπτώματα και ιατρικές πράξεις
Γνωρίζατε ότι... Μοιραζόμαστε μαζί σας γεγονότα της πορείας του Galinos.gr από το 2011 μέχρι σήμερα

Υποτροπιάζον ή ανθεκτικό διάχυτο λέμφωμα από μεγάλα Β-κύτταρα

Ευρετήριο Αναφορές

Ένδειξη

Ένδειξη για Γκλοφιταμάμπη

Κωδικός I-698624
Φύλο Χωρίς διάκριση φύλου
Ηλικία Μόνο ενήλικες (18 ετών και άνω)
Πρόθεση Θεραπευτική πρόθεση

Σύντομη περιγραφή

Η γκλοφιταμάμπη ως μονοθεραπεία ενδείκνυται για τη θεραπεία ενηλίκων ασθενών με υποτροπιάζον ή ανθεκτικό διάχυτο λέμφωμα από μεγάλα Β-κύτταρα (DLBCL), οι οποίοι έχουν λάβει δύο ή περισσότερες γραμμές συστηματικής θεραπείας.

Διάχυτο λέμφωμα από μεγάλα B κύτταρα, μη Hodgkin

Αγωγές

Για την ένδειξη αυτή, η βιβλιογραφία αναφέρει τις εξής αγωγές:

Ενδοφλέβια – μόνο ενήλικες (18 ετών και άνω) – Προκαταρκτική θεραπεία με ομπινουτουζουμάμπη την Ημέρα 1, 2,5 mg την Ημέρα 8 και 10 mg την Ημέρα 15 του Κύκλου 1, και μετέπειτα 30 mg την Ημέρα 1 των Κύκλων 2-12

Προκαταρκτική θεραπεία με ομπινουτουζουμάμπη την Ημέρα 1, 2,5 mg την Ημέρα 8 και 10 mg την Ημέρα 15 του Κύκλου 1, και μετέπειτα 30 mg την Ημέρα 1 των Κύκλων 2-12
Χορήγηση

Ενδοφλέβια, 2,5 χιλιοστογραμμάρια γκλοφιταμάμπη, εφάπαξ, για χρονική διάρκεια 7 ημέρες. Στη συνέχεια, ενδοφλέβια, 10 χιλιοστογραμμάρια γκλοφιταμάμπη, εφάπαξ, για χρονική διάρκεια 7 ημέρες. Στη συνέχεια, ενδοφλέβια, 30 χιλιοστογραμμάρια γκλοφιταμάμπη, εφάπαξ, για χρονική διάρκεια 21 ημέρες. Στη συνέχεια, ενδοφλέβια, 30 χιλιοστογραμμάρια γκλοφιταμάμπη, εφάπαξ, για χρονική διάρκεια 21 ημέρες. Αυτό το βήμα επαναλαμβάνεται 10 φορές.

Λεπτομερής περιγραφή

Προκαταρκτική θεραπεία με ομπινουτουζουμάμπη

Όλοι οι ασθενείς στη μελέτη NP30179 έλαβαν μία εφάπαξ δόση 1.000 mg ομπινουτουζουμάμπης σαν προκαταρκτική θεραπεία την Ημέρα 1 του Κύκλου 1 (7 ημέρες πριν από την έναρξη της θεραπείας με τη γκλοφιταμάμπη) για τη μείωση των κυκλοφορούντων και λεμφοειδών Β κυττάρων (βλ. Πίνακα 2, Δόσεις που καθυστέρησαν ή παραλείφθηκαν).

Η ομπινουτουζουμάμπη χορηγήθηκε ως ενδοφλέβια έγχυση με ρυθμό 50 mg/h. Ο ρυθμός έγχυσης αυξήθηκε με βήματα των 50 mg/h κάθε 30 λεπτά έως μέγιστο ρυθμό 400 mg/h.

Ανατρέξτε στις πληροφορίες συνταγογράφησης της ομπινουτουζουμάμπης για πλήρεις πληροφορίες σχετικά με την προκαταρκτική φαρμακευτική αγωγή, την προετοιμασία, τη χορήγηση και την αντιμετώπιση των ανεπιθύμητων αντιδράσεων της ομπινουτουζουμάμπης.

Προκαταρκτική φαρμακευτική αγωγή και προφύλαξη

Προφύλαξη για το σύνδρομο απελευθέρωσης κυτταροκινών (CRS)

Η γκλοφιταμάμπη θα πρέπει να χορηγείται σε καλά ενυδατωμένους ασθενείς. Η συνιστώμενη προκαταρκτική φαρμακευτική αγωγή για το CRS περιγράφεται στον Πίνακα 1.

Πίνακας 1. Προκαταρκτική φαρμακευτική αγωγή πριν από την έγχυση της γκλοφιταμάμπης:

Κύκλος θεραπείας
(Ημέρα)
Ασθενείς που
χρειάζονται
προκαταρκτική
φαρμακευτική
αγωγή
Προκαταρκτική
φαρμακευτική αγωγή
Χορήγηση
Κύκλος 1 (Ημέρα 8,
Ημέρα 15),
Κύκλος 2 (Ημέρα 1),
Κύκλος 3 (Ημέρα 1)
Όλοι οι ασθενείςΕνδοφλέβιο
γλυκοκορτικοειδές1
Ολοκλήρωση τουλάχιστον
1 ώρα πριν από την έγχυση
της γκλοφιταμάμπης
Αναλγητικό από
στόματος/αντιπυρετικό2
Τουλάχιστον 30 λεπτά πριν
από την έγχυση του
Columvi
Αντιισταμινικό3
Όλες οι επόμενες
εγχύσεις
Όλοι οι ασθενείςΑναλγητικό από
στόματος/αντιπυρετικό2
Τουλάχιστον 30 λεπτά πριν
από την έγχυση του
Columvi
Αντιισταμινικό3
Ασθενείς που
παρουσίασαν CRS
με την
προηγούμενη
δόση
Ενδοφλέβιο
γλυκοκορτικοειδές1,4
Ολοκλήρωση τουλάχιστον
1 ώρα πριν από την έγχυση
της γκλοφιταμάμπης

1 20 mg δεξαμεθαζόνης ή 100 mg πρεδνιζόνης/πρεδνιζολόνης ή 80 mg μεθυλπρεδνιζολόνης.
2 Για παράδειγμα, 1.000 mg παρακεταμόλης.
3 Για παράδειγμα, 50 mg διφαινυδραμίνης.
4 Να χορηγείται επιπλέον της προκαταρκτικής φαρμακευτικής αγωγής που απαιτείται για όλους τους ασθενείς

Δοσολογία

Η δοσολογία της γκλοφιταμάμπης αρχίζει με ένα σχήμα βαθμιαίας αύξησης της δόσης (το οποίο έχει σχεδιαστεί ώστε να μειώνει τον κίνδυνο CRS) και το οποίο καταλήγει στη συνιστώμενη δόση των 30 mg.

Σχήμα βαθμιαίας αύξησης δόσης της γκλοφιταμάμπης

Η γκλοφιταμάμπη πρέπει να χορηγείται ως ενδοφλέβια έγχυση σύμφωνα με το σχήμα βαθμιαίας αύξησης δόσης που καταλήγει στη συνιστώμενη δόση των 30 mg (όπως φαίνεται στον Πίνακα 2), μετά την ολοκλήρωση της προκαταρκτικής θεραπείας με ομπινουτουζουμάμπη την Ημέρα 1 του Κύκλου 1. Κάθε κύκλος έχει διάρκεια 21 ημέρες.

Πίνακας 2. Σχήμα βαθμιαίας αύξησης της δόσης της γκλοφιταμάμπης ως μονοθεραπεία για ασθενείς με υποτροπιάζον ή ανθεκτικό DLBCL:

Κύκλος θεραπείας, Ημέρα Δόση της γκλοφιταμάμπης Διάρκεια έγχυσης
Κύκλος 1
(Προκαταρκτική
θεραπεία και
βαθμιαία αύξηση
δόσης)
Ημέρα 1 Προκαταρκτική θεραπεία με
ομπινουτουζουμάμπη1
Ημέρα 8 2,5 mg4 ώρες2
Ημέρα 15 10 mg
Κύκλος 2 Ημέρα 1 30 mg
Κύκλοι 3 έως 12 Ημέρα 1 30 mg 2 ώρες3

1 Ανατρέξτε στην παράγραφο «Προκαταρκτική θεραπεία με ομπινουτουζουμάμπη» που περιγράφεται πιο πάνω.
2 Για ασθενείς που παρουσίασαν CRS με την προηγούμενη δόση της γκλοφιταμάμπης η διάρκεια της έγχυσης μπορεί να παραταθεί έως τις 8 ώρες.
3 Κατά την κρίση του θεράποντος ιατρού, εάν η προηγούμενη έγχυση ήταν καλά ανεκτή. Εάν ο ασθενής παρουσίασε CRS με κάποια προηγούμενη δόση, η διάρκεια της έγχυσης θα πρέπει να διατηρείται στις 4 ώρες.

Παρακολούθηση ασθενών

  • Όλοι οι ασθενείς πρέπει να παρακολουθούνται για σημεία και συμπτώματα πιθανού CRS κατά τη διάρκεια της έγχυσης και για τουλάχιστον 10 ώρες μετά την ολοκλήρωση της έγχυσης της πρώτης δόσης της γκλοφιταμάμπης (2,5 mg την Ημέρα 8 του Κύκλου 1).
  • Ασθενείς που παρουσίασαν CRS Βαθμού ≥ 2 με την προηγούμενη έγχυση, θα πρέπει να παρακολουθούνται μετά την ολοκλήρωση της έγχυσης.

Όλοι οι ασθενείς πρέπει να ενημερώνονται για τον κίνδυνο, τα σημεία και τα συμπτώματα του CRS και να λαμβάνουν συμβουλές να επικοινωνούν αμέσως με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης σε περίπτωση που εμφανίσουν σημεία και συμπτώματα CRS.

Διάρκεια θεραπείας

Η θεραπεία με τη γκλοφιταμάμπη συνιστάται για μέγιστο αριθμό 12 κύκλων ή μέχρι την εξέλιξη της νόσου ή την εμφάνιση μη διαχειρίσιμης τοξικότητας. Κάθε κύκλος έχει διάρκεια 21 ημέρες.

Δόσεις που καθυστέρησαν ή παραλείφθηκαν

Κατά τη διάρκεια της βαθμιαίας αύξησης της δόσης (εβδομαδιαία χορήγηση δόσης):

  • Μετά από την προκαταρκτική θεραπεία με ομπινουτουζουμάμπη, εάν η δόση 2,5 mg της γκλοφιταμάμπης καθυστερήσει κατά περισσότερο από 1 εβδομάδα, επαναλάβετε την προκαταρκτική θεραπεία με ομπινουτουζουμάμπη.
  • Μετά τη δόση 2,5 mg ή 10 mg της γκλοφιταμάμπης, εάν υπάρχει διάστημα 2 έως 6 εβδομάδων χωρίς χορήγηση θεραπείας με γκλοφιταμάμπη, επαναλάβετε την τελευταία ανεκτή δόση της γκλοφιταμάμπης και συνεχίστε τη χορήγηση της προγραμματισμένης δόσης με βαθμιαία αύξηση.
  • Μετά τη δόση 2,5 mg ή 10 mg της γκλοφιταμάμπης, εάν υπάρχει διάστημα μεγαλύτερο των 6 εβδομάδων χωρίς χορήγηση θεραπείας με γκλοφιταμάμπη, επαναλάβετε στη συνέχεια την προκαταρκτική θεραπεία με ομπινουτουζουμάμπη και τη βαθμιαία αύξηση δόσης της γκλοφιταμάμπης (βλ. Κύκλο 1 στον Πίνακα 2).

Μετά τον Κύκλο 2 (δόση 30 mg):

  • Εάν υπάρχει διάστημα μεγαλύτερο των 6 εβδομάδων χωρίς χορήγηση θεραπείας με γκλοφιταμάμπη μεταξύ των κύκλων, επαναλάβετε την προκαταρκτική θεραπεία με ομπινουτουζουμάμπη και τη βαθμιαία αύξηση δόσης της γκλοφιταμάμπης (βλ. Κύκλο 1 στον Πίνακα 2) και έπειτα συνεχίστε τον προγραμματισμένο κύκλο θεραπείας (δόση 30 mg).

Τροποποιήσεις δόσης

Δεν συνιστώνται μειώσεις της δόσης της γκλοφιταμάμπης.

Ιδιαιτερότητες δοσολογίας

Θα πρέπει να χορηγείται ως ενδοφλέβια έγχυση μέσω αποκλειστικής γραμμής έγχυσης.

Η γκλοφιταμάμπη δεν πρέπει να χορηγείται ως ενδοφλέβια ταχεία ή bolus χορήγηση.

Η γκλοφιταμάμπη είναι ένα μονοκλωνικό αντίσωμα διπλής ειδικότητας που δεσμεύεται δισθενώς στο CD20 που εκφράζεται στην επιφάνεια των Β-κυττάρων και μονοσθενώς στο CD3, στο σύμπλεγμα του υποδοχέα των Τ-κυττάρων που εκφράζεται στην επιφάνεια των Τ-κυττάρων. Με την ταυτόχρονη πρόσδεση στο CD20 στο Β κύτταρο και στο CD3 στο Τ κύτταρο, η γκλοφιταμάμπη μεσολαβεί στον σχηματισμό μιας ανοσολογικής σύναψης με επακόλουθη ενεργοποίηση και πολλαπλασιασμό των Τ-κυττάρων, έκκριση κυτταροκινών και απελευθέρωση κυτταρολυτικών πρωτεϊνών που έχει ως αποτέλεσμα τη λύση των Β κυττάρων που εκφράζουν το CD20.

Αποποίηση ευθυνών: Έχουν γίνει όλες οι προσπάθειες για να εξασφαλιστεί ότι οι πληροφορίες που παρέχονται είναι ακριβείς, ενημερωμένες και πλήρεις, αλλά δεν δίνεται καμία εγγύηση για τον σκοπό αυτό. Η εμφάνιση ένδειξης ή αγωγής για μια νόσο ή ένα σύμπτωμα σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να ερμηνευθεί ως υπόδειξη ότι η αγωγή είναι αποτελεσματική ή κατάλληλη για κάθε συγκεκριμένο ασθενή. Η απουσία μιας ένδειξης ή αγωγής για μια νόσο ή ένα σύμπτωμα σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να αποκλείει την ύπαρξη άλλων κατάλληλων ουσιών και αγωγών. Η Ergobyte Πληροφορική Α.Ε. δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη για οποιαδήποτε πτυχή της υγειονομικής περίθαλψης παρέχεται με τη βοήθεια των πληροφοριών που η ίδια παρέχει.

Μπορείτε να υποστηρίξετε τον Γαληνό στην αποστολή του να παρέχει δωρεάν έγκυρη πληροφόρηση για κάθε φάρμακο απενεργοποιώντας το Ad Blocker για αυτόν τον ιστότοπο.