Κλαύδιος Γαληνός
Δωρεάν εγγραφή Αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες και τα εργαλεία του Galinos.gr για έναν μήνα
Έλεγχος συγχορήγησης Ελέγξτε την αγωγή σας για αντενδείξεις και αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων
Οι συνταγές μου Αποθηκεύστε τις συνταγές σας και μοιραστείτε τις εύκολα και με ασφάλεια
Μητρότητα και φάρμακα Ενημερωθείτε για την ασφάλεια χορήγησης ενός φαρμάκου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού
Συνδρομές Μάθετε περισσότερα για τα οφέλη και τις επιπλέον παροχές των συνδρομητικών προγραμμάτων
Ενδείξεις και αγωγές Βρείτε θεραπευτικές ενδείξεις και αγωγές για νόσους, συμπτώματα και ιατρικές πράξεις
Γνωρίζατε ότι... Μοιραζόμαστε μαζί σας γεγονότα της πορείας του Galinos.gr από το 2011 μέχρι σήμερα

Υποπτευόμενη οξεία υπερβολική δόση οπιοειδών ή δηλητηρίαση από οπιοειδή

Ευρετήριο Αναφορές

Ένδειξη

Ένδειξη για Ναλοξόνη

Κωδικός I-663343
Φύλο Χωρίς διάκριση φύλου
Ηλικία Μόνο παιδιά (1 έτους - 12 ετών) , έφηβοι (12 ετών - 18 ετών) , ενήλικες (18 ετών και άνω)
Πρόθεση Θεραπευτική πρόθεση

τουλάχιστον ένα από
Overdose of opiate (disorder)
Διάγνωση και θεραπεία υπόνοιας οξείας υπερβολικής δόσης οπιοειδών ή δηλητηρίασης

Αγωγές

Για την ένδειξη αυτή, η βιβλιογραφία αναφέρει τις εξής αγωγές:

Ενδοφλέβια – μόνο παιδιά (1 έτους - 12 ετών), έφηβοι (12 ετών - 18 ετών) – 0,01 mg/kg και μετέπειτα, εάν δεν επιτευχθεί ικανοποιητική κλινική απάντηση, μια επιπλέον ένεση 0,1 mg/kg

0,01 mg/kg και μετέπειτα, εάν δεν επιτευχθεί ικανοποιητική κλινική απάντηση, μια επιπλέον ένεση 0,1 mg/kg
Χορήγηση

Ενδοφλέβια, 0,01 χιλιοστογραμμάρια ναλοξόνη ανά κιλό σωματικού βάρους, εφάπαξ. Στη συνέχεια, ενδοφλέβια, 0,1 χιλιοστογραμμάρια ναλοξόνη ανά κιλό σωματικού βάρους, εφάπαξ.

Λεπτομερής περιγραφή

Η συνήθης αρχική δόση είναι 0,01 mg υδροχλωρικής ναλοξόνης ανά κιλό ενδοφλεβίως. Εάν δεν επιτευχθεί η ικανοποιητική κλινική απάντηση, μπορεί να χορηγηθεί μια επιπλέον ένεση 0,1 mg/kg. Ανάλογα με τον ασθενή, ενδέχεται να είναι επίσης απαραίτητη και ενδοφλέβια έγχυση.

Ενδομυϊκά – μόνο παιδιά (1 έτους - 12 ετών), έφηβοι (12 ετών - 18 ετών) – 0,01 mg/kg και μετέπειτα, εάν δεν επιτευχθεί ικανοποιητική κλινική απάντηση, μια επιπλέον ένεση 0,1 mg/kg

0,01 mg/kg και μετέπειτα, εάν δεν επιτευχθεί ικανοποιητική κλινική απάντηση, μια επιπλέον ένεση 0,1 mg/kg
Χορήγηση

Ενδομυϊκά, 0,01 χιλιοστογραμμάρια ναλοξόνη ανά κιλό σωματικού βάρους, εφάπαξ. Στη συνέχεια, ενδομυϊκά, 0,01 χιλιοστογραμμάρια ναλοξόνη ανά κιλό σωματικού βάρους, εφάπαξ.

Λεπτομερής περιγραφή

Η συνήθης αρχική δόση είναι 0,01 mg υδροχλωρικής ναλοξόνης ανά κιλό ενδοφλεβίως. Εάν δεν επιτευχθεί η ικανοποιητική κλινική απάντηση, μπορεί να χορηγηθεί μια επιπλέον ένεση 0,1 mg/kg. Ανάλογα με τον ασθενή, ενδέχεται να είναι επίσης απαραίτητη και ενδοφλέβια έγχυση. Εάν η ενδοφλέβια χορήγηση δεν είναι δυνατή, η υδροχλωρική ναλοξόνη μπορεί επίσης να χορηγηθεί ενδομυϊκά (αρχική δόση 0,01 mg/kg), μοιρασμένη σε αρκετές δόσεις.

Ενδοφλέβια – μόνο ενήλικες (18 ετών και άνω) – 0,4-2 mg και εάν δεν επιτευχθεί η αναμενόμενη κλινική απάντηση, επανάληψη ανά 2-3 λεπτά έως τη συνολική δόση των 10 mg

0,4-2 mg και εάν δεν επιτευχθεί η αναμενόμενη κλινική απάντηση, επανάληψη ανά 2-3 λεπτά έως τη συνολική δόση των 10 mg
Χορήγηση

Ενδοφλέβια, μεταξύ 0,4 χιλιοστογραμμάρια ναλοξόνη και 2 χιλιοστογραμμάρια ναλοξόνη, μία φορά κάθε 2 με 3 λεπτά.

Λεπτομερής περιγραφή

Η αρχική δόση είναι συνήθως 0,4-2 mg υδροχλωρικής ναλοξόνης ενδοφλεβίως. Εάν δεν επιτευχθεί η αναμενόμενη καλυτέρευση της αναπνευστικής καταστολής αμέσως μετά την ενδοφλέβια χορήγηση, οι ενέσεις μπορούν να επαναληφθούν ανά διαστήματα 2-3 λεπτών.

Εάν 10 mg υδροχλωρικής ναλοξόνης δεν επιφέρουν σημαντική βελτίωση, αυτό υποδηλώνει ότι η καταστολή έχει προκληθεί πλήρως ή μερικώς από άλλες παθολογικές συνθήκες ή δραστικές ουσίες εκτός από οπιοειδή.

μόνο ενήλικες (18 ετών και άνω) – 0,4-2 mg και, εάν δεν επιτευχθεί η αναμενόμενη κλινική απάντηση, επανάληψη ανά 2-3 λεπτά έως τη συνολική δόση των 10 mg

0,4-2 mg και, εάν δεν επιτευχθεί η αναμενόμενη κλινική απάντηση, επανάληψη ανά 2-3 λεπτά έως τη συνολική δόση των 10 mg
Συνολική ημερήσια δόση
Δοσολογικό σχήμα
Λεπτομερής περιγραφή

Η αρχική δόση είναι συνήθως 0,4-2 mg υδροχλωρικής ναλοξόνης ενδοφλεβίως. Εάν δεν επιτευχθεί η αναμενόμενη καλυτέρευση της αναπνευστικής καταστολής αμέσως μετά την ενδοφλέβια χορήγηση, οι ενέσεις μπορούν να επαναληφθούν ανά διαστήματα 2-3 λεπτών.

Η υδροχλωρική ναλοξόνη μπορεί επίσης να χορηγηθεί με ενδομυϊκή ένεση (αρχική δόση συνήθως 0,4-2 mg) εάν δεν είναι δυνατή η ενδοφλέβια χορήγηση.

Εάν 10 mg υδροχλωρικής ναλοξόνης δεν επιφέρουν σημαντική βελτίωση, αυτό υποδηλώνει ότι η καταστολή έχει προκληθεί πλήρως ή μερικώς από άλλες παθολογικές συνθήκες ή δραστικές ουσίες εκτός από οπιοειδή.

Ενδορινικά – μόνο παιδιά (1 έτους - 12 ετών), έφηβοι (12 ετών - 18 ετών), ενήλικες (18 ετών και άνω) – 1 ψεκασμός 2 ή 4 mg σε ένα ρουθούνι και εάν δεν επιτευχθεί η επιθυμητή κλινική απόκριση, επανάληψη κάθε 2-3 λεπτά

1 ψεκασμός 2 ή 4 mg σε ένα ρουθούνι και εάν δεν επιτευχθεί η επιθυμητή κλινική απόκριση, επανάληψη κάθε 2-3 λεπτά
Χορήγηση

Σχήμα A: Ενδορινικά, 2 χιλιοστογραμμάρια ναλοξόνη, μία φορά κάθε 2 με 3 λεπτά.

Σχήμα B: Ενδορινικά, 4 χιλιοστογραμμάρια ναλοξόνη, μία φορά κάθε 2 με 3 λεπτά.

Λεπτομερής περιγραφή

Το ρινικό εκνέφωμα ενδείκνυται για την επείγουσα θεραπεία γνωστής ή ύποπτης υπερδοσολογίας οπιοειδών, όπως εκδηλώνεται με καταστολή του αναπνευστικού και/ή του κεντρικού νευρικού συστήματος.

Προορίζεται για άμεση χορήγηση ως θεραπεία έκτακτης ανάγκης σε περιβάλλοντα όπου μπορεί να υπάρχουν οπιοειδή.

Δεν υποκαθιστά την επείγουσα ιατρική περίθαλψη.

Αρχική Δοσολογία

Η συνιστώμενη αρχική δόση σε ενήλικες και παιδιατρικούς ασθενείς είναι ένας ψεκασμός που χορηγείται με ενδορινική χορήγηση σε ένα ρουθούνι.

Επαναλάβετε τη δόση

Ζητήστε επείγουσα ιατρική βοήθεια το συντομότερο δυνατό μετά τη χορήγηση της πρώτης δόσης ρινικού εκνεφώματος ναλοξόνης.

Η απαίτηση για επαναλαμβανόμενες δόσεις του ρινικού εκνεφώματος ναλοξόνης εξαρτάται από την ποσότητα, τον τύπο και την οδό χορήγησης του οπιοειδούς που ανταγωνίζεται.

Χορηγήστε σε εναλλακτικά ρουθούνια με κάθε δόση.

Εάν ο ασθενής ανταποκριθεί στο ρινικό εκνέφωμα ναλοξόνης και υποτροπιάσει σε αναπνευστική καταστολή πριν φτάσει η επείγουσα βοήθεια, χορηγήστε μια επιπλέον δόση ρινικού εκνεφώματος ναλοξόνης και συνεχίστε την παρακολούθηση του ασθενούς.

Εάν δεν επιτευχθεί η επιθυμητή απόκριση μετά από 2 ή 3 λεπτά, χορηγήστε μια επιπλέον δόση ρινικού εκνεφώματος ναλοξόνης. Εάν εξακολουθεί να μην υπάρχει ανταπόκριση και υπάρχουν διαθέσιμες πρόσθετες δόσεις, χορηγήστε πρόσθετες δόσεις ρινικού εκνεφώματος ναλοξόνης κάθε 2 έως 3 λεπτά μέχρι να φτάσει η επείγουσα ιατρική βοήθεια.

Πρόσθετα υποστηρικτικά ή/και μέτρα ανάνηψης μπορεί να είναι χρήσιμα εν αναμονή της επείγουσας ιατρικής βοήθειας.

Η ναλοξόνη είναι ένα ημισυνθετικό παράγωγο της μορφίνης (N-αλλυλο-νορ-οξυμορφόνη) και εξειδικευμένος ανταγωνιστής οπιοειδών που δρα συναγωνιστικά σε υποδοχείς οπιοειδών. Παρουσιάζει πολύ υψηλή χημική συγγένεια προς τις θέσεις των υποδοχέων οπιοειδών και συνεπώς εκτοπίζει τόσο τους αγωνιστές οπιοειδών όσο και μερικώς ανταγωνιστές, όπως την πενταζοκίνη, για παράδειγμα, αλλά επίσης και τη ναλορφίνη. Επίσης, μπορεί να αντιστρέψει τις ψυχομιμητικές και δυσφορικές επιδράσεις των αγωνιστών-ανταγωνιστών, όπως της πενταζοκίνης. Σε περίπτωση απουσίας ναρκωτικών δεν παρουσιάζει ουσιαστικά καμία φαρμακολογική δράση.

Αποποίηση ευθυνών: Έχουν γίνει όλες οι προσπάθειες για να εξασφαλιστεί ότι οι πληροφορίες που παρέχονται είναι ακριβείς, ενημερωμένες και πλήρεις, αλλά δεν δίνεται καμία εγγύηση για τον σκοπό αυτό. Η εμφάνιση ένδειξης ή αγωγής για μια νόσο ή ένα σύμπτωμα σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να ερμηνευθεί ως υπόδειξη ότι η αγωγή είναι αποτελεσματική ή κατάλληλη για κάθε συγκεκριμένο ασθενή. Η απουσία μιας ένδειξης ή αγωγής για μια νόσο ή ένα σύμπτωμα σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να αποκλείει την ύπαρξη άλλων κατάλληλων ουσιών και αγωγών. Η Ergobyte Πληροφορική Α.Ε. δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη για οποιαδήποτε πτυχή της υγειονομικής περίθαλψης παρέχεται με τη βοήθεια των πληροφοριών που η ίδια παρέχει.

Μπορείτε να υποστηρίξετε τον Γαληνό στην αποστολή του να παρέχει δωρεάν έγκυρη πληροφόρηση για κάθε φάρμακο απενεργοποιώντας το Ad Blocker για αυτόν τον ιστότοπο.