Κλαύδιος Γαληνός
Δωρεάν εγγραφή Αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες και τα εργαλεία του Galinos.gr για έναν μήνα
Έλεγχος συγχορήγησης Ελέγξτε την αγωγή σας για αντενδείξεις και αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων
Οι συνταγές μου Αποθηκεύστε τις συνταγές σας και μοιραστείτε τις εύκολα και με ασφάλεια
Μητρότητα και φάρμακα Ενημερωθείτε για την ασφάλεια χορήγησης ενός φαρμάκου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού
Συνδρομές Μάθετε περισσότερα για τα οφέλη και τις επιπλέον παροχές των συνδρομητικών προγραμμάτων
Ενδείξεις και αγωγές Βρείτε θεραπευτικές ενδείξεις και αγωγές για νόσους, συμπτώματα και ιατρικές πράξεις
Γνωρίζατε ότι... Μοιραζόμαστε μαζί σας γεγονότα της πορείας του Galinos.gr από το 2011 μέχρι σήμερα

Πρωτοπαθής και δευτεροπαθής υπερουριχαιμία

Ευρετήριο Αναφορές

Ένδειξη

Ένδειξη για Αλλοπουρινόλη

Κωδικός I-657385
Φύλο Χωρίς διάκριση φύλου
Ηλικία Μόνο ενήλικες (18 ετών και άνω)

Σύντομη περιγραφή

Η αλλοπουρινόλη ενδείκνυται για την αντιμετώπιση της πρωτοπαθούς και δευτεροπαθούς υπερουριχαιμίας και πρόληψη των εξ αυτής επιπλοκών (ουρική αρθρίτις, νεφρολιθίαση, νεφρική ανεπάρκια). Η χρήση της αλλοπουρινόλης συνιστάται κυρίως στην προφύλαξη κατά της ποδάγρας και της ουρικής αρθρίτιδας (πρωτοπαθούς, δευτεροπαθούς), υπερουριχαιμίας συνέπεια μυελοϋπερπλαστικής νόσου ή κυτταροστατικής θεραπείας νεφρολιθιάσεως από ουρικό οξύ.

τουλάχιστον ένα από
Πρωτοπαθής ουρική αρθρίτιδα
Υπερουριχαιμία
Ουρική αρθρίτιδα
Νεφροπάθεια από εναπόθεση ουρικών κρυστάλλων

Αγωγές

Για την ένδειξη αυτή, η βιβλιογραφία αναφέρει τις εξής αγωγές:

Από του στόματος – όλες οι ηλικίες – 100-700 mg σε μία δόση ημερησίως

100-700 mg σε μία δόση ημερησίως
Συνολική ημερήσια δόση 100 - 700 mg
Δοσολογικό σχήμα Από 100 έως 700 mg μία φορά καθημερινά
Λεπτομερής περιγραφή

Η αλλοπουρινόλη αρχικά χορηγείται σε χαμηλή δόση, πχ 100 mg την ημέρα για να μειωθεί ο κίνδυνος ανεπιθύμητων αντιδράσεων και αυξάνεται μόνο εάν ο προσδιορισμός του ουρικού οξέος στο αίμα δεν είναι ικανοποιητικός. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται όταν η νεφρική λειτουργία είναι ανεπαρκής.

Τα παρακάτω δοσολογικά σχήματα συστήνονται:

  • 100 έως 200 mg την ημέρα σε ήπιες συνθήκες
  • 300 έως 600 mg την ημέρα σε μετρίως σοβαρές συνθήκες
  • 700 έως 900 mg την ημέρα σε σοβαρές συνθήκες

Εάν απαιτείται δόση βάσει mg/kg σωματικού βάρους, τότε θα πρέπει να χορηγούνται 2 έως 10 mg/kg σωματικού βάρους την ημέρα.

Η αλλοπουρινόλη αρχικά χορηγείται δόση 100 mg έως 300 mg την ημέρα με προοδευτική αύξηση μέχρι 600 mg και με βάση το προσδιορισμό του ουρικού οξέος στο αίμα.

Μπορεί να ληφθεί και σε μία δόση, μετά το γεύμα. Είναι καλά ανεκτό ειδικότερα μετά τη λήψη τροφής. Αν η ημερήσια δόση υπερβεί τα 300 mg και εκδηλωθεί δυσανεξία, ενδεχομένως να βοηθήσει η χορήγηση του φαρμάκου σε περισσότερες της μίας δόσεις.

Δόση συντήρησης: 200-600 mg.

Ιδιαιτερότητες δοσολογίας

Να λαμβάνεται μετά το γεύμα.

Από του στόματος – όλες οι ηλικίες – 2-10 mg/kg σωματικού βάρους την ημέρα

2-10 mg/kg σωματικού βάρους την ημέρα
Συνολική ημερήσια δόση 2 - 10 mg ανά κιλό σωματικού βάρους
Δοσολογικό σχήμα Από 2 έως 10 mg ανά κιλό σωματικού βάρους μία φορά καθημερινά
Λεπτομερής περιγραφή

Η αλλοπουρινόλη αρχικά χορηγείται σε χαμηλή δόση, π.χ. 100 mg την ημέρα για να μειωθεί ο κίνδυνος ανεπιθύμητων αντιδράσεων και αυξάνεται μόνο εάν ο προσδιορισμός του ουρικού οξέος στο αίμα δεν είναι ικανοποιητικός. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται όταν η νεφρική λειτουργία είναι ανεπαρκής.

Εάν απαιτείται δόση βάσει mg/kg σωματικού βάρους, τότε θα πρέπει να χορηγούνται 2 έως 10 mg/kg σωματικού βάρους την ημέρα.

Ιδιαιτερότητες δοσολογίας

Να λαμβάνεται από στόματος μία φορά την ημέρα ακολούθως του γεύματος.

Η αλλοπουρινόλη (allopurinol) αναστέλλει την ξανθινοξειδάση, το ένζυμο που καταλύει την μετατροπή της υποξανθίνης σε ξανθίνη και τελικά σε ουρικό οξύ. Η αλλοπουρινόλη επιδρά στο μεταβολισμό των πουρινών, περιορίζοντας τη σύνθεση ουρικού οξέος, χωρίς να παρεμποδίζει τη σύνθεση των κανονικών ζωτικών πουρινών.

Αποποίηση ευθυνών: Έχουν γίνει όλες οι προσπάθειες για να εξασφαλιστεί ότι οι πληροφορίες που παρέχονται είναι ακριβείς, ενημερωμένες και πλήρεις, αλλά δεν δίνεται καμία εγγύηση για τον σκοπό αυτό. Η εμφάνιση ένδειξης ή αγωγής για μια νόσο ή ένα σύμπτωμα σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να ερμηνευθεί ως υπόδειξη ότι η αγωγή είναι αποτελεσματική ή κατάλληλη για κάθε συγκεκριμένο ασθενή. Η απουσία μιας ένδειξης ή αγωγής για μια νόσο ή ένα σύμπτωμα σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να αποκλείει την ύπαρξη άλλων κατάλληλων ουσιών και αγωγών. Η Ergobyte Πληροφορική Α.Ε. δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη για οποιαδήποτε πτυχή της υγειονομικής περίθαλψης παρέχεται με τη βοήθεια των πληροφοριών που η ίδια παρέχει.

Μπορείτε να υποστηρίξετε τον Γαληνό στην αποστολή του να παρέχει δωρεάν έγκυρη πληροφόρηση για κάθε φάρμακο απενεργοποιώντας το Ad Blocker για αυτόν τον ιστότοπο.