Κλαύδιος Γαληνός
Δωρεάν εγγραφή Αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες και τα εργαλεία του Galinos.gr για έναν μήνα
Έλεγχος συγχορήγησης Ελέγξτε την αγωγή σας για αντενδείξεις και αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων
Οι συνταγές μου Αποθηκεύστε τις συνταγές σας και μοιραστείτε τις εύκολα και με ασφάλεια
Μητρότητα και φάρμακα Ενημερωθείτε για την ασφάλεια χορήγησης ενός φαρμάκου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού
Συνδρομές Μάθετε περισσότερα για τα οφέλη και τις επιπλέον παροχές των συνδρομητικών προγραμμάτων
Ενδείξεις και αγωγές Βρείτε θεραπευτικές ενδείξεις και αγωγές για νόσους, συμπτώματα και ιατρικές πράξεις
Γνωρίζατε ότι... Μοιραζόμαστε μαζί σας γεγονότα της πορείας του Galinos.gr από το 2011 μέχρι σήμερα

Αποφρακτική υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια

Ευρετήριο Αναφορές

Ένδειξη

Ένδειξη για Μαβακαμτένη

Κωδικός I-537574
Φύλο Χωρίς διάκριση φύλου
Ηλικία Μόνο ενήλικες (18 ετών και άνω)
Πρόθεση Θεραπευτική πρόθεση

Σύντομη περιγραφή

Η μαβακαμτένη ενδείκνυται για τη θεραπεία της συμπτωματικής (σταδίου II-III κατά την Καρδιολογική Εταιρεία της Νέας Υόρκης, NYHA) αποφρακτικής υπερτροφικής μυοκαρδιοπάθειας (oHCM) σε ενήλικους ασθενείς.

Αποφρακτική υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια

Αγωγές

Για την ένδειξη αυτή, η βιβλιογραφία αναφέρει τις εξής αγωγές:

Από του στόματος – μόνο ενήλικες (18 ετών και άνω) – 2,5 mg, 5 mg, 10 mg ή 15 mg άπαξ ημερησίως

2,5 mg, 5 mg, 10 mg ή 15 mg άπαξ ημερησίως
Χορήγηση

Από του στόματος, μεταξύ 2,5 χιλιοστογραμμάρια μαβακαμτένη και 15 χιλιοστογραμμάρια μαβακαμτένη, μία φορά ημερησίως.

Λεπτομερής περιγραφή

Το εύρος δόσης είναι 2,5 mg έως 15 mg (2,5 mg, 5 mg, 10 mg ή 15 mg). Η βιοϊσοδυναμία μεταξύ των προϊόντων διαφορετικής περιεκτικότητας δεν έχει επιβεβαιωθεί σε μελέτη βιοϊσοδυναμίας σε ανθρώπους.

Φαινότυπος ατόμου με ανεπαρκή μεταβολική ικανότητα του CYP2C19

Η συνιστώμενη δόση έναρξης είναι 2,5 mg από στόματος άπαξ ημερησίως. Η μέγιστη δόση είναι 5 mg άπαξ ημερησίως. Ο ασθενής πρέπει να αξιολογηθεί για πρώιμη κλινική ανταπόκριση μέσω μέτρησης της κλίσης πίεσης στον χώρο εξόδου της αριστερής κοιλίας (LVOT) με χειρισμό Valsalva 4 και 8 εβδομάδες μετά την έναρξη της θεραπείας (βλ. εικόνα 1).

Φαινότυπος ατόμου με ενδιάμεση, φυσιολογική, ταχεία και εξαιρετικά ταχεία μεταβολική ικανότητα

Η συνιστώμενη δόση έναρξης είναι 5 mg από στόματος άπαξ ημερησίως. Η μέγιστη δόση είναι 15 mg άπαξ ημερησίως. Ο ασθενής πρέπει να αξιολογηθεί για πρώιμη κλινική ανταπόκριση μέσω μέτρησης της κλίσης πίεσης στον LVOT με χειρισμό Valsalva 4 και 8 εβδομάδες μετά την έναρξη της θεραπείας (βλ. εικόνα 2).

Μόλις επιτευχθεί μια εξατομικευμένη δόση συντήρησης, οι ασθενείς πρέπει να αξιολογούνται κάθε 12 εβδομάδες (βλ. εικόνα 3). Εάν σε οποιαδήποτε επίσκεψη το LVEF του ασθενούς είναι <50%, η θεραπεία θα πρέπει να διακόπτεται για 4 εβδομάδες και μέχρι το LVEF να επανέλθει σε τιμή ≥50% (βλ. εικόνα 4).

Συνιστάται αξιολόγηση του LVEF και δεν συνιστώνται αυξήσεις της δόσης σε ασθενείς με συνοδό νόσημα, όπως σοβαρή λοίμωξη ή αρρυθμία (συμπεριλαμβανομένης κολπικής μαρμαρυγής ή άλλης μη ελεγχόμενης ταχυαρρυθμίας), το οποίο μπορεί να προκαλέσει διαταραχή της συστολικής λειτουργίας έως ότου υποχωρήσει το συνοδό νόσημα.

Θα πρέπει να εξετάζεται το ενδεχόμενο οριστικής διακοπής της θεραπείας σε ασθενείς που δεν έχουν εμφανίσει ανταπόκριση (π.χ. καμία βελτίωση στα συμπτώματα, στην ποιότητα ζωής, στην ικανότητα άσκησης, στην κλίση πίεσης στον LVOT) μετά από 4-6 μήνες θεραπείας στη μέγιστη ανεκτή δόση.

Εικόνα 1. Έναρξη θεραπείας σε άτομα με φαινότυπο με ανεπαρκή μεταβολική ικανότητα του CYP2C19:

* Διακόψτε τη θεραπεία εάν το LVEF είναι <50% σε οποιαδήποτε κλινική επίσκεψή. Επανέναρξη της θεραπείας μπορεί να γίνει μετά από 4 εβδομάδες εάν το LVEF είναι ≥50% (βλ. εικόνα 4). LVEF = κλάσμα εξώθησης της αριστερής κοιλίας, LVOT = κλίση πίεσης στον χώρο εξόδου της αριστερής κοιλίας

Εικόνα 2. Έναρξη θεραπείας σε άτομα με φαινότυπο ενδιάμεσης, φυσιολογικής, ταχείας και εξαιρετικά ταχείας μεταβολικής ικανότητας του CYP2C19:

* Διακόψτε τη θεραπεία εάν το LVEF είναι <50% σε οποιαδήποτε κλινική επίσκεψή. Επανέναρξη της θεραπείας μπορεί να γίνει μετά από 4 εβδομάδες εάν το LVEF είναι ≥50% (βλ. εικόνα 4). LVEF = κλάσμα εξώθησης της αριστερής κοιλίας, LVOT = κλίση πίεσης στον χώρο εξόδου της αριστερής κοιλίας

Εικόνα 3. Φάση συντήρησης:

LVEF = κλάσμα εξώθησης της αριστερής κοιλίας, LVOT = κλίση πίεσης στον χώρο εξόδου της αριστερής κοιλίας

Εικόνα 4. Διακοπή της θεραπείας σε οποιαδήποτε κλινική επίσκεψη αν το LVEF <50%:

LVEF = κλάσμα εξώθησης της αριστερής κοιλίας, LVOT = κλίση πίεσης στον χώρο εξόδου της αριστερής κοιλίας

Παράλειψη ή καθυστέρηση δόσεων

Εάν μία δόση παραλειφθεί, πρέπει να ληφθεί το συντομότερο δυνατό και η επόμενη προγραμματισμένη δόση πρέπει να ληφθεί τη συνήθη ώρα την επόμενη ημέρα. Δεν πρέπει να λαμβάνονται δύο δόσεις την ίδια ημέρα.

Ιδιαιτερότητες δοσολογίας

Η θεραπεία πρέπει να λαμβάνεται άπαξ ημερησίως, με ή χωρίς γεύματα, περίπου την ίδια ώρα κάθε ημέρα.

Η μαβακαμτένη είναι ένας εκλεκτικός, αλλοστερικός και αναστρέψιμος αναστολέας της καρδιακής μυοσίνης. Η μαβακαμτένη ρυθμίζει τον αριθμό των κεφαλών της μυοσίνης που μπορούν να εισέλθουν σε κατάσταση παραγωγής ενέργειας, μειώνοντας έτσι (ή εξομαλύνοντας, στην περίπτωση της HCM) την πιθανότητα δυναμοπαραγωγικού συστολικού και υπολειπόμενου διαστολικού σχηματισμού εγκάρσιων γεφυρών. Η μαβακαμτένη μετατοπίζει επίσης τον συνολικό πληθυσμό μυοσίνης προς μια κατάσταση υπερχαλάρωσης μειωμένης κατανάλωσης ενέργειας, η οποία ωστόσο είναι επιστρατεύσιμη. Σε ασθενείς με HCM, η αναστολή της καρδιακής μυοσίνης με τη μαβακαμτένη ομαλοποιεί τη συσταλτικότητα, μειώνει τη δυναμική απόφραξη του LVOT και βελτιώνει τις πιέσεις πλήρωσης της καρδιάς.

Αποποίηση ευθυνών: Έχουν γίνει όλες οι προσπάθειες για να εξασφαλιστεί ότι οι πληροφορίες που παρέχονται είναι ακριβείς, ενημερωμένες και πλήρεις, αλλά δεν δίνεται καμία εγγύηση για τον σκοπό αυτό. Η εμφάνιση ένδειξης ή αγωγής για μια νόσο ή ένα σύμπτωμα σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να ερμηνευθεί ως υπόδειξη ότι η αγωγή είναι αποτελεσματική ή κατάλληλη για κάθε συγκεκριμένο ασθενή. Η απουσία μιας ένδειξης ή αγωγής για μια νόσο ή ένα σύμπτωμα σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να αποκλείει την ύπαρξη άλλων κατάλληλων ουσιών και αγωγών. Η Ergobyte Πληροφορική Α.Ε. δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη για οποιαδήποτε πτυχή της υγειονομικής περίθαλψης παρέχεται με τη βοήθεια των πληροφοριών που η ίδια παρέχει.

Μπορείτε να υποστηρίξετε τον Γαληνό στην αποστολή του να παρέχει δωρεάν έγκυρη πληροφόρηση για κάθε φάρμακο απενεργοποιώντας το Ad Blocker για αυτόν τον ιστότοπο.