Κλαύδιος Γαληνός
Δωρεάν εγγραφή Αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες και τα εργαλεία του Galinos.gr για έναν μήνα
Έλεγχος συγχορήγησης Ελέγξτε την αγωγή σας για αντενδείξεις και αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων
Οι συνταγές μου Αποθηκεύστε τις συνταγές σας και μοιραστείτε τις εύκολα και με ασφάλεια
Μητρότητα και φάρμακα Ενημερωθείτε για την ασφάλεια χορήγησης ενός φαρμάκου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού
Συνδρομές Μάθετε περισσότερα για τα οφέλη και τις επιπλέον παροχές των συνδρομητικών προγραμμάτων
Ενδείξεις και αγωγές Βρείτε θεραπευτικές ενδείξεις και αγωγές για νόσους, συμπτώματα και ιατρικές πράξεις
Γνωρίζατε ότι... Μοιραζόμαστε μαζί σας γεγονότα της πορείας του Galinos.gr από το 2011 μέχρι σήμερα

Σοβαρός πόνος

Ευρετήριο Αναφορές

Ένδειξη

Ένδειξη για Βουπρενορφίνη

Κωδικός I-535773
Φύλο Χωρίς διάκριση φύλου
Ηλικία Μόνο ενήλικες (18 ετών και άνω)

Σύντομη περιγραφή

Μέτριος έως σοβαρός καρκινικός πόνος και σοβαρός πόνος, ο οποίος δεν ανταποκρίνεται σε μη οπιοειδή αναλγητικά.

Σοβαρό άλγος

Αγωγές

Για την ένδειξη αυτή, η βιβλιογραφία αναφέρει τις εξής αγωγές:

Δερματική – όλες οι ηλικίες – 35-70 μικρογραμμάρια/ώρα

35-70 μικρογραμμάρια/ώρα
Συνολική ημερήσια δόση 35 - 70 ug
Δοσολογικό σχήμα Από 35 έως 70 ug μία φορά ανά 4 ημέρες
Λεπτομερής περιγραφή

Ασθενείς ηλικίας άνω των 18 ετών

Η δόση θα πρέπει να προσαρμόζεται στην εξατομικευμένη κατάσταση του ασθενούς (ένταση πόνου, καταπόνηση, εξατομικευμένη αντίδραση). Θα πρέπει να χορηγηθεί η μικρότερη δυνατή δόση που παρέχει επαρκή ανακούφιση από τον πόνο. Το διαδερμικό επίθεμα διατίθεται σε τρεις περιεκτικότητες ώστε να παρέχεται προσαρμοσμένη θεραπεία: βουπρενορφίνη 35 μικρογραμμάρια/ώρα, βουπρενορφίνη 52,5 μικρογραμμάρια/ώρα και βουπρενορφίνη 70 μικρογραμμάρια/ώρα.

Επιλογή αρχικής δόσης

Οι ασθενείς που δεν έχουν λάβει προηγουμένως κανένα αναλγητικό θα πρέπει να ξεκινήσουν με το διαδερμικό επίθεμα μικρότερης περιεκτικότητας (βουπρενορφίνη 35 μικρογραμμάρια/ώρα). Οι ασθενείς, στους οποίους έχει χορηγηθεί στο παρελθόν αναλγητικό βήματος Ι κατά Π.Ο.Υ. (μη οπιοειδές), ή αναλγητικό βήματος ΙΙ (ασθενές οπιοειδές) θα πρέπει, επίσης, να ξεκινήσουν με βουπρενορφίνη 35 μικρογραμμάρια/ώρα. Σύμφωνα με τις συστάσεις του Π.Ο.Υ., η χορήγηση μη οπιοειδούς αναλγητικού μπορεί να συνεχιστεί ανάλογα με τη γενική ιατρική κατάσταση του ασθενούς.

Κατά την αλλαγή από αναλγητικό της κατηγορίας του βήματος ΙΙΙ (ισχυρό οπιοειδές) σε βουπρενορφίνη και την επιλογή της αρχικής περιεκτικότητας του διαδερμικού επιθέματος, η φύση των προηγούμενων φαρμακευτικών προϊόντων, η χορήγηση και η μέση ημερήσια δόση θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη προκειμένου να αποφευχθεί η επανεμφάνιση του πόνου. Σε γενικές γραμμές, συνιστάται η εξατομικευμένη τιτλοποίηση της δόσης, ξεκινώντας από το διαδερμικό επίθεμα με τη μικρότερη περιεκτικότητα (βουπρενορφίνη 35 μικρογραμμάρια/ώρα). Η κλινική εμπειρία έχει δείξει ότι οι ασθενείς που είχαν λάβει προηγούμενη θεραπεία με υψηλότερες ημερήσιες δόσεις ισχυρού οπιοειδούς (στο εύρος των 120 mg από του στόματος λαμβανόμενης μορφίνης κατά προσέγγιση) μπορούν να ξεκινήσουν θεραπεία με διαδερμικό επίθεμα στην αμέσως επόμενη περιεκτικότητα.

Προκειμένου να επιτραπεί η εξατομικευμένη προσαρμογή της δόσης σε επαρκές χρονικό διάστημα, κατά τη διάρκεια της τιτλοποίησης της δόσης θα πρέπει να υπάρχουν επαρκή συμπληρωματικά αναλγητικά άμεσης αποδέσμευσης.

Η απαραίτητη περιεκτικότητα των διαδερμικών επιθεμάτων του Buprenorphine πρέπει να προσαρμόζεται στις εξατομικευμένες απαιτήσεις του ασθενούς και να ελέγχεται σε τακτικά χρονικά διαστήματα.

Μετά από την εφαρμογή του πρώτου διαδερμικού επιθέματος βουπρενορφίνης, οι συγκεντρώσεις της βουπρενορφίνης ορού αυξάνονται με βραδύ ρυθμό τόσο στους ασθενείς που έχουν λάβει προηγούμενη θεραπεία με αναλγητικά όσο και σε αυτούς που δεν έχουν λάβει θεραπεία. Επομένως, αρχικά, είναι απίθανο να παρατηρηθεί ταχύτερη έναρξη δράσης. Κατά συνέπεια, η πρώτη αξιολόγηση της αναλγητικής δράσης θα πρέπει να γίνει μόνο μετά από 24 ώρες.

Το(α) προηγούμενο(α) αναλγητικό(ά) φαρμακευτικό(ά) προϊόν(τα) (εξαιρουμένων των διαδερμικών οπιοειδών) πρέπει να χορηγηθεί στην ίδια δόση κατά τη διάρκεια των πρώτων 12 ωρών μετά από την αλλαγή στο Buprenorphine και κατάλληλο φαρμακευτικό προϊόν διάσωσης κατ' επίκληση μέσα στις επόμενες 12 ώρες.

Τιτλοποίηση της δόσης και θεραπεία συντήρησης

Το διαδερμικό επίθεμα Buprenorphine θα πρέπει να αντικαθίσταται το αργότερο μετά από 96 ώρες (4 ημέρες). Για ευκολία στη χρήση, αλλαγή στο διαδερμικό επίθεμα μπορεί να γίνεται δύο φορές την εβδομάδα σε τακτικά διαστήματα, π.χ. πάντα το πρωί της Δευτέρας και το απόγευμα της Πέμπτης. Η δόση θα πρέπει να τιτλοποιείται εξατομικευμένα μέχρι να επιτευχθεί αναλγητική αποτελεσματικότητα. Εάν η αναλγησία είναι ανεπαρκής στο τέλος της αρχικής περιόδου εφαρμογής, η δόση μπορεί να αυξηθεί, είτε εφαρμόζοντας περισσότερα από ένα διαδερμικά επιθέματα ίδιας περιεκτικότητας, είτε αλλάζοντας σε διαδερμικό επίθεμα επόμενης περιεκτικότητας. Δεν θα πρέπει να εφαρμόζονται ταυτόχρονα περισσότερα από δύο διαδερμικά επιθέματα ανεξαρτήτως περιεκτικότητας.

Πριν από την εφαρμογή της επόμενης περιεκτικότητας βουπρενορφίνης, η ποσότητα των συνολικών χορηγούμενων οπιοειδών επιπλέον του προηγούμενου διαδερμικού επιθέματος θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη, δηλ. συνολική απαραίτητη ποσότητα οπιοειδών, και αντίστοιχη προσαρμογή της δόσης. Οι ασθενείς που χρήζουν συμπληρωματικών αναλγητικών (π.χ. για τον παροξυσμικό πόνο) κατά τη διάρκεια της θεραπείας συντήρησης ενδέχεται να πάρουν για παράδειγμα ένα ή δύο υπογλώσσια δισκία 0,2 mg βουπρενορφίνης κάθε 24 ώρες επιπλέον του διαδερμικού επιθέματος. Εάν απαιτείται τακτική προσθήκη 0,4-0,6 mg υπογλώσσιας βουπρενορφίνης, θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί η επόμενη περιεκτικότητα.

Διάρκεια χορήγησης

Η βουπρενορφίνη δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να χορηγηθεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από αυτό που είναι απολύτως απαραίτητο. Εάν, στο πλαίσιο της φύσης και της σοβαρότητας της νόσου, η μακροχρόνια θεραπεία για τον πόνο με βουπρενορφίνη είναι απαραίτητη, τότε θα πρέπει να εφαρμοστεί προσεκτική και τακτική παρακολούθηση (εάν είναι απαραίτητο με διαλλείματα στη θεραπεία) προκειμένου να θεμελιωθεί εάν και σε τι βαθμό απαιτείται περαιτέρω θεραπεία.

Διακοπή της βουπρενορφίνης

Μετά από την αφαίρεση του διαδερμικού επιθέματος, οι συγκεντρώσεις της βουπρενορφίνης ορού μειώνονται σταδιακά και επομένως η αναλγητική επίδραση διατηρείται για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Αυτό θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη όταν η θεραπεία με το Buprenorphine πρέπει να ακολουθηθεί από άλλα οπιοειδή. Ως γενικός κανόνας, το επόμενο οπιοειδές δεν θα πρέπει να χορηγηθεί σε διάστημα 24 ωρών από την αφαίρεση του Buprenorphine. Στην παρούσα φάση, διατίθενται μόνο περιορισμένες πληροφορίες σχετικά με τη δόση έναρξης των άλλων οπιοειδών που χορηγούνται μετά από τη διακοπή των διαδερμικών επιθεμάτων βουπρενορφίνης.

Ιδιαιτερότητες δοσολογίας

Το διαδερμικό επίθεμα θα πρέπει να εφαρμόζεται σε καθαρό δέρμα χωρίς ερεθισμό, σε επιφάνεια επίπεδη χωρίς τρίχες, αλλά όχι σε σημεία του δέρματος με μεγάλες ουλές. Στο πάνω μέρος του σώματος προτιμώνται τα εξής σημεία: πάνω μέρος της πλάτης ή κάτω από την κλείδα στον θώρακα. Τυχόν υπάρχουσες τρίχες θα πρέπει να κοπούν με ψαλίδι (όχι να ξυριστούν). Εάν το σημείο εφαρμογής πρέπει να καθαριστεί, ο καθαρισμός θα πρέπει να γίνει με νερό. Δεν θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί σαπούνι ή οποιοσδήποτε άλλος καθαριστικός παράγοντας. Τα παρασκευάσματα για το δέρμα που μπορεί να επηρεάσουν την προσκόλληση του διαδερμικού επιθέματος στην περιοχή που επιλέγεται για την εφαρμογή του διαδερμικού επιθέματος θα πρέπει να αποφεύγονται.

Το δέρμα πρέπει να είναι εντελώς στεγνό πριν από την εφαρμογή. Το διαδερμικό επίθεμα πρέπει να εφαρμοστεί αμέσως μόλις αφαιρεθεί από το φακελάκι. Μετά από την αφαίρεση αποσπώμενης επένδυσης, το διαδερμικό επίθεμα θα πρέπει να πιεστεί σταθερά με την παλάμη του χεριού για 30 περίπου δευτερόλεπτα ώστε να εφαρμόσει. Το διαδερμικό επίθεμα δεν θα επηρεαστεί κατά τη διάρκεια του λουτρού, του ντους ή της κολύμβησης.

Το διαδερμικό επίθεμα θα πρέπει να φοριέται συνεχώς για έως και 4 ημέρες. Μετά από την αφαίρεση του προηγούμενου διαδερμικού επιθέματος, θα πρέπει να εφαρμοστεί νέο διαδερμικό επίθεμα σε διαφορετικό σημείο του δέρματος. Θα πρέπει να παρέλθει τουλάχιστον μία εβδομάδα πριν εφαρμοστεί νέο διαδερμικό επίθεμα στην ίδια περιοχή δέρματος.

Η βουπρενορφίνη (buprenorphine) είναι μερικός αγωνιστής/ανταγωνιστής των οπιοειδών, ο οποίος δεσμεύεται στους μ και κ υποδοχείς του εγκεφάλου. Η δράση της στη θεραπεία συντήρησης με οπιοειδή αποδίδεται στην βραδέως αναστρέψιμη δέσμευσή της με τους μ υποδοχείς, η οποία μπορεί για μακρό χρόνο να μειώσει την ανάγκη των εξαρτημένων ασθενών για ναρκωτικές ουσίες.

Αποποίηση ευθυνών: Έχουν γίνει όλες οι προσπάθειες για να εξασφαλιστεί ότι οι πληροφορίες που παρέχονται είναι ακριβείς, ενημερωμένες και πλήρεις, αλλά δεν δίνεται καμία εγγύηση για τον σκοπό αυτό. Η εμφάνιση ένδειξης ή αγωγής για μια νόσο ή ένα σύμπτωμα σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να ερμηνευθεί ως υπόδειξη ότι η αγωγή είναι αποτελεσματική ή κατάλληλη για κάθε συγκεκριμένο ασθενή. Η απουσία μιας ένδειξης ή αγωγής για μια νόσο ή ένα σύμπτωμα σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να αποκλείει την ύπαρξη άλλων κατάλληλων ουσιών και αγωγών. Η Ergobyte Πληροφορική Α.Ε. δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη για οποιαδήποτε πτυχή της υγειονομικής περίθαλψης παρέχεται με τη βοήθεια των πληροφοριών που η ίδια παρέχει.

Μπορείτε να υποστηρίξετε τον Γαληνό στην αποστολή του να παρέχει δωρεάν έγκυρη πληροφόρηση για κάθε φάρμακο απενεργοποιώντας το Ad Blocker για αυτόν τον ιστότοπο.