Κλαύδιος Γαληνός
Δωρεάν εγγραφή Αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες και τα εργαλεία του Galinos.gr για έναν μήνα
Έλεγχος συγχορήγησης Ελέγξτε την αγωγή σας για αντενδείξεις και αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων
Οι συνταγές μου Αποθηκεύστε τις συνταγές σας και μοιραστείτε τις εύκολα και με ασφάλεια
Μητρότητα και φάρμακα Ενημερωθείτε για την ασφάλεια χορήγησης ενός φαρμάκου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού
Συνδρομές Μάθετε περισσότερα για τα οφέλη και τις επιπλέον παροχές των συνδρομητικών προγραμμάτων
Ενδείξεις και αγωγές Βρείτε θεραπευτικές ενδείξεις και αγωγές για νόσους, συμπτώματα και ιατρικές πράξεις
Γνωρίζατε ότι... Μοιραζόμαστε μαζί σας γεγονότα της πορείας του Galinos.gr από το 2011 μέχρι σήμερα

Χρόνια κολπική μαρμαρυγή

Ευρετήριο Αναφορές

Ένδειξη

Ένδειξη για Διγοξίνη

Κωδικός I-496453
Φύλο Χωρίς διάκριση φύλου
Ηλικία Μόνο νεογνά (0 - 40 ημερών) , βρέφη (40 ημερών - 1 έτους) , παιδιά (1 έτους - 12 ετών)

Χρόνια κολπική μαρμαρυγή

Αγωγές

Για την ένδειξη αυτή, η βιβλιογραφία αναφέρει τις εξής αγωγές:

Από του στόματος – όλες οι ηλικίες – 25-45 micrograms/kg

25-45 micrograms/kg
Συνολική ημερήσια δόση 25 - 45 ug ανά κιλό σωματικού βάρους
Δοσολογικό σχήμα Από 25 έως 45 ug ανά κιλό σωματικού βάρους μία φορά καθημερινά
Λεπτομερής περιγραφή

Η δόση της διγοξίνης πρέπει να εξατομικεύεται για κάθε ασθενή, σύμφωνα με την ηλικία, το βάρος του σώματος, τη νεφρική λειτουργία και την ανταπόκριση.

Οι συνιστώμενες δόσεις προτείνονται ως κατευθυντήριες.

(Η διαφορά στη βιοδιαθεσιμότητα μεταξύ της ενέσιμης διγοξίνης και των από του στόματος μορφών, πρέπει να ληφθεί υπόψη όταν γίνονται αλλαγές από τη μία οδό χορήγησης στην άλλη. Για παράδειγμα, αν στους ασθενείς γίνει αλλαγή από την από του στόματος σε ενδοφλέβια οδό χορήγησης, η δόση πρέπει να ελαττωθεί περίπου κατά 33%).

Νεογνά, βρέφη και παιδιά ηλικίας μέχρι 10 ετών (αν δεν έχουν χορηγηθεί σε αυτά καρδιακοί γλυκοσίδες τις προηγούμενες δύο εβδομάδες): Στα νεογνά και ιδιαίτερα στα πρόωρα, η νεφρική κάθαρση της διγοξίνης είναι ελαττωμένη και πρέπει να γίνουν οι κατάλληλες μειώσεις στη δοσολογία, πέρα από τις γενικές δοσολογικές οδηγίες.

Αμέσως μετά τη νεογνική περίοδο, τα παιδιά εν γένει χρειάζονται σε αναλογία μεγαλύτερες δόσεις από τους ενήλικες με βάση το βάρος σώματος ή την επιφάνεια σώματος σύμφωνα με τον πιό κάτω πίνακα.

Παιδιά ηλικίας άνω των 10 ετών χρειάζονται δοσολογίες ενηλίκων σε αναλογία με το βάρος σώματός τους.

Δόση φόρτισης (δακτυλιδισμός) από του στόματος

Χορηγείται σύμφωνα με τον πιό κάτω πίνακα:

Πρόωρα νεογνα <1,5 kg: 25mcg/kg ανά 24 ώρες.
Πρόωρα νεογνα 1,5-2,5 kg: 30mcg/kg ανά 24 ώρες.
Νεογνα έως 2 ετών: 45mcg/kg ανά 24 ώρες.
2 έως 5 ετών: 35mcg/kg ανά 24 ώρες.
5 έως 10 ετών: 25mcg/kg ανά 24 ώρες.

Η δόση φόρτισης (δακτυλιδισμού) πρέπει να χορηγείται σε διηρημένες δόσεις με περίπου το ήμισυ της συνολικής δόσης να δίδεται ως πρώτη δόση και τα υπόλοιπα κλάσματα της συνολικής δόσης να δίδονται σε διαστήματα των 4 έως 8 ωρών, αξιολογώντας την κλινική ανταπόκριση πριν δοθεί κάθε περαιτέρω δόση.

Συντήρηση

Η δόση συντήρησης πρέπει να χορηγείται σύμφωνα με τα παραπάνω σχήματα :

Πρόωρα νεογνά: Ημερήσια δόση = 20% της 24ώρου δόσης φόρτισης

Νεογνά και παιδιά έως 10 ετών: Ημερήσια δόση = 25% της 24ώρου δόσης φόρτισης

Αυτά τα δοσολογικά σχήματα έχουν την έννοια των κατευθυντήριων γραμμών και πρέπει η προσεκτική κλινική παρατήρηση και ο έλεγχος των επιπέδων της διγοξίνης του ορού να χρησιμοποιούνται ως βάση για τη ρύθμιση της δοσολογίας σε αυτή την ομάδα των παιδιατρικών ασθενών.

Αν στις προηγούμενες δύο εβδομάδες από την έναρξη της θεραπείας με διγοξίνη, έχουν χορηγηθεί καρδιακοί γλυκοσίδες, τότε πρέπει να αναμένεται ότι οι ιδανικές δόσεις φόρτισης (δακτυλιδισμού) της διγοξίνης θα είναι μικρότερες από τις παραπάνω συνιστώμενες.

Ενδοφλέβια – όλες οι ηλικίες – 20-35 micrograms/kg

20-35 micrograms/kg
Συνολική ημερήσια δόση 20 - 35 ug ανά κιλό σωματικού βάρους
Δοσολογικό σχήμα Από 20 έως 35 ug ανά κιλό σωματικού βάρους μία φορά καθημερινά
Λεπτομερής περιγραφή

Η δόση της διγοξίνης πρέπει να εξατομικεύεται για κάθε ασθενή, σύμφωνα με την ηλικία, το βάρος του σώματος, τη νεφρική λειτουργία και την ανταπόκριση.

Οι συνιστώμενες δόσεις προτείνονται ως κατευθυντήριες

Η διαφορά στη βιοδιαθεσιμότητα μεταξύ του ενέσιμου διγοξίνης και των από του στόματος μορφών, πρέπει να ληφθεί υπ΄όψη όταν γίνονται αλλαγές από τη μία οδό χορήγησης στην άλλη. Για παράδειγμα, αν στους ασθενείς γίνει αλλαγή από την από του στόματος σε ενδοφλέβια οδό χορήγησης, η δόση θα πρέπει να ελαττωθεί περίπου κατά 33%.

Η διγοξίνη (digoxin) είναι μια καρδιακή γλυκοσίδη που αυξάνει τη συσταλτικότητα του μυοκαρδίου ανάλογα, εντός ορίων, προς την δόση, με άμεση δράση. Η πρωταρχική δράση της διγοξίνης είναι να αναστέλλει εξειδικευμένα την τριφωσφατάση της αδενοσίνης και έτσι την ανταλλαγή των ιόντων νατρίου-καλίου (Να+ - Κ+). Η τροποποιημένη ιοντική κατανομή εκατέρωθεν της κυτταρικής μεμβράνης προκαλεί αύξηση της ενδοκυττάριας ροής των ιόντων ασβεστίου κατά το χρόνο της σύζευξης διέγερσης-σύσπασης.

Αποποίηση ευθυνών: Έχουν γίνει όλες οι προσπάθειες για να εξασφαλιστεί ότι οι πληροφορίες που παρέχονται είναι ακριβείς, ενημερωμένες και πλήρεις, αλλά δεν δίνεται καμία εγγύηση για τον σκοπό αυτό. Η εμφάνιση ένδειξης ή αγωγής για μια νόσο ή ένα σύμπτωμα σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να ερμηνευθεί ως υπόδειξη ότι η αγωγή είναι αποτελεσματική ή κατάλληλη για κάθε συγκεκριμένο ασθενή. Η απουσία μιας ένδειξης ή αγωγής για μια νόσο ή ένα σύμπτωμα σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να αποκλείει την ύπαρξη άλλων κατάλληλων ουσιών και αγωγών. Η Ergobyte Πληροφορική Α.Ε. δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη για οποιαδήποτε πτυχή της υγειονομικής περίθαλψης παρέχεται με τη βοήθεια των πληροφοριών που η ίδια παρέχει.

Μπορείτε να υποστηρίξετε τον Γαληνό στην αποστολή του να παρέχει δωρεάν έγκυρη πληροφόρηση για κάθε φάρμακο απενεργοποιώντας το Ad Blocker για αυτόν τον ιστότοπο.