Κλαύδιος Γαληνός
Δωρεάν εγγραφή Αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες και τα εργαλεία του Galinos.gr για έναν μήνα
Έλεγχος συγχορήγησης Ελέγξτε την αγωγή σας για αντενδείξεις και αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων
Οι συνταγές μου Αποθηκεύστε τις συνταγές σας και μοιραστείτε τις εύκολα και με ασφάλεια
Μητρότητα και φάρμακα Ενημερωθείτε για την ασφάλεια χορήγησης ενός φαρμάκου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού
Συνδρομές Μάθετε περισσότερα για τα οφέλη και τις επιπλέον παροχές των συνδρομητικών προγραμμάτων
Ενδείξεις και αγωγές Βρείτε θεραπευτικές ενδείξεις και αγωγές για νόσους, συμπτώματα και ιατρικές πράξεις
Γνωρίζατε ότι... Μοιραζόμαστε μαζί σας γεγονότα της πορείας του Galinos.gr από το 2011 μέχρι σήμερα

Υποτροπιάζον και ανθεκτικό πολλαπλό μυέλωμα

Ευρετήριο Αναφορές

Ένδειξη

Ένδειξη για Ταλκουεταμάμπη

Κωδικός I-463288
Φύλο Χωρίς διάκριση φύλου
Ηλικία Μόνο ενήλικες (18 ετών και άνω)
Πρόθεση Θεραπευτική πρόθεση

Σύντομη περιγραφή

Η ταλκουεταμάμπη ενδείκνυται ως μονοθεραπεία για τη θεραπεία ενήλικων ασθενών με υποτροπιάζον και ανθεκτικό πολλαπλό μυέλωμα, οι οποίοι έχουν λάβει τουλάχιστον 3 προηγούμενες θεραπείες, συμπεριλαμβανομένου ενός ανοσοτροποποιητικού παράγοντα, ενός αναστολέα πρωτεασώματος και ενός αντι-CD38 αντισώματος, και οι οποίοι έχουν εμφανίσει εξέλιξη της νόσου κατά τη διάρκεια της τελευταίας θεραπείας.

Πολλαπλό μυέλωμα

Αγωγές

Για την ένδειξη αυτή, η βιβλιογραφία αναφέρει τις εξής αγωγές:

Υποδόρια – μόνο ενήλικες (18 ετών και άνω) – Σταδιακή αύξηση της δόσης με 1 δόση ανά 2-4 ημέρες από 0,01 έως 0,4 mg/kg ή 0,01 έως 0,8 mg/kg και μετέπειτα 0,4 mg/kg 1 φορά την εβδομάδα ή 0,8 mg/kg 1 φορά κάθε 2 εβδομάδες αντίστοιχα

Σταδιακή αύξηση της δόσης με 1 δόση ανά 2-4 ημέρες από 0,01 έως 0,4 mg/kg ή 0,01 έως 0,8 mg/kg και μετέπειτα 0,4 mg/kg 1 φορά την εβδομάδα ή 0,8 mg/kg 1 φορά κάθε 2 εβδομάδες αντίστοιχα
Χορήγηση

Σχήμα A: Υποδόρια, 0,01 χιλιοστογραμμάρια ταλκουεταμάμπη ανά κιλό σωματικού βάρους, εφάπαξ, για χρονική διάρκεια 2 με 4 ημέρες. Στη συνέχεια, υποδόρια, 0,06 χιλιοστογραμμάρια ταλκουεταμάμπη ανά κιλό σωματικού βάρους, εφάπαξ, για χρονική διάρκεια 2 με 4 ημέρες. Στη συνέχεια, υποδόρια, 0,4 χιλιοστογραμμάρια ταλκουεταμάμπη ανά κιλό σωματικού βάρους, εφάπαξ, για χρονική διάρκεια 1 εβδομάδα. Στη συνέχεια, υποδόρια, 0,4 χιλιοστογραμμάρια ταλκουεταμάμπη ανά κιλό σωματικού βάρους, μία φορά εβδομαδιαίως.

Σχήμα B: Υποδόρια, 0,01 χιλιοστογραμμάρια ταλκουεταμάμπη ανά κιλό σωματικού βάρους, εφάπαξ, για χρονική διάρκεια 2 με 4 ημέρες. Στη συνέχεια, υποδόρια, 0,06 χιλιοστογραμμάρια ταλκουεταμάμπη ανά κιλό σωματικού βάρους, εφάπαξ, για χρονική διάρκεια 2 με 4 ημέρες. Στη συνέχεια, υποδόρια, 0,4 χιλιοστογραμμάρια ταλκουεταμάμπη ανά κιλό σωματικού βάρους, εφάπαξ, για χρονική διάρκεια 2 με 4 ημέρες. Στη συνέχεια, υποδόρια, 0,8 χιλιοστογραμμάρια ταλκουεταμάμπη ανά κιλό σωματικού βάρους, εφάπαξ, για χρονική διάρκεια 2 εβδομάδες. Στη συνέχεια, υποδόρια, 0,8 χιλιοστογραμμάρια ταλκουεταμάμπη ανά κιλό σωματικού βάρους, μία φορά κάθε 2 εβδομάδες.

Λεπτομερής περιγραφή

Φαρμακευτικά προϊόντα προ της θεραπείας θα πρέπει να χορηγούνται πριν από κάθε δόση της ταλκουεταμάμπης κατά τη διάρκεια της φάσης σταδιακής αύξησης της δόσης (βλ. παρακάτω). Η ταλκουεταμάμπη θα πρέπει να χορηγείται υποδορίως με δοσολογικό σχήμα κάθε εβδομάδα ή κάθε 2 εβδομάδες σύμφωνα με τον Πίνακα 1. Για ασθενείς που λαμβάνουν ταλκουεταμάμπη σύμφωνα με το 0,4 mg/kg εβδομαδιαίο δοσολογικό σχήμα και έχουν διατηρήσει μία επαρκή κλινική ανταπόκριση που επιβεβαιώνεται σε τουλάχιστον δύο διαδοχικές αξιολογήσεις της νόσου μπορεί να εξετάζεται το ενδεχόμενο αλλαγής στο δοσολογικό σχήμα των 0,8 mg/kg κάθε δύο εβδομάδες.

Πίνακας 1. Συνιστώμενη δόση της ταλκουεταμάμπης:

Δοσολογικό
σχήμα
Φάση Ημέρα Δόση της ταλκουεταμάμπηςα
Εβδομαδιαίο
δοσολογικό
σχήμα
Φάση σταδιακής
αύξησης της
δόσης
Ημέρα 1 0,01 mg/kg
Ημέρα 3β 0,06 mg/kg
Ημέρα 5β 0,4 mg/kg
Φάση θεραπείας Στη συνέχεια, μία φορά την
εβδομάδαγ
0,4 mg/kg
Δοσολογικό
σχήμα κάθε
2 εβδομάδες
Φάση σταδιακής
αύξησης της
δόσης
Ημέρα 1 0,01 mg/kg
Ημέρα 3β 0,06 mg/kg
Ημέρα 5β 0,4 mg/kg
Ημέρα 7β 0,8 mg/kg
Φάση θεραπείας Στη συνέχεια, μία φορά κάθε
2 εβδομάδεςγ
0,8 mg/kg

α Η δόση βασίζεται στο πραγματικό σωματικό βάρος και θα πρέπει να χορηγείται υποδορίως.
β Η δόση μπορεί να χορηγηθεί από 2 έως 4 ημέρες μετά την προηγούμενη δόση και μπορεί να δοθεί έως 7 ημέρες μετά την προηγούμενη δόση για να καταστεί δυνατή η υποχώρηση των ανεπιθύμητων ενεργειών.
γ Διατηρήστε τουλάχιστον 6 ημέρες ανάμεσα στις εβδομαδιαίες δόσεις και τουλάχιστον 12 ημέρες ανάμεσα στις δόσεις που χορηγούνται κάθε 2 εβδομάδες.

Οι ασθενείς θα πρέπει να λαμβάνουν οδηγία να παραμείνουν κοντά σε μονάδα υγειονομικής περίθαλψης και να παρακολουθούνται για 48 ώρες μετά τη χορήγηση όλων των δόσεων κατά τη φάση σταδιακής αύξησης της δόσης της ταλκουεταμάμπης για σημεία και συμπτώματα CRS και ICANS.

Διάρκεια θεραπείας

Οι ασθενείς θα πρέπει να λαμβάνουν θεραπεία με ταλκουεταμάμπη μέχρι την εξέλιξη της νόσου ή την εμφάνιση μη αποδεκτής τοξικότητας.

Προ της θεραπείας

Τα ακόλουθα φαρμακευτικά προϊόντα προ της θεραπείας πρέπει να χορηγούνται 1 έως 3 ώρες πριν από κάθε δόση της ταλκουεταμάμπης κατά τη διάρκεια της φάσης σταδιακής αύξησης της δόσης προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος CRS.

  • Κορτικοστεροειδές (από στόματος ή ενδοφλέβια δεξαμεθαζόνη 16 mg, ή ισοδύναμο)
  • Αντιισταμινικό (από στόματος ή ενδοφλέβια διφαινυδραμίνη 50 mg, ή ισοδύναμο)
  • Αντιπυρετικά (από στόματος ή ενδοφλέβια ακετομινοφαίνη 650 έως 1.000 mg, ή ισοδύναμο)

Φαρμακευτικά προϊόντα προ της θεραπείας θα πρέπει να χορηγούνται πριν από τις επόμενες δόσεις για ασθενείς που επαναλαμβάνουν δόσεις κατά τη φάση σταδιακής αύξησης της δόσης της ταλκουεταμάμπης λόγω καθυστερήσεων δόσεων (βλ. Πίνακα 2) ή για ασθενείς που εμφάνισαν CRS.

Πρόληψη λοίμωξης

Πριν από την έναρξη θεραπείας με την ταλκουεταμάμπη, θα πρέπει να εξετάζεται το ενδεχόμενο χορήγησης προφυλακτικής αγωγής για την πρόληψη λοιμώξεων, σύμφωνα με τις τοπικές κατευθυντήριες οδηγίες του ιδρύματος.

Καθυστερήσεις δόσεων

Εάν καθυστερήσει μια δόση της ταλκουεταμάμπης, η θεραπεία θα πρέπει να ξεκινά εκ νέου βάσει των συστάσεων στον Πίνακα 2, και η χορήγηση των δόσεων κάθε εβδομάδα ή κάθε 2 εβδομάδες θα πρέπει να συνεχίζεται αναλόγως (βλ. Δοσολογία παραπάνω). Τα φαρμακευτικά προϊόντα προ της θεραπείας θα πρέπει να χορηγούνται πριν από την επανέναρξη της ταλκουεταμάμπης και οι ασθενείς να παρακολουθούνται αναλόγως.

Πίνακας 2. Συστάσεις για την επανέναρξη της ταλκουεταμάμπης μετά από καθυστέρηση δόσης:

Δοσολογικό σχήμαΤελευταία δόση
που χορηγήθηκε
Χρόνος από την
τελευταία δόση που
χορηγήθηκε
Σύσταση για την ταλκουεταμάμπη*
Εβδομαδιαίο
δοσολογικό σχήμα
0,01 mg/kg Πάνω από 7 ημέρες Ξεκινήστε ξανά με 0,01 mg/kg
0,06 mg/kg 8 έως 28 ημέρες Επαναλάβετε τα 0,06 mg/kg
Πάνω από 28 ημέρες Ξεκινήστε ξανά με 0,01 mg/kg
0,4 mg/kg8 έως 35 ημέρες Επαναλάβετε τα 0,4 mg/kg
36 έως 56 ημέρες Ξεκινήστε ξανά με 0,06 mg/kg
Πάνω από 56 ημέρες Ξεκινήστε ξανά με 0,01 mg/kg
Δοσολογικό σχήμα
κάθε 2 εβδομάδες
0,01 mg/kg Πάνω από 7 ημέρες Ξεκινήστε ξανά με 0,01 mg/kg
0,06 mg/kg 8 έως 28 ημέρες Επαναλάβετε τα 0,06 mg/kg
Πάνω από 28 ημέρες Ξεκινήστε ξανά με 0,01 mg/kg
0,4 mg/kg8 έως 35 ημέρες Επαναλάβετε τα 0,4 mg/kg
36 έως 56 ημέρες Ξεκινήστε ξανά με 0,06 mg/kg
Πάνω από 56 ημέρες Ξεκινήστε ξανά με 0,01 mg/kg
0,8 mg/kg14 έως 35 ημέρες Επαναλάβετε τα 0,8 mg/kg
36 έως 56 ημέρες Ξεκινήστε ξανά με 0,4 mg/kg
Πάνω από 56 ημέρες Ξεκινήστε ξανά με 0,01 mg/kg

* Χορηγήστε φαρμακευτικά προϊόντα προ της θεραπείας πριν από την επανέναρξη της ταλκουεταμάμπης. Μετά την επανέναρξη της ταλκουεταμάμπης, συνεχίστε τη χορήγηση δόσεων κάθε εβδομάδα ή κάθε 2 εβδομάδες, αναλόγως.

Ιδιαιτερότητες δοσολογίας

Ο απαιτούμενος όγκος της ταλκουεταμάμπης θα πρέπει να ενεθεί στον υποδόριο ιστό της κοιλιακής χώρας (προτιμώμενη θέση ένεσης). Εναλλακτικά, η ταλκουεταμάμπη μπορεί να ενίεται στον υποδόριο ιστό σε άλλες θέσεις (π.χ. στον μηρό). Εάν απαιτούνται πολλαπλές ενέσεις, οι ενέσεις της ταλκουεταμάμπης θα πρέπει να γίνονται σε απόσταση τουλάχιστον 2 εκατοστών.

Η ένεση της ταλκουεταμάμπης δεν πρέπει να χορηγείται σε τατουάζ ή ουλές ή σε περιοχές όπου το δέρμα είναι κόκκινο, μωλωπισμένο, ευαίσθητο, σκληρό, ή δεν είναι άθικτο.

Η ταλκουεταμάμπη είναι ένα διειδικό αντίσωμα ανοσοσφαιρίνης G4 προλίνης, αλανίνης, αλανίνης (IgG4 PAA) που στρέφεται κατά του GPRC5D και του CD3 υποδοχέα στα T κύτταρα. Η ταλκουεταμάμπη προάγει τη βελτίωση της μεσολαβούμενης από T κύτταρα κυτταροτοξικότητας, μέσω στρατολόγησης T κυττάρων τα οποία εκφράζουν το CD3 στα κύτταρα που εκφράζουν το GPRC5D. Με βάση την έκφραση του GPRC5D στα πλασματοκύτταρα, με ελάχιστη ή μηδενική έκφραση να ανιχνεύεται στα B κύτταρα και στα πρόδρομα B κύτταρα, η ταλκουεταμάμπη στοχεύει συγκεκριμένα τα κύτταρα του πολλαπλού μυελώματος.

Αποποίηση ευθυνών: Έχουν γίνει όλες οι προσπάθειες για να εξασφαλιστεί ότι οι πληροφορίες που παρέχονται είναι ακριβείς, ενημερωμένες και πλήρεις, αλλά δεν δίνεται καμία εγγύηση για τον σκοπό αυτό. Η εμφάνιση ένδειξης ή αγωγής για μια νόσο ή ένα σύμπτωμα σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να ερμηνευθεί ως υπόδειξη ότι η αγωγή είναι αποτελεσματική ή κατάλληλη για κάθε συγκεκριμένο ασθενή. Η απουσία μιας ένδειξης ή αγωγής για μια νόσο ή ένα σύμπτωμα σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να αποκλείει την ύπαρξη άλλων κατάλληλων ουσιών και αγωγών. Η Ergobyte Πληροφορική Α.Ε. δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη για οποιαδήποτε πτυχή της υγειονομικής περίθαλψης παρέχεται με τη βοήθεια των πληροφοριών που η ίδια παρέχει.

Μπορείτε να υποστηρίξετε τον Γαληνό στην αποστολή του να παρέχει δωρεάν έγκυρη πληροφόρηση για κάθε φάρμακο απενεργοποιώντας το Ad Blocker για αυτόν τον ιστότοπο.