Κλαύδιος Γαληνός
Δωρεάν εγγραφή Αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες και τα εργαλεία του Galinos.gr για έναν μήνα
Έλεγχος συγχορήγησης Ελέγξτε την αγωγή σας για αντενδείξεις και αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων
Οι συνταγές μου Αποθηκεύστε τις συνταγές σας και μοιραστείτε τις εύκολα και με ασφάλεια
Μητρότητα και φάρμακα Ενημερωθείτε για την ασφάλεια χορήγησης ενός φαρμάκου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού
Συνδρομές Μάθετε περισσότερα για τα οφέλη και τις επιπλέον παροχές των συνδρομητικών προγραμμάτων
Ενδείξεις και αγωγές Βρείτε θεραπευτικές ενδείξεις και αγωγές για νόσους, συμπτώματα και ιατρικές πράξεις
Γνωρίζατε ότι... Μοιραζόμαστε μαζί σας γεγονότα της πορείας του Galinos.gr από το 2011 μέχρι σήμερα

Δηλητηρίαση με βενζοδιαζεπίνες

Ευρετήριο Αναφορές

Ένδειξη

Ένδειξη για Φλουμαζενίλη

Κωδικός I-452657
Φύλο Χωρίς διάκριση φύλου
Ηλικία Μόνο ενήλικες (18 ετών και άνω)

Σύντομη περιγραφή

Στις μονάδες εντατικής θεραπείας και στην αντιμετώπιση περιπτώσεων απώλειας της συνείδησης αγνώστου προέλευσης:

  • H φλουμαζενίλη χρησιμοποιείται για τη διαφορική διάγνωση της δηλητηρίασης με βενζοδιαζεπίνες.
  • H φλουμαζενίλη μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την ειδική αναστροφή των ενεργειών υπερβολικών δόσεων βενζοδιαζεπινών στο κεντρικό νευρικό σύστημα (αποκατάσταση της αυτόματης αναπνοής και ανάνηψη ώστε να αποφεύγεται ή να τερματίζεται η διασωλήνωση).

Τοξίκωση από βενζοδιαζεπίνες

Αγωγές

Για την ένδειξη αυτή, η βιβλιογραφία αναφέρει τις εξής αγωγές:

Ενδοφλέβια – όλες οι ηλικίες – 0,3-2,0 mg σε 1-8 δόσεις

0,3-2,0 mg σε 1-8 δόσεις
Συνολική ημερήσια δόση 0,2 - 1 mg
Δοσολογικό σχήμα Από 0,05 έως 0,25 mg 4 φορές την μέρα καθημερινά
Λεπτομερής περιγραφή

Η αρχική συνιστώμενη ενδοφλέβια δόση της φλουμαζενίλης είναι 0,3 mg. Εάν ο επιθυμητός βαθμός συνείδησης δεν επιτευχθεί σε 60 δευτερόλεπτα, μπορεί να χορηγηθεί μία επαναληπτική δόση φλουμαζενίλης 0,1 mg. Εάν είναι απαραίτητο, αυτό μπορεί να επαναλαμβάνεται σε μεσοδιαστήματα 60 δευτερολέπτων μέχρι της τελικής δόσης των 2 mg. Σε περίπτωση υποτροπής της υπνηλίας η φλουμαζενίλη μπορεί να χορηγηθεί σε μία ή περισσότερες ταχείες ενδοφλέβιες δόσεις όπως παραπάνω ή με ενδοφλέβια έγχυση 0,1 έως 0,4 mg την ώρα. Η δοσολογία και ο ρυθμός έγχυσης θα πρέπει να εξατομικεύονται ανάλογα με τον επιθυμητό βαθμό εγρήγορσης.

Εάν η κατάσταση της συνείδησης ή η αναπνευστική λειτουργία δεν παρουσιάσουν σημαντική βελτίωση μετά τη χορήγηση επανειλημμένων δόσεων φλουμαζενίλης, θα πρέπει να αποδεχθούμε πως η κατάσταση δεν οφείλεται σε βενζοδιαζεπίνες.

Στις μονάδες εντατικής θεραπείας, οι κατά περίπτωση τιτλοποιημένες δόσεις του της φλουμαζενίλης, χορηγούμενες επί μακρόν, σε ασθενείς που ακολούθησαν αγωγή με υψηλές δόσεις βενζοδιαζεπινών και/ή για μεγάλο διάστημα, δε θα πρέπει να οδηγούν σε στερητικά συμπτώματα. Εάν εμφανιστούν μη αναμενόμενα συμπτώματα μπορεί να τιτλοδοτηθούν προσεκτικά ενδοφλεβίως διαζεπάμη ή μιδαζολάμη σύμφωνα με την ανταπόκριση του ασθενή.

H φλουμαζενίλη (flumazenil), ένα παράγωγο ιμιδαζοβενζοδιαζεπίνης, είναι ανταγωνιστής των βενζοδιαζεπινών. Με ανταγωνιστική αναστολή αποκλείει ειδικά την κεντρική νευρική δράση παραγόντων που ενεργούν δια μέσου των υποδοχέων των βενζοδιαζεπινών.

Αποποίηση ευθυνών: Έχουν γίνει όλες οι προσπάθειες για να εξασφαλιστεί ότι οι πληροφορίες που παρέχονται είναι ακριβείς, ενημερωμένες και πλήρεις, αλλά δεν δίνεται καμία εγγύηση για τον σκοπό αυτό. Η εμφάνιση ένδειξης ή αγωγής για μια νόσο ή ένα σύμπτωμα σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να ερμηνευθεί ως υπόδειξη ότι η αγωγή είναι αποτελεσματική ή κατάλληλη για κάθε συγκεκριμένο ασθενή. Η απουσία μιας ένδειξης ή αγωγής για μια νόσο ή ένα σύμπτωμα σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να αποκλείει την ύπαρξη άλλων κατάλληλων ουσιών και αγωγών. Η Ergobyte Πληροφορική Α.Ε. δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη για οποιαδήποτε πτυχή της υγειονομικής περίθαλψης παρέχεται με τη βοήθεια των πληροφοριών που η ίδια παρέχει.

Μπορείτε να υποστηρίξετε τον Γαληνό στην αποστολή του να παρέχει δωρεάν έγκυρη πληροφόρηση για κάθε φάρμακο απενεργοποιώντας το Ad Blocker για αυτόν τον ιστότοπο.