Κλαύδιος Γαληνός
Δωρεάν εγγραφή Αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες και τα εργαλεία του Galinos.gr για έναν μήνα
Έλεγχος συγχορήγησης Ελέγξτε την αγωγή σας για αντενδείξεις και αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων
Οι συνταγές μου Αποθηκεύστε τις συνταγές σας και μοιραστείτε τις εύκολα και με ασφάλεια
Μητρότητα και φάρμακα Ενημερωθείτε για την ασφάλεια χορήγησης ενός φαρμάκου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού
Συνδρομές Μάθετε περισσότερα για τα οφέλη και τις επιπλέον παροχές των συνδρομητικών προγραμμάτων
Ενδείξεις και αγωγές Βρείτε θεραπευτικές ενδείξεις και αγωγές για νόσους, συμπτώματα και ιατρικές πράξεις
Γνωρίζατε ότι... Μοιραζόμαστε μαζί σας γεγονότα της πορείας του Galinos.gr από το 2011 μέχρι σήμερα

Μέτριο έως σοβαρό ιδιοπαθές σύνδρομο ανήσυχων ποδιών

Ευρετήριο Αναφορές

Ένδειξη

Ένδειξη για Πραμιπεξόλη

Κωδικός I-452538
Φύλο Χωρίς διάκριση φύλου
Ηλικία Μόνο ενήλικες (18 ετών και άνω)

Σύνδρομο ανήσυχων ποδιών

Αγωγές

Για την ένδειξη αυτή, η βιβλιογραφία αναφέρει τις εξής αγωγές:

Από του στόματος – όλες οι ηλικίες – 0,088-0,54 mg μία φορά ημερησίως

0,088-0,54 mg μία φορά ημερησίως
Συνολική ημερήσια δόση 0,09 - 0,54 mg
Δοσολογικό σχήμα Από 0,09 έως 0,54 mg μία φορά καθημερινά
Λεπτομερής περιγραφή

Η προτεινόμενη αρχική δόση για την πραμιπεξόλη είναι 0.088 mg βάσεως (0.125 mg άλατος), τα οποία να λαμβάνονται μία φορά ημερησίως 2 με 3 ώρες πριν από το βραδινό ύπνο. Για ασθενείς που απαιτούν επιπλεόν ανακούφιση των συμπτωμάτων, η δόση μπορεί να αυξηθεί κάθε 4-7 ημέρες μέχρι τη μέγιστη δόση των 0.54 mg βάσεως (0.75 mg άλατος) ανά ημέρα (όπως φαίνεται και στον παρακάτω πίνακα).

Δοσολογικό σχήμα πραμιπεξόλης:

Βήμα ΤιτλοποίησηςΒραδινή ημερήσια δόση (mg βάσεως) Βραδινή ημερήσια δόση (mg άλατος)
10.0880.125
2* 0.180.25
3* 0.350.50
4* 0.540.75

* εάν απαιτείται

Καθώς η μακροχρόνια αποτελεσματικότητα της πραμιπεξόλης στη θεραπευτική αγωγή του Συνδρόμου Ανήσυχων Ποδιών δεν έχει ερευνηθεί επαρκώς, η ανταπόκριση του ασθενούς θα πρέπει να εκτιμάται μετά από αγωγή 3 μηνών και θα πρέπει να επανεξετάζεται η ανάγκη για συνέχιση της αγωγής. Εάν η αγωγή διακοπεί για περισσότερο από μερικές ημέρες θα πρέπει να αρχίσει εκ νέου με τιτλοποίηση της δόσης όπως φαίνεται στον ανωτέρω πίνακα.

Διακοπή της θεραπείας

Εφόσον η ημερήσια χορηγούμενη δόση για την αγωγή του Συνδρόμου Ανήσυχων Ποδιών δεν θα υπερβαίνει τα 0.54 mg βάσεως (0.75 mg άλατος) η Πραμιπεξόλη μπορεί να διακοπεί χωρίς σταδιακή μείωση της δόσης. Δεν μπορεί να αποκλεισθεί το φαινόμενο rebound (επιδείνωση των συμπτωμάτων μετά από απότομη διακοπή της αγωγής).

Ιδιαιτερότητες δοσολογίας

Να λαμβάνεται 2 με 3 ώρες πριν από το βραδινό ύπνο.

Η πραμιπεξόλη (pramipexole) είναι ένας αγωνιστής ντοπαμίνης, που συνδέεται με υψηλή εκλεκτικότητα και ειδικότητα στην D2 υπο-οικογένεια ντοπαμινεργικών υποδοχέων. Εχει εκλεκτική χημική συγγένεια με τους D3 υποδοχείς και έτσι έχει πλήρη ενδογενή δράση. Η πραμιπεξόλη ομαλοποιεί τις κινητικές διαταραχές των παρκινσονικών, διεγείροντας τους ντοπαμινεργικούς υποδοχείς στο ραβδωτό σώμα. Μελέτες σε πειραματόζωα έδειξαν ότι η πραμιπεξόλη αναστέλλει τη σύνθεση, απελευθέρωση και επαναπρόσληψη της ντοπαμίνης.

Αποποίηση ευθυνών: Έχουν γίνει όλες οι προσπάθειες για να εξασφαλιστεί ότι οι πληροφορίες που παρέχονται είναι ακριβείς, ενημερωμένες και πλήρεις, αλλά δεν δίνεται καμία εγγύηση για τον σκοπό αυτό. Η εμφάνιση ένδειξης ή αγωγής για μια νόσο ή ένα σύμπτωμα σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να ερμηνευθεί ως υπόδειξη ότι η αγωγή είναι αποτελεσματική ή κατάλληλη για κάθε συγκεκριμένο ασθενή. Η απουσία μιας ένδειξης ή αγωγής για μια νόσο ή ένα σύμπτωμα σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να αποκλείει την ύπαρξη άλλων κατάλληλων ουσιών και αγωγών. Η Ergobyte Πληροφορική Α.Ε. δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη για οποιαδήποτε πτυχή της υγειονομικής περίθαλψης παρέχεται με τη βοήθεια των πληροφοριών που η ίδια παρέχει.

Μπορείτε να υποστηρίξετε τον Γαληνό στην αποστολή του να παρέχει δωρεάν έγκυρη πληροφόρηση για κάθε φάρμακο απενεργοποιώντας το Ad Blocker για αυτόν τον ιστότοπο.