Κλαύδιος Γαληνός
Δωρεάν εγγραφή Αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες και τα εργαλεία του Galinos.gr για έναν μήνα
Έλεγχος συγχορήγησης Ελέγξτε την αγωγή σας για αντενδείξεις και αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων
Οι συνταγές μου Αποθηκεύστε τις συνταγές σας και μοιραστείτε τις εύκολα και με ασφάλεια
Μητρότητα και φάρμακα Ενημερωθείτε για την ασφάλεια χορήγησης ενός φαρμάκου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού
Συνδρομές Μάθετε περισσότερα για τα οφέλη και τις επιπλέον παροχές των συνδρομητικών προγραμμάτων
Ενδείξεις και αγωγές Βρείτε θεραπευτικές ενδείξεις και αγωγές για νόσους, συμπτώματα και ιατρικές πράξεις
Γνωρίζατε ότι... Μοιραζόμαστε μαζί σας γεγονότα της πορείας του Galinos.gr από το 2011 μέχρι σήμερα

Πρόληψη της ναυτίας και των εμέτων που σχετίζονται με την κυτταροστατική χημειοθεραπεία

Ευρετήριο Αναφορές

Ένδειξη

Ένδειξη για Φοσαπρεπιτάντη

Κωδικός I-452385
Φύλο Χωρίς διάκριση φύλου
Ηλικία Μόνο βρέφη (40 ημερών - 1 έτους) , παιδιά (1 έτους - 12 ετών) , έφηβοι (12 ετών - 18 ετών)
Πρόθεση Προληπτική πρόθεση

Σύντομη περιγραφή

Πρόληψη της ναυτίας και του εμέτου που σχετίζονται με ισχυρά και μέτρια εμετογόνο χημειοθεραπεία του καρκίνου σε παιδιατρικούς ασθενείς ηλικίας 6 μηνών και μεγαλύτερης.

Ναυτία και έμετος που προκαλούνται από χημειοθεραπεία

Αγωγές

Για την ένδειξη αυτή, η βιβλιογραφία αναφέρει τις εξής αγωγές:

Ενδοφλέβια – όλες οι ηλικίες – 2-4 mg/kg

2-4 mg/kg
Συνολική ημερήσια δόση 2 - 4 mg ανά κιλό σωματικού βάρους
Δοσολογικό σχήμα Από 2 έως 4 mg ανά κιλό σωματικού βάρους μία φορά καθημερινά
Λεπτομερής περιγραφή

Παιδιατρικοί ασθενείς ηλικίας 6 μηνών και μεγαλύτερης και βάρους όχι λιγότερο από 6 kg

Το συνιστώμενο δοσολογικό σχήμα της φοσαπρεπιτάντης χορηγούμενου με έναν ανταγωνιστή 5-ΗΤ3, με ή χωρίς κορτικοστεροειδές, για την πρόληψη της ναυτίας και του εμέτου που σχετίζoνται με τη χορήγηση σχημάτων μίας ημέρας ή πολλαπλών ημερών Ισχυράς Εμετογόνου Χημειοθεραπείας (ΙΕΧ) ή Μέτριας Εμετογόνου Χημειοθεραπείας (ΜΕΧ), παρουσιάζεται στον Πίνακα 1. Τα σχήματα χημειοθεραπείας μίας ημέρας περιλαμβάνουν εκείνα τα σχήματα, στα οποία η ΙΕΧ ή η ΜΕΧ χορηγείται για μία ημέρα μόνο. Τα σχήματα χημειοθεραπείας πολλαπλών ημερών περιλαμβάνουν σχήματα χημειοθεραπείας στα οποία η ΙΕΧ ή η ΜΕΧ χορηγείται για 2 ή περισσότερες ημέρες.

Ένα εναλλακτικό δοσολογικό σχήμα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί με σχήματα χημειοθεραπείας μίας ημέρας, παρουσιάζεται στον Πίνακα 2.

Δοσολογία για Σχήματα Χημειοθεραπείας Μίας Ημέρας ή Πολλαπλών Ημερών

Σε παιδιατρικούς ασθενείς που λαμβάνουν σχήματα ΙΕΧ ή ΜΕΧ μίας ημέρας ή πολλαπλών ημερών, η φοσαπρεπιτάντη θα πρέπει να χορηγείται ως ενδοφλέβια έγχυση μέσω κεντρικού φλεβικού καθετήρα τις Ημέρες 1, 2 και 3. Τα καψάκια φοσαπρεπιτάντης ή το πόσιμο εναιώρημα φοσαπρεπιτάντης μπορεί να χρησιμοποιηθεί τις Ημέρες 2 και 3 αντί της φοσαπρεπιτάντης, όπως παρουσιάζεται στον Πίνακα 1.

Πίνακας 1. Συνιστώμενη δοσολογία για την πρόληψη της ναυτίας και του εμέτου που σχετίζονται με τα σχήματα ΙΕΧ ή ΜΕΧ μίας ημέρας ή πολλαπλών ημερών σε παιδιατρικούς ασθενείς:

 ΠληθυσμόςΗμέρα 1Ημέρα 2Ημέρα 3
/Φοσαπρεπιτάντη*Παιδιατρικοί ασθενείς ηλικίας 12 ετών και μεγαλύτερης115 mg ενδοφλεβίως80 mg ενδοφλεβίως Ή 80 mg από του στόματος (καψάκια φοσαπρεπιτάντης)80 mg ενδοφλεβίως Ή 80 mg από του στόματος (καψάκια φοσαπρεπιτάντης)
Παιδιατρικοί ασθενείς ηλικίας 6 μηνών έως λιγότερο από 12 ετών και βάρους όχι λιγότερο από 6 kg3 mg/kg ενδοφλεβίως Μέγιστη δόση 115 mg2 mg/kg ενδοφλεβίως Ή 2 mg/kg από του στόματος (πόσιμο εναιώρημα φοσαπρεπιτάντης) Μέγιστη δόση 80 mg2 mg/kg ενδοφλεβίως Ή 2 mg/kg από του στόματος (πόσιμο εναιώρημα φοσαπρεπιτάντης) Μέγιστη δόση 80 mg
Δεξαμεθαζόνη** Όλοι οι παιδιατρικοί ασθενείςΕάν γίνεται συγχορήγηση κορτικοστεροειδούς, όπως η δεξαμεθαζόνη, τότε το 50% της συνιστώμενης δόσης του κορτικοστεροειδούς θα πρέπει να χορηγηθεί τις ημέρες 1 έως 4
Ανταγωνιστής 5-HT3Όλοι οι παιδιατρικοί ασθενείςΔείτε τις πληροφορίες συνταγογράφησης του επιλεγμένου ανταγωνιστή 5-ΗΤ3 σχετικά με τη συνιστώμενη δοσολογία

* Σε παιδιατρικούς ασθενείς ηλικίας 12 ετών και μεγαλύτερης, η φοσαπρεπιτάντη θα πρέπει να χορηγείται ενδοφλεβίως σε διάστημα 30 λεπτών, ολοκληρώνοντας την έγχυση περίπου 30 λεπτά πριν από τη χημειοθεραπεία. Σε παιδιατρικούς ασθενείς ηλικίας μικρότερης των 12 ετών, η φοσαπρεπιτάντη θα πρέπει να χορηγείται ενδοφλεβίως σε διάστημα 60 λεπτών, ολοκληρώνοντας την έγχυση περίπου 30 λεπτά πριν από τη χημειοθεραπεία.
** Η δεξαμεθαζόνη θα πρέπει να χορηγείται 30 λεπτά πριν από τη χημειοθεραπεία την Ημέρα 1.

Εναλλακτική Δοσολογία σε Σχήματα Χημειοθεραπείας Μίας Ημέρας

Σε παιδιατρικούς ασθενείς που λαμβάνουν ΙΕΧ ή ΜΕΧ μίας ημέρας, το IVEMEND μπορεί να χορηγηθεί ως ενδοφλέβια έγχυση μέσω κεντρικού φλεβικού καθετήρα την Ημέρα 1.

Πίνακας 2. Εναλλακτική δοσολογία για την πρόληψη της ναυτίας και του εμέτου που σχετίζονται με σχήματα ΙΕΧ ή ΜΕΧ μίας ημέρας σε παιδιατρικούς ασθενείς:

 ΠληθυσμόςΗμέρα 1
/Φοσαπρεπιτάντη*Παιδιατρικοί ασθενείς ηλικίας 12 ετών και μεγαλύτερης150 mg ενδοφλεβίως
Παιδιατρικοί ασθενείς ηλικίας 2 ετών έως λιγότερο από 12 ετών4 mg/kg ενδοφλεβίως Μέγιστη δόση 150 mg
Παιδιατρικοί ασθενείς ηλικίας 6 μηνών έως λιγότερο από 2 ετών και βάρους όχι λιγότερο από 6 kg5 mg/kg ενδοφλεβίως Μέγιστη δόση 150 mg
Δεξαμεθαζόνη**Όλοι οι παιδιατρικοί ασθενείςΕάν γίνεται συγχορήγηση κορτικοστεροειδούς, όπως η δεξαμεθαζόνη, τότε το 50% της συνιστώμενης δόσης του κορτικοστεροειδούς θα πρέπει να χορηγηθεί τις ημέρες 1 και 2.
Ανταγωνιστής 5-HT3Όλοι οι παιδιατρικοί ασθενείςΔείτε τις πληροφορίες συνταγογράφησης του επιλεγμένου ανταγωνιστή 5-ΗΤ3 σχετικά με τη συνιστώμενη δοσολογία

* Σε παιδιατρικούς ασθενείς ηλικίας 12 ετών και μεγαλύτερης, η φοσαπρεπιτάντη θα πρέπει να χορηγείται ενδοφλεβίως σε διάστημα 30 λεπτών, ολοκληρώνοντας την έγχυση περίπου 30 λεπτά πριν από τη χημειοθεραπεία. Σε παιδιατρικούς ασθενείς ηλικίας μικρότερης των 12 ετών, η φοσαπρεπιτάντη θα πρέπει να χορηγείται ενδοφλεβίως σε διάστημα 60 λεπτών, ολοκληρώνοντας την έγχυση περίπου 30 λεπτά πριν από τη χημειοθεραπεία.
** Η δεξαμεθαζόνη θα πρέπει να χορηγείται 30 λεπτά πριν από τη χημειοθεραπεία την Ημέρα 1.

Η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα της φοσαπρεπιτάντης σε βρέφη ηλικίας μικρότερης των 6 μηνών δεν έχουν τεκμηριωθεί. Δεν υπάρχουν διαθέσιμα δεδομένα.

Ιδιαιτερότητες δοσολογίας

Να λαμβάνεται 30 min πριν την χορήγηση χημειοθεραπευτικών σε έγχυση διάρκειας 20-30 min.

Η φοσαπρεπιτάντη (fosaprepitant) είναι η πρόδρομος ουσία της απρεπιτάντης και όταν χορηγηθεί ενδοφλεβίως μετατρέπεται ταχέως σε απρεπιτάντη. Η συμβολή της φοσαπρεπιτάντης στη συνολική αντιεμετική δράση δεν έχει πλήρως χαρακτηρισθεί, αλλά δεν μπορεί να αποκλεισθεί μία παροδική συμβολή κατά την φάση έναρξης.

Αποποίηση ευθυνών: Έχουν γίνει όλες οι προσπάθειες για να εξασφαλιστεί ότι οι πληροφορίες που παρέχονται είναι ακριβείς, ενημερωμένες και πλήρεις, αλλά δεν δίνεται καμία εγγύηση για τον σκοπό αυτό. Η εμφάνιση ένδειξης ή αγωγής για μια νόσο ή ένα σύμπτωμα σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να ερμηνευθεί ως υπόδειξη ότι η αγωγή είναι αποτελεσματική ή κατάλληλη για κάθε συγκεκριμένο ασθενή. Η απουσία μιας ένδειξης ή αγωγής για μια νόσο ή ένα σύμπτωμα σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να αποκλείει την ύπαρξη άλλων κατάλληλων ουσιών και αγωγών. Η Ergobyte Πληροφορική Α.Ε. δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη για οποιαδήποτε πτυχή της υγειονομικής περίθαλψης παρέχεται με τη βοήθεια των πληροφοριών που η ίδια παρέχει.

Μπορείτε να υποστηρίξετε τον Γαληνό στην αποστολή του να παρέχει δωρεάν έγκυρη πληροφόρηση για κάθε φάρμακο απενεργοποιώντας το Ad Blocker για αυτόν τον ιστότοπο.