Κλαύδιος Γαληνός
Δωρεάν εγγραφή Αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες και τα εργαλεία του Galinos.gr για έναν μήνα
Έλεγχος συγχορήγησης Ελέγξτε την αγωγή σας για αντενδείξεις και αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων
Οι συνταγές μου Αποθηκεύστε τις συνταγές σας και μοιραστείτε τις εύκολα και με ασφάλεια
Μητρότητα και φάρμακα Ενημερωθείτε για την ασφάλεια χορήγησης ενός φαρμάκου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού
Συνδρομές Μάθετε περισσότερα για τα οφέλη και τις επιπλέον παροχές των συνδρομητικών προγραμμάτων
Ενδείξεις και αγωγές Βρείτε θεραπευτικές ενδείξεις και αγωγές για νόσους, συμπτώματα και ιατρικές πράξεις
Γνωρίζατε ότι... Μοιραζόμαστε μαζί σας γεγονότα της πορείας του Galinos.gr από το 2011 μέχρι σήμερα

Κνησμός σχετιζόμενος με τη χρόνια νεφρική νόσο σε ασθενείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση

Ευρετήριο Αναφορές

Ένδειξη

Ένδειξη για Διφελικεφαλίνη

Κωδικός I-384794
Φύλο Χωρίς διάκριση φύλου
Ηλικία Μόνο ενήλικες (18 ετών και άνω)
Πρόθεση Θεραπευτική πρόθεση

Σύντομη περιγραφή

Η διφελικεφαλίνη ενδείκνυται για τη θεραπεία της μέτριας έως σοβαρής μορφής κνησμού που σχετίζεται με τη χρόνια νεφρική νόσο σε ενήλικες ασθενείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση.

Κνησμός που σχετίζεται με την αιμοκάθαρση

Αγωγές

Για την ένδειξη αυτή, η βιβλιογραφία αναφέρει τις εξής αγωγές:

Ενδοφλέβια – όλες οι ηλικίες – 0,5 ug/kg ξηρού σωματικού βάρους στο τέλος της συνεδρίας αιμοκάθαρσης

0,5 ug/kg ξηρού σωματικού βάρους στο τέλος της συνεδρίας αιμοκάθαρσης
Συνολική ημερήσια δόση 0,5 - 0,5 ug ανά κιλό σωματικού βάρους
Δοσολογικό σχήμα Από 0,5 έως 0,5 ug ανά κιλό σωματικού βάρους μία φορά ανά 2 ημέρες
Λεπτομερής περιγραφή

Η διφελικεφαλίνη χορηγείται 3 φορές την εβδομάδα με ενδοφλέβια bolus ένεση στη φλεβική γραμμή του κυκλώματος αιμοκάθαρσης κατά το τέλος της θεραπείας αιμοκάθαρσης, στη διάρκεια της αντίστροφης έκπλυσης ή μετά την αντίστροφη έκπλυση.

Η συνιστώμενη δόση της διφελικεφαλίνης είναι 0,5 μικρογραμμάρια/kg ξηρού σωματικού βάρους (δηλ. το βάρος-στόχος μετά την αιμοκάθαρση). Ο συνολικός όγκος της δόσης (ml) που απαιτείται από το φιαλίδιο θα πρέπει να υπολογίζεται ως εξής: 0,01 × ξηρό σωματικό βάρος (kg), στρογγυλοποιημένος στο πλησιέστερο δέκατο (0,1 ml). Για τους ασθενείς με ξηρό σωματικό βάρος μεγαλύτερο ή ίσο με 195 kg, η συνιστώμενη δόση είναι 100 μικρογραμμάρια (2 ml).

Η επίδραση της διφελικεφαλίνης στη μείωση του κνησμού αναμένεται μετά από 2–3 εβδομάδες θεραπείας.

Δόσεις που παραλείφθηκαν

Εάν παραλειφθεί μια τακτικά προγραμματισμένη θεραπεία αιμοκάθαρσης, η διφελικεφαλίνη θα πρέπει να χορηγηθεί κατά την επόμενη θεραπεία αιμοκάθαρσης στην ίδια δόση.

Επιπλέον θεραπεία

Εάν πραγματοποιηθεί 4η θεραπεία αιμοκάθαρσης μέσα σε μία εβδομάδα, η διφελικεφαλίνη θα πρέπει να χορηγηθεί στο τέλος της αιμοκάθαρσης, σύμφωνα με τη συνιστώμενη δόση. Δεν πρέπει να χορηγούνται περισσότερες από 4 δόσεις την εβδομάδα, ακόμη και αν ο αριθμός των θεραπειών αιμοκάθαρσης μέσα σε μία εβδομάδα υπερβαίνει τις 4. Μια 4η δόση διφελικεφαλίνης είναι απίθανο να οδηγήσει σε συσσώρευση διφελικεφαλίνης που θα προκαλούσε ανησυχία για την ασφάλεια, καθώς η πλειονότητα της διφελικεφαλίνης που απομένει από την προηγούμενη θεραπεία θα απομακρυνθεί μέσω της αιμοκάθαρσης. Ωστόσο, η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα μιας 4ης δόσης δεν έχει τεκμηριωθεί πλήρως, λόγω ανεπαρκών δεδομένων.

Ιδιαιτερότητες δοσολογίας

Η διφελικεφαλίνη δεν θα πρέπει να αναμιγνύεται με άλλα φαρμακευτικά προϊόντα.

Η διφελικεφαλίνη απομακρύνεται από τη μεμβράνη του μηχανήματος αιμοκάθαρσης και πρέπει να χορηγείται αφού το αίμα δεν κυκλοφορεί πλέον μέσω του μηχανήματος αιμοκάθαρσης. Η διφελικεφαλίνη χορηγείται 3 φορές την εβδομάδα με ενδοφλέβια bolus ένεση στη φλεβική γραμμή του κυκλώματος αιμοκάθαρσης κατά το τέλος της θεραπείας αιμοκάθαρσης, στη διάρκεια της αντίστροφης έκπλυσης ή μετά την αντίστροφη έκπλυση.

Όταν χορηγείται μετά την αντίστροφη έκπλυση, θα πρέπει να χορηγούνται τουλάχιστον 10 ml ενέσιμου διαλύματος χλωριούχου νατρίου 9 mg/ml (0,9%) ως όγκος αντίστροφης έκπλυσης μετά την ένεση της διφελικεφαλίνης. Εάν η δόση χορηγείται κατά τη διάρκεια της αντίστροφης έκπλυσης, δεν απαιτείται πρόσθετο ενέσιμο διάλυμα χλωριούχου νατρίου 9 mg/ml (0,9%) για την έκπλυση της γραμμής.

Η διφελικεφαλίνη είναι ένας εκλεκτικός αγωνιστής του υποδοχέα κάππα των οπιοειδών με χαμηλή διείσδυση στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Η παθοφυσιολογία του κνησμού που σχετίζεται με τη χρόνια νεφρική νόσο θεωρείται πολυπαραγοντική, συμπεριλαμβανομένης της συστηματικής φλεγμονής και της διαταραχής του ισοζυγίου του ενδογενούς συστήματος οπιοειδών (π.χ. υπερέκφραση των μ-υποδοχέων οπιοειδών και ταυτόχρονη αρνητική ρύθμιση των κ-υποδοχέων οπιοειδών). Η ενεργοποίηση των κ-υποδοχέων οπιοειδών στους περιφερικούς αισθητικούς νευρώνες και στα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος από τη διφελικεφαλίνη, θεωρείται μηχανιστικά υπεύθυνη για την αντικνησμώδη και αντιφλεγμονώδη δράση της.

Αποποίηση ευθυνών: Έχουν γίνει όλες οι προσπάθειες για να εξασφαλιστεί ότι οι πληροφορίες που παρέχονται είναι ακριβείς, ενημερωμένες και πλήρεις, αλλά δεν δίνεται καμία εγγύηση για τον σκοπό αυτό. Η εμφάνιση ένδειξης ή αγωγής για μια νόσο ή ένα σύμπτωμα σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να ερμηνευθεί ως υπόδειξη ότι η αγωγή είναι αποτελεσματική ή κατάλληλη για κάθε συγκεκριμένο ασθενή. Η απουσία μιας ένδειξης ή αγωγής για μια νόσο ή ένα σύμπτωμα σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να αποκλείει την ύπαρξη άλλων κατάλληλων ουσιών και αγωγών. Η Ergobyte Πληροφορική Α.Ε. δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη για οποιαδήποτε πτυχή της υγειονομικής περίθαλψης παρέχεται με τη βοήθεια των πληροφοριών που η ίδια παρέχει.

Μπορείτε να υποστηρίξετε τον Γαληνό στην αποστολή του να παρέχει δωρεάν έγκυρη πληροφόρηση για κάθε φάρμακο απενεργοποιώντας το Ad Blocker για αυτόν τον ιστότοπο.