Κλαύδιος Γαληνός
Δωρεάν εγγραφή Αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες και τα εργαλεία του Galinos.gr για έναν μήνα
Έλεγχος συγχορήγησης Ελέγξτε την αγωγή σας για αντενδείξεις και αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων
Οι συνταγές μου Αποθηκεύστε τις συνταγές σας και μοιραστείτε τις εύκολα και με ασφάλεια
Μητρότητα και φάρμακα Ενημερωθείτε για την ασφάλεια χορήγησης ενός φαρμάκου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού
Συνδρομές Μάθετε περισσότερα για τα οφέλη και τις επιπλέον παροχές των συνδρομητικών προγραμμάτων
Ενδείξεις και αγωγές Βρείτε θεραπευτικές ενδείξεις και αγωγές για νόσους, συμπτώματα και ιατρικές πράξεις
Γνωρίζατε ότι... Μοιραζόμαστε μαζί σας γεγονότα της πορείας του Galinos.gr από το 2011 μέχρι σήμερα

Χρόνια θρομβοεμβολική πνευμονική υπέρταση (ΧΘΠΥ)

Ευρετήριο Αναφορές

Ένδειξη

Ένδειξη για Τρεπροστινίλη

Κωδικός I-322225
Φύλο Χωρίς διάκριση φύλου
Ηλικία Μόνο ενήλικες (18 ετών και άνω)

Σύντομη περιγραφή

Η τρεπροστινίλη ενδείκνυται για τη θεραπεία ενηλίκων ασθενών λειτουργικής κατηγορίας ΙΙΙ ή IV σύμφωνα με την ταξινόμηση του ΠΟΥ και:

  • μη χειρουργήσιμη χρόνια θρομβοεμβολική πνευμονική υπέρταση (ΧΘΠΥ) ή
  • εμμένουσα ή υποτροπιάζουσα ΧΘΠΥ μετά από χειρουργική θεραπεία

για τη βελτίωση της ικανότητας άσκησης.

Θρομβοεμβολική πνευμονική υπέρταση

Αγωγές

Για την ένδειξη αυτή, η βιβλιογραφία αναφέρει τις εξής αγωγές:

Υποδόρια – όλες οι ηλικίες – 0,625-54 ng/kg/λεπτό

0,625-54 ng/kg/λεπτό
Συνολική ημερήσια δόση 1,25 - 54 ug
Δοσολογικό σχήμα Από 1,25 έως 54 ug μία φορά καθημερινά
Δόση εφόδου 1,25 ug
Λεπτομερής περιγραφή

Ο συνιστώμενος αρχικός ρυθμός έγχυσης είναι 1,25 ng/kg/λεπτό. Εάν αυτή η αρχική δόση δεν είναι καλά ανεκτή, ο ρυθμός έγχυσης θα πρέπει να μειωθεί σε 0,625 ng/kg/λεπτό.

Προσαρμογή της δόσης

Ο ρυθμός έγχυσης θα πρέπει να αυξάνεται υπό ιατρική επίβλεψη με βαθμιαία αύξηση κατά 1,25 ng/kg/λεπτό ανά εβδομάδα για τις πρώτες τέσσερις εβδομάδες θεραπείας και, στη συνέχεια, κατά 2,5 ng/kg/λεπτό ανά εβδομάδα.

Η δόση θα πρέπει να προσαρμόζεται σε ατομική βάση και υπό ιατρική επίβλεψη, προκειμένου να επιτευχθεί μια δόση συντήρησης με την οποία τα συμπτώματα θα βελτιωθούν και η οποία θα είναι ανεκτή από τον ασθενή.

Κατά τη φάση επανεξέτασης μιας κλινικής δοκιμής σε ασθενείς με ΧΘΠΥ, η μέση δόση που επιτεύχθηκε έπειτα από 12 μήνες ήταν 31 ng/kg/λεπτό, έπειτα από 24 μήνες 33 ng/kg/λεπτό και έπειτα από 48 μήνες 39 ng/kg/λεπτό. Οι μέγιστες δόσεις που παρατηρήθηκαν στην κλινική δοκιμή ήταν 52 ng/kg/λεπτό, 54 ng/kg/λεπτό και 50 ng/kg/λεπτό, αντίστοιχα.

Η απότομη διακοπή ή η αιφνίδια σημαντική μείωση της δόσης της τρεπροστινίλης ενδέχεται να προκαλέσει φαινόμενο αναζωπύρωσης (rebound) των συμπτωμάτων της χρόνιας θρομβοεμβολικής πνευμονικής υπέρτασης. Συνιστάται, επομένως, να αποφεύγεται η διακοπή της θεραπείας με τρεπροστινίλη και να πραγματοποιείται επανέναρξη της έγχυσης το συντομότερο δυνατόν, έπειτα από απότομη τυχαία μείωση της δόσης ή διακοπή. Η βέλτιστη στρατηγική για επανέναρξη της έγχυσης της τρεπροστινίλης πρέπει να προσδιορίζεται κατά περίπτωση από εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό. Στις περισσότερες περιπτώσεις, έπειτα από διακοπή έως 4 ωρών, μπορεί να πραγματοποιηθεί επανέναρξη της έγχυσης τρεπροστινίλης χρησιμοποιώντας τον ίδιο ρυθμό δόσης. Σε περίπτωση διακοπής έως 24 ωρών, ενδέχεται να απαιτείται μείωση της δόσης έως το 50% της πιο πρόσφατης δόσης με επακόλουθη αύξηση της τιτλοποίησης στην κλινικά αποτελεσματική δόση. Σε περίπτωση διακοπής με μεγαλύτερη διάρκεια, ενδέχεται να απαιτείται εκ νέου τιτλοποίηση της δόσης της τρεπροστινίλης, ξεκινώντας από ακόμα χαμηλότερους ρυθμούς ροής. Σε κάθε περίπτωση, η επανέναρξη της χορήγησης τρεπροστινίλης θα πρέπει να πραγματοποιείται υπό ιατρική επίβλεψη.

Η τρεπροστινίλη (treprostinil) είναι ένα ανάλογο της προστακυκλίνης. Ασκεί άμεση αγγειοδιασταλτική δράση στην πνευμονική και τη συστηματική κυκλοφορία και αναστέλλει τη συγκόλληση των αιμοπεταλίων.

Αποποίηση ευθυνών: Έχουν γίνει όλες οι προσπάθειες για να εξασφαλιστεί ότι οι πληροφορίες που παρέχονται είναι ακριβείς, ενημερωμένες και πλήρεις, αλλά δεν δίνεται καμία εγγύηση για τον σκοπό αυτό. Η εμφάνιση ένδειξης ή αγωγής για μια νόσο ή ένα σύμπτωμα σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να ερμηνευθεί ως υπόδειξη ότι η αγωγή είναι αποτελεσματική ή κατάλληλη για κάθε συγκεκριμένο ασθενή. Η απουσία μιας ένδειξης ή αγωγής για μια νόσο ή ένα σύμπτωμα σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να αποκλείει την ύπαρξη άλλων κατάλληλων ουσιών και αγωγών. Η Ergobyte Πληροφορική Α.Ε. δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη για οποιαδήποτε πτυχή της υγειονομικής περίθαλψης παρέχεται με τη βοήθεια των πληροφοριών που η ίδια παρέχει.

Μπορείτε να υποστηρίξετε τον Γαληνό στην αποστολή του να παρέχει δωρεάν έγκυρη πληροφόρηση για κάθε φάρμακο απενεργοποιώντας το Ad Blocker για αυτόν τον ιστότοπο.