Κλαύδιος Γαληνός
Δωρεάν εγγραφή Αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες και τα εργαλεία του Galinos.gr για έναν μήνα
Έλεγχος συγχορήγησης Ελέγξτε την αγωγή σας για αντενδείξεις και αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων
Οι συνταγές μου Αποθηκεύστε τις συνταγές σας και μοιραστείτε τις εύκολα και με ασφάλεια
Μητρότητα και φάρμακα Ενημερωθείτε για την ασφάλεια χορήγησης ενός φαρμάκου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού
Συνδρομές Μάθετε περισσότερα για τα οφέλη και τις επιπλέον παροχές των συνδρομητικών προγραμμάτων
Ενδείξεις και αγωγές Βρείτε θεραπευτικές ενδείξεις και αγωγές για νόσους, συμπτώματα και ιατρικές πράξεις
Γνωρίζατε ότι... Μοιραζόμαστε μαζί σας γεγονότα της πορείας του Galinos.gr από το 2011 μέχρι σήμερα

HER2 αρνητικός, τοπικά προχωρημένος ή μεταστατικός καρκίνος του μαστού με μεταλλάξεις BRCA1/2 της γαμετικής σειράς

Ευρετήριο Αναφορές

Ένδειξη

Ένδειξη για Ταλαζοπαρίμπη

Κωδικός I-284432
Φύλο Χωρίς διάκριση φύλου
Ηλικία Μόνο ενήλικες (18 ετών και άνω)

Σύντομη περιγραφή

Η ταλαζοπαρίμπη ενδείκνυται ως μονοθεραπεία για την αντιμετώπιση του HER2 αρνητικού, τοπικά προχωρημένου ή μεταστατικού καρκίνου του μαστού σε ενήλικες ασθενείς με μεταλλάξεις BRCA1/2 της γαμετικής σειράς. Οι ασθενείς θα πρέπει να έχουν προηγουμένως λάβει θεραπεία με μια ανθρακυκλίνη ή/και ταξάνη στο (νεο)επικουρικό πλαίσιο θεραπείας, ή για τοπικά προχωρημένη ή μεταστατική νόσο, εκτός εάν οι ασθενείς δεν ήταν κατάλληλοι για αυτές τις θεραπείες. Οι ασθενείς με καρκίνο του μαστού θετικό για ορμονικούς υποδοχείς (hormone receptor, HR) θα πρέπει να έχουν λάβει προηγούμενη θεραπευτική αγωγή με βάση την ενδοκρινική θεραπεία ή να έχουν κριθεί ακατάλληλοι για θεραπεία με βάση την ενδοκρινική θεραπεία.

Μεταστατικός καρκίνος του μαστού αρνητικός σε υποδοχέα του ανθρώπινου επιδερμιδικού αυξητικού παράγοντα-2, με μεταλλάξεις BRCA της γαμετικής σειράς

Αγωγές

Για την ένδειξη αυτή, η βιβλιογραφία αναφέρει τις εξής αγωγές:

Από του στόματος – όλες οι ηλικίες – 1 mg άπαξ ημερησίως

1 mg άπαξ ημερησίως
Συνολική ημερήσια δόση 1 - 1 mg
Δοσολογικό σχήμα Από 1 έως 1 mg μία φορά καθημερινά
Λεπτομερής περιγραφή

Η συνιστώμενη δόση είναι 1 mg ταλαζοπαρίμπης, μία φορά ημερησίως. Οι ασθενείς θα πρέπει να λαμβάνουν θεραπεία μέχρι την εμφάνιση εξέλιξης της νόσου ή μη αποδεκτής τοξικότητας.

Παράλειψη δόσης

Εάν ένας ασθενής κάνει εμετό ή παραλείψει μία δόση, δεν πρέπει να λάβει επιπλέον δόση. Η επόμενη συνταγογραφηθείσα δόση πρέπει να ληφθεί τη συνηθισμένη ώρα.

Προσαρμογές της δόσης

Για τη διαχείριση των ανεπιθύμητων ενεργειών στο φάρμακο, θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο προσωρινής διακοπής της θεραπείας ή μείωσης της δόσης με βάση τη βαρύτητα και την κλινική εικόνα (Πίνακας 2). Οι συνιστώμενες μειώσεις δόσης υποδεικνύονται στον Πίνακα 1.

Πίνακας 1. Προσαρμογές της δόσης λόγω τοξικοτήτων:

 Επίπεδο δόσης
Συνιστώμενη δόση έναρξης 1 mg μία φορά ημερησίως
Πρώτη μείωση δόσης 0,75 mg μία φορά ημερησίως
Δεύτερη μείωση δόσης 0,5 mg μία φορά ημερησίως
Τρίτη μείωση δόσης 0,25 mg μία φορά ημερησίως

Θα πρέπει να πραγματοποιείται γενική εξέταση αίματος πριν από την έναρξη της θεραπείας με ταλαζοπαρίμπη και να παρακολουθείται κάθε μήνα και βάσει των κλινικών ενδείξεων (βλ. Πίνακα 2).

Πίνακας 2. Τροποποίηση και διαχείριση δόσης:

 Προσωρινή διακοπή της ταλαζοπαρίμπης μέχρι την επαναφορά των επιπέδων σεΣυνέχιση της ταλαζοπαρίμπης
Αιμοσφαιρίνη <8 g/dl≥9 g/dlΣυνέχιση της ταλαζοπαρίμπης στην επόμενη χαμηλότερη δόση
Αριθμός αιμοπεταλίων <50.000/μl≥75.000/μl
Αριθμός ουδετεροφίλων <1.000/μl≥1.500/µl
Μη αιματολογική ανεπιθύμητη ενέργεια βαθμού 3 ή βαθμού 4≤ Βαθμού 1Εξετάστε το ενδεχόμενο συνέχισης της ταλαζοπαρίμπης στην επόμενη χαμηλότερη δόση ή οριστικής διακοπής του
Ιδιαιτερότητες δοσολογίας

Μπορεί να λαμβάνονται με ή χωρίς τροφή.

Η ταλαζοπαρίμπη (talazoparib) είναι ένας αναστολέας των ενζύμων PARP και πιο συγκεκριμένα των PARP1 και PARP2. Τα ένζυμα PARP συμβάλλουν στη διαδικασία ανταπόκρισης σε τυχόν βλάβες του κυτταρικού DNA, όπως στην επιδιόρθωση των βλαβών του DNA, τη μεταγραφή των γονιδίων και τον κυτταρικό θάνατο. Οι αναστολείς της PARP (PARPi) ασκούν κυτταροτοξική δράση στα καρκινικά κύτταρα μέσω 2 μηχανισμών, μέσω της αναστολής της καταλυτικής δραστηριότητας της PARP και μέσω της παγίδευσης της PARP στο DNA.

Αποποίηση ευθυνών: Έχουν γίνει όλες οι προσπάθειες για να εξασφαλιστεί ότι οι πληροφορίες που παρέχονται είναι ακριβείς, ενημερωμένες και πλήρεις, αλλά δεν δίνεται καμία εγγύηση για τον σκοπό αυτό. Η εμφάνιση ένδειξης ή αγωγής για μια νόσο ή ένα σύμπτωμα σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να ερμηνευθεί ως υπόδειξη ότι η αγωγή είναι αποτελεσματική ή κατάλληλη για κάθε συγκεκριμένο ασθενή. Η απουσία μιας ένδειξης ή αγωγής για μια νόσο ή ένα σύμπτωμα σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να αποκλείει την ύπαρξη άλλων κατάλληλων ουσιών και αγωγών. Η Ergobyte Πληροφορική Α.Ε. δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη για οποιαδήποτε πτυχή της υγειονομικής περίθαλψης παρέχεται με τη βοήθεια των πληροφοριών που η ίδια παρέχει.

Μπορείτε να υποστηρίξετε τον Γαληνό στην αποστολή του να παρέχει δωρεάν έγκυρη πληροφόρηση για κάθε φάρμακο απενεργοποιώντας το Ad Blocker για αυτόν τον ιστότοπο.