Κλαύδιος Γαληνός
Δωρεάν εγγραφή Αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες και τα εργαλεία του Galinos.gr για έναν μήνα
Έλεγχος συγχορήγησης Ελέγξτε την αγωγή σας για αντενδείξεις και αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων
Οι συνταγές μου Αποθηκεύστε τις συνταγές σας και μοιραστείτε τις εύκολα και με ασφάλεια
Μητρότητα και φάρμακα Ενημερωθείτε για την ασφάλεια χορήγησης ενός φαρμάκου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού
Συνδρομές Μάθετε περισσότερα για τα οφέλη και τις επιπλέον παροχές των συνδρομητικών προγραμμάτων
Ενδείξεις και αγωγές Βρείτε θεραπευτικές ενδείξεις και αγωγές για νόσους, συμπτώματα και ιατρικές πράξεις
Γνωρίζατε ότι... Μοιραζόμαστε μαζί σας γεγονότα της πορείας του Galinos.gr από το 2011 μέχρι σήμερα

Σχιζοφρένεια

Ευρετήριο Αναφορές

Ένδειξη

Ένδειξη για Ζιπραζιδόνη

Κωδικός I-235565
Φύλο Χωρίς διάκριση φύλου
Ηλικία Μόνο ενήλικες (18 ετών και άνω)
Πρόθεση Θεραπευτική πρόθεση

Σχιζοφρένεια

Αγωγές

Για την ένδειξη αυτή, η βιβλιογραφία αναφέρει τις εξής αγωγές:

Ενδομυϊκά – μόνο ενήλικες (18 ετών - 65 ετών) – 10 mg κάθε 2 ώρες ή 20 mg αρχική δόση ακολουθούμενη από 10 mg μετά από 4 ώρες, μέγιστη δόση 40 mg ημερησίως

10 mg κάθε 2 ώρες ή 20 mg αρχική δόση ακολουθούμενη από 10 mg μετά από 4 ώρες, μέγιστη δόση 40 mg ημερησίως
Χορήγηση

Σχήμα A: Ενδομυϊκά, 10 χιλιοστογραμμάρια ζιπραζιδόνη, 1 με 4 φορές ημερησίως, για χρονική διάρκεια 1 με 3 ημέρες. Η μέγιστη επιτρεπτή συνολική δόση είναι 40 χιλιοστογραμμάρια ζιπραζιδόνη ημερησίως.

Σχήμα B: Ενδομυϊκά, 20 χιλιοστογραμμάρια ζιπραζιδόνη, εφάπαξ, για χρονική διάρκεια 4 ώρες. Στη συνέχεια, ενδομυϊκά, 10 χιλιοστογραμμάρια ζιπραζιδόνη, 0 με 2 δόσεις συνολικά, για χρονική διάρκεια 20 ώρες. Στη συνέχεια, ενδομυϊκά, 10 χιλιοστογραμμάρια ζιπραζιδόνη, 1 με 4 φορές ημερησίως, για χρονική διάρκεια 0 με 2 ημέρες. Η μέγιστη επιτρεπτή συνολική δόση είναι 40 χιλιοστογραμμάρια ζιπραζιδόνη ημερησίως.

Λεπτομερής περιγραφή

Η θεραπεία με την ενδομυϊκή μορφή θα πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο σε ασθενείς, στους οποίους η χορήγηση της από του στόματος φαρμακοτεχνικής μορφής δεν θεωρείται δυνατή.

Η συνιστώμενη δόση είναι 10 mg χορηγούμενη σύμφωνα με τις ανάγκες, μέχρι της μέγιστης ημερήσιας δόσης των 40 mg. Δόσεις των 10 mg μπορεί να χορηγούνται κάθε 2 ώρες. Κάποιοι ασθενείς μπορεί να χρειάζονται αρχική δόση 20 mg, που μπορεί να ακολουθηθεί με επιπλέον δόση των 10 mg μετά από 4 ώρες. Ακολούθως, δόσεις των 10 mg μπορεί να χορηγηθούν κάθε 2 ώρες μέχρι την μέγιστη ημερήσια δόση των 40 mg. Δεν έχει μελετηθεί η ενδομυϊκή χορήγηση της ζιπραζιδόνης για περισσότερες από 3 συνεχόμενες ημέρες.

Εφόσον ενδείκνυται μακροχρόνια θεραπεία, η από του στόματος χορήγηση καψακίων ζιπραζιδόνης, μέχρι τα 80 mg δύο φορές την ημέρα θα πρέπει να αντικαταστήσει το ταχύτερο δυνατόν την ενδομυϊκή χορήγηση.

Από του στόματος – μόνο ενήλικες (18 ετών και άνω) – 40 mg 2 φορές ημερησίως

40 mg 2 φορές ημερησίως
Χορήγηση

Από του στόματος, 40 χιλιοστογραμμάρια ζιπραζιδόνη, 2 φορές ημερησίως με τα γεύματα.

Λεπτομερής περιγραφή

Η συνιστώμενη δόση για τη θεραπεία οξέων επεισοδίων σχιζοφρένειας είναι 40 mg δύο φορές ημερησίως ταυτόχρονα με τη λήψη τροφής. Η ημερήσια δοσολογία μπορεί στη συνέχεια να προσαρμοστεί με βάση την κλινική κατάσταση του κάθε ασθενούς μέχρι τη μέγιστη δόση των 80 mg δύο φορές ημερησίως. Η μέγιστη συνιστώμενη δόση μπορεί να χορηγηθεί ακόμα και από την 3η ημέρα της θεραπείας, εφόσον αυτό ενδείκνυται.

Έχει ιδιαίτερη σημασία να μην γίνεται υπέρβαση της μέγιστης δόσης, καθώς το προφίλ ασφαλείας σε χορήγηση πάνω από 160 mg ημερησίως δεν έχει επιβεβαιωθεί και η ζιπραζιδόνη σχετίζεται με δοσοεξαρτώμενη παράταση του διαστήματος QT.

Κατά τη θεραπεία συντήρησης της σχιζοφρένειας, η ζιπραζιδόνη πρέπει να χορηγείται στους ασθενείς στη χαμηλότερη αποτελεσματική δόση. Σε πολλές περιπτώσεις δόση 20 mg δύο φορές ημερησίως μπορεί να είναι επαρκής.

Ηλικιωμένοι

Κατά κανόνα δεν ενδείκνυται μικρότερη δόση εφόδου, ωστόσο, η περίπτωση αυτή μπορεί να εξεταστεί σε ασθενείς 65 ετών και άνω, όταν το δικαιολογούν οι κλινικές παράμετροι.

Ιδιαιτερότητες δοσολογίας

Πρέπει να λαμβάνεται με τροφή.

Η ζιπραζιδόνη έχει αποδειχτεί ότι δρα ανταγωνιστικά προς τους σεροτονινεργικούς υποδοχείς τύπου 2Α (5HT2A) και προς τους ντοπαμινεργικούς υποδοχείς τύπου 2 (D2). Προτείνεται ότι η θεραπευτική της δράση επιτυγχάνεται μερικώς μέσω του συνδυασμού αυτών των ανταγωνιστικών δράσεών της. Η ζιπραζιδόνη αποτελεί επίσης έναν ισχυρό ανταγωνιστή των υποδοχέων 5HT2C και 5HT1D, έναν ισχυρό αγωνιστή του υποδοχέα 5HT1A και αναστέλλει επίσης την επαναπρόσληψη της νορεπινεφρίνης και της σεροτονίνης από τους νευρώνες.

Αποποίηση ευθυνών: Έχουν γίνει όλες οι προσπάθειες για να εξασφαλιστεί ότι οι πληροφορίες που παρέχονται είναι ακριβείς, ενημερωμένες και πλήρεις, αλλά δεν δίνεται καμία εγγύηση για τον σκοπό αυτό. Η εμφάνιση ένδειξης ή αγωγής για μια νόσο ή ένα σύμπτωμα σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να ερμηνευθεί ως υπόδειξη ότι η αγωγή είναι αποτελεσματική ή κατάλληλη για κάθε συγκεκριμένο ασθενή. Η απουσία μιας ένδειξης ή αγωγής για μια νόσο ή ένα σύμπτωμα σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να αποκλείει την ύπαρξη άλλων κατάλληλων ουσιών και αγωγών. Η Ergobyte Πληροφορική Α.Ε. δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη για οποιαδήποτε πτυχή της υγειονομικής περίθαλψης παρέχεται με τη βοήθεια των πληροφοριών που η ίδια παρέχει.

Μπορείτε να υποστηρίξετε τον Γαληνό στην αποστολή του να παρέχει δωρεάν έγκυρη πληροφόρηση για κάθε φάρμακο απενεργοποιώντας το Ad Blocker για αυτόν τον ιστότοπο.