Κλαύδιος Γαληνός
Δωρεάν εγγραφή Αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες και τα εργαλεία του Galinos.gr για έναν μήνα
Γαληνός Office Χρησιμοποιήστε δωρεάν το νέο cloud πρόγραμμα διαχείρισης κάθε σύγχρονου ιατρείου
Έλεγχος συγχορήγησης Ελέγξτε την αγωγή σας για αντενδείξεις και αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων
Μητρότητα και φάρμακα Ενημερωθείτε για την ασφάλεια χορήγησης ενός φαρμάκου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού
Πρόγραμμα συνδρομητών Μάθετε περισσότερα για τα οφέλη και τις επιπλέον παροχές των συνδρομητικών προγραμμάτων
Γαληνός Mobile Κατεβάστε τη δωρεάν εφαρμογή και απολαύστε τις υπηρεσίες του Galinos.gr σε κινητό ή tablet
Γνωρίζατε οτι... Μοιραζόμαστε μαζί σας γεγονότα της πορείας του Galinos.gr από το 2011 μέχρι σήμερα
®
 Φάρμακα Α - Ζ  Συγχορήγηση  Μητρότητα

Νόσος ICD-10: F40 Φοβικές αγχώδεις διαταραχές

Ευρετήριο Αναφορές

Στατιστική ταξινόμηση των Νόσων και των Σχετικών Προβλημάτων Υγείας ICD-10

Τίτλοι κωδικού

Γλώσσα
Τίτλος
Ελληνικά
Φοβικές αγχώδεις διαταραχές
Αγγλικά
Phobic anxiety disorders
Γαλλικά
Troubles anxieux phobiques
Ρωσικά
Фобические тревожные расстройства

Κατάταξη ομάδας

Περιεχόμενα ομάδας

Περιγραφή

 • Πρόκειται για μια ομάδα διαταραχών στις οποίες το άγχος προκαλείται μόνον ή κυρίως σε ορισμένες σαφώς καθοριζόμενες καταστάσεις, οι οποίες στην πραγματικότητα δεν είναι επικίνδυνες. Ως αποτέλεσμα, ο ασθενής φροντίζει να αποφεύγει αυτές τις καταστάσεις ή τις αντιμετωπίζει με φόβο. Το ενδιαφέρον του ασθενούς επικεντρώνεται στα συμπτώματα που εμφανίζει, όπως αίσθημα παλμών ή λιποθυμικές τάσεις και συχνά σχετίζεται με δευτερογενείς φόβους θανάτου, απώλειας του ελέγχου ή τρέλας. Η αναγνώριση της εισόδου του στη φοβική κατάσταση συνήθως επιτείνει το άγχος του. Η φοβική αγχώδης νεύρωση και η φοβική κατάθλιψη συχνά συνυπάρχουν. Αν πρόκειται για δύο ξεχωριστές διαταραχές ή για μία εξαρτάται από το χρόνο εμφάνισης των δύο αυτών καταστάσεων και τις θεραπευτικές επιλογές κατά το χρόνο επίσκεψης στον ειδικό. Πρόκειται για μια καλά καθορισμένη ομάδα φοβιών, που περιλαμβάνει το φόβο εξόδου από το σπίτι, εισόδου σε καταστήματα, παρουσίας σε δημόσιους χώρους ή ανάμεσα σε πλήθος, ή μετακίνησης του ατόμου μόνον του με τρένα, λεωφορεία ή αεροπλάνα. Η διαταραχή πανικού αποτελεί σύνηθες χαρακτηριστικό τόσο για τα παρόντα όσο και για τα παρελθόντα επεισόδια. Ο ασθενής συχνά διακατέχεται από καταθλιπτικές ή έμμονες ιδέες ή κοινωνική φοβία και προσπαθεί με κάθε τρόπο να αποφύγει τις καταστάσεις που του προξενούν φόβο, έτσι ώστε πολλοί αγοραφοβικοί κατορθώνουν να βιώνουν ελάχιστο άγχος.
 • Αγοραφοβία χωρίς ιστορικό διαταραχής πανικού
 • Διαταραχή πανικού με αγοραφοβία
 • Φόβος επίκρισης από άλλα άτομα που οδηγεί στην αποφυγή των κοινωνικών καταστάσεων. Οι πιο σοβαρές περιπτώσεις κοινωνικής φοβίας συνδέονται συχνά με χαμηλό αίσθημα αυτοεκτίμησης και το φόβο κριτικής από τους άλλους. Τα συμπτώματα εμφανίζονται ως ερυθρότητα του προσώπου, τρόμος χειρών, ναυτία, ή έπειξη προς ούρηση, έτσι ώστε ο ασθενής αντιλαμβάνεται τις δευτεροπαθείς αυτές εκδηλώσεις ως τα κύρια προβλήματα του. Τα συμπτώματα μπορούν να εξελιχθούν σε κρίση πανικού.
 • Ανθρωποφοβία
 • Κοινωνική νεύρωση
 • Πρόκειται για φοβίες που περιορίζονται σε ειδικές καταστάσεις, όπως η προσέγγιση σε ορισμένα ζώα, στα ύψη, οι φοβίες για τους κεραυνούς, το σκοτάδι, την πτήση, τους κλειστούς χώρους, οι φοβίες της αφόδευσης σε δημόσιες τουαλέτες, βρώσης ορισμένων τροφών, επίσκεψης στον οδοντίατρο και φοβία στην όψη του αίματος και στον τραυματισμό. Αν και τα αίτια είναι διάφορα μεταξύ τους, ωστόσο η επαφή με αυτά μπορεί να προκαλέσει πανικό όπως στην αγοραφοβία ή στην κοινωνική φοβία.
 • Ακροφοβία
 • Ζωοφοβία
 • Κλειστοφοβία
 • Απλή φοβία

Δεν περιλαμβάνει

 • Δυσμορφοφοβία (μη παραισθητική) (F45.2)
 • Νοσοφοβία (F45.2)
 • Φοβία NOS
 • Φοβική κατάσταση NOS