Σύντομη περιγραφή
Περιέχει βιταμίνη Β1, ασβέστιο, ιώδιο και μαγγάνιο.
Ενεργά συστατικά
Το ασβέστιο (calcium) διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στη φυσιολογία και τη βιοχημεία των οργανισμών και του κυττάρου. Διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στα μονοπάτια μεταγωγής σήματος, όπου ενεργεί ως ένα δεύτερο αγγελιοφόρο, στην απελευθέρωση νευροδιαβιβαστών από τους νευρώνες, στη συρρίκνωση όλων των τύπων μυϊκών κυττάρων, και τη γονιμοποίηση. Πολλά ένζυμα απαιτούν ιόντα ασβεστίου ως συμπαράγοντες. Το εξωκυτταρικό ασβέστιο είναι επίσης σημαντικό για τη διατήρηση της διαφοράς δυναμικού σε όλη την ευερέθιστη κυτταρικη μεμβράνη καθώς και στην κατάλληλη διαμόρφωση των οστών.
Tο ασκορβικό οξύ (ascorbic acid) είναι απαραίτητο συστατικό του ανθρώπινου οργανισμού. Το ασκορβικό οξύ έχει ισχυρή αναγωγική δράση. O μεταβολικός ρόλος του ασκορβικού οξέος είναι πολυδιάστατος. Στο έντερο ευνοεί την απορρόφηση του μη συνδεμένου με την αίμη σιδήρου. Συμμετέχει στη σύνθεση της υδροξυπρολίνης, των κορτικοστεροειδών και της καρνιτίνης. Eίναι πρόδρομη ουσία των οξαλικών αλάτων που αποβάλλονται από τους νεφρούς. Eίναι ισχυρός αντιοξειδωτικός παράγοντας του μεταβολισμού των λιπιδίων, των κυτταρικών μεμβρανών και των βιταμινών.
Ο ψευδάργυρος (zinc) αποκλείει την εντερική απορρόφηση χαλκού από τις τροφές και την επαναρρόφηση του ενδογενούς εκκριθέντος χαλκού. Ο ψευδάργυρος προκαλεί μέσα στα εντερικά κύτταρα την παραγωγήμεταλλοθειονίνης, μιας πρωτεΐνης που δεσμεύει το χαλκό, αποτρέποντας έτσι την διέλευσή του στο αίμα. Ο δεσμευμένος χαλκός απομακρύνεται στη συνέχεια στα κόπρανα κατόπιν απόπτωσης των εντερικών κυττάρων.
Η βήτα-καροτίνη είναι μια κίτρινο-πορτοκαλί χρωστική που ανευρίσκεται στα φρούτα και τα λαχανικά. Είναι η πιο συνήθης πρόδρομη ουσία της βιταμίνης Α.
Η νιασίνη (νικοτινικό οξύ) είναι ένα βασικό σύμπλοκο της Β βιταμίνης (Β3), της οποίας η ανεπάρκεια οδηγεί στο κλινικό σύνδρομο γνωστό ως πελλάγρα. Το νικοτινικό οξύ μετατρέπεται στο σώμα σε δινουκλεοτίδιο αδενίνης νικοτιναμιδίου (NAD) ή νικοτιναμιδικό αδενινο δινουκλεοτιδικό φωσφορικό (NADP), τα οποία λειτουργούν ως συνένζυμα για μια ευρεία ποικιλία ζωτικών αντιδράσεων μείωσης της οξείδωσης. Το νικοτιναμίδιο (νιασιναμίδη), το δραστικό συστατικό, είναι η φυσιολογικώς ενεργός μορφή της νιασίνης και είναι η χημική μορφή της βιταμίνης Β3 που βρίσκεται σε όλα σχεδόν τα προϊόντα πολυβιταμινών. Αν και το νικοτινικό οξύ και το νικοτιναμίδιο είναι τόσο στενά συνδεδεμένα χημικά, διαφέρουν κάπως στις φαρμακολογικές ιδιότητες. Τα προϊόντα νικοτινικού οξέος εμφανίζουν μέτρια έντονη δερματική αγγειοδιαστολή, με αποτέλεσμα συχνά ήπιους πονοκεφάλους και έξαψη ή μυρμήγκιασμα του δέρματος, αλλά αυτές οι αντιδράσεις δεν έχουν παρατηρηθεί με το νικοτιναμίδιο. Το νικοτινικό οξύ έχει επίσης χρησιμοποιηθεί για την επίδρασή του στη μείωση της χοληστερόλης στο πλάσμα, και πάλι σε μια ιδιότητα που δεν μοιράζεται το νικοτιναμίδιο.
Η νικοτιναμίδη έχει επιδείξει ευεργετικά αποτελέσματα στην φλεγμονώδη ακμή. Θεωρείται ότι αυτά τα αποτελέσματα σχετίζονται με τη σημαντική αντιφλεγμονώδη δράση του.
Η πυριδοξίνη (Pyridoxine) λειτουργεί ως συνένζυμο στο μεταβολισμό των πρωτεϊνών, των υδατανθράκων και των λιπών. Πιο συγκεκριμένα, κατά το μεταβολισμό των πρωτεϊνών, συμμετέχει στην αποκαρβοξυλίωση των αμινοξέων, τη μετατροπή της τρυπτοφάνης σε νιασίνη ή σεροτονίνη και στην απαμίνωση και θείωση των αμινοξέων.
Η χοληκαλσιφερόλη (βιταμίνη D3) σχηματίζεται στο δέρμα με την έκθεση στο υπεριώδες (UV) φως και μετατρέπεται στη βιολογικά ενεργή μορφή της, 1,25-διυδροξυ-χοληκαλσιφερόλη, σε δύο στάδια υδροξυλίωσης, πρώτα στο ήπαρ (θέση 25) και κατόπιν στο νεφρικό ιστό (θέση 1). Μαζί με την παραθορμόνη και την καλσιτονίνη, η 1,25-διυδροξυ-χοληκαλσιφερόλη έχει σημαντικό αντίκτυπο στη ρύθμιση του μεταβολισμού του ασβεστίου και του φωσφόρου. Στην ανεπάρκεια βιταμίνης ο σκελετός δεν ασβεστοποιεί (καταλήγοντας σε ραχίτιδα) ή εμφανίζεται απασβεστοποίηση των οστών (καταλήγοντας σε οστεομαλακία). Σύμφωνα με την παραγωγή, τη φυσιολογική ρύθμιση και το μηχανισμό δράσης, η βιταμίνη D3 θεωρείται πρόδρομος στεροειδούς ορμόνης.
Η ριβοφλαβίνη είναι βασικό στοιχείο πολλών ενζυμικών εξεργασιών. Επίσης, από πειραματικές έρευνες φαίνεται ότι είναι απαραίτητη για την ομαλή ανάπτυξη του εμβρύου.
Η ριβοφλαβίνη μετατρέπεται σε δύο συνένζυμα, Flavin Mononucleotide (FMN) και Flavin Adenine Dinucleotide (FAD), τα οποία είναι απαραίτητα στη φυσιολογική αναπνοή των ιστών. Επίσης είναι απαραίτητη για την ενεργοποίηση της πυριδοξίνης και πιθανόν συμβάλλει στην διατήρηση της ακεραιότητας των ερυθροκυττάρων.
Η βιταμίνη Β1 (θειαμίνη) παίρνει μέρος στην παραγωγή (έκλυση) της απαραίτητης ενέργειας για τις ανάγκες του κυττάρου. Η πυροφωσφορική θειαμίνη, η ενεργός μορφή της βιταμίνης Β1 στον οργανισμό, συμμετέχει στο μεταβολισμό των υδατανθράκων ως συνένζυμο στην αποκαρβοξυλίωση των α-κετοξέων, όπως το πυροσταφυλικό και το α-κετογλουταρικό οξύ, καθώς και στον κύκλο των φωσφορικών πεντοζών.
Φωτογραφία ενδεικτικού σκευάσματος
Τρόποι και περιορισμοί διάθεσης
Προϊόν του οποίου η κυκλοφορία γίνεται με βάση τη νομοθεσία περί συμπληρωμάτων διατροφής.
Υπεύθυνος κυκλοφορίας
Naturalia Α.Ε. - Λεωφόρος Μαραθώνος 106, 153 44 Γέρακας, GR
Φαρμακευτικά σκευάσματα
Κάψουλα, φυτική
Κωδικός | Όνομα | Κ | Ν.Τ. | Χ.Τ. | Λ.Τ. | Υπεύθυνος κυκλοφορίας |
---|---|---|---|---|---|---|
Be-Life Mineral Vit Magnum 60 Caps | Naturalia Α.Ε. |