Κλαύδιος Γαληνός
Δωρεάν εγγραφή Αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες και τα εργαλεία του Galinos.gr για έναν μήνα
Έλεγχος συγχορήγησης Ελέγξτε την αγωγή σας για αντενδείξεις και αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων
Οι συνταγές μου Αποθηκεύστε τις συνταγές σας και μοιραστείτε τις εύκολα και με ασφάλεια
Μητρότητα και φάρμακα Ενημερωθείτε για την ασφάλεια χορήγησης ενός φαρμάκου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού
Συνδρομές Μάθετε περισσότερα για τα οφέλη και τις επιπλέον παροχές των συνδρομητικών προγραμμάτων
Ενδείξεις και αγωγές Βρείτε θεραπευτικές ενδείξεις και αγωγές για νόσους, συμπτώματα και ιατρικές πράξεις
Γνωρίζατε ότι... Μοιραζόμαστε μαζί σας γεγονότα της πορείας του Galinos.gr από το 2011 μέχρι σήμερα

Ομάδα ATC: A08A Παρασκευάσματα κατά της παχυσαρκίας, εξαιρουμένων των προϊόντων διατροφής

Ευρετήριο Αναφορές

Ανατομικό θεραπευτικό χημικό σύστημα ταξινόμησης

Τίτλοι κωδικού

Γλώσσα Τίτλος
Εικονίδιο με τη σημαία της γλώσσας Ελληνικά
Παρασκευάσματα κατά της παχυσαρκίας, εξαιρουμένων των προϊόντων διατροφής
Εικονίδιο με τη σημαία της γλώσσας Αγγλικά
Antiobesity preparations, excl. diet products

Κατάταξη ομάδας

Επίπεδο Κωδικός Τίτλος
1 A Πεπτική οδός και μεταβολισμός
2 A08 Παρασκευάσματα κατά της παχυσαρκίας, εξαιρουμένων των προϊόντων διατροφής
3 A08A Παρασκευάσματα κατά της παχυσαρκίας, εξαιρουμένων των προϊόντων διατροφής

Περιεχόμενα ομάδας

Κωδικός Τίτλος
A08AA Κεντρικώς δρώντα προϊόντα κατά της παχυσαρκίας
A08AB Περιφερικώς δρώντα προϊόντα κατά της παχυσαρκίας
A08AX Άλλα προϊόντα κατά της παχυσαρκίας

Δραστικές ουσίες ομάδας

Δραστική ουσία Σύντομη περιγραφή
Αμφεπραμόνη

Η αμφεπραμόνη είναι μια συμπαθομιμητική αμίνη με φαρμακολογική δράση παρόμοια με αυτή των πρωτότυπων φαρμάκων αυτής της κατηγορίας που χρησιμοποιούνται στην παχυσαρκία, τις αμφεταμίνες. Οι ενέργειες περιλαμβάνουν διέγερση του κεντρικού νευρικού συστήματος και αύξηση της αρτηριακής πίεσης. Δεν έχει τεκμηριωθεί, ωστόσο, ότι η δράση τέτοιων φαρμάκων στη θεραπεία της παχυσαρκίας είναι πρωτίστως δράση καταστολής της όρεξης.

Βουπροπιόνη και Ναλτρεξόνη

Οι ακριβείς νευροχημικές δράσεις καταστολής της όρεξης του συνδυασμού ναλτρεξόνης/βουπροπιόνης δεν είναι πλήρως κατανοητές. Η ναλτρεξόνη είναι ένας ανταγωνιστής των μ-οπιοειδών, και η βουπροπιόνη ένας ασθενής αναστολέας της νευρωνικής επαναπρόσληψης της ντοπαμίνης και της νορεπινεφρίνης. Αυτά τα συστατικά επηρεάζουν δύο κύριες περιοχές του εγκεφάλου, ειδικότερα, τον τοξοειδή πυρήνα του υποθαλάμου και το μεσομεταιχμιακό ντοπαμινεργικό σύστημα ανταμοιβής.

Καθίνη
Κλομπενζορέξη

Η κλομπενζορέξη (clobenzorex) είναι ένα ανάλογο της Ν-υποκατεστημένης αμφεταμίνης που μετατρέπεται σε d-αμφεταμίνη αμέσως μετά την κατάποση. Η κλομπενζορέξη είναι ένα διεγερτικό φάρμακο των χημικών τάξεων της φαιναιθυλαμίνης και της αμφεταμίνης που χρησιμοποιείται ως κατασταλτικό της όρεξης.

Δεξφαινφλουραμίνη

Η δεξφαινφλουραμίνη (dexfenfluramine) είναι το d-εναντιομερές της φενφλουραμίνης (δομικά παρόμοιο με την αμφεταμίνη) και δρα ως σεροτονινεργικό ανορεκτικό φάρμακο που μειώνει την όρεξη αυξάνοντας την ποσότητα της εξωκυτταρικής σεροτονίνης στον εγκέφαλο.

Φαινφλουραμίνη

Η φενφλουραμίνη είναι ένας παράγοντας έκλυσης σεροτονίνης και, ως εκ τούτου, διεγείρει πολλαπλούς υποτύπους 5-HT υποδοχέων μέσω της έκλυσης σεροτονίνης. Η φενφλουραμίνη μπορεί να μειώσει τις κρίσεις δρώντας ως αγωνιστής επί συγκεκριμένων υποδοχέων σεροτονίνης στον εγκέφαλο, συμπεριλαμβανομένων των υποδοχέων 5-ΗΤ1D, 5-HT2A και 5-HT2C, καθώς και δρώντας στον υποδοχέα sigma-1. Ο ακριβής μηχανισμός δράσης της φενφλουραμίνης στο σύνδρομο Dravet και στο σύνδρομο Lennox-Gastaut δεν είναι γνωστός.

Λορκασερίνη
Μαζινδόλη

Η μαζινδόλη (mazindol) είναι μια συμπαθομιμητική αμίνη για τη θεραπεία της παχυσαρκίας και της μυϊκής δυστροφίας Duchenne. Όπως και τα άλλα συμπαθητικομιμητικά κατασταλτικά της όρεξης, η μαζινδόλη θεωρείται ότι δρα ως αναστολέας της επαναπρόσληψης της νορεπινεφρίνης. Επιπλέον, αναστέλλει την επαναπρόσληψη ντοπαμίνης και σεροτονίνης. Διεγείρει το κεντρικό νευρικό σύστημα, με αποτέλεσμα να αυξάνει τον καρδιακό ρυθμό και την αρτηριακή πίεση και μειώνει την όρεξη.

Μεφενορέξη

Η μεφενορέξη (mefenorex) είναι ένα παράγωγο αμφεταμίνης που χρησιμοποιήθηκε ως κατασταλτικό της όρεξης.

Ορλιστάτη

Η ορλιστάτη (orlistat) είναι ένας ισχυρός, ειδικός και μακράς διάρκειας δράσης αναστολέας των γαστρεντερικών λιπασών. Ασκεί τη θεραπευτική της δράση στον αυλό του στομάχου και στο λεπτό έντερο σχηματίζοντας ένα ομοιοπολικό δεσμό με το ενεργό κέντρο σερίνης των γαστρικών και παγκρεατικών λιπασών. Έτσι, το απενεργοποιημένο ένζυμο δεν είναι διαθέσιμο για να υδρολύσει το διατροφικό λίπος στη μορφή τριγλυκεριδίων, προς απορροφούμενα ελεύθερα λιπαρά οξέα και μονογλυκερίδια.

Φαιντερμίνη
Ριμοναμπάντη

Η ριμοναμπάντη (rimonabant) είναι ένας εκλεκτικός ανταγωνιστής του υποδοχέα των κανναβινοειδών-1 (CB1), ο οποίος αναστέλλει τις φαρμακολογικές δράσεις των αγωνιστών των κανναβινοειδών in vitro και in vivo.

Σετμελανοτίδη

Η σετμελανοτίδη είναι εκλεκτικός αγωνιστής του υποδοχέα MC4. Οι υποδοχείς MC4 στον εγκέφαλο συμμετέχουν στη ρύθμιση της πείνας, του κορεσμού και της κατανάλωσης ενέργειας. Στις γενετικές μορφές παχυσαρκίας που σχετίζονται με ανεπαρκή ενεργοποίηση του υποδοχέα MC4, η σετμελανοτίδη θεωρείται ότι αποκαθιστά τη δραστηριότητα του υποδοχέα MC4 για τη μείωση της πείνας και συμβάλει στην απώλεια βάρους μέσω της μειωμένης πρόσληψης θερμίδων και της αυξημένης κατανάλωσης ενέργειας.

Σιμπουτραμίνη

Η σιμπουτραμίνη (sibutramine) ασκεί κυρίως τις θεραπευτικές της ενέργειες μέσω των δραστικών δευτεροταγών και πρωτοταγών αμινομεταβολιτών της (μεταβολίτης 1 και μεταβολίτης 2), οι οποίοι αναστέλλουν την επαναπρόσληψη της νοραδρεναλίνης, της σεροτονίνης (5-υδροξυθρυπταμίνη, 5-ΗΤ) και της ντοπαμίνης.

Εμπορικές ονομασίες ομάδας

Κ Εμπορική ονομασία Ενεργά συστατικά Υπεύθυνος κυκλοφορίας
ACOMPLIA Ριμοναμπάντη Sanofi-Aventis France
ALLI Ορλιστάτη Glaxo Group Ltd
MYSIMBA Ναλτρεξόνη - Βουπροπιόνη Orexigen Therapeutics Ireland Ltd
REDUCTIL Σιμπουτραμίνη Abbott Hellas Α.Ε.
XENICAL Ορλιστάτη
Μπορείτε να υποστηρίξετε τον Γαληνό στην αποστολή του να παρέχει δωρεάν έγκυρη πληροφόρηση για κάθε φάρμακο απενεργοποιώντας το Ad Blocker για αυτόν τον ιστότοπο.