Κλαύδιος Γαληνός
Δωρεάν εγγραφή Αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες και τα εργαλεία του Galinos.gr για έναν μήνα
Έλεγχος συγχορήγησης Ελέγξτε την αγωγή σας για αντενδείξεις και αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων
Οι συνταγές μου Αποθηκεύστε τις συνταγές σας και μοιραστείτε τις εύκολα και με ασφάλεια
Μητρότητα και φάρμακα Ενημερωθείτε για την ασφάλεια χορήγησης ενός φαρμάκου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού
Συνδρομές Μάθετε περισσότερα για τα οφέλη και τις επιπλέον παροχές των συνδρομητικών προγραμμάτων
Ενδείξεις και αγωγές Βρείτε θεραπευτικές ενδείξεις και αγωγές για νόσους, συμπτώματα και ιατρικές πράξεις
Γνωρίζατε ότι... Μοιραζόμαστε μαζί σας γεγονότα της πορείας του Galinos.gr από το 2011 μέχρι σήμερα

STREPFEN LOZ 8,75MG/LOZ BTx24 (BLIST 2x12)

Ευρετήριο Αναφορές

Σκεύασμα - Αντενδείξεις και ειδικές προφυλάξεις

Εμπορική
STREPFEN
Μορφή
Τροχίσκος
Συγκέντρωση
8.75MG/LOZENGE

Αντενδείξεις

  • Yπερευαισθησία στην φλουρμπιπροφαίνη ή ή σε οποιοδήποτε από τα συστατικά που αναφέρονται στην παράγραφο 6.1.
  • Ασθενείς που στο παρελθόν ανέπτυξαν αντιδράσεις υπερευαισθησίας (όπως άσθμα, βρογχόσπασμο, ρινίτιδα, αγγειονευρωτικό οίδημα ή κνίδωση) που σχετίζονταν με ακετυλοσαλικυλικό οξύ ή άλλα ΜΣΑΦ.
  • Ενεργό ή ιστορικό επαναλαμβανόμενου πεπτικού έλκους/αιμορραγίας (δύο ή περισσότερα διακριτά επεισόδια αποδεδειγμένου έλκους) και γαστρεντερικού έλκους.
  • Ιστορικό γαστροεντερικής αιμορραγίας ή διάτρησης, σοβαρή κολίτιδα, αιμορραγικές ή αιμοποιητικές διαταραχές που σχετιζόταν με προηγούμενη χορήγηση άλλων ΜΣΑΦ.
  • Κατά τη διάρκεια του τελευταίου τριμήνου της εγκυμοσύνης (βλέπε παράγραφο 4.6).
  • Σοβαρή καρδιακή ανεπάρκεια, σοβαρή νεφρική ανεπάρκεια ή σοβαρή ηπατική ανεπάρκεια (βλέπε παράγραφο 4.4).

Προφυλάξεις και προειδοποιήσεις

Οι ανεπιθύμητες ενέργειες μπορούν να ελαχιστοποιηθούν χρησιμοποιώντας την χαμηλότερη αποτελεσματική δόση για την συντομότερη διάρκεια θεραπείας που απαιτείται για τον έλεγχο των συμπτωμάτων.

Ηλικιωμένος πληθυσμός

Οι ηλικιωμένοι έχουν μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης ανεπιθύμητων ενεργειών με ΜΣΑΦ ιδιαίτερα γαστρεντερική αιμορραγία ή διάτρηση που μπορεί να αποβούν μοιραίες.

Αναπνευστικό

Bρογχόσπασμος μπορεί να προκληθεί σε ασθενείς που πάσχουν ή έχουν προηγούμενο ιστορικό βρογχικού άσθματος ή αλλεργικής νόσου. Οι τροχίσκοι φλουρμπιπροφαίνης πρέπει να χρησιμοποιηθούν με προσοχή σε αυτούς τους ασθενείς.

Άλλα ΜΣΑΦ

Η συγχορήγηση των τροχίσκων φλουρμπιπροφαίνης με άλλα ΜΣΑΦ συμπεριλαμβανομένων των εκλεκτικών αναστολέων κυκλοοξυγενάσης-2 πρέπει να αποφεύγεται (βλέπε παράγραφο 4.5).

Συστηματικός ερυθηματώδης λύκος και μεικτή νόσος του συνδετικού ιστού

Οι ασθενείς με συστηματικό ερυθηματώδη λύκο και μεικτή νόσο του συνδετικού ιστού μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο άσηπτης μηνιγγίτιδας (βλ. παράγραφο 4.8), ωστόσο αυτή η επίδραση δεν παρατηρείται συχνά με βραχυχρόνια περιορισμένη χρήση προϊόντων όπως οι τροχίσκοι φλουρμπιπροφαίνης.

Καρδιακή, νεφρική και ηπατική δυσλειτουργία

Έχει αναφερθεί ότι τα ΜΣΑΦ προκαλούν νεφροτοξικότητα σε διάφορες μορφές όπως διάμεσο νεφρίτιδα, νεφρικό σύνδρομο, και νεφρική ανεπάρκεια. Η χορήγηση ΜΣΑΦ μπορεί να προκαλέσει δοσοεξαρτώμενη μείωση της σύνθεσης προσταγλαδινών και να οδηγήσει σε νεφρική ανεπάρκεια. Οι ασθενείς που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο είναι οι έχοντες μειωμένη νεφρική λειτουργία, καρδιακή ανεπάρκεια, ηπατική δυσλειτουργία, οι λαμβάνοντες διουρητικά και οι ηλικιωμένοι, ωστόσο, αυτή η επίδραση δεν παρατηρείται συχνά με βραχυχρόνια περιορισμένη χρήση προϊόντων όπως οι τροχίσκοι φλουρμπιπροφαίνης.

Καρδιαγγειακές και αγγειοεγκεφαλικές επιδράσεις

Απαιτείται προσοχή (συζήτηση με γιατρό ή φαρμακοποιό) πριν την έναρξη θεραπείας σε ασθενείς με ιστορικό υπέρτασης και/ή καρδιακής ανεπάρκειας καθώς κατακράτηση υγρών, υπέρταση και οιδήματα έχουν αναφερθεί σε συνδυασμό με θεραπεία με ΜΣΑΦ.

Δεδομένα από κλινικές δοκιμές και επιδημιολογικές μελέτες υποδεικνύουν ότι η χρήση ΜΣΑΦ (ιδιαίτερα σε υψηλές δόσεις και για μακροχρόνια θεραπεία) μπορεί να συσχετίζεται με ελαφρώς αυξημένο κίνδυνο για εμφάνιση αρτηριακών θρομβοτικών συμβάντων (για παράδειγμα έμφραγμα του μυοκαρδίου ή εγκεφαλικό επεισόδιο). Δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα που να αποκλείουν έναν τέτοιο κίνδυνο για τη φλουρμπιπροφαίνη όταν δίδεται σε ημερήσια δοσολογία όχι περισσότερων από 5 τροχίσκων.

Ηπατικό

Ήπια έως μέτρια ηπατική δυσλειτουργία (βλ. παραγράφους 4.3 και 4.8).

Επιδράσεις στο Νευρικό Σύστημα

Κεφαλαλγία προκαλούμενη από αναλγητικά

Η μακροχρόνια χρήση αναλγητικών ή η μη σωστή χρήση αυτών, μπορεί να προκαλέσει κεφαλαλγία η οποία δεν πρέπει να αντιμετωπιστεί με υψηλότερες δόσεις του φαρμάκου.

Γαστρεντερικό

Τα ΜΣΑΦ θα πρέπει να χορηγούνται με προσοχή σε ασθενείς με ιστορικό γαστρεντερικών παθήσεων (ελκώδης κολίτιδα, νόσος του Crohn) καθώς αυτές οι καταστάσεις μπορεί να επιδεινωθούν (βλ. παράγραφο 4.8).

Γαστρεντερική αιμορραγία, έλκος και διάτρηση που μπορεί να αποβούν μοιραία, έχουν αναφερθεί με όλα τα ΜΣΑΦ σε οποιαδήποτε στιγμή κατά τη διάρκεια της θεραπείας , με ή χωρίς προειδοποιητικά συμπτώματα ή προηγούμενο ιστορικό σοβαρών γαστρεντερικών περιστατικών.

Ο κίνδυνος γαστρεντερικής αιμορραγίας, έλκους ή διάτρησης είναι υψηλότερος με αυξανόμενες δόσεις ΜΣΑΦ, σε ασθενείς με ιστορικό έλκους, ιδιαίτερα αν είχαν επιπλοκές αιμορραγίας ή διάτρησης (βλέπε παράγραφο 4.3), και σε ηλικιωμένους, ωστόσο αυτή η επίδραση δεν παρατηρείται συχνά με βραχυχρόνια περιορισμένη χρήση προϊόντων όπως οι τροχίσκοι φλουρμπιπροφαίνης. Ασθενείς με ιστορικό γαστρεντερικής τοξικότητας, ιδιαίτερα όταν είναι ηλικιωμένοι, πρέπει να αναφέρουν οποιοδήποτε ασυνήθιστο κοιλιακό σύμπτωμα (ιδιαίτερα γαστρεντερική αιμορραγία) στον επαγγελματία υγείας που τους παρακολουθεί.

Πρέπει να συνιστάται προσοχή σε ασθενείς που λαμβάνουν συγχρόνως φάρμακα που θα μπορούσαν να αυξήσουν τον κίνδυνο έλκους ή αιμορραγίας, όπως από του στόματος κορτκοστεροειδή, αντιπηκτικά όπως η βαρφαρίνη, εκλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης της σεροτονίνης ή αντιαιμοπεταλικοί παράγοντες όπως το ακετυλσαλικυλικό οξύ (βλέπε παράγραφο 4.5).

Αν σε ασθενείς που λαμβάνουν φλουρμπιπροφαίνη εμφανιστεί γαστρεντερική αιμορραγία ή έλκος, η θεραπεία πρέπει να διακοπεί.

Δερματολογικό

Σοβαρές δερματικές αντιδράσεις, μερικές από τις οποίες θανατηφόρες, συμπεριλαμβανομένης της αποφωλιδοτικής δερματίτιδας, του συνδρόμου Stevens-Johnson και της τοξικής επιδερμικής νεκρόλυσης, έχουν αναφερθεί πολύ σπάνια σε συνδυασμό με τη χρήση των ΜΣΑΦ (βλ. παράγραφο 4.8). Η χρήση των τροχίσκων φλουρμπιπροφαίνης πρέπει να διακόπτεται με την πρώτη εμφάνιση δερματικού εξανθήματος, βλαβών του βλεννογόνου ή οποιουδήποτε άλλου σημείου υπερευαισθησίας.

Λοιμώξεις

Καθώς σε μεμονωμένες περιπτώσεις έχει περιγραφεί μια επιδείνωση των μολυσματικών φλεγμονών (π.χ. ανάπτυξη νεκρωτικής περιτονίτιδας) σε χρονική συσχέτιση με τη χρήση συστηματικών ΜΣΑΦ, συνιστάται ο ασθενής να συμβουλευθεί αμέσως έναν γιατρό εάν εμφανιστούν ή επιδεινωθούν σημάδια βακτηριακής λοίμωξης κατά τη διάρκεια της θεραπείας με τροχίσκους φλουρμπιπροφαίνης. Πρέπει να εξεταστεί εάν ενδείκνυται η έναρξη αντιμικροβιακής θεραπείας με αντιβιοτικά.

Σε περιπτώσεις πυώδους βακτηριακής φαρυγγίτιδας/αμυγδαλίτιδας, συνιστάται ο ασθενής να συμβουλευθεί έναν γιατρό καθώς η θεραπεία πρέπει να επανεκτιμηθεί.

Η θεραπεία πρέπει να χορηγείται για μέγιστο διάστημα τριών ημερών.

Αιματολογικές επιδράσεις

Η φλουρμπιπροφαίνη, όπως και άλλα ΜΣΑΦ, μπορεί να αναστείλει την συσσώρευση των αιμοπεταλίων και να επιμηκύνει τον χρόνο της αιμορραγίας. Οι τροχίσκοι φλουρμπιπροφαίνης πρέπει να χρησιμοποιούνται με προσοχή σε ασθενείς με πιθανότητα ασυνήθιστης αιμορραγίας.

Δυσανεξία σε σάκχαρα

Ασθενείς με σπάνια κληρονομικά προβλήματα δυσανεξίας στη φρουκτόζη δεν πρέπει να πάρουν αυτό το φάρμακο.

Άλλες προειδοποιήσεις

Περιέχει Ισομαλτόζη και Υγρή Μαλτιτόλη οι οποίες μπορεί να έχουν μια ήπια υπακτική δράση μετά από πολλές δόσεις. Ισομαλτόζη και Υγρή Μαλτιτόλη έχουν μια θερμιδική αξία 2.3kcal/g.

Ασθενείς με σπάνια κληρονομικά προβλήματα δυσανεξίας στην φρουκτόζη δεν πρέπει να πάρουν αυτό το φάρμακο.

Αυτό το φάρμακο περιέχει άρωμα με Citral, Citronellol, d-Limonene, Geraniol και Linalool, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις.

Εάν τα συμπτώματα επιδεινωθούν ή εάν εμφανιστούν νέα συμπτώματα, η θεραπεία πρέπει να επανεκτιμηθεί.

Εάν εμφανιστεί ερεθισμός στο στόμα, η θεραπεία με φλουρμπιπροφαίνη πρέπει να διακοπεί.

Ασυμβατότητες

Δεν εφαρμόζεται.

Ανεπιθύμητες ενέργειες

Έχουν αναφερθεί αντιδράσεις υπερευαισθησίας στα ΜΣΑΦ που συνίστανται σε:

(α) Μη ειδικές αλλεργικές αντιδράσεις και αναφυλαξία.
(β) Αντιδράσεις αναπνευστικού σωλήνα, πχ άσθμα, επιδείνωση άσθματος, βρογχόσπασμος, δύσπνοια
(γ) Διάφορες δερματικές αντιδράσεις, π.χ κνησμός, κνίδωση, αγγειοοίδημα, και πιο σπάνια αποφολιδωτικές και πομφολυγώδεις δερματοπάθειες (συμπεριλαμβανομένων επιδερμικής νεκρόλυσης και πολύμορφου ερυθήματος).

Οίδημα, υπέρταση και καρδιακή ανεπάρκεια έχουν αναφερθεί σε συνδυασμό με θεραπεία με ΜΣΑΦ.

Κλινικές δοκιμές και επιδημιολογικά δεδομένα υποδεικνύουν ότι η χρήση ορισμένων ΜΣΑΦ (ιδιαίτερα σε υψηλές δόσεις και σε μακροχρόνια θεραπεία) μπορεί να σχετίζεται με ένα μικρό αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης αρτηριακών θρομβωτικών επεισοδίων (π.χ. έμφραγμα του μυοκαρδίου ή εγκεφαλικό επεισόδιο) (βλ. λήμμα 4.4). Δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα για τον αποκλεισμό αυτού του κινδύνου για τους τροχίσκους Strepfen Sugar Free 8,75 mg.

Ο παρακάτω κατάλογος με τις ανεπιθύμητες ενέργειες σχετίζεται με εκείνες που έχουν γίνει γνωστές με θεραπεία με φλουρμπιπροφαίνη σε μη συνταγογραφούμενες δόσεις για βραχυχρόνια χρήση.

(Πολύ συχνές (≥1/10), Συχνές (≥1/100 to <1/10), Όχι συχνές (≥1/1,000 to <1/100), Σπάνιες (≥1/10,000 to <1/1,000), Πολύ Σπάνιες (<1/10,000), Άγνωστες (δεν μπορούν να εκτιμηθούν από τα διαθέσιμα δεδομένα)).

Διαταραχές του αίματος και του λεμφικού συστήματος

Άγνωστες: αναιμία, θρομβοπενία.

Διαταραχές του ανοσοποιητικού συστήματος

Σπάνιες: αναφυλακτική αντίδραση.

Ψυχιατρικές διαταραχές

Όχι συχνές: αϋπνία.

Καρδιαγγειακές και αγγειοεγκεφαλικές διαταραχές

Άγνωστες: οίδημα, υπέρταση, καρδιακή ανεπάρκεια.

Διαταραχές νευρικού συστήματος

Συχνές: ζάλη, κεφαλαλγία, παραισθησία.

Όχι συχνές: υπνηλία.

Διαταραχές του αναπνευστικού, του θώρακα και του μεσοθωράκιου

Συχνές: ερεθισμός του λαιμού.

Όχι συχνές: επιδείνωση του άσθματος και του βρογχόσπασμου, δύσπνοια, συριγμός, στοματοφαρυγγική φλύκταινα, φαρυγγική υπαισθησία.

Διαταραχές γαστρεντερικού

Συχνές: διάρροια, εξελκώσεις στο στόμα, ναυτία, πόνος στο στόμα, παραισθησία του στόματος, στοματοφαρυγγικός πόνος, στοματική δυσφορία (αίσθημα καύσου ή ζέστης ή μυρμήγκιασμα του στόματος).

Όχι συχνές: κοιλιακή διάταση, κοιλιακό άλγος, δυσκοιλιότητα, ξηροστομία, δυσπεψία, μετεωρισμός, γλωσσοδυνία, δυσγευσία, δυσαισθησία του στόματος, έμετος.

Διαταραχές του ήπατος και των χοληφόρων

Άγνωστες: ηπατίτιδα.

Διαταραχές του δέρματος και του υποδόριου ιστού

Όχι συχνές: διάφορα δερματικά εξανθήματα, κνησμός.

Άγνωστες: σοβαρής μορφής δερματικές αντιδράσεις όπως πομφολυγώδεις αντιδράσεις συμπεριλαμβανομένων του συνδρόμου Stevens-Johnson και της τοξικής επιδερμικής νεκρόλυσης.

Γενικές διαταραχές και καταστάσεις στο σημείο χορήγησης

Όχι συχνές: πυρεξία, πόνος.

Αναφορά πιθανολογούμενων ανεπιθύμητων ενεργειών

Η αναφορά πιθανολογούμενων ανεπιθύμητων ενεργειών μετά από την χορήγηση άδειας κυκλοφορίας του φαρμακευτικού προϊόντος είναι σημαντική. Επιτρέπει τη συνεχή παρακολούθηση της σχέσης οφέλους-κινδύνου του φαρμακευτικού προϊόντος. Ζητείται από τους επαγγελματίες υγείας να αναφέρουν οποιεσδήποτε πιθανολογούμενες ανεπιθύμητες ενέργειες μέσω των εθνικών συστημάτων αναφοράς:

α. για την Έλλάδα στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων, Μεσογείων 284, GR-15562, Χολαργός, Αθήνα, Τηλ: +30 21 32040380/337, Φαξ: +30 21 06549585, Ιστότοπος: http://www.eof.gr ενώ

β. για την Κύπρο στις Φαρμακευτικές Υπηρεσίες, Υπουργείο Υγείας, CY-1475, Λευκωσία, Fax: +357 22608649, Ιστότοπος: www.moh.gov.cy/phs.

Αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα ή ουσίες

Η φλουρμπιπροφαίνη πρέπει να αποφεύγεται σε συνδυασμό με:

Άλλα ΜΣΑΦ συμπεριλαμβανομένων των εκλεκτικών αναστολέων της κυκλοοξυγενάσης-2Αποφύγετε την ταυτόχρονη χρήση δύο ή περισσοτέρων ΜΣΑΦ καθώς αυτό μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ανεπιθύμητων ενεργειών (ιδιαίτερα ανεπιθύμητων ενεργειών από το γαστρεντερικό όπως έλκη και αιμορραγία), (βλ. παράγραφο 4.4).
Ακετυλοσαλικυλικό οξύ (χαμηλή δόση)Εκτός από τη χαμηλή δόση ασπιρίνης (όχι μεγαλύτερη από 75mg ημερησίως) που έχει συσταθεί από γιατρό, καθώς αυτό μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ανεπιθύμητων ενεργειών (βλ. παράγραφο 4.4).

Η φλουρμπιπροφαίνη πρέπει να χορηγείται με προσοχή σε συνδυασμό με:

ΑντιπηκτικάΤα ΜΣΑΦ μπορεί να αυξήσουν τις επιδράσεις των αντιπηκτικών όπως η βαρφαρίνη (βλ. παράγραφο 4.4).
Αντιαιμοπεταλιακοί παράγοντεςΑυξημένος κίνδυνος γαστρεντερικού έλκους ή αιμορραγίας (βλ. παράγραφο 4.4).
Αντιυπερτασικά φάρμακα (Διουρητικά, αναστολείς ΜΕΑ, αναστολείς β-υποδοχέων και ανταγωνιστές της Αγγειοτενσίνης ΙΙ)Τα ΜΣΑΦ μπορεί να μειώσουν την δράση των διουρητικών και άλλων αντιυπερτασικών φαρμάκων, μπορεί να αυξήσουν την νεφροτοξικότητα που οφείλεται στην αναστολή της κυκλοοξυγενάσης ιδιαίτερα σε ασθενείς με επιβαρυμένη νεφρική λειτουργία. (Οι ασθενείς πρέπει να είναι επαρκώς ενυδατωμένοι)
ΑλκοόληΜπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ανεπιθύμητων ενεργειών ιδιαίτερα της αιμορραγίας από τον γαστρεντερικό σωλήνα.
Καρδιακοί ΓλυκοσίδεςΤα ΜΣΑΦ μπορεί να επιδεινώσουν την καρδιακή ανεπάρκεια, να μειώσουν το ρυθμό της σπειραματικής διήθησης και να αυξήσουν τα επίπεδα των γλυκοσιδών στο πλάσμα- συνιστάται επαρκής έλεγχος και αν χρειαστεί προσαρμογή της δόσης.
ΚυκλοσπορίνηΑυξημένος κίνδυνος νεφροτοξικότητας.
ΚορτικοστεροειδήΑυξημένος κίνδυνος γαστρεντερικού έλκους ή αιμορραγίας (βλ. παράγραφο 4.4).
ΛίθιοΜπορεί να αυξήσει τα επίπεδα λιθίου στον ορό- συνιστάται επαρκής έλεγχος και αν χρειαστεί προσαρμογή της δόσης.
ΜεθοτρεξάτηΗ χορήγηση των ΜΣΑΦ εντός 24 ωρών πριν ή μετά την χορήγηση μεθοτρεξάτης μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένες συγκεντρώσεις μεθοτρεξάτης και σε αύξηση της τοξικότητάς της.
ΜιφεπριστόνηΤα ΜΣΑΦ δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για 8-12 μέρες μετά τη χορήγηση μιφεπριστόνης καθώς μπορεί να μειώσουν την δράση της.
Από του στόματος αντιδιαβητικάΈχουν αναφερθεί μεταβολές στα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα (συνιστάται συχνός έλεγχος γλυκόζης αίματος).
ΦαινυτοΐνηΜπορεί να αυξήσει τα επίπεδα της φαινυτοΐνης στον ορό - συνιστάται επαρκής έλεγχος και αν χρειαστεί προσαρμογή της δόσης.
Καλιοσυντηρητικά διουρητικάΗ ταυτόχρονη χρήση μπορεί να προκαλέσει υπερκαλιαιμία.
Προβενεσίδη και ΣουλφοπυραζόνηΦαρμακευτικά προϊόντα που περιέχουν προβενεσίδη ή σουλφοπυραζόνη μπορεί να επιβραδύνουν την απέκκριση της φλουρμπιπροφαίνης.
Αντιβιοτικά κινολόνεςΔεδομένα από ζώα δείχνουν ότι τα ΜΣΑΦ μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο σπασμών που σχετίζονται με τα αντιβιοτικά της ομάδας των κινολονών. Ασθενείς που λαμβάνουν ΜΣΑΦ και κινολόνες μπορεί να έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης σπασμών.
Εκλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης (SSRI’s)Αυξημένος κίνδυνος γαστρεντερικού έλκους ή αιμορραγίας (βλ. παράγραφο 4.4)
ΤακρόλιμουςΠιθανή αύξηση του κινδύνου νεφροτοξικότητας όταν τα ΜΣΑΦ χορηγούνται με τακρόλιμους.
ΖιδοβουδίνηΑυξημένος κίνδυνος αιματολογικής τοξικότητας όταν τα ΜΣΑΦ χορηγούνται με ζιδοβουδίνη.

Δεν υπάρχουν μελέτες που να δείχνουν αλληλεπιδράσεις μεταξύ φλουρμπιπροφαίνης και τολβουταμίδης ή αντιοξίνων.

Παιδιατρικός πληθυσμός

Δεν είναι διαθέσιμα επιπρόσθετα δεδομένα.

Κύηση

Η αναστολή της βιοσύνθεσης των προσταγλαδινών μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την κύηση και την εμβρυϊκή ανάπτυξη. Επιδημιολογικά δεδομένα δείχνουν αυξημένο κίνδυνο αποβολής και προβλήματα στη διαμόρφωση του μεσοκοιλιακού διαφράγματος και γαστροσχιστία μετά από χρήση αναστολέων της σύνθεσης των προσταγλαδινών κατά την έναρξη της κύησης. Ο απόλυτος κίνδυνος για καρδιαγγειακές δυσπλασίες αυξήθηκε από λιγότερο του 1% σε περίπου 1.5%. Ο κίνδυνος πιστεύεται ότι είναι δοσολογικά και χρονικά εξαρτώμενος. Σε πειραματόζωα, η χορήγηση αναστολέων της σύνθεσης των προσταγλανδινών έδειξε να οδηγεί σε αυξημένες αποβολές και εμβρυϊκή θνησιμότητα. Επιπρόσθετα, αυξημένη συχνότητα διαφόρων δυσπλασιών, συμπεριλαμβανομένων των καρδιαγγειακών, έχουν αναφερθεί σε πειραματόζωα που λάμβαναν αναστολείς της σύνθεσης των προσταγλαδινών κατά την περίοδο της οργανογένεσης.

Κατά τη διάρκεια του πρώτου και του δεύτερου τριμήνου της κύησης η φλουρμπιπροφαίνη δεν πρέπει να δίδεται εκτός αν είναι απολύτως αναγκαία. Αν η φλουρμπιπροφαίνη χρησιμοποιείται από γυναίκα που προσπαθεί να συλλάβει ή κατά τη διάρκεια του πρώτου και δευτέρου τριμήνου της κύησης, η δόση πρέπει να διατηρείται όσο το δυνατόν μικρότερη και για το μικρότερο δυνατό χρονικό διάστημα.

Κατά το τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, όλοι οι αναστολείς της σύνθεσης των προσταγλανδινών μπορεί να εκθέσουν

το έμβρυο σε:

  • Καρδιοπνευμονική τοξικότητα (με το πρόωρο κλείσιμο του αρτηριακού πόρου και πνευμονική υπέρταση).
  • Νεφρική δυσλειτουργία, η οποία μπορεί να εξελιχθεί σε νεφρική ανεπάρκεια με ολιγοϋδράμνιο.

τη μητέρα και το νεογνό, στο τέλος της εγκυμοσύνης, σε:

  • Πιθανή παράταση του χρόνου αιμορραγίας μια αντιθρομβωτική δράση που μπορεί να συμβεί ακόμη και σε πολύ χαμηλές δόσεις.
  • Αναστολή των συσπάσεων της μήτρας με αποτέλεσμα τον καθυστερημένο η παρατεταμένο τοκετό.

Συνεπώς η χρήση της φλουρμπιπροφαίνης στο τελευταίο τρίμηνο της εγκυμοσύνης αντενδείκνυται.

Γαλουχία

Σε περιορισμένες μελέτες, η φλουρμπιπροφαίνη φαίνεται να απεκκρίνεται στο μητρικό γάλα σε πολύ χαμηλή συγκέντρωση και είναι απίθανο να επηρεάσει αρνητικά το θηλάζον βρέφος. Ωστόσο, εξαιτίας πιθανών ανεπιθύμητων ενεργειών από τα ΜΣΑΦ στα θηλάζοντα βρέφη, οι τροχίσκοι φλουρμπιπροφαίνης δεν συνιστάται να χρησιμοποιούνται από τις θηλάζουσες μητέρες. Βλέπε παράγραφο 4.4 σχετικά με την γυναικεία γονιμότητα).

Ικανότητα οδήγησης και χειρισμός μηχανημάτων

Δεν έχουν γίνει μελέτες για την επίδραση στην ικανότητα οδήγησης και χειρισμού μηχανημάτων Ζάλη, υπνηλία και οπτικές διαταραχές είναι πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες μετά τη λήψη των ΜΣΑΦ. Εάν επηρεαστεί, ο ασθενής δεν πρέπει να οδηγεί ή να χειρίζεται μηχανήματα.

Σχετικό SPC

Strepfen Sugar Free 8,75mg τροχίσκοι.

Το πηγαίο έγγραφο είναι διαθέσιμο προς ανάγνωση ή μεταφόρτωση από τους συνδρομητές.

ΠΧΠ : STREPFEN SUGAR FREE Τροχίσκοι

Χρήσιμα εργαλεία

Αναζήτηση αλληλεπιδράσεων >

Μπορείτε να υποστηρίξετε τον Γαληνό στην αποστολή του να παρέχει δωρεάν έγκυρη πληροφόρηση για κάθε φάρμακο απενεργοποιώντας το Ad Blocker για αυτόν τον ιστότοπο.