Κλαύδιος Γαληνός
Δωρεάν εγγραφή Αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες και τα εργαλεία του Galinos.gr για έναν μήνα
Έλεγχος συγχορήγησης Ελέγξτε την αγωγή σας για αντενδείξεις και αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων
Οι συνταγές μου Αποθηκεύστε τις συνταγές σας και μοιραστείτε τις εύκολα και με ασφάλεια
Μητρότητα και φάρμακα Ενημερωθείτε για την ασφάλεια χορήγησης ενός φαρμάκου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού
Συνδρομές Μάθετε περισσότερα για τα οφέλη και τις επιπλέον παροχές των συνδρομητικών προγραμμάτων
Ενδείξεις και αγωγές Βρείτε θεραπευτικές ενδείξεις και αγωγές για νόσους, συμπτώματα και ιατρικές πράξεις
Γνωρίζατε ότι... Μοιραζόμαστε μαζί σας γεγονότα της πορείας του Galinos.gr από το 2011 μέχρι σήμερα

PAIN-OUT CUT.SOL 4% W/W BTx1 BOTTLEx60ML

Ευρετήριο Αναφορές

Σκεύασμα - Αντενδείξεις και ειδικές προφυλάξεις

Εμπορική
PAIN-OUT
Μορφή
Δερματικό διάλυμα
Συγκέντρωση
40MG/ML

Αντενδείξεις

  • Υπερευαισθησία στη δραστική ουσία, στο ακετυλοσαλικυλικό οξύ ή σε άλλα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ) ή σε κάποιο από τα συστατικά του προϊόντος.
  • Ασθενείς με ή χωρίς άσθμα, στους οποίους προκαλούνται ασθματικές κρίσεις, κνίδωση ή οξεία ρινίτιδα από την ασπιρίνη ή άλλα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα.
  • Στο τελευταίο τρίμηνο της κυήσεως.

Προφυλάξεις και προειδοποιήσεις

Οι ασθενείς θα πρέπει να αποφεύγουν την υπερβολική έκθεση στον ήλιο, προκειμένου να μειωθεί η πιθανότητα εκδήλωσης φωτοευαισθησίας. Η θεραπεία θα πρέπει να διακοπεί αν εμφανιστούν εξανθήματα. Να μη χρησιμοποιείται με κλειστή επίδεση.

Η εφαρμογή του δερματικού διαλύματος PAIN-OUT θα πρέπει να γίνεται μόνο σε άθικτο δέρμα, όχι σε ανοιχτές πληγές ή μολυσμένες περιοχές. Πρέπει να αποφεύγεται η επαφή με τα μάτια, τις μεμβράνες των βλεννογόνων, καθώς και η χορήγηση από το στόμα.

Η ταυτόχρονη χορήγηση του φαρμάκου με από του στόματος χορηγούμενα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ) πρέπει να γίνεται με προσοχή, επειδή μπορεί να αυξηθεί η συχνότητα εμφάνισης συστηματικών ανεπιθύμητων ενεργειών (βλέπε αλληλεπιδράσεις).

Υπάρχει η πιθανότητα εμφάνισης συστηματικών ανεπιθύμητων ενεργειών όταν το δερματικό διάλυμα PAIN-OUT εφαρμόζεται σε μια σχετικά μεγάλη περιοχή (δηλ. πάνω από 600 τετραγωνικά εκατοστά δέρματος) και για μεγάλο χρονικό διάστημα (δηλ. για περισσότερο από 4 εβδομάδες). Εάν απαιτείται τέτοια χρήση, ο ασθενής θα πρέπει να συμβουλευθεί το φύλλο οδηγιών των από του στόματος χορηγούμενων μορφών του Diclofenac sodium (για παράδειγμα, υπάρχει η πιθανότητα εμφάνισης αντιδράσεων υπερευαισθησίας, ασθματικών και νεφρικών ανεπιθύμητων ενεργειών).

Σε ασθενείς που πάσχουν ή που έχουν ιστορικό βρογχικού άσθματος ή αλλεργικών αντιδράσεων, μπορεί να εμφανιστεί βρογχόσπασμος.

Το δερματικό διάλυμα PAIN-OUT, Diclofenac sodium 4% θα πρέπει να χρησιμοποιείται με προσοχή σε ασθενείς με πεπτικό έλκος, ηπατική ή νεφρική ανεπάρκεια, ή αιμορραγική προδιάθεση, ή με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, εφόσον έχουν αναφερθεί μεμονωμένες περιπτώσεις με τοπικά χορηγούμενα σκευάσματα Diclofenac.

Το δερματικό διάλυμα PAIN-OUT περιέχει προπυλενογλυκόλη, που μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό στο δέρμα.

Το δερματικό διάλυμα PAIN-OUT περιέχει έλαιο μέντας, που μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις.

Ασυμβατότητες

Δεν εφαρμόζεται.

Ανεπιθύμητες ενέργειες

Έχουν αναφερθεί συχνά δερματικές διαταραχές.

Δέρμα: αντιδράσεις στο σημείο της εφαρμογής, εξανθήματα, κνησμός και κνίδωση, ξηρότητα, ερυθρότητα, αίσθημα καύσου, δερματίτιδα εξ επαφής.

Σε μια κλινική μελέτη σε 236 ασθενείς με προβλήματα στον αστράγαλο χορηγήθηκαν 0,8- 1,0 g του δερματικού διαλύματος Diclofenac sodium 4% (120 ασθενείς) ή εικονικό φάρμακο (116 ασθενείς) για 14 ημέρες. Αναφέρθηκαν οι ακόλουθες ανεπιθύμητες ενέργειες για το Diclofenac sodium 4%:

Πολύ συχνή (>1/10)
Συχνή (>1/100, <1/10)
Μη συχνές (>1/1000, 1/100)
Σπάνιες (>1/10000, 1/1000)

Δερματικές και υποδόριες διαταραχές: Κνησμός 0,9%

Οι ανεπιθύμητες ενέργειες μπορεί να μειωθούν χρησιμοποιώντας την ελάχιστη αποτελεσματική δόση και το μικρότερο δυνατόν χρονικό διάστημα θεραπείας. Η συνολική δόση του φαρμάκου δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το 1 g.

Παρόλα αυτά, κατά τη μακροχρόνια θεραπεία (>3 εβδομάδες) και/ ή όταν θεραπεύονται μεγάλες επιφάνειες (δηλ. περισσότερο από 600 cm2 δέρματος) υπάρχει η πιθανότητα να εμφανιστούν συστηματικές ανεπιθύμητες ενέργειες. Αντιδράσεις όπως κοιλιακό άλγος, δυσπεψία, γαστρικές ή νεφρικές διαταραχές μπορεί να εμφανιστούν.

Σπανίως, έχει αναφερθεί η εκδήλωση άσθματος σε ασθενείς που χρησιμοποιούν μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ). Σε μεμονωμένες περιπτώσεις έχουν αναφερθεί γενικευμένο δερματικό εξάνθημα, αντιδράσεις υπερευαισθησίας όπως αγγειοοίδημα και αντιδράσεις φωτοευαισθησίας.

Αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα ή ουσίες

Σε αυτή τη φαρμακοτεχνική μορφή, η συστηματική διαθεσιμότητα του Diclofenac είναι πολύ χαμηλή. Επομένως, είναι μικρός ο κίνδυνος αλληλεπιδράσεων με άλλα φαρμακευτικά προϊόντα. Ταυτόχρονη χορήγηση ασπιρίνης ή άλλων μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων (ΜΣΑΦ) μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα αυξημένη εμφάνιση ανεπιθύμητων ενεργειών.

Κύηση

Δεν υπάρχει επαρκής εμπειρία για τη χρήση κατά τη διάρκεια της κύησης. Επομένως, δε συνιστάται η χρήση του φαρμάκου σε αυτές τις περιπτώσεις.

Δεν έχουν παρατηρηθεί δυσμορφικές επιδράσεις με το Diclofenac. Εντούτοις, απαιτούνται επιπρόσθετα επιδημιολογικά δεδομένα για να εκτιμηθεί η ασφάλεια. Κατά τη διάρκεια του τελευταίου τριμήνου της εγκυμοσύνης, η χρήση των αναστολέων της σύνθεσης της προσταγλανδίνης μπορεί να έχει τα ακόλουθα αποτελέσματα:

  • Πνευμονική και καρδιακή τοξικότητα στο έμβρυο (πνευμονική υπέρταση με πρόωρη σύγκλιση του αρτηριακού πόρου)
  • Νεφρική ανεπάρκεια στο έμβρυο με ολιγοϋδράμνιο και
  • Αυξημένη πιθανότητα αιμορραγίας στη μητέρα και το παιδί.

Επομένως, το δερματικό διάλυμα PAIN-OUT, Diclofenac sodium 4% θα πρέπει να χρησιμοποιείται με προσοχή και μόνο όταν είναι απολύτως απαραίτητο κατά τη διάρκεια των πρώτων έξι μηνών της εγκυμοσύνης και να μην εφαρμόζεται σε μεγάλη επιφάνεια του δέρματος (δηλ. περισσότερο από 600 cm2). Δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για μακροχρόνια θεραπεία (περισσότερο από τρεις εβδομάδες). Η θεραπεία με δερματικό διάλυμα PAIN-OUT, Diclofenac sodium 4% αντενδείκνυται κατά τη διάρκεια του τελευταίου τριμήνου της κύησης.

Γαλουχία

Δεν υπάρχει επαρκής εμπειρία για τη χρήση κατά τη διάρκεια της γαλουχίας. Επομένως, δε συνιστάται η χρήση του φαρμάκου σε αυτές τις περιπτώσεις.

Μετά από τοπική εφαρμογή, δεν αναμένεται να ανιχνευτεί μετρήσιμη ποσότητα Diclofenac στο μητρικό γάλα. Εντούτοις, τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ) εκκρίνονται στο μητρικό γάλα. Επομένως, το δερματικό διάλυμα PAIN-OUT, Diclofenac sodium 4%, δεν συνιστάται να χρησιμοποιείται από μητέρες που θηλάζουν. Σε θηλάζουσες μητέρες ,αντενδείκνυται η εφαρμογή στην περιοχή του στήθους.

Σε προκλινικές μελέτες τοξικότητας στην αναπαραγωγή, το Diclofenac έδειξε ανεπιθύμητες ενέργειες (βλέπε παράγραφο 5.3).

Ικανότητα οδήγησης και χειρισμός μηχανημάτων

Ασθενείς που νιώθουν ζάλη ή άλλες διαταραχές του κεντρικού νευρικού συστήματος όταν τους χορηγούνται μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ), δεν πρέπει να οδηγούν ή να χειρίζονται μηχανήματα, αν και αυτό είναι μάλλον απίθανο να συμβεί με τοπικά χορηγούμενα φάρμακα.

Σχετικό SPC

PAIN-OUT, Δερματικό διάλυμα 4% w/w.

Το πηγαίο έγγραφο είναι διαθέσιμο προς ανάγνωση ή μεταφόρτωση από τους συνδρομητές.

ΠΧΠ : PAIN-OUT

Χρήσιμα εργαλεία

Αναζήτηση αλληλεπιδράσεων >

Μπορείτε να υποστηρίξετε τον Γαληνό στην αποστολή του να παρέχει δωρεάν έγκυρη πληροφόρηση για κάθε φάρμακο απενεργοποιώντας το Ad Blocker για αυτόν τον ιστότοπο.