Κλαύδιος Γαληνός
Δωρεάν εγγραφή Αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες και τα εργαλεία του Galinos.gr για έναν μήνα
Έλεγχος συγχορήγησης Ελέγξτε την αγωγή σας για αντενδείξεις και αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων
Οι συνταγές μου Αποθηκεύστε τις συνταγές σας και μοιραστείτε τις εύκολα και με ασφάλεια
Μητρότητα και φάρμακα Ενημερωθείτε για την ασφάλεια χορήγησης ενός φαρμάκου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού
Συνδρομές Μάθετε περισσότερα για τα οφέλη και τις επιπλέον παροχές των συνδρομητικών προγραμμάτων
Ενδείξεις και αγωγές Βρείτε θεραπευτικές ενδείξεις και αγωγές για νόσους, συμπτώματα και ιατρικές πράξεις
Γνωρίζατε ότι... Μοιραζόμαστε μαζί σας γεγονότα της πορείας του Galinos.gr από το 2011 μέχρι σήμερα

FENISTIL SYR 0,5MG/5ML FLx100 ML

Ευρετήριο Αναφορές

Σκεύασμα - Αντενδείξεις και ειδικές προφυλάξεις

Εμπορική
FENISTIL
Μορφή
Σιρόπι
Συγκέντρωση
0.5MG/5ML

Αντενδείξεις

Υπερευαισθησία σε οποιοδήποτε από τα συστατικά του προϊόντος ή στην μηλεϊνική διμενθιδένη (βλέπε λήμμα 6.1 κατάλογος εκδόχων).

Θηλάζουσες μητέρες.

Παιδιά ηλικίας μικρότερης του ενός έτους. Αντενδείκνυται σε ασθενείς που παίρνουν ανασταλείς της ΜΑΟ ή πάσχουν από γλαύκωμα κλειστής γωνίας, στένωση του πυλωρού ή του δωδεκαδακτύλου, συμπτωματική υπερτροφία του προστάτου ή απόφραξη του ουρηθρικού στομίου.

Προφυλάξεις και προειδοποιήσεις

Προσοχή απαιτείται σε ασθενείς με αυξημένη ενδοφθάλμια πίεση, υπερθυρεοειδισμό, αρτηριακή υπέρταση ,καρδιαγγειακή νόσο, άσθμα. Σε μικρά παιδιά, τα αντιισταμινικά έχει αναφερθεί ότι μπορούν να προκαλέσουν διέγερση.

Το σιρόπι περιέχει σορβιτόλη: Ασθενείς με σπάνια κληρονομικά προβλήματα δυσανεξίας στην φρουκτόζη δεν πρέπει να λαμβάνουν αυτό το φάρμακο. Συγκεκριμένα 100 ml FENISTIL σιρόπι περιέχουν 53,62 g σορβιτόλης. Αυτό αντιστοιχεί σε περισσότερο από 10 γρ σορβιτόλης για την συνιστώμενη ημερήσια δόση σε παιδιά μεγαλύτερα του ενός έτους και ενήλικες, το οποίο μπορεί να έχει ελαφρύ υπακτικό αποτέλεσμα. Η θερμιδική αξία είναι 2.6kcal/g σορβιτόλης.

Το συντηρητικό που περιέχεται στο σιρόπι (methyl-parahydroxybenzoate μπορεί να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση (πιθανώς καθυστερημένη) Περιέχει 5% περίπου αιθανόλη η οποία:

Παιδιά 1 έως 3 ετών: εως 352,5 mg αιθανόλης ανά δόση, ισοδύναμο με 8.9 ml μπύρας ή 3.71 ml κρασιού.

Παιδιά 3 έως 12 ετών: εως 470 mg αιθανόλης ανά δόση, ισοδύναμο με 11.86 ml μπύρας ή 4,94 ml κρασιού.

Παιδιά άνω των 12 και έφηβοι: εως 940 mg αιθανόλης ανά δόση, ισοδύναμο με 23,72 ml μπύρας ή 9,88 ml κρασιού.

Επιβλαβές σε όσους πάσχουν από αλκοολισμό. Να λαμβάνεται υπ όψη στις έγκυες ή θηλάζουσες μητέρες, στα παιδιά και στις ομάδες υψηλού κινδύνου όπως ασθενείς με ηπατοπάθεια ή επιληψία.

Το Fenistil περιέχει έως 32 mg νατρίου ανά δόση ενηλίκων και εφήβων. Να λαμβάνεται υπ όψη σε ασθενείς σε δίαιτα με ελεγχόμενη πρόσληψη νατρίου.

Ασυμβατότητες

Δεν εφαρμόζεται.

Ανεπιθύμητες ενέργειες

Οι ανεπιθύμητες ενέργειες που έχουν αναφερθεί πιο συχνά είναι: υπνηλία, καταστολή του ΚΝΣ, ξηρότητα στόματος, ρινός και φάρυγγα, αποξήρανση των βρογχικών εκκρίσεων, ζάλη, διαταραχές της κινητικότητας και επιγαστρικά ενοχλήματα.

Μπορεί ακόμη να παρουσιαστούν: αδυναμία, ευερεθιστότητα, σύγχυση, αϋπνία, ανησυχία, παραισθήσεις, υστερία, θάμβος οράσεως, διπλωπία, ίλιγγος, σπασμοί, περιφερική νευρίτιδα, πονοκέφαλος, αίσθημα παλμών, ταχυκαρδία, πτώση πιέσεως, ανορεξία, αύξηση βάρους, ναυτία, έμετοι, διάρροια, δυσκοιλιότητα, θρομβοπενία, λευκοπενία, ακοκκιοκυτταραιμία, πανκυτοπενία. Επίσης συχνουρία, κατακράτηση ούρων, μείωση της σεξουαλικής δραστηριότητας, ανικανότητα, εξάνθημα, φωτοευαισθησία, αναφυλακτική αντίδραση , αιμολυτική αναιμία. Η λήψη υπερβολικής δόσης, ιδιαίτερα στα παιδιά, μπορεί να προκαλέσει την εικόνα κλινικού συνδρόμου ατροπινισμού.

Αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα ή ουσίες

Η κατασταλτική ενέργεια της μηλεϊνικής διμεθινδένης αυξάνεται με τη σύγχρονη λήψη οινοπνεύματος ή άλλων κατασταλτικών του ΚΝΣ. Αυξάνει τη δραστικότητα της επινεφρίνης.

Η αντιχολινεργική και κατασταλτική της δράση αυξάνεται από τους αναστολείς της ΜΑΟ και τα τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά, τα αντιχολινεργικά αυξάνουν την αντιχολινεργική της δράση. Δεν συνιστάται σύγχρονη χορήγησή τους.

Κύηση

Μελέτες σε πειραματόζωα με μηλεϊνική διμενθιδένη, η οποία χορηγήθηκε από το στόμα δεν έδειξαν τερατογένεση ή άλλες ανεπιθύμητες ενέργειες στο έμβρυο.

Η ασφάλεια κατά τη κύηση δεν είναι βεβαιωμένη. Το φάρμακο χορηγείται μόνο όταν η θεραπεία είναι απαραίτητη και η αναμενόμενη ωφέλεια αντισταθμίζει τους πιθανούς κινδύνους για το έμβρυο.

Γαλουχία

Μελέτη σε πειραματόζωα έδειξε ότι πολύ μικρή ποσότητα της διμενθιδένης και/η των μεταβολιτών της απεκκρίνεται στο μητρικό γάλα. Η χρήση της αντενδείκνυται στις θηλάζουσες μητέρες.

Ικανότητα οδήγησης και χειρισμός μηχανημάτων

Όπως άλλα αντιισταμινικά το Fenistil syrup μπορεί να προκαλέσει υπνηλία ή επιβράδυνση των αντανακλαστικών. Υπάρχει κίνδυνος, λόγω της μειωμένης ικανότητας αντιδράσεως σε άτομα, που οδηγούν οχήματα, χειρίζονται μηχανήματα ή εκτελούν εργασία η οποία απαιτεί εγρήγορση.

Σχετικό SPC

FENISTIL.

Το πηγαίο έγγραφο είναι διαθέσιμο προς ανάγνωση ή μεταφόρτωση από τους συνδρομητές.

ΠΧΠ : FENISTIL Σιρόπι

Χρήσιμα εργαλεία

Αναζήτηση αλληλεπιδράσεων >

Μπορείτε να υποστηρίξετε τον Γαληνό στην αποστολή του να παρέχει δωρεάν έγκυρη πληροφόρηση για κάθε φάρμακο απενεργοποιώντας το Ad Blocker για αυτόν τον ιστότοπο.