Κλαύδιος Γαληνός
Δωρεάν εγγραφή Αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες και τα εργαλεία του Galinos.gr για έναν μήνα
Έλεγχος συγχορήγησης Ελέγξτε την αγωγή σας για αντενδείξεις και αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων
Οι συνταγές μου Αποθηκεύστε τις συνταγές σας και μοιραστείτε τις εύκολα και με ασφάλεια
Μητρότητα και φάρμακα Ενημερωθείτε για την ασφάλεια χορήγησης ενός φαρμάκου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού
Συνδρομές Μάθετε περισσότερα για τα οφέλη και τις επιπλέον παροχές των συνδρομητικών προγραμμάτων
Ενδείξεις και αγωγές Βρείτε θεραπευτικές ενδείξεις και αγωγές για νόσους, συμπτώματα και ιατρικές πράξεις
Γνωρίζατε ότι... Μοιραζόμαστε μαζί σας γεγονότα της πορείας του Galinos.gr από το 2011 μέχρι σήμερα

COMTREX COLD F.C.TAB (500+30+2)MG/TAB BTx24 (σε BLISTER)

Ευρετήριο Αναφορές

Σκεύασμα - Αντενδείξεις και ειδικές προφυλάξεις

Εμπορική
COMTREX COLD
Μορφή
Δισκίο, επικαλυμμένο με υμένιο
Συγκέντρωση
500MG/TAB (1) + 30MG/TAB (2) + 2MG/TAB (3)

Αντενδείξεις

Υπερευαισθησία στην παρακεταμόλη, στη ψευδοεφεδρίνη, στη χλωροφαινιραμίνη ή σε κάποιο από τα έκδοχα. Δεν πρέπει να χορηγείται σε άτομα που πάσχουν από βαρεία νεφρική ή ηπατική ανεπάρκεια, άσθμα, γλαύκωμα, εμφύσημα, χρόνια πνευμονοπάθεια, υπέρταση, καρδιοπάθεια, παθήσεις του θυρεοειδούς, διαβήτη, δυσχέρεια στην αναπνοή ή δυσχέρεια στην ούρηση λόγω υπερτροφίας του προστάτη. Μπορεί να προκαλέσει υπνηλία. Το οινόπνευμα μπορεί να επιτείνει την υπνηλία αυτή. Να αποφεύγονται τα οινοπνευματώδη ποτά και να μη συγχορηγείται με κατασταλτικά ή ηρεμιστικά.

Να μην χρησιμοποιείται από ασθενείς που λαμβάνουν μοκλοβεμίδη, αναστολείς της μονοάμινο-οξειδάσης (αναστολείς της MAO) και για δυο εβδομάδες μετά την διακοπή των αναστολέων της ΜΑΟ.

Τα αντιβιοτικά φουραζολιδόνη και λινεζολίδη δεν πρέπει να λαμβάνονται μαζί με το υπό εξέταση προϊόν (βλ. παρ. 4.5 Αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα και άλλες μορφές αλληλεπίδρασης).

Να μην χρησιμοποιείται από ασθενείς που λαμβάνουν ταυτόχρονα άλλα συμπαθητικομιμητικά (όπως αποσυμφορητικά, κατασταλτικά της όρεξης και ψυχοδιεγερτικά τύπου αμφεταμίνης).

Να μην χρησιμοποιείται από ασθενείς που λαμβάνουν β-αναστολείς (βλ. παρ. 4.5 Αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα και άλλες μορφές αλληλεπίδρασης).

Να μην χρησιμοποιείται από παιδιά κάτω των 12 ετών.

Προφυλάξεις και προειδοποιήσεις

Να χορηγείται με προσοχή σε άτομα με επιληψία, βρογχίτιδα, βρογχεκτασία, ηπατική ή ήπια έως μέτρια νεφρική ανεπάρκεια, σακχαρώδη διαβήτη, αρρυθμίες ή φαιοχρωμοκύτωμα, υπέρταση, υπερθυρεοειδισμό, υπερτροφία του προστάτη, ψύχωση, καρδιαγγειακά προβλήματα, υψηλή ενδοφθαλμική πίεση, σε αλκοολικούς να γίνεται παρακολούθηση της ηπατικής λειτουργίας σε μακροχρόνια χορήγηση. Οι ασθενείς πρέπει να ενημερώνονται να μην λαμβάνουν ταυτόχρονα άλλα προϊόντα που περιέχουν παρακεταμόλη.

Το προϊόν μπορεί να προκαλεί νευρικότητα, ζάλη ή αϋπνία. Μπορεί να προκαλέσει υπερδιέγερση, ιδιαίτερα σε παιδιά.
Δεν συνιστάται κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης και της γαλουχίας.

Σπάνια έχουν αναφερθεί περιπτώσεις Συνδρόμου Οπίσθιας Αναστρέψιμης Εγκεφαλοπάθειας (PRES) και Συνδρόμου Αναστρέψιμης Εγκεφαλικής Αγγειοσύσπασης (RCVS) με συμπαθητικομιμητικά φάρμακα, συμπεριλαμβανομένης της ψευδοεφεδρίνης. Στα συμπτώματα που έχουν αναφερθεί περιλαμβάνονται: ξαφνικός έντονος πονοκέφαλος, ναυτία, έμετος και διαταραχές της όρασης. Στις περισσότερες περιπτώσεις παρατηρήθηκε βελτίωση ή ίαση σε διάστημα μερικών ημερών μετά από κατάλληλη θεραπεία. Εάν παρατηρηθούν συμπτώματα PRES/ RCVS διακόψτε αμέσως τη χρήση ψευδοεφεδρίνης και ζητήστε τη συμβουλή γιατρού.

Συνιστάται προσοχή στη χορήγηση του προϊόντος σε ασθενείς που θα υποβληθούν σε γενική αναισθησία μέσα σε μερικές ημέρες.

Συμβουλευτείτε το γιατρό ή το φαρμακοποιό σας, αν λαμβάνετε φαρμακευτική αγωγή ή είστε υπό ιατρική παρακολούθηση.

Όλα τα φάρμακα πρέπει να φυλάσσονται σε ασφαλές μέρος που δε βλέπουν και δεν προσεγγίζουν τα παιδιά.

Ασυμβατότητες

Δεν είναι γνωστές.

Ανεπιθύμητες ενέργειες

Παρακεταμόλη

Σπάνια αντιδράσεις υπεραισθησίας που εκδηλώνονται με δερματικό εξάνθημα ή ερύθημα και απαιτείται διακοπή της θεραπείας.

Ελαφρά γαστρικά ενοχλήματα, αιμολυτική αναιμία, ακοκκιοκυτταραιμία, μεθαιμοσφαριναιμία, δερματικά εξανθήματα, αλλεργική δερματίτιδα, κνίδωση, πυρετός, υπογλυκαιμία, νευρικότητα, διέγερση του Κ.Ν.Σ., αδυναμία συγκέντρωσης , ατονία, υπνηλία, θρομβοκυττοπενική πορφύρα.
Ηπατική δυσλειτουργία

Ψευδοεφεδρίνη

ίλιγγος και κεφαλαλγία, ναυτία, έμετος, ξηροστομία, προβλήματα στο στομάχι, εφίδρωση και αλλεργικές δερματικές αντιδράσεις, δίψα, ταχυκαρδία, προκάρδιο άλγος, αίσθημα παλμών, κοιλιακές αρρυθμίες και υπέρταση, επίσχεση ούρων μυϊκή αδυναμία και τρόμος άγχος, ανησυχία, ταραχή, αϋπνία, ψευδαισθήσεις μυδρίαση.

Βρογχόσπασμος είναι πιο πιθανό να εμφανιστεί σε ασθενείς με ευαισθησία στην ασπιρίνη ή στα ΜΣΑΦ.

Χλωροφαινιραμίνη

Ζάλη, βαθύ ύπνο, θολή όραση, κατάθλιψη, απώλεια μαλλιών, αύξηση του ιξώδους των βρογχικών εκκρίσεων, συγχυτική ψύχωση στους ηλικιωμένους.Δερματικά εξανθήματα που περιλαμβάνουν απολεπιστική δερματίτιδα, αντιδράσεις φωτοευασθησίας και υπερευαισθησίας συμπεριλαμβανομένης κνίδωσης μπορεί να συμβούν.

Έχει αναφερθεί ένας αριθμός δερματικών αλλεργικών αντιδράσεων, με ή χωρίς συστηματικά χαρακτηριστικά όπως βρογχόσπασμος, αγγειοοίδημα, μετά τη λήψη ψευδοεφεδρίνης. Αντιδράσεις υπερευαισθησίας, συμπεριλαμβανομένων των δερματικών εξανθημάτων, σύνδρομο Stevens-Johnson, τοξική επιδερμική νεκρόλυση, αγγειοοίδημα και αναφυλαξία έχουν αναφερθεί πολύ σπάνια για την παρακεταμόλη.

Η επίσχεση των ούρων έχει περισσότερες πιθανότητες να εμφανιστεί σε ασθενείς με απόφραξη της ουροδόχου κύστεως, όπως υπερτροφία του προστάτη.

Αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα ή ουσίες

Η ταυτόχρονη χορήγηση του προϊόντος με τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά, το αντικαταθλιπτικό μοκλοβεμίδη ή με αναστολείς της μονοάμινο-οξειδάσης (αναστολείς της MAO) (και για δυο εβδομάδες μετά τη διακοπή των αναστολέων της MAO) που παρεμποδίζουν τον καταβολισμό των συμπαθητικομιμητικών παραγόντων, μπορεί περιστασιακά να προκαλέσει αύξηση της πίεσης του αίματος και μπορεί να οδηγήσει σε κρίση υπέρτασης στην περίπτωση της μοκλοβεμίδης ή των αναστολέων της ΜΑΟ.

Το αντιβιοτικό φουραζολιδόνη είναι αναστολέας της μονοάμινο-οξειδάσης και το αντιβιοτικό λινεζολίδη είναι ένας με αντιστρεπτή δράση μη εκλεκτικός αναστολέας της ΜΑΟ με ασθενείς ανασταλτικές της ΜΑΟ ιδιότητες. Για αυτό κανένα από τα δύο δεν πρέπει να λαμβάνεται μαζί με το COMTREX COLD.

Η χολεστυραμίνη μειώνει την απορρόφηση της παρακεταμόλης ενώ η μετοκλοπραμίδη ή η δομπεριδόνη την αυξάνει. Με ταυτόχρονη λήψη παρακεταμόλης και φαρμάκων που είναι επαγωγείς των ηπατικών ενζύμων όπως η φαινοβαρβιτάλη ή το οινόπνευμα αυξάνεται ο κίνδυνος τοξικής ηπατικής επίδρασης.

Ασθενείς που παίρνουν βαρβιτουρικά, τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά και αλκοόλη μπορεί να εμφανίσουν διαταραχές μεταβολισμού μεγάλων δόσεων παρακεταμόλης και να αυξήσουν τον χρόνο ημιζωής της στο πλάσμα.

Η προβενεσίδη μπορεί να μειώσει την νεφρική απέκκριση και να αυξήσει τα επίπεδα παρακεταμόλης στο πλάσμα.
Σε σύγχρονη χορήγηση με από του στόματος αντιπηκτικά φαίνεται ότι αυξάνει ο κίνδυνος αιμορραγίας.

Η παρακεταμόλη μειώνει την βιοδιαθεσιμότητα της λαμοτριγίνης χωρίς όμως να είναι σαφης η κλινική σημασία της.
Το αλκοόλ μπορεί να αυξήσει την ηπατοτοξικότητα της παρακεταμόλης κατά την υπερδοσολογία.

Χρόνια λήψη αντιεπιληπτικών ή στεροειδικών αντισυλληπτικών από το στόμα επηρεάζουν τα ηπατικά ενζυμα και μπορεί να εμποδίσουν την επίτευξη θεραπευτικών επιπέδων στο πλάσμα αυξάνοντας τον μεταβολισμό πρώτης διόδου ή την αποβολή.
Εργαστηριακές εξετάσεις: Η παρακεταμόλη μπορεί να δώσει ψευδή αποτελέσματα ουρικού οξέος στο αίμα με την μέθοδο του φωσφοροβολφραμικού οξέος και της γλυκόζης με την μέθοδο οξειδάσης – υπεροξειδάσης.

Η ψευδοεφεδρίνη μπορεί να μειώσει τη δράση ορισμένων αντιυπερτασικών παραγόντων (γουανεθιδίνη και παράγωγα) (βλέπε 4.3 Αντενδείξεις και 4.4 Ιδιαίτερες προειδοποιήσεις και ιδιαίτερες προφυλάξεις κατά τη χρήση). Επίσης, μπορεί να αλληλεπιδράσει με αλογονωμένα αναισθητικά.

Η επίδραση των κεντρικώς δρώντων φαρμάκων (συμπαθομιμητικά, αντικαταθλιπτικά) μπορεί να αυξηθεί με ψευδοεφεδρίνη ή χλωροφαινιραμίνη. Ο μεταβολισμός της φαινυντοϊνης μπορεί να ανασταλλεί από τη χλωροφαινιραμίνη με πιθανή ανάπτυξη τοξικότητας από τη φαινυντοϊνη.

Μπορεί να χρειασθεί μείωση της δόσης του διττανθρακικού νατρίου το οποίο προκαλεί αλκαλοποίηση των ούρων και μπορεί να μειώσει την αποβολή της ψευδοεφεδρίνης μέσω των νεφρών.

Κύηση

Η ασφάλεια του Comtrex Cold κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν έχει ειδικά διερευνηθεί, και δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι είναι επιβλαβές.

Όπως όλα τα φάρμακα, οι έγκυες γυναίκες θα πρέπει να αποφεύγουν τη λήψη του Comtrex Cold εκτός και αν συνιστάται από τον γιατρό τους.

Η χρήση του Comtrex Cold δεν συνιστάται κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης.

Γαλουχία

Η ασφάλεια του Comtrex Cold κατά τη διάρκεια της γαλουχίας δεν έχει ειδικά διερευνηθεί, και δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι είναι επιβλαβές.

Όπως όλα τα φάρμακα, οι θηλάζουσες γυναίκες θα πρέπει να αποφεύγουν τη λήψη του Comtrex Cold εκτός και αν συνιστάται από τον γιατρό τους.

Η χρήση του Comtrex Cold δεν συνιστάται κατά την περίοδο της γαλουχίας.

Ικανότητα οδήγησης και χειρισμός μηχανημάτων

Η ζάλη είναι μία από τις πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες.

[Η χλωροφαινυραμίνη μπορεί να προκαλέσει θολή όραση, ζάλη και υπνηλία και ως εκ τούτου να επηρεάσει την ικανότητα οδήγησης και χειρισμού μηχανών].

Μην οδηγείτε αυτοκίνητο ή χειρίζεστε βαριά μηχανήματα όταν χρησιμοποιείτε το Comtrex Cold.

Σχετικό SPC

COMTREX COLD.

Το πηγαίο έγγραφο είναι διαθέσιμο προς ανάγνωση ή μεταφόρτωση από τους συνδρομητές.

ΠΧΠ 2013: COMTREX COLD

Χρήσιμα εργαλεία

Αναζήτηση αλληλεπιδράσεων >

Μπορείτε να υποστηρίξετε τον Γαληνό στην αποστολή του να παρέχει δωρεάν έγκυρη πληροφόρηση για κάθε φάρμακο απενεργοποιώντας το Ad Blocker για αυτόν τον ιστότοπο.