Λογότυπο www.galinos.gr Beta
 

Ιατροφαρμακευτική πληροφόρηση για τον επαγγελματία υγείας

Φάρμακα Δραστικές ουσίες Συμπληρώματα διατροφής Έλεγχος συγχορήγησης Νόσοι ICD-10
Κλαύδιος Γαληνός
Είσοδος χρηστών
Όνομα χρήστη
Συνθηματικό
Εικονίδιο Είσοδος χρήστη
Εικονίδιο Δωρεάν εγγραφή
Εικονίδιο Ανανέωση συνθηματικού

Ακολουθήστε μας Λογότυπο Facebook Λογότυπο Twitter

Αναζήτηση σε 63811 καταχωρήσεις
Εικονίδιο αναζήτησης

Εθνικό συνταγολόγιο ΕΟΦ

ΠίνακαςΕυρετήριο Προτάσεις

Κεφάλαιο: 05.03.02.03.02 Δαρουναβίρη (Darunavir)

Κατάταξη κεφαλαίου

Εθνικό συνταγολόγιο

05 Φάρμακα κατά των λοιμώξεων

05.03 Αντιιικά

05.03.02 Αντιρετροϊκά

05.03.02.03 Αναστολείς της πρωτεάσης

05.03.02.03.02 Δαρουναβίρη (Darunavir)Ενδείξεις: Επίκτητη ανοσολογική ανεπάρκεια σε συνδυασμό με άλλα αντιρετροϊκά φάρμακα σε ενήλικες ασθενείς που δεν έχουν ανταποκριθεί σε άλλον αναστολέα της πρωτεάσης. Χορηγείται σε συνδυασμό με μικρή δόση ριτοναβίρης.

Αντενδείξεις: Γαλουχία, υπερευαισθησία στις σουλφοναμίδες, πορφυρία, ηπατική ανεπάρκεια, συγχορήγηση με σκευάσματα υπερικού (St. John’s Wort) ή ορισμένα φάρμακα ή συνδυασμούς φαρμάκων (βλ. Αλληλεπιδράσεις και Προσοχή στη χορήγηση).

Ανεπιθύμητες ενέργειες: Διάρροια, ναυτία, έμετοι, κοιλιακά άλγη, κεφαλαλγία, εξανθήματα, κόπωση, σπανιότερα ισχαιμικά καρδιακά επεισόδια, αναιμία, λευκοπενία, ζάλη, λήθαργος, παραισθησίες, ίλιγγοι, βήχας, δύσπνοια, αρθραλγίες, μυαλγίες, πυρετός, περιφερικό οίδημα, παγκρεατίτιδα, αύξηση σακχάρου, τριγλυκεριδίων, υπέρταση, στυτική δυσλειτουργία, διαταραχές καρδιακού ρυθμού, περιφερική νευροπάθεια, κατάθλιψη, αποπροσανατολισμός, δυσουρία, πολυουρία, νεφρολιθίαση, διαταραχές του ύπνου.

Αλληλεπιδράσεις: Η δαρουναβίρη είναι αναστολέας του ενζύμου CYP3A4 και επομένως η συγχορήγηση με φάρμακα που μεταβολίζονται από αυτό θα προκαλέσει αύξηση, ενίοτε επικίνδυνη, της στάθμης της. Τέτοια φάρμακα είναι η αμιωδαρόνη, βεπριδίλη, κινιδίνη, λιδοκαΐνη, αστεμιζόλη, λοβαστατίνη, σιμβαστατίνη, σισαπρίδη και αλκαλοειδή της ερυσιβώδους όλυρας. Το ίδιο συμβαίνει και με φάρμακα που μεταβολίζονται μέσω του CYP2D6 (φλεκαϊνίδη, μετοπρολόλη), ενώ μείωση της δράσης τους παρατηρείται στα προϊόντα που μεταβολίζονται με το CYP2C9 (βαρφαρίνη) και το CYP2C19 (μεθαδόνη). Αντίθετα τα προϊόντα που επάγουν τη δραστικότητα του CYP3A4 αναμένεται να μειώσουν τη στάθμη της λ.χ. η ριφαμπικίνη και η ριφαμπουτίνη. Για συνδυασμούς με άλλα αντιρετροϊκά και μη αντιρετροϊκά φάρμακα συμβουλευθείτε τους εγκεκριμένους όρους χορήγησης του προϊόντος.

Προσοχή στη χορήγηση: Η δαρουναβίρη πρέπει να χρησιμοποιείται μαζί με 100mg ριτοναβίρης ως ενισχυτικού της φαρμακοκινητικής. Να μη συγχορηγείται ο συνδυασμός λοπιναβίρη/ριτοναβίρη διότι μειώνει τη δράση της δαρουναβίρης. Προσοχή απαιτείται σε ηπατική ανεπάρκεια και σε ηλικιωμένα άτομα. Έχουν αναφερθεί αιμορραγικά επεισόδια σε ασθενείς με αιμορροφιλία, επιδείνωση προϋπάρχοντος σακχαρώδη διαβήτη ή νέα εμφάνιση, ανακατανομή του σωματικού λίπους (λιποδυστροφία), οστεονέκρωση και επανενεργοποίηση του ανοσιακού συστήματος. Οι ασθενείς να παρακολουθούνται για την εμφάνιση ενδεικτικών σημείων αυτών των παθήσεων. Bλ. και 05.03.02 εισαγωγή).

Δοσολογία: 600mg μαζί με 100mg ριτοναβίρης δύο φορές την ημέρα. Δεν συνιστάται σε άτομα < 18 ετών.

Φαρμακευτικά προϊόντα

PREZISTA/Janssen-Cilag Belgium: f.c.tab 300mg x 120

Δραστικές ουσίες κεφαλαίου

Δραστική ουσία Σύντομη περιγραφή
Δαρουναβίρη

Η δαρουναβίρη (darunavir) είναι ένας αναστολέας του διμερισμού και της καταλυτικής δράσης της πρωτεάσης HIV-1. Αναστέλλει εκλεκτικά τη σχάση των κωδικοποιημένων από τον HIV Gag-Pol πολυπρωτεϊνών στα μολυσμένα από τον ιό κύτταρα, εμποδίζοντας έτσι το σχηματισμό ώριμων μολυσματικών σωματίων του ιού.

Εμπορικές ονομασίες κεφαλαίου

Κ Εμπορική ονομασία Ενεργά συστατικά Υπεύθυνος κυκλοφορίας
PREZISTA Δαρουναβίρη Janssen-Cilag International NV
REZOLSTA Δαρουναβίρης (ως αιθανολικό εστέρα) - Κομπισιστάτη Janssen-Cilag International NV
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή και αναδιανομή. Το έργο επεξεργασίας των παραπάνω πληροφοριών αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία της Ergobyte Πληροφορική Α.Ε. και προστατεύεται από τη νομοθεσία περί πνευματικών δικαιωμάτων.