Κλαύδιος Γαληνός
Δωρεάν εγγραφή Αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες και τα εργαλεία του Galinos.gr για έναν μήνα
Έλεγχος συγχορήγησης Ελέγξτε την αγωγή σας για αντενδείξεις και αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων
Μητρότητα και φάρμακα Ενημερωθείτε για την ασφάλεια χορήγησης ενός φαρμάκου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού
Συνδρομές Μάθετε περισσότερα για τα οφέλη και τις επιπλέον παροχές των συνδρομητικών προγραμμάτων
Ενδείξεις και αγωγές Βρείτε θεραπευτικές ενδείξεις και αγωγές για νόσους, συμπτώματα και ιατρικές πράξεις
Γνωρίζατε ότι... Μοιραζόμαστε μαζί σας γεγονότα της πορείας του Galinos.gr από το 2011 μέχρι σήμερα

Ομάδα ATC: N03A Αντιεπιληπτικά

Ευρετήριο Αναφορές

Ανατομικό θεραπευτικό χημικό σύστημα ταξινόμησης

Τίτλοι κωδικού

Γλώσσα Τίτλος
Εικονίδιο με τη σημαία της γλώσσας Ελληνικά
Αντιεπιληπτικά
Εικονίδιο με τη σημαία της γλώσσας Αγγλικά
Antiepileptics

Κατάταξη ομάδας

Επίπεδο Κωδικός Τίτλος
1 N Νευρικό σύστημα
2 N03 Αντιεπιληπτικά
3 N03A Αντιεπιληπτικά

Περιεχόμενα ομάδας

Κωδικός Τίτλος
N03AA Βαρβιτουρικά και παράγωγα
N03AB Παράγωγα υδαντοΐνης
N03AC Παράγωγα οξαζολιδίνης
N03AD Παράγωγα σουκκινιμιδίου
N03AE Παράγωγα βενζοδιαζεπίνης
N03AF Παράγωγα καρβοξαμιδίου
N03AG Παράγωγα λιπαρών οξέων
N03AX Άλλα αντιεπιληπτικά

Δραστικές ουσίες ομάδας

Δραστική ουσία Σύντομη περιγραφή
Acetylpheneturide
Βενζοβαρβιτάλη
Μπριβαρακετάμη

Η μπριβαρακετάμη είναι ένα αντιεπιληπτικό φάρμακο. Ο ακριβής τρόπος δράσης της μπριβαρακετάμης δεν είναι σαφής, ωστόσο συνδέεται σε μια πρωτεΐνη που ονομάζεται πρωτεΐνη 2Α των συναπτικών κυστιδίων, η οποία συμμετέχει στην απελευθέρωση χημικών διαβιβαστών από τα νευρικά κύτταρα. Η εν λόγω δράση βοηθά την μπριβαρακετάμη να σταθεροποιεί την ηλεκτρική δραστηριότητα στον εγκέφαλο και να αποτρέπει τις επιληπτικές κρίσεις.

Κανναβιδιόλη

Οι ακριβείς μηχανισμοί με τους οποίους η κανναβιδιόλη ασκεί τις σπασμολυτικές δράσεις της στον άνθρωπο είναι άγνωστοι. Η κανναβιδιόλη δεν ασκεί την σπασμολυτική δράση της μέσω αλληλεπίδρασης με υποδοχείς κανναβιδιόλης. Η κανναβιδιόλη μειώνει τη νευρωνική υπερδιεγερσιμότητα μέσω ρύθμισης του ενδοκυτταρικού ασβεστίου, καθώς και ρύθμιση της μεσολαβούμενης από την αδενοσίνη σηματοδότησης μέσω αναστολής της κυτταρικής πρόσληψης αδενοσίνης.

Καρβαμαζεπίνη

Η καρβαμαζεπίνη είναι παράγωγο της διβενζαζεπίνης. Ανήκει στην φαρμακευτική κατηγορία των αντιεπιληπτικών, νευροτρόπων και ψυχοτρόπων φαρμάκων. Η καρβαμαζεπίνη βοηθά στον έλεγχο της διαβίβασης των μηνυμάτων από τον εγκέφαλο στους μυς.

Κενομπαμάτη

Η κενομπαμάτη είναι ένα μικρό μόριο με διπλό μηχανισμό δράσης. Είναι ένας θετικός αλλοστερικός τροποποιητής των υποτύπων του διαύλου ιόντων του γ-αμινοβουτυρικού οξέος (GABAA), ο οποίος δεν δεσμεύεται στη θέση δέσμευσης της βενζοδιαζεπίνης. Η κενομπαμάτη έχει επίσης δειχθεί ότι μειώνει την επαναλαμβανόμενη νευρωνική πυροδότηση ενισχύοντας την αδρανοποίηση των καναλιών νατρίου και αναστέλλοντας το εμμένον συστατικό του ρεύματος νατρίου.

Κλοναζεπάμη

Η κλοναζεπάμη (clonazepam) ασκεί μία άμεση αναστολή της επιληπτογόνου εστίας του φλοιού ή του υποφλοιού και παρακωλύει τη γενίκευση της σπασμογόνου δραστηριότητας. Επομένως, η κλοναζεπάμη επιδρά ευεργετικά στις εστιακές επιληψίες και στις πρωτοπαθείς γενικευμένες κρίσεις. Η κλοναζεπάμη ενισχύει την προ και μετασυναπτική ανασταλτική ενέργεια του γ-αμινοβουτυρικού οξέος στον εγκέφαλο.

Εσλικαρβαζεπίνη

Η εσλικαρβαζεπίνη και οι μεταβολίτες της σταθεροποιούν την αδρανοποιημένη κατάσταση τασεοελεγχόμενων διαύλων νατρίου, αποτρέποντας την επιστροφή τους στην ενεργοποιημένη κατάσταση και επομένως διατηρώντας επαναλαμβανόμενη νευρωνική πυροδότηση. Γι' αυτό η εσλικαρβαζεπίνη ενδείκνυται ως συμπληρωματική θεραπεία σε ενήλικες με εστιακές επιληπτικές κρίσεις με ή χωρίς δευτερογενή γενίκευση.

Αιθοσουξιμίδη

Η αιθοσουξιμίδη είναι ένα αντιεπιληπτικό φάρμακο.

Αιθοτοḯνη
Γαναξολόνη

Η γαναξολόνη είναι μεθύλιο ανάλογο του ενδογενούς νευροστεροειδούς αλλοπρεγνανολόνη. Η γαναξολόνη είναι νευροδραστικό κορτικοστεροειδές το οποίο επιδρά θετικά και αλλοστερικά στους υποδοχείς γ-αμινοβουτυρικού οξέος τύπου A (GABAA) στο ΚΝΣ μέσω της αλληλεπίδρασής του με ένα σημείο αναγνώρισης το οποίο είναι διαφορετικό από άλλους αλλοστερικούς ρυθμιστές των υποδοχέων GABAA. Οι αντισπασμωδικές της επιδράσεις θεωρείται ότι προκύπτουν από αυτή τη ρύθμιση της λειτουργίας των υποδοχέων GABAA, η οποία παρέχει σταθερή, ή τονική, ρύθμιση της επαγόμενης από τους GABA ανασταλτικής νευρομετάδοσης.

Λακοσαμίδη

Η λακοσαμίδη είναι ένα λειτουργικό αμινοξύ με αντιεπιληπτική δράση. Ο ακριβής μηχανισμός μέσω του οποίου η λακοσαμίδη ασκεί την αντιεπιληπτική της δράση στον άνθρωπο αναμένεται να διευκρινιστεί πλήρως.

Λαμοτριγίνη

Η λαμοτριγίνη (lamotrigine) αποτελεί έναν αναστολέα των ηλεκτροδυναμικών διαύλων νατρίου. Αναστέλλει την επαναλαμβανόμενη μεταγωγή σήματος μέσω των νευρώνων και την απελευθέρωση του γλουταμινικού (ενός νευροδιαβιβαστή που διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση επιληπτικών κρίσεων).

Λεβετιρακετάμη

Η λεβετιρακετάμη (levetiracetam) είναι ένα πυρρολιδονικό παράγωγο, το οποίο δεν έχει χημική σχέση με τις υπάρχουσες αντιεπιληπτικές δραστικές ουσίες. Η λεβετιρακετάμη παρέχει προστασία κατά των σπασμών σε ευρύ φάσμα μοντέλων πειραματόζωων της εστιακής και της πρωτογενώς γενικευμένης επιληψίας χωρίς να έχει προσπασμωδική ενέργεια. Ο πρωτογενής μεταβολίτης είναι αδρανής.

Μεσουξιμίδη
Μεθυλφαινοβαρβιτάλη

Η μεθυλφαινοβαρβιτάλη (methylphenobarbital) είναι ένα βαρβιτουρικό και χρησιμοποιείται κυρίως ως αντισπασμωδικό, αλλά και ως ηρεμιστικό και αγχολυτικό. Είναι το Ν-μεθυλιωμένο ανάλογο της φαινοβαρβιτάλης και έχει παρόμοιες ενδείξεις, θεραπευτική αξία και ανεκτικότητα.

Οξυκαρβαζεπίνη

Η οξυκαρβαζεπίνη (oxcarbazepine) λειτουργεί διατηρώντας υπό έλεγχο τα «υπερδιεγερμένα» κύτταρα του εγκεφάλου, μειώνοντας έτσι την συχνότητα των επιληπτικών σπασμών. Η φαρμακολογική δράση της οξκαρβαζεπίνης, ασκείται κυρίως μέσω του μεταβολίτη της οξκαρβαζεπίνης (MHD). Ο μηχανισμός δράσης της οξκαρβαζεπίνης και του MHD πιστεύεται ότι βασίζεται κυρίως στον αποκλεισμό των διαύλων νατρίου που είναι ευαίσθητοι στις διαφορές δυναμικού.

Περαμπανέλη

Η περαμπανέλη (perampanel) είναι ένας εξαιρετικά εκλεκτικός, μη συναγωνιστικός ανταγωνιστής του ιονοτροπικού AMPA (α-αμινο-3-υδροξυ-5-μεθυλο-4-ισοξαζολοπροπιονικό οξύ) υποδοχέα του γλουταμινικού οξέος σε μετα-συναπτικούς νευρώνες. Το γλουταμινικό οξύ είναι ο κύριος διεγερτικός νευροδιαβιβαστής του κεντρικού νευρικού συστήματος και έχει εμπλακεί σε μια σειρά από νευρολογικές διαταραχές που προκαλούνται από νευρωνική υπερδιέγερση. Ο ακριβής μηχανισμός με τον οποίο η περαμπανέλη ασκεί τις αντιεπιληπτικές δράσεις της στον άνθρωπο αναμένεται να διευκρινιστεί πλήρως.

Φαινοβαρβιτάλη

Η φαινοβαρβιτάλη (phenobarbital) ανήκει στα βαρβιτουρικά και χρησιμοποιείται για τις αντισπασμωδικές και κατασταλτικές-υπνωτικές ιδιότητες της στη διαχείριση των επιληπτικών κρίσεων. Η φαινοβαρβιτάλη επιδρά στους υποδοχείς GABAA, αυξάνοντας την συναπτική αναστολή.

Φαινυτοΐνη

Η φαινυτοΐνη (phenytoin) είναι ένα αντιεπιληπτικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη θεραπεία του status epilepticus. Η κύρια περιοχή της δράσης της είναι ο κινητικός φλοιός όπου αναστέλλεται η επέκταση του επιληπτικού παροξυσμού.

Πριμιδόνη

Η πριμιδόνη (primidone) είναι ένα βαρβιτουρικό με αντισπασμωδικές ιδιότητες και δρα ως αγωνιστής των υποδοχέων GABA. Η πριμιδόνη, είτε μόνη της είτε ταυτόχρονα με άλλα αντιεπιληπτικά, χρησιμοποιείται για τον έλεγχο των grand mal, ψυχοκινητικών και των εστιακών επιληπτικών κρίσεων.

Ρετιγαβίνη

In vitro μελέτες δείχνουν ότι η ρετιγκαμπίνη δρα κυρίως ανοίγοντας τους νευρωνικούς διαύλους καλίου. Αυτό σταθεροποιεί το δυναμικό ηρεμίας της μεμβράνης και ελέγχει την υπό-ουδική ηλεκτρική διεγερσιμότητα στους νευρώνες, εμποδίζοντας έτσι την έναρξη επαναλαμβανομένων επιληπτόμορφων εκφορτίσεων δυναμικών ενεργείας. Ο μηχανισμός δράσης της ρετιγκαμπίνης στους διαύλους καλίου είναι καλά τεκμηριωμένος, αλλά άλλοι μηχανισμοί μέσω των οποίων η ρετιγκαμπίνη μπορεί να διασφαλίζει μια αντιεπιληπτική δράση παραμένουν προς πλήρη διαλεύκανση.

Ρουφιναμίδη

Η ρουφιναμίδη (rufinamide) είναι ένα αντισπασμωδικό φάρμακο. Η ρουφιναμίδη ρυθμίζει τη δραστηριότητα των διαύλων νατρίου, παρατείνοντας την ανενεργή τους κατάσταση.

Στιριπεντόλη

Η στιριπεντόλη ενισχύει την αποτελεσματικότητα άλλων αντιεπιληπτικών, όπως καρβαμαζεπίνη, βαλπροϊκό νάτριο, φαινυτοΐνη, φαινοβαρβιτάλη και πολλών βενζοδιαζεπινών ως αποτέλεσμα των φαρμακοκινητικών αλληλεπιδράσεων. Η δεύτερη επίδραση της στιριπεντόλης βασίζεται κυρίως στη μεταβολική αναστολή διαφόρων ισοενζύμων, ιδιαίτερα των CYP 450 3A4 και 2C19, που συμμετέχουν στον ηπατικό μεταβολισμό άλλων αντιεπιληπτικών φαρμάκων.

Σουλτιάμη

Η σουλτιάμη (sultiame) είναι ένα σουλφοναμίδιο και αναστολέας του ενζύμου της καρβονικής ανυδράσης. Χρησιμοποιείται ως αντισπασμωδικό.

Τιαγκαμπίνη

Η τιαγκαμπίνη είναι ένας ισχυρός και εκλεκτικός αναστολέας της πρόσληψης του GABA από τους νευρώνες και τη νευρογλοία. Η θεραπεία με τιαγκαμπίνη οδηγεί σε αύξηση των επιπέδων του GABA στον εγκέφαλο, το οποίο είναι ο μείζων ανασταλτικός νευροδιαβιβαστής στον εγκέφαλο.

Τοπιραμάτη

Η τοπιραμάτη (topiramate) ταξινομείται ως σουλφαματο-υποκατεστημένος μονοσακχαρίτης. Ο ακριβής μηχανισμός σύμφωνα με τον οποίο η τοπιραμάτη ασκεί τις αντιεπιληπτικές επιδράσεις και τις επιδράσεις της για την προφύλαξη από την ημικρανία δεν είναι γνωστός.

Τριμεθαδιόνη
Βαλπροϊκό οξύ

Το βαλπροϊκό οξύ ανήκει στα αντιεπιληπτικά φάρμακα. Κύρια δράση του είναι η ελάττωση της διάδοσης των ανώμαλων ηλεκτρικών εκφορτίσεων στον εγκέφαλο ενώ πιθανώς να ενισχύει τη δράση του γ-αμινοβουτυρικού οξέος στις ανασταλτικές συνάψεις.

Βαλπρομίδη
Βιγαμπατρίνη

Η βιγαμπατρίνη (vigabatrin) είναι εκλεκτικός μη αναστρέψιμος αναστολέας της τρανσαμινάσης GABA, του ενζύμου που είναι υπεύθυνο για τη διάσπαση του GABA (γ-αμινοβουτυρικό οξύ). Η βιγαμπατρίνη αυξάνει τη συγκέντρωση του GABA, του μείζονος ανασταλτικού νευροδιαβιβαστή στον εγκέφαλο.

Ζονισαμίδη

Η ζονισαμίδη είναι ένα παράγωγο της βενζισοξαζόλης με αντιεπιληπτική και αντισπασμωδική δραστηριότητα. Ο μηχανισμός δράσης της ζονισαμίδης δεν έχει πλήρως διευκρινιστεί, αλλά φαίνεται να δρα σε διαύλους νατρίου κι ασβεστίου ευαίσθητους στην τάση, και ως εκ τούτου να διακόπτει τη συγχρονισμένη νευρωνική πυροδότηση, μειώνοντας την έκταση των εξόδων των επιληπτικών σπασμών και διακόπτοντας την επακόλουθη επιληπτική δραστηριότητα.

Εμπορικές ονομασίες ομάδας

Κ Εμπορική ονομασία Ενεργά συστατικά Υπεύθυνος κυκλοφορίας
AKLONIL Κλοναζεπάμη Medochemie Ltd
BRIVIACT Μπριβαρακετάμη UCB Pharma S.A.
CLONAZEPAMUM TZF Κλοναζεπάμη Ι.Φ.Ε.Τ. A.E.
CLONOTRIL Κλοναζεπάμη Ι.Φ.Ε.Τ. A.E.
DEPAKINE Βαλπροϊκό οξύ Sanofi-Aventis Α.Ε.Β.Ε.
DEPAKINE-CHRONO Sodium valproate - Βαλπροϊκό οξύ Sanofi-Aventis Α.Ε.Β.Ε.
DEZEPIL Λαμοτριγίνη Rafarm Α.Β.Ε.Ε.
DIPHENAL Φαινυτοΐνη - Φαινοβαρβιτάλη Minerva Pharmaceuticals A.E.
EPANUTIN Phenytoin sodium Pfizer Hellas A.E.
EPIDYOLEX Κανναβιδιόλη
ESRAN Εσλικαρβαζεπίνη Medochemie Hellas Α.Ε.
ESSION Λεβετιρακετάμη Uni-Pharma Α.Ε.
FENITOINA Φαινυτοΐνη Ι.Φ.Ε.Τ. A.E.
FYCOMPA Περαμπανέλη Eisai GmbH
GABITRIL Tiagabine hydrochloride monohydrate Teva B.V.
GARDENAL Φαινοβαρβιτάλη Sanofi-Aventis Α.Ε.Β.Ε.
HEXAQUIN Βαλπροϊκό οξύ Demo Α.Β.Ε.Ε.
INOVELON Ρουφιναμίδη Eisai GmbH
ISLETON Λαμοτριγίνη Novis Pharmaceutical Α.Ε.
JADIX Τοπιραμάτη Pharmazac Α.Ε.
JOSAMEC Λακοσαμίδη Innovis Health Α.Ε.
KANEURON Φαινοβαρβιτάλη Ι.Φ.Ε.Τ. A.E.
KANILAD Λακοσαμίδη Medochemie Hellas Α.Ε.
KEPILEPT Λεβετιρακετάμη Vianex A.E.
KEPPRA Λεβετιρακετάμη UCB Pharma S.A.
KEPRICET Λεβετιρακετάμη Pharmazac Α.Ε.
LACOSAMIDE Λακοσαμίδη
LAMICTAL Λαμοτριγίνη GlaxoSmithKline Α.Β.Ε.Ε.
LAMOT Λαμοτριγίνη Alet Pharmaceuticals Α.Β.Ε.Ε.
LAMOTRIGINE Λαμοτριγίνη
LAMOTRIX Λαμοτριγίνη Medochemie Hellas Α.Ε.
LETIRA Λεβετιρακετάμη Genepharm Α.Ε.
LETOP Τοπιραμάτη Sandoz GmbH
LEVELET Λεβετιρακετάμη PharOS Φαρμακευτικές Υπηρεσίες Ε.Π.Ε.
LEVETIRACETAM Λεβετιρακετάμη
LISKANTIN Πριμιδόνη Ι.Φ.Ε.Τ. A.E.
LUMIDROPS Φαινοβαρβιτάλη Uni-Pharma Α.Ε.
LYBEREN Λεβετιρακετάμη Elpen A.E.
MATEVER Λεβετιρακετάμη Pharmathen Α.Β.Ε.Ε.
MYSOLINE Πριμιδόνη Ι.Φ.Ε.Τ. A.E.
NEWLEV Λεβετιρακετάμη Rafarm Α.Β.Ε.Ε.
ONTOZRY Κενομπαμάτη Aziende Chimiche Riunite Angelini Francesco SpA
OSPOLOT Σουλτιάμη Ι.Φ.Ε.Τ. A.E.
OXCARBAZEPINE Oxcarbazepine
PETINIMID Αιθοσουξιμίδη Ι.Φ.Ε.Τ. A.E.
PHENHYDAN Φαινυτοΐνη Ι.Φ.Ε.Τ. A.E.
PIRANTAL Τοπιραμάτη Pharmanel Pharmaceuticals Α.Ε.
PRIMIDONE Πριμιδόνη Ι.Φ.Ε.Τ. A.E.
RIVOTRIL Κλοναζεπάμη
SABRIL Βιγαμπατρίνη Sanofi-Aventis Α.Ε.Β.Ε.
SEIZPAT Λακοσαμίδη Mylan SAS
SINERGINA Φαινυτοΐνη Ι.Φ.Ε.Τ. A.E.
TEGRETOL Καρβαμαζεπίνη Novartis Hellas A.Β.Ε.Ε.
TOPAMAC Topiramate Janssen-Cilag Φαρμακευτική A.B.E.E.
TOPEPIL Τοπιραμάτη
TOPIRAMATE Τοπιραμάτη
TOPIREF Τοπιραμάτη Specifar A.B.E.E.
TORAMAT Τοπιραμάτη Pharmathen Α.Β.Ε.Ε.
TRILEPTAL Οξυκαρβαζεπίνη Novartis Hellas A.Β.Ε.Ε.
VETIRACEM Λεβετιρακετάμη Pharmanel Pharmaceuticals Α.Ε.
VIMPAT Λακοσαμίδη UCB Pharma S.A.
ZALCRAN Λεβετιρακετάμη Terix Labs Ltd
ZARONTIN Αιθοσουξιμίδη Ι.Φ.Ε.Τ. A.E.
ZEBINIX Εσλικαρβαζεπίνη Bial-Portela
ZONEGRAN Ζονισαμίδη Amdipharm Ltd
Μπορείτε να υποστηρίξετε τον Γαληνό στην αποστολή του να παρέχει δωρεάν έγκυρη πληροφόρηση για κάθε φάρμακο απενεργοποιώντας το Ad Blocker για αυτόν τον ιστότοπο.