Κλαύδιος Γαληνός
Δωρεάν εγγραφή Αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες και τα εργαλεία του Galinos.gr για έναν μήνα
Έλεγχος συγχορήγησης Ελέγξτε την αγωγή σας για αντενδείξεις και αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων
Οι συνταγές μου Αποθηκεύστε τις συνταγές σας και μοιραστείτε τις εύκολα και με ασφάλεια
Μητρότητα και φάρμακα Ενημερωθείτε για την ασφάλεια χορήγησης ενός φαρμάκου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού
Συνδρομές Μάθετε περισσότερα για τα οφέλη και τις επιπλέον παροχές των συνδρομητικών προγραμμάτων
Ενδείξεις και αγωγές Βρείτε θεραπευτικές ενδείξεις και αγωγές για νόσους, συμπτώματα και ιατρικές πράξεις
Γνωρίζατε ότι... Μοιραζόμαστε μαζί σας γεγονότα της πορείας του Galinos.gr από το 2011 μέχρι σήμερα

FELDENE GEL.EXT.US 0,5% (W/W) TUBx50 G

Ευρετήριο Αναφορές

Σκεύασμα - Φαρμακολογικές ιδιότητες

Εμπορική
FELDENE
Μορφή
Γέλη
Συγκέντρωση
5MG/G

Φαρμακοδυναμική

Φαρμακοθεραπευτική κατηγορία: αντιφλεγμονώδη σκευάσματα, μη στεροειδή για τοπική χρήση,
Kωδικός ATC: M02AA07

Το FELDENE Gel είναι ΜΣΑΦ, το οποίο διαθέτει επίσης αναλγητικές ιδιότητες. Το οίδημα, η ερυθρότητα, η υπερπλασία των ιστών, ο πυρετός και ο πόνος μπορούν να ανασταλούν σε πειραματόζωα μετά τη χορήγηση του FELDENE Gel.

Φαρμακοκινητική

Επί τη βάσει διαφόρων φαρμακοκινητικών ερευνών και μελετών κατανομής του φαρμάκου στους ιστούς αρουραίων και σκύλων, οι υψηλότερες συγκεντρώσεις πιροξικάμης επιτεύχθηκαν στους ιστούς κάτω από το σημείο εφαρμογής της γέλης 0,5% w/w, ενώ χαμηλές συγκεντρώσεις βρέθηκαν στο πλάσμα. Η γέλη πιροξικάμης 0,5% w/w ελευθερώνεται συνεχώς και βαθμιαία από το δέρμα προς τους υποκείμενους μυς ή το αρθρικό υγρό. Επιπρόσθετα, φαίνεται να επιτυγχάνεται ταχέως ισοζύγιο του φαρμάκου μεταξύ του δέρματος και των μυών ή του αρθρικού υγρού εντός ολίγων ωρών από τη χορήγησή του.

Σε μία μελέτη πολλαπλών δόσεων, η εφαρμογή του FELDENE Gel 0,5% w/w δύο φορές ημερησίως (συνολική ημερήσια δόση ισοδύναμη με 20 mg πιροξικάμης την ημέρα) για 14 ημέρες έδειξε ότι τα επίπεδα στο πλάσμα αυξήθηκαν αργά κατά τη διάρκεια της θεραπείας και έφτασαν τα 200 ng/ml την τέταρτη ημέρα. Κατά μέσο όρο, τα επίπεδα του πλάσματος στη σταθεροποιημένη κατάσταση ήταν μεταξύ 300 ng/ml και 400 ng/ml, ενώ οι μέσες τιμές παρέμειναν κάτω από 400 ng/ml ακόμη και την 14 η ημέρα της θεραπείας. Τα επίπεδα αυτά της πιροξικάμης που παρατηρήθηκαν σε ισορροπία ήταν περίπου το 5% εκείνων που παρατηρήθηκαν σε ασθενείς που ελάμβαναν αντίστοιχη από του στόματος δόση (20 mg ημερησίως). Στο δέρμα ευαίσθητων εθελοντών η γέλη ήταν καλώς ανεκτή.

Ο χρόνος ημίσειας ζωής του FELDENE Gel στο πλάσμα είναι περίπου 50 ώρες.

Προκλινικά δεδομένα για την ασφάλεια

Έρευνες υποξείας και χρόνιας τοξικότητας πραγματοποιήθηκαν σε αρουραίους, ποντικούς, σκύλους και πιθήκους, με χρήση δόσεων από του στόματος που κυμαίνονταν από 0,3mg/kg/ημέρα έως 25mg/kg/ημέρα.

Μη κλινικά δεδομένα έδειξαν τυπικές αντιδράσεις ενός μη εκλεκτικού αναστολέα της κυκλοοξυγενάσης ΜΣΑΦ, δηλαδή νέκρωση νεφρικής θηλής και γαστρεντερικές βλάβες. Όσον αφορά στις τελευταίες, ο πίθηκος αποδείχτηκε αρκετά ανθεκτικός στην αντίδραση αυτή, ενώ ο σκύλος ασυνήθιστα ευαίσθητος. Σε μελέτες αναπαραγωγικής τοξικότητας, η πιροξικάμη αυξάνει την επίπτωση της δυστοκίας και του καθυστερημένου τοκετού στα ζώα, όταν η χορήγηση του φαρμάκου συνεχίζεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Χορήγηση αναστολέων της σύνθεσης των προσταγλανδινών έχει επίσης αποδειχθεί ότι οδηγεί σε αυξημένη απώλεια πριν και μετά την εμφύτευση. Αυτές οι παρατηρήσεις έγιναν χρησιμοποιώντας από του στόματος δοσολογία και, όπως σημειώνεται στην παράγραφο 5.2, τα επίπεδα της ισορροπίας της πιροξικάμης στο πλάσμα που επιτεύχθηκαν σε ασθενείς που χρησιμοποιούσαν τη γέλη για τοπική χρήση είναι μόνο περίπου το 5% εκείνων που επιτεύχθηκαν χρησιμοποιώντας μια ισοδύναμη δόση του προϊόντος σε από του στόματος μορφή.

Η οξεία και χρόνια τοξικότητα και ο ερεθισμός μελετήθηκαν επιπλέον χρησιμοποιώντας το προϊόν για δερματική χρήση. Σε μελέτη των οξέων επιδράσεων του φαρμάκου που έγινε σε λευκούς αρουραίους, εφαρμόστηκε στο δέρμα αυτών εφάπαξ δόση του φαρμάκου 5g/kg βάρους (200-300 φορές μεγαλύτερη της συνιστώμενης δόσης για κλινική εφαρμογή). Δεν παρατηρήθηκαν θάνατοι, σημεία τοξικής επίδρασης ή ερεθισμού στο δέρμα των πειραματόζωων, ούτε εμφανείς βλάβες κατά τη νεκροψία. Έγινε επίσης μελέτη διάρκειας ενός μηνός σε λευκούς αρουραίους. Στη μία ομάδα εξ αυτών εφαρμόστηκε στο δέρμα της ράχης κάθε πειραματόζωου ποσότητα 1g της γέλης ημερησίως, σε άλλη ομάδα πειραματόζωων εφαρμόστηκε μόνο το έκδοχο, ενώ σε μία τρίτη ομάδα που χρησιμοποιήθηκαν ως μάρτυρες δεν χορηγήθηκε καμία ουσία. Δεν παρατηρήθηκε ερεθισμός του δέρματος στα σημεία εφαρμογής και δεν βρέθηκαν αιματολογικές, εργαστηριακές, νεκροτομιακές και ιστοπαθολογικές διαταραχές ή μεταβολές του βάρους των διαφόρων οργάνων που να σχετίζονται με τη χορήγηση του φαρμάκου.

Το FELDENE Gel αξιολογήθηκε επίσης όσον αφορά πιθανό πρωτοπαθή ερεθισμό του δέρματος και των οφθαλμών και φωτοτοξικότητα σε κουνέλια καθώς και για φωτοαλλεργικές αντιδράσεις και πιθανότητα ευαισθητοποίησης του δέρματος σε ινδικά χοιρίδια σύμφωνα με καθιερωμένα πρωτόκολλα έρευνας. Δεν παρατηρήθηκαν αντιδράσεις στο υγιές δέρμα κουνελιών μετά την εφαρμογή του FELDENE Gel 0,5% w/w ή του εκδόχου αυτού. Σε δέρμα που είχε υποστεί σκαριφισμό, η γέλη πιροξικάμης προκάλεσε ελαφρό ερύθημα και οίδημα κατά τι εντονότερα από τα προκληθέντα μετά την εφαρμογή του εκδόχου.

Η αντιφλεγμονώδης και αναλγητική επίδραση του FELDENE Gel 0,5% w/w μελετήθηκαν σε αρουραίους και ινδικά χοιρίδια με τη χρησιμοποίηση κλασικών πειραματικών μοντέλων για τον πόνο και τη φλεγμονή, όπως το οίδημα του πέλματος αρουραίων που προκαλείται από καραγενίνη, το ερύθημα από υπεριώδη ακτινοβολία σε ινδικά χοιρίδια, το τραυματικό οίδημα σε αρουραίους, ο προκαλούμενος από ζυμομύκητες πόνος σε αρουραίους, το από κρωτονέλαιο προκαλούμενο ερύθημα στο επιγάστριο ινδικών χοιριδίων, το δια σφαιριδίων βάμβακος προκαλούμενο κοκκίωμα σε αρουραίους και η προκαλούμενη πειραματική αρθρίτιδα σε αρουραίους.

Το FELDENE Gel 0,5% w/w βρέθηκε συγκρίσιμο προς τη γέλη 1% w/w της ινδομεθακίνης σε όλες τις μελέτες με τα παραπάνω πειραματικά μοντέλα και ήταν επίσης συγκρίσιμο προς την από του στόματος χορηγούμενη πιροξικάμη όσον αφορά στην αναστολή της φλεγμονής του οιδηματώδους πέλματος αρουραίων.

Καρκινογένεση, μεταλλάξεις, στείρωση

Γονιμότητα

Με βάση τον μηχανισμό δράσης τους, η χρήση των ΜΣΑΦ, συμπεριλαμβανομένης της πιροξικάμης, ενδέχεται να καθυστερήσει ή να εμποδίσει τη ρήξη των ωοθυλακίων, κάτι που σε ορισμένες γυναίκες έχει συσχετισθεί με αναστρέψιμη στειρότητα. Σε γυναίκες που παρουσιάζουν δυσκολίες στη σύλληψη ή βρίσκονται υπό διερεύνηση υπογονιμότητας, θα πρέπει να εξετάζεται η διακοπή των ΜΣΑΦ, συμπεριλαμβανομένης της πιροξικάμης για τοπική χρήση.

Ενεργά συστατικά

13T4O6VMAM - PIROXICAM

Σχετικό SPC

FELDENE 0,5% (w/w) γέλη.

Το πηγαίο έγγραφο είναι διαθέσιμο προς ανάγνωση ή μεταφόρτωση από τους συνδρομητές.

ΠΧΠ : FELDENE Γέλη

Μπορείτε να υποστηρίξετε τον Γαληνό στην αποστολή του να παρέχει δωρεάν έγκυρη πληροφόρηση για κάθε φάρμακο απενεργοποιώντας το Ad Blocker για αυτόν τον ιστότοπο.