Κλαύδιος Γαληνός
Δωρεάν εγγραφή Αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες και τα εργαλεία του Galinos.gr για έναν μήνα
Έλεγχος συγχορήγησης Ελέγξτε την αγωγή σας για αντενδείξεις και αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων
Οι συνταγές μου Αποθηκεύστε τις συνταγές σας και μοιραστείτε τις εύκολα και με ασφάλεια
Μητρότητα και φάρμακα Ενημερωθείτε για την ασφάλεια χορήγησης ενός φαρμάκου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού
Συνδρομές Μάθετε περισσότερα για τα οφέλη και τις επιπλέον παροχές των συνδρομητικών προγραμμάτων
Ενδείξεις και αγωγές Βρείτε θεραπευτικές ενδείξεις και αγωγές για νόσους, συμπτώματα και ιατρικές πράξεις
Γνωρίζατε ότι... Μοιραζόμαστε μαζί σας γεγονότα της πορείας του Galinos.gr από το 2011 μέχρι σήμερα

FLIXOTIDE OINTMENT 0.005% TUBX30G

Ευρετήριο Αναφορές

Σκεύασμα - Φαρμακολογικές ιδιότητες

Εμπορική
FLIXOTIDE
Μορφή
Aλοιφή εξωτερικής χρήσης
Συγκέντρωση
0.05MG/G

Φαρμακοδυναμική

Φαρμακοθεραπευτική κατηγορία: Κορτικοστεροειδή, ισχυρά (ομάδα IΙI)
Κωδικός ATC: D07AC

Μηχανισμός δράσης

Τα τοπικά κορτικοστεροειδή έχουν αντιφλεγμονώδεις, αντικνησμώδεις και αγγειοσυσπαστικές ιδιότητες.

Δρουν ως αντιφλεγμονώδεις παράγοντες μέσω πολλαπλών μηχανισμών αναστέλλοντας της όψιμες αλλεργικές αντιδράσεις, περιλαμβανομένων της μείωσης της πυκνότητας των μαστοκυττάρων, της μείωσης της χημειοταξίας και της ενεργοποίησης των ηωσινόφιλων, της μείωσης της παραγωγής κυτοκινών από τα λεμφοκύτταρα, τα μονοκύτταρα, τα μαστοκύτταρα και τα ηωσινόφιλα, καθώς και της αναστολής του μεταβολισμού του αραχιδονικού οξέος.

Η προπιονική φλουτικαζόνη είναι ένα γλυκοκορτικοστεροειδές με ισχυρή τοπική αντιφλεγμονώδη δράση αλλά χαμηλή κατασταλτική δράση στον άξονα υποθαλάμου-υπόφυσης-επινεφριδίων μετά από τοπική χορήγηση. Επομένως έχει θεραπευτικό δείκτη, ο οποίος είναι συγκριτικά μεγαλύτερος από τα περισσότερα κυκλοφορούντα στεροειδή. Εμφανίζει ισχυρή συστηματική γλυκοκορτικοειδική δράση μετά από υποδόρια χορήγηση, αλλά πολύ ήπια δράση όταν χορηγείται από το στόμα, πιθανόν λόγω της μεταβολικής αδρανοποίησης. In vivo μελέτες εμφανίζουν ισχυρή συγγένεια και δραστικότητα των αγωνιστών στους γλυκοκορτικοειδικούς υποδοχείς των ανθρώπων.

Η προπιονική φλουτικαζόνη δεν έχει ορμονικές επιδράσεις, ούτε έκδηλες και σημαντικές επιδράσεις στο κεντρικό και το περιφερικό νευρικό σύστημα, το γαστρεντερικό σύστημα ή το καρδιαγγειακό και το αναπνευστικό σύστημα.

Φαρμακοκινητική

Απορρόφηση

Η βιοδιαθεσιμότητα είναι πολύ χαμηλή μετά από τοπική χορήγηση ή από το στόμα, λόγω της περιορισμένης απορρόφησης διά μέσου του δέρματος ή από το γαστρεντερικό σύστημα και λόγω του εκτεταμένου μεταβολισμού πρώτης διόδου.

Η από του στόματος βιοδιαθεσιμότητα προσεγγίζει το μηδέν λόγω πτωχής απορρόφησης και εκτεταμένου μεταβολισμού πρώτης διόδου. Επομένως η συστηματική έκθεση της προπιονικής φλουτικαζόνης από οποιαδήποτε κατάποση κρέμας, αλοιφής ή γαλακτώματος προπιονικής φλουτικαζόνης θα είναι χαμηλή.

Κατανομή

Μελέτες κατανομής έχουν δείξει ότι μόνο ασήμαντα ίχνη της χορηγούμενης από το στόμα ουσίας φθάνουν στη συστηματική κυκλοφορία και ότι οποιαδήποτε συστηματικά διαθέσιμη ραδιοεπισημασμένη ουσία απεκκρίνεται ταχύτατα στη χολή και αποβάλλεται με τα κόπρανα. Η προπιονική φλουτικαζόνη δεν παραμένει στους ιστούς και δε δεσμεύεται με τη μελανίνη.

Βιομετασχηματισμός

Φαρμακοκινητικά δεδομένα για τον αρουραίο και τον σκύλο υποδεικνύουν ταχεία αποβολή και εκτεταμένη μεταβολική κάθαρση. Στον άνθρωπο επίσης η μεταβολική κάθαρση είναι εκτεταμένη και επομένως η αποβολή είναι ταχεία. Έτσι φάρμακο το οποίο εισέρχεται στη συστηματική κυκλοφορία μέσω του δέρματος αδρανοποιείται ταχύτατα. Η κύρια μεταβολική οδός είναι η υδρόλυση σε καρβοξυλικό οξύ το οποίο έχει πολύ ασθενή γλυκοκορτικοειδική ή αντιφλεγμονώδη δράση.

Αποβολή

Σε όλες τις δοκιμές με πειραματόζωα η οδός αποβολής ήταν ανεξάρτητη της οδού χορήγησης της προπιονικής φλουτικαζόνης. Η αποβολή γίνεται κυρίως από τα κόπρανα και βασικά ολοκληρώνεται σε διάστημα 48 ωρών.

Προκλινικά δεδομένα για την ασφάλεια

Καρκινογένεση

Μακροχρόνιες μελέτες τοπικής και από του στόματος χορήγησης σε ζώα για την αξιολόγηση του δυναμικού καρκινογένεσης της προπιονικής φλουτικαζόνης δεν έδειξαν κάποιο σημείο καρκινογένεσης.

Γονοτοξικότητα

Η προπιονική φλουτικαζόνη δεν έδειξε να είναι γονοτοξική σε μια σειρά in vitro προσδιορισμούς σε κύτταρα βακτηριδίων και θηλαστικών.

Γονιμότητα

Σε μία μελέτη γονιμότητας και γενικής αναπαραγωγικής επίδοσης σε αρουραίους, η προπιονική φλουτικαζόνη χορηγούμενη υποδόρια σε θηλυκά έως 50 μικρογραμμάρια/kg ημερησίως και σε άρρενα έως 100 μικρογραμμάρια/kg ημερησίως (στη συνέχεια μειώθηκε σε 50 μικρογραμμάρια/kg ημερησίως) δεν είχε καμία επίδραση στην ικανότητα ζευγαρώματος ή στη γονιμότητα.

Κύηση

Η υποδόρια χορήγηση προπιονικής φλουτικαζόνης σε ποντίκια (150 μικρογραμμάρια/kg/ημέρα, αρουραίους (100 μικρογραμμάρια/kg/ημέρα) ή κουνέλια (300 μικρογραμμάρια/kg/ημέρα) κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης οδήγησε σε ανωμαλίες στην ανάπτυξη του εμβρύου περιλαμβανομένης της υπερωιοσχιστίας. Η από του στόματος χορήγηση δεν προξένησε ανωμαλίες στο έμβρυο σύμφωνα με την χαμηλή βιοδιαθεσιμότητα της προπιονικής φλουτικαζόνης σε από του στόματος χορήγηση.

Καρκινογένεση, μεταλλάξεις, στείρωση

Γονιμότητα

Δεν υπάρχουν στοιχεία για την αξιολόγηση της επίδρασης των τοπικών κορτικοστεροειδών στην ανθρώπινη γονιμότητα (βλέπε παράγραφο 5.3).

Ενεργά συστατικά

O2GMZ0LF5W - FLUTICASONE PROPIONATE

Σχετικό SPC

FLIXOTIDE.

Το πηγαίο έγγραφο είναι διαθέσιμο προς ανάγνωση ή μεταφόρτωση από τους συνδρομητές.

ΠΧΠ : FLIXOTIDE Αλοιφή

Μπορείτε να υποστηρίξετε τον Γαληνό στην αποστολή του να παρέχει δωρεάν έγκυρη πληροφόρηση για κάθε φάρμακο απενεργοποιώντας το Ad Blocker για αυτόν τον ιστότοπο.