Λογότυπο www.galinos.gr Beta
 

Ιατροφαρμακευτική πληροφόρηση για τον επαγγελματία υγείας

Φάρμακα Δραστικές ουσίες Συμπληρώματα διατροφής Έλεγχος συγχορήγησης Νόσοι ICD-10
Κλαύδιος Γαληνός
Είσοδος χρηστών
Όνομα χρήστη
Συνθηματικό
Εικονίδιο Είσοδος χρήστη
Εικονίδιο Δωρεάν εγγραφή
Εικονίδιο Ανανέωση συνθηματικού

Ακολουθήστε μας Λογότυπο Facebook Λογότυπο Twitter

Αναζήτηση σε 63811 καταχωρήσεις
Εικονίδιο αναζήτησης

Εθνικό συνταγολόγιο ΕΟΦ

ΠίνακαςΕυρετήριο Προτάσεις

Κεφάλαιο: 15.02.07 Φάρμακα κατά της κακοήθους υπερθερμίας (υπερπυρεξίας)

Κατάταξη κεφαλαίου

Εθνικό συνταγολόγιο

15 Φάρμακα αναισθησίας

15.02 Γενικά αναισθητικά

15.02.07 Φάρμακα κατά της κακοήθους υπερθερμίας (υπερπυρεξίας)Ενα σύνδρομο το οποίο ομοιάζει με την θερμοπληξία είναι αυτό της κακοήθους υπερθερμίας, το οποίο χαρακτηρίζεται από μεγάλη αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος, μυϊκή υπερτονία, ταχυκαρδία ή αρρυθμία, οξέωση και σοκ. Παράγεται είτε μετά τη λήψη νευροληπτικών φαρμάκων (βλ. και κακόηθες νευροληπτικό σύνδρομο, κεφ. 04.02 ) είτε μετά τη χορήγηση πτητικών συνήθως αναισθητικών φαρμάκων. Ενίοτε είναι θανατηφόρο.

Στις περιπτώσεις αυτές χρησιμοποιείται το δαντρολένιο (διατίθεται κατόπιν παραγγελιών) για την πρόληψη ή τη θεραπεία της κακοήθους υπερθερμίας, το οποίο δρα ανασταλτικά στην έξοδο του ασβεστίου από τα μυϊκά κύτταρα, οπότε και διακόπτεται η μυϊκή σύσπαση. Η δοσολογία για πρόληψη είναι 5 mg/kg την ημέρα από το στόμα σε 4 ίσες δόσεις για τρεις ημέρες πριν από την εγχείρηση, ενώ για θεραπεία της κρίσης 1 mg/kg ενδοφλεβίως μέχρι 10 mg/kg συνολική δόση.

Επίσης για την κακοήθη υπερθερμία χρησιμοποιείται η (βλ. 15.01 ).

Δραστικές ουσίες κεφαλαίου

Δραστική ουσία Σύντομη περιγραφή
Δαντρολένιο

Το δαντρολένιο (dantrolene) μειώνει την διαδικασία διέγερσης-συστολής των σκελετικών μυών με την σύνδεσή του με τον υποδοχέα 1 της ρυανοδίνης και την επακόλουθη μείωση της συγκέντρωσης του ενδοκυττάριου ασβεστίου.

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή και αναδιανομή. Το έργο επεξεργασίας των παραπάνω πληροφοριών αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία της Ergobyte Πληροφορική Α.Ε. και προστατεύεται από τη νομοθεσία περί πνευματικών δικαιωμάτων.