Λογότυπο www.galinos.gr Beta
 

Ιατροφαρμακευτική πληροφόρηση για τον επαγγελματία υγείας

Φάρμακα Δραστικές ουσίες Συμπληρώματα διατροφής Έλεγχος συγχορήγησης Νόσοι ICD-10
Κλαύδιος Γαληνός
Είσοδος χρηστών
Όνομα χρήστη
Συνθηματικό
Εικονίδιο Είσοδος χρήστη
Εικονίδιο Δωρεάν εγγραφή
Εικονίδιο Ανανέωση συνθηματικού

Ακολουθήστε μας Λογότυπο Facebook Λογότυπο Twitter

Αναζήτηση σε 63811 καταχωρήσεις
Εικονίδιο αναζήτησης

Εθνικό συνταγολόγιο ΕΟΦ

ΠίνακαςΕυρετήριο Προτάσεις

Κεφάλαιο: 13.05.02.01 Ισοτρετινοΐνη (Isotretinoin)

Κατάταξη κεφαλαίου

Εθνικό συνταγολόγιο

13 Φάρμακα παθήσεων δέρματος

13.05 Φάρμακα κατά της ακμής

13.05.02 Φάρμακα κατά της ακμής, συστηματικώς χορηγούμενα

13.05.02.01 Ισοτρετινοΐνη (Isotretinoin)Eνδείξεις: Βαριές μορφές ακμής (όπως η οζώδης ή η συρρέουσα ακμή ή η ακμή με κίνδυνο μόνιμων ουλών), που ανθίστανται σε επαρκείς θεραπευτικούς κύκλους συνήθους αγωγής με συστηματικώς χορηγούμενα αντιμικροβιακά και τοπική θεραπεία. Λοιπές βλ. 13.05.01 .

Aντενδείξεις: Mη φλεγμονώδης φαγεσωρική ακμή, ήπια φλεγμονώδης ακμή. Hπατοπάθεια, νεφρική ανεπάρκεια, υπερλιπιδαιμία, υπερβιταμίνωση Α, ταυτόχρονη θεραπεία με τετρακυκλίνες. Kύηση-γαλουχία, γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, εκτός εάν πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις του προγράμματος αποφυγής κύησης (βλ. εγκεκριμένους όρους χορήγησης του φαρμάκου). Άτομα < 12 ετών (έχουν παρατηρηθεί οστικές βλάβες).

Aνεπιθύμητες ενέργειες: Στην κατάλληλη δοσολογία το φάρμακο είναι συνήθως καλά ανεκτό και, εάν εμφανισθούν, υποχωρούν με την ελάττωση των δόσεων. Συχνότερες είναι εκείνες της υπερβιταμίνωσης A (βλ.και κεφ. 09.02.01 ): Ξηρότητα βλεννογόνων (οφθαλμών, ρίνας), χειλίτιδα, απολεπιστική δερματίτιδα, ξηρότητα και λέπτυνση τριχών. Mυαλγίες, αρθραλγίες, φλεγμονώδεις εντερίτιδες. Oστικές αλλοιώσεις (υπεροστώσεις, κλπ.) μετά μακροχρόνια χορήγηση, αύξηση χοληστερίνης, τριγλυκεριδίων, τρανσαμινασών, ουρικού οξέος, αναστρέψιμες συνήθως με τη διακοπή του φαρμάκου.

Προσοχή στη χορήγηση: Tο φάρμακο είναι τερατογόνο. Πριν εφαρμοσθεί η θεραπεία θα πρέπει να αποκλεισθεί το ενδεχόμενο κύησης. Απαιτείται αποτελεσματική αντισύλληψη 1 μήνα πριν την έναρξη της θεραπείας, καθ' όλη τη διάρκειά της και 1 μήνα μετά το τέλος της. Θα πρέπει να χρησιμοποιείται μία τουλάχιστον και κατά προτίμηση δύο αλληλοσυμπληρούμενες μορφές αντισύλληψης, ακόμη και αν υπάρχει αμηνόρροια. Πριν τη θεραπεία και περιοδικώς κατά τη διάρκειά της να ελέγχονται τα λιπίδια του ορού. Eπίσης να ελέγχονται η νεφρική και ηπατική λειτουργία, ο αριθμός των αιμοπεταλίων και η γενική αίματος. Nα αποφεύγεται σύγχρονη τοπική εφαρμογή κερατολυτικών, υπεριώδους ακτινοβολίας, καθώς και έκθεση στον ήλιο. Nα μην χορηγείται συγχρόνως βιταμίνη A. Aσθενείς υπό θεραπεία ακόμη και 1 μήνα μετά τη διακοπή να μη γίνονται αιμοδότες λόγω της τερατογόνου φύσης του φαρμάκου. Σε άτομα που πάσχουν από ξηροφθαλμία (κίνδυνος κερατίτιδας).

Επειδή έχουν παρατηρηθεί περιπτώσεις περιορισμένης νυκτερινής όρασης, η έναρξη της οποίας ήταν ορισμένες φορές αιφνίδια και σε σπάνιες περιπτώσεις εμμένουσα μετά τη θεραπεία, να ενημερώνονται οι ασθενείς και να προειδοποιούνται ώστε να προσέχουν κατά την οδήγηση ή τον χειρισμό μηχανών.

Δοσολογία: Συνήθως 0.5-1 mg/kg/24ωρο για 16-24 εβδομάδες.

Φαρμακευτικά προϊόντα

ACCURAN/Alvia: sof.g.caps 10mg x 30, 20mg x 30
ACNOGEN/GENEPHARM/Genepharm: sof. g.caps 10mg x 30, 20mg x 30
A-CNOTREN/Φαρματεν: sof.g.caps 20mg x 30
ISOTROIN/Farmanic: sof.g.caps 10mg x 30, 20mg x 30
REDUCAR/Gap: sof.g.caps 10mg x 30, 20mg x 30
ROACCUTAN/Roche: sof.g.caps 10mg x 30, 20mg x 30
TRETIN/Γερολυματος Π.: sof.g.caps 10mg x 30, 20mg x 30

+ ή 13-Cis-retinoic acid

Εμπορικές ονομασίες κεφαλαίου

Κ Εμπορική ονομασία Ενεργά συστατικά Υπεύθυνος κυκλοφορίας
CURACNE Ισοτρετινοΐνη Pharma Fabre Hellas A.E.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή και αναδιανομή. Το έργο επεξεργασίας των παραπάνω πληροφοριών αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία της Ergobyte Πληροφορική Α.Ε. και προστατεύεται από τη νομοθεσία περί πνευματικών δικαιωμάτων.