Λογότυπο www.galinos.gr Beta
 

Ιατροφαρμακευτική πληροφόρηση για τον επαγγελματία υγείας

Φάρμακα Δραστικές ουσίες Συμπληρώματα διατροφής Έλεγχος συγχορήγησης Νόσοι ICD-10
Κλαύδιος Γαληνός
Είσοδος χρηστών
Όνομα χρήστη
Συνθηματικό
Εικονίδιο Είσοδος χρήστη
Εικονίδιο Δωρεάν εγγραφή
Εικονίδιο Ανανέωση συνθηματικού

Ακολουθήστε μας Λογότυπο Facebook Λογότυπο Twitter

Αναζήτηση σε 63811 καταχωρήσεις
Εικονίδιο αναζήτησης

Εθνικό συνταγολόγιο ΕΟΦ

ΠίνακαςΕυρετήριο Προτάσεις

Κεφάλαιο: 13.05.01 Φάρμακα κατά της ακμής, τοπικά φάρμακα

Κατάταξη κεφαλαίου

Εθνικό συνταγολόγιο

13 Φάρμακα παθήσεων δέρματος

13.05 Φάρμακα κατά της ακμής

13.05.01 Φάρμακα κατά της ακμής, τοπικά φάρμακαXρησιμοποιούνται αντισηπτικά, κερατολυτικά (τρετινοΐνη, υπεροξείδιο του βενζοϋλίου), αζελαϊκό οξύ, ανταπαλένη, ρετινοειδή και ορισμένα αντιμικροβιακά (ερυθρομυκίνη, τετρακυκλίνη, κλινδαμυκίνη, ναντιφλοξασίνη, μετρονιδαζόλη). Τα τελευταία χρησιμοποιούνται σε αλκοολικά διαλύματα 1-2% και σε συνδυασμό με ρετινοϊκό οξύ (θεωρείται ότι ενισχύεται η δράση τους).

Tο υπεροξείδιο του βενζοϋλίου είναι φαγεσωρολυτικό και παραλλήλως έχει αποφολιδωτική και μικροβιοκτόνο δράση. Το αζελαϊκό οξύ δρα ως φαγεσωρολυτικό και μικροβιοκτόνο. Tα ρετινοειδή (τρετινοΐνη και ισοτρετινοΐνη) είναι παράγωγα της βιταμίνης A και αποδείχθηκαν χρήσιμα στη θεραπεία της κοινής ακμής, όπου ασκούν κερατολυτική και φαγεσωρολυτική δράση. H ανταπαλένη αποτελεί συνθετικό παράγωγο του ναφθοϊκού οξέος και είναι ουσία ανάλογη των ρετινοειδών. Η δράση της ανταπαλένης είναι παρόμοια της τρετινοΐνης, τόσο από πλευράς θεραπευτικών ενεργειών, όσο και ανεπιθυμήτων ενεργειών, περιλαμβανομένης και της τερατογενούς δράσης. Εναλλακτικώς εφαρμόζονται τοπικώς ορισμένα αντιμικροβιακά κυρίως σε φλεγμονώδη ακμή.

Γενικώς στην ακμή σήμερα αντενδείκνυται η τοπική εφαρμογή σκευασμάτων θείου (υπάρχουν όμως ακόμα υποστηρικτές του), κορτικοστεροειδών, ρεσορκινόλης και σκευασμάτων με λιπαρή βάση (αλοιφές, φυράματα κλπ.).

Περιεχόμενα κεφαλαίου

13.05.01.01 Αζελαϊκό οξύ (Azelaic Acid)

13.05.01.02 Ανταπαλένη (Adapalene)

13.05.01.03 Βενζοϋλίου υπεροξείδιο (Benzoyl Peroxide)

13.05.01.04 Ερυθρομυκίνη (Erythromycin)

13.05.01.05 Ισοτρετινοΐνη (Isotretinoin)

13.05.01.06 Κλινδαμυκίνη φωσφορική (Clindamycin Phosphate)

13.05.01.07 Μετρονιδαζόλη (Metronidazole)

13.05.01.08 Ναντιφλοξασίνη (Nadifloxacin)

13.05.01.09 Τετρακυκλίνη υδροχλωρική (Τetracycline Hydrochloride)

13.05.01.10 Τρετινοΐνη (Tretinoin)

Δραστικές ουσίες κεφαλαίου

Δραστική ουσία Σύντομη περιγραφή
Αζελαϊκό οξύ

Το αζελαϊκό οξύ (azelaic acid) αναστέλλει τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων της κεράτινης στιβάδας και επαναφέρει στο φυσιολογικό τις τελικές διαδικασίες διαφοροποίησης της επιδερμίδας, οι οποίες έχουν διαταραχθεί λόγω της ακμής. Επίσης, το αζελαϊκό οξύ επιφέρει σημαντική μείωση στη συγκέντρωση των Propionibacterium acnes, καθώς και μία σημαντική μείωση του κλάσματος των ελεύθερων λιπαρών οξέων στα λιπίδια της επιδερμίδας.

Υπεροξείδιο του βενζολίου

Το βενζοϊκό υπεροξείδιο (benzoyl peroxide) είναι ήπιο κερατολυτικό με δράση κατά τη εκκριμάτων φαγεσώρων σε όλα τα στάδια της ανάπτυξής τους. Είναι ένας οξειδωτικός παράγοντας με βακτηριοκτόνο δραστικότητα κατά του Propionibacterium acnes, του οργανισμού που σχετίζεται με την κοινή ακμή. Επιπλέον, είναι σμηγματοστατικό, αναστέλλοντας την υπέρμετρη παραγωγή σμήγματος που σχετίζεται με την ακμή.

Κλινδαμυκίνη

Η κλινδαμυκίνη (clindamycin) είναι μια ημισυνθετική πυρανοζαμίδη και λινκοζαμίδη. Η κλινδαμυκίνη δημιουργεί δεσμό με την υποομάδα 50S του βακτηριακού ριβοσώματος και αναστέλλει την πρωτεϊνική σύνθεση. Η κλινδαμυκίνη έχει κατά κύριο λόγο βακτηριοστατική δράση.

Ερυθρομυκίνη

Η ερυθρομυκίνη (erythromycin) είναι ένα αντιβιοτικό που ανήκει στις μακρολίδες και δρα αναστέλλοντας την πρωτεϊνοσύνθεση, συνδεόμενη με την υπομονάδα 50 S των ριβοσωμάτων των βακτηρίων.

Ισοτρετινοΐνη

Η ισοτρετινοΐνη (isotretinoin) είναι ένα παράγωγο της βιταμίνης Α και ανήκει στην κατηγορία των ρετινοειδών. Τα τελευταία χρησιμοποιούνται συνήθως για τη θεραπεία δερματικών παθήσεων.

Τρετινοΐνη

Η τρετινοΐνη (tretinoin) ανήκει στους διαφοροποιητικούς παράγοντες που προκαλούν διαφοροποίηση και ωρίμανση των κυττάρων, κυρίως της κοκκιώδους σειράς. Επίσης η τρετινοΐνη διεγείρει τη μιτωτική δραστηριότητα των θυλακιωδών επιθηλιακών κυττάρων, προκαλώντας εξώθηση των φαγεσώρων.

Εμπορικές ονομασίες κεφαλαίου

Κ Εμπορική ονομασία Ενεργά συστατικά Υπεύθυνος κυκλοφορίας
ACNE HERMAL Ερυθρομυκίνη Olvos Science A.E.
AZELDERM Αζελαϊκό οξύ Kleva Pharmaceuticals Α.Φ.Β.Ε.Ε.
BOTAMYCIN Κλινδαμυκίνη D.A.S.T. Biotech Φαρμακευτική Ε.Π.Ε.
CEVIGEN Αζελαϊκό οξύ Bros E.Π.Ε
EXAZEN Αζελαϊκό οξύ Vocate Α.Ε.
NORESKIN Αζελαϊκό οξύ Genepharm Α.Ε.
SONALENT Αζελαϊκό οξύ Χρίσπα Άλφα Φαρμακευτική Α.Ε.
SOTOMYCIN Κλινδαμυκίνη Bros E.Π.Ε
TOLIKEN Κλινδαμυκίνη Pharmex S.A.
TRETIN Ισοτρετινοΐνη Target Pharma Ε.Π.Ε.
UPDERM Κλινδαμυκίνη Genepharm Α.Ε.
ZELICREMA Αζελαϊκό οξύ Biomedica-Chemica Α.Ε.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή και αναδιανομή. Το έργο επεξεργασίας των παραπάνω πληροφοριών αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία της Ergobyte Πληροφορική Α.Ε. και προστατεύεται από τη νομοθεσία περί πνευματικών δικαιωμάτων.