Λογότυπο www.galinos.gr Beta
 

Ιατροφαρμακευτική πληροφόρηση για τον επαγγελματία υγείας

Φάρμακα Δραστικές ουσίες Συμπληρώματα διατροφής Έλεγχος συγχορήγησης Νόσοι ICD-10
Κλαύδιος Γαληνός
Είσοδος χρηστών
Όνομα χρήστη
Συνθηματικό
Εικονίδιο Είσοδος χρήστη
Εικονίδιο Δωρεάν εγγραφή
Εικονίδιο Ανανέωση συνθηματικού

Ακολουθήστε μας Λογότυπο Facebook Λογότυπο Twitter

Αναζήτηση σε 63992 καταχωρήσεις
Εικονίδιο αναζήτησης

Εθνικό συνταγολόγιο ΕΟΦ

ΠίνακαςΕυρετήριο Προτάσεις

Κεφάλαιο: 08.07.04.06 Κυπροτερόνη οξεική (Cyproterone Acetate)

Κατάταξη κεφαλαίου

Εθνικό συνταγολόγιο

08 Αντινεοπλασματικά και ανασοκατασταλτικά φάρμακα

08.07 Ορμονικά και συναφή

08.07.04 Ανταγωνιστικά ορμονών και ανάλογα των εκλυτικών ορμονών του υποθαλάμου

08.07.04.06 Κυπροτερόνη οξεική (Cyproterone Acetate)Eνδείξεις: Ανεγχείρητος καρκίνος προστάτη α) για την καταστολή των εξάρσεων (flares) σε αρχική θεραπεία με ανάλογα της LHRH β) για μακρόχρονη καταπραϋντική θεραπεία όπου τα ανάλογα της LHRH ή η χειρουργική επέμβαση είναι αναποτελεσματικά, μη ανεκτά, αντενδείκνυνται ή όπου προτιμάται η από του στόματος θεραπεία (μονοθεραπεία) γ) για θεραπεία των παροξυσμικών αγγειοκινητικών διαταραχών με δερματική εκδήλωση (hot flushes), σε ασθενείς υπό θεραπεία με ανάλογα της LHRH ή που έχουν υποστεί ορχεκτομή. Λοιπές βλ. κεφ. 06.05.01.02 .

Δοσολογία

Από το στόμα: Για την καταστολή των εξάρσεων αρχικά, 100 mg 2 φορές ημερησίως μετά το φαγητό ως μονοθεραπεία επί 5-7 ημέρες και στη μαζί με έναν αγωνιστή της LHRH. Σε μακρόχρονη καταπραϋντική θεραπεία 200 300 mg ημερησίως. Στη θεραπεία των παροξυσμικών αγγειοκινητικών διαταραχών συνήθως 50-150 mg ημερησίως αυξανόμενο έως και 300 mg σε 3 δόσεις, εφόσον είναι απαραίτητο.

Παρεντερικώς: για τη μείωση της δράσης των επινεφριδιακών ανδρογόνων κατόπιν ορχεκτομής 300 mg ενδομυϊκώς ανά 14 ημέρες. Χωρίς ορχεκτομή ή σε συνδυασμό με ανάλογα της LHRH 300 mg ενδομυϊκώς εβδομαδιαίως.

Λοιπά: Βλ. κεφ. 06.05.01.02 .

Φαρμακευτικά προϊόντα

Βλ. κεφ. 06.05.01.02 .

Δραστικές ουσίες κεφαλαίου

Δραστική ουσία Σύντομη περιγραφή
Κυπροτερόνη

H κυπροτερόνη (Cyproterone), που είναι ανταγωνιστής των ανδρογόνων, έχει επίσης σημαντική προγεστερονική δράση με την οποία αναστέλλεται η αυξημένη έκκριση των γοναδοτροπινών LH και FSH. H κυπροτερόνη αναστέλλει την φυσιολογική σπερματογένεση και προκαλεί στείρωση, που όμως αποκαθίσταται με τη διακοπή της θεραπείας.

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή και αναδιανομή. Το έργο επεξεργασίας των παραπάνω πληροφοριών αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία της Ergobyte Πληροφορική Α.Ε. και προστατεύεται από τη νομοθεσία περί πνευματικών δικαιωμάτων.