Λογότυπο www.galinos.gr Beta
 

Ιατροφαρμακευτική πληροφόρηση για τον επαγγελματία υγείας

Φάρμακα Δραστικές ουσίες Συμπληρώματα διατροφής Έλεγχος συγχορήγησης Νόσοι ICD-10
Κλαύδιος Γαληνός
Είσοδος χρηστών
Όνομα χρήστη
Συνθηματικό
Εικονίδιο Είσοδος χρήστη
Εικονίδιο Δωρεάν εγγραφή
Εικονίδιο Ανανέωση συνθηματικού

Ακολουθήστε μας Λογότυπο Facebook Λογότυπο Twitter

Αναζήτηση σε 63811 καταχωρήσεις
Εικονίδιο αναζήτησης

Εθνικό συνταγολόγιο ΕΟΦ

ΠίνακαςΕυρετήριο Προτάσεις

Κεφάλαιο: 08.06.05.07 Σουνιτινίμπη (Sunitinib)

Κατάταξη κεφαλαίου

Εθνικό συνταγολόγιο

08 Αντινεοπλασματικά και ανασοκατασταλτικά φάρμακα

08.06 Άλλα αντινεοπλασματικά φάρμακα

08.06.05 Αναστολείς της πρωτεϊνικής κινάσης

08.06.05.07 Σουνιτινίμπη (Sunitinib)Ενδείξεις: Ανεγχείρητος ή και μεταστατικός κακοήθης στρωματικός όγκος του γαστρεντερικού μετά από αποτυχία ή μη ανοχή της ιματινίμπης. Μεταστατικός καρκίνος του νεφρού.

Αντενδείξεις: Γαλουχία.

Ανεπιθύμητες ενέργειες: Βλ. 08.06.05.03 . Επίσης αναιμία, θρομβοπενία, λευκοπενία, υποθυρεοειδισμός, παραισθήσεις, περιφερική νευροπάθεια, υπέρταση, αλλαγή του χρώματος των ούρων, στοματίτιδα, ξηροστομία, αλλοίωση του χρώματος του δέρματος, εξάνθημα παλάμης-πέλματος, αποφολίδωση, φλύκταινες δέρματος, αϋπνία, αύξηση λιπάσης, κρεατίνης φωσφοκινάσης, αμυλάσης, τρανσαμινασών, δακρύρροια, οίδημα βλεφάρου. Μετά την κυκλοφορία του φαρμάκου επιπλέον: καρδιακή ανεπάρκεια, παράταση του QT, καρδιακές αρρυθμίες, περιλαμβανομένης και της πολύμορφης ταχυκαρδίας, αύξηση TSH, μυοπάθεια και ραβδομυόλυση, αιμορραγικά και φλεβικά θρομβοεμβολικά επεισόδια.

Αλληλεπιδράσεις: Αύξηση της στάθμης της με αναστολή του CYP3A4 (κετοκοναζόλη, κλαριθρομυκίνη κλπ) και ελάττωση με επαγωγείς του ενζύμου (ριφαμπικίνη, καρβαμαζεπίνη κλπ). Μείωση της απορρόφησης της φαινυτοΐνης και της διγοξίνης.

Προσοχή στη χορήγηση: Κλινική και εργαστηριακή παρακολούθηση για τυχόν εμφάνιση αιμορραγικών επεισοδίων, τα οποία αφορούν σε διάφορα όργανα ή στον υποκείμενο όγκο. Παρακολούθηση της αρτηριακής πίεσης και προσωρινή διακοπή της θεραπείας εάν είναι σοβαρή. Παρακολούθηση καρδιακής λειτουργίας και διακοπή της θεραπείας σε συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια ή σε μείωση του κλάσματος εξώθησης < 50%. Η παράταση του διαστήματος QT ενέχει τον κίνδυνο κοιλιακών αρρυθμιών. Παρακολούθηση για τυχόν εμφάνιση θρομβοεμβολικών επεισοδίων, θυρεοειδικής δυσλειτουργίας, ηπατικής ανεπάρκειας, παγκρεατίτιδας ή επιληπτικών κρίσεων.

Δοσολογία: 50mg ημερησίως για 4 συνεχείς εβδομάδες, εν συνεχεία 2 εβδομάδες διακοπή της χορήγησης. Ανάλογα με την ανοχή ή άλλους παράγοντες μπορεί να γίνει τροποποίηση της δοσολογίας σε 25-75mg ημερησίως.

Φαρμακευτικά προϊόντα

Sunitinib Maleate:

SUTENT/Pfizer England: caps 12.5mg x 30, 25mg x 30, 50mg x 30

Δραστικές ουσίες κεφαλαίου

Δραστική ουσία Σύντομη περιγραφή
Σουνιτινίμπη

Η σουνιτινίμπη (sunitinib) αναστέλλει πολλαπλούς υποδοχείς τυροσινικών κινασών (RTKs) που εμπλέκονται στην αύξηση του όγκου, τη νεοαγγειογένεση και τη μεταστατική εξέλιξη του καρκίνου. Η σουνιτινίμπη προσδιορίστηκε ως αναστολέας των υποδοχέων του αιμοπεταλιακού αυξητικού παράγοντα (PDGFRα και PDGFRβ), των υποδοχέων του αγγειακού ενδοθηλιακού αυξητικού παράγοντα (VEGFR1, VEGFR2 και VEGFR3), του υποδοχέα του παράγοντα αρχέγονων κυττάρων (ΚΙT), της ομοιάζουσας με το Fms τυροσινικής κινάσης-3 (FLT3), του υποδοχέα του παράγοντα διέγερσης αποικιών (CSF-1R) και του υποδοχέα νευρογλοιακού νευροτροφικού παράγοντα (RET). Ο κύριος μεταβολίτης παρουσιάζει παρόμοια δραστικότητα σε σύγκριση με τη σουνιτινίμπη σε βιοχημικούς και κυτταρικούς ποσοτικούς προσδιορισμούς.

Εμπορικές ονομασίες κεφαλαίου

Κ Εμπορική ονομασία Ενεργά συστατικά Υπεύθυνος κυκλοφορίας
SUTENT Σουνιτινίμπη Pfizer Ltd
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή και αναδιανομή. Το έργο επεξεργασίας των παραπάνω πληροφοριών αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία της Ergobyte Πληροφορική Α.Ε. και προστατεύεται από τη νομοθεσία περί πνευματικών δικαιωμάτων.