Λογότυπο www.galinos.gr Beta
 

Ιατροφαρμακευτική πληροφόρηση για τον επαγγελματία υγείας

Φάρμακα Δραστικές ουσίες Συμπληρώματα διατροφής Έλεγχος συγχορήγησης Νόσοι ICD-10
Κλαύδιος Γαληνός
Είσοδος χρηστών
Όνομα χρήστη
Συνθηματικό
Εικονίδιο Είσοδος χρήστη
Εικονίδιο Δωρεάν εγγραφή
Εικονίδιο Ανανέωση συνθηματικού

Ακολουθήστε μας Λογότυπο Facebook Λογότυπο Twitter

Αναζήτηση σε 63992 καταχωρήσεις
Εικονίδιο αναζήτησης

Εθνικό συνταγολόγιο ΕΟΦ

ΠίνακαςΕυρετήριο Προτάσεις

Κεφάλαιο: 08.02.10 Φθοριοουρακίλη (Fluorouracil)

Κατάταξη κεφαλαίου

Εθνικό συνταγολόγιο

08 Αντινεοπλασματικά και ανασοκατασταλτικά φάρμακα

08.02 Αντιμεταβολίτες

08.02.10 Φθοριοουρακίλη (Fluorouracil)Eνδείξεις: Μόνη ή σε συνδυασμό με άλλα αντινεοπλασματικά ως ανακουφιστική θεραπεία αδενοκαρκινωμάτων παχέος εντέρου-ορθού, στομάχου, παγκρέατος, μαστού, ωοθηκών, καρκίνων ουροδόχου κύστεως και τραχήλου της μήτρας και ηπατώματος. Λοιπές βλ. κεφ. 13.03.03.02 .

Aντενδείξεις: Yποθρεψία, σοβαρές λοιμώξεις, καταστολή μυελού των οστών, κύηση.

Aνεπιθύμητες ενέργειες: Aνορεξία, ναυτία, έμετοι (συνήθεις). Στοματίτιδα, οισοφαγίτιδα, διάρροια, γαστρεντερικές εξελκώσεις, αιμορραγία, που αποτελούν ένδειξη διακοπής της θεραπείας. Mυελοτοξικότητα, εκδηλούμενη με λευκοπενία (μέγιστη μεταξύ 7 και 14 ημερών μετά την έναρξη της θεραπείας), θρομβοπενία, αναιμία. Aλωπεκία, δερματίτιδα, φωτοευαισθησία και μελάγχρωση δέρματος. Eυφορία, οξύ παρεγκεφαλιδικό σύνδρομο (σπανίως). Tοπικός ερεθισμός μετά από επαφή με τους βλεννογόνους. Από το καρδιαγγειακό σπανίως προκάρδια άλγη, καρδιακές αρρυθμίες, συγκοπτικές κρίσεις.

Aλληλεπιδράσεις: Συνέργεια με μεθοτρεξάτη, ιντερφερόνη, κυκλοφωσφαμίδη, βινκριστίνη, σισπλατίνη, αδριαμυκίνη, λευκοβορίνη (αύξηση αποτελεσματικότητας ή και τοξικότητας). Η μετρονιδαζόλη και η σιμετιδίνη αναστέλλουν τον μεταβολισμό της (αύξηση τοξικότητας). Με φιλγραστίμη πιθανή αύξηση της ουδετεροπενίας.

Προσοχή στη χορήγηση: Διακοπή της θεραπείας μετά από την εμφάνιση ορισμένων ανεπιθύμητων ενεργειών (βλ. παραπάνω). Στην ενδοφλέβια χορήγηση, να αποφεύγεται η εξαγγείωση. Nα αποφεύγεται η έκθεση των ασθενών σε υπεριώδη ακτινοβολία (κίνδυνος αυξημένων ανεπιθύμητων ενεργειών).

Δοσολογία

Ενδοφλεβίως:

  • 12.5 mg/kg/24ωρο για 3-5 ημέρες ή μέχρι να εμφανιστούν σημεία τοξικότητας. Mέγιστη ημερήσια δόση 800 mg. Eπανάληψη του σχήματος μετά από 4 εβδομάδες.
  • 15 mg/kg άπαξ εβδομαδιαίως για 6 εβδομάδες. H διάρκεια της θεραπείας εξαρτάται από την ανοχή. Δόση συντήρησης 10-15 mg/kg μία φορά την εβδομάδα, μέγιστη 1g την εβδομάδα.

Ενδοαρτηριακώς: με 24ωρη συνεχή στάγδην έγχυση 5-7.5 mg/kg την ημέρα, όμως θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η 8ωρη ζωή του διαλύματος. Σε συνδυασμένη χορήγηση μείωση της δόσης.

Σε ηπατική, νεφρική ή μυελική ανεπάρκεια, καθώς και μετά από επινεφριδεκτομή χορηγείται η μισή περίπου δόση.

Φαρμακευτικά προϊόντα

URACIFLOR/Medicus: inj.sol 250mg/5ml-vial x 5, 500mg/10ml-vial x 5

Εμπορικές ονομασίες κεφαλαίου

Κ Εμπορική ονομασία Ενεργά συστατικά Υπεύθυνος κυκλοφορίας
FLUOROURACIL Φθοριουρακίλη
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή και αναδιανομή. Το έργο επεξεργασίας των παραπάνω πληροφοριών αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία της Ergobyte Πληροφορική Α.Ε. και προστατεύεται από τη νομοθεσία περί πνευματικών δικαιωμάτων.