Λογότυπο www.galinos.gr Beta
 

Ιατροφαρμακευτική πληροφόρηση για τον επαγγελματία υγείας

Φάρμακα Δραστικές ουσίες Συμπληρώματα διατροφής Έλεγχος συγχορήγησης Νόσοι ICD-10
Κλαύδιος Γαληνός
Είσοδος χρηστών
Όνομα χρήστη
Συνθηματικό
Εικονίδιο Είσοδος χρήστη
Εικονίδιο Δωρεάν εγγραφή
Εικονίδιο Ανανέωση συνθηματικού

Ακολουθήστε μας Λογότυπο Facebook Λογότυπο Twitter

Αναζήτηση σε 63992 καταχωρήσεις
Εικονίδιο αναζήτησης

Εθνικό συνταγολόγιο ΕΟΦ

ΠίνακαςΕυρετήριο Προτάσεις

Κεφάλαιο: 08.01.01 Βουσουλφάνη (Busulfan)

Κατάταξη κεφαλαίου

Εθνικό συνταγολόγιο

08 Αντινεοπλασματικά και ανασοκατασταλτικά φάρμακα

08.01 Αλκυλιούντες παράγοντες

08.01.01 Βουσουλφάνη (Busulfan)Ενδείξεις

Από το στόμα: Χρόνια μυελογενής λευχαιμία.

Παρεντερικώς: Θεραπεία προετοιμασίας σε μεταμόσχευση προγονικών αιμοποιητικών κυττάρων σε ενήλικες και παιδιά, ακολουθούμενο από χορήγηση κυκλοφωσφαμίδης ή μελφαλάνης.

Αντενδείξεις: Κύηση και γαλουχία.

Ανεπιθύμητες ενέργειες: Μυελοτοξικότητα όψιμης συνήθως εμφάνισης και βραδείας αποκατάστασης ενίοτε μη αναστρέψιμη. Διάμεση πνευμονική ίνωση, υπερουριχαιμία, μελάγχρωση δέρματος. Με την ενδοφλέβια χορήγηση, αντιδράσεις ξενιστή στο μόσχευμα, λοιμώξεις, ηπατοτοξικότητα και ηπατική φλεβοαποφρακτική νόσος, αναπνευστικές διαταραχές, υπέρταση ή υπόταση, ταχυκαρδία, αύξηση κρεατινίνης, σακχάρου, ηπατικών ενζύμων, αλλεργικές εκδηλώσεις. Μείωση της γονιμότητας.

Αλληλεπιδράσεις: Ο μεταβολισμός του φαρμάκου αναστέλλεται με την παρακεταμόλη και την ιτρακοναζόλη (αυξημένος κίνδυνος τοξικών εκδηλώσεων). Σε συγχορήγηση με κλοζαπίνη αυξημένος κίνδυνος ακοκκιοκυτταραιμίας.

Προσοχή στη χορήγηση: Σε ασθενείς με ηπατική ανεπάρκεια, αναιμία Fanconi σε παιδιά, σε ασθενείς με σπασμοφιλική διάθεση. Παρακολούθηση εμμόρφων στοιχείων αίματος, καρδιακής, αναπνευστικής και νεφρικής λειτουργίας. Σε έντονη λευκοπενία χορήγηση αυξητικών παραγόντων.

Δοσολογία: Δισκία αρχικώς 0.06mg/kg μέχρι το μέγιστο 4mg/24ωρο, δόση συντήρησης 0.5-2mg/ημέρα. Ενδοφλεβίως 0.8mg/kg σε έγχυση 2 ωρών κάθε 6 ώρες επί 4 διαδοχικές ημέρες για ένα σύνολο 16 δόσεων. Σε βρέφη και παιδιά (0-17 ετών) 0.8-1.2mg/kg ανάλογα με το παρόν σωματικό βάρος.

Φαρμακευτικά προϊόντα

BUSILVEX/Pierre Fabre France: c/s.sol.in 6mg/ml 8 amps x 10ml
Προϊόν Βουσουλφάνης από του στόματος κατόπιν παραγγελιών.

+ ή Busulphan

Δραστικές ουσίες κεφαλαίου

Δραστική ουσία Σύντομη περιγραφή
Βουσουλφάνη

Η βουσουλφάνη (busulfan) είναι ένας ισχυρός κυτταροτοξικός παράγων και ένας αλκυλιωτικός παράγων διπλής λειτουργίας. Σε υδατικά μέσα, η απελευθέρωση των μεθανοσουλφονικών ομάδων δίνει καρβονικά ιόντα τα οποία μπορούν να αλκυλιώσουν το DNA, που θεωρείται ότι είναι σημαντικός βιολογικός μηχανισμός για την κυτταροτοξική δράση του.

Εμπορικές ονομασίες κεφαλαίου

Κ Εμπορική ονομασία Ενεργά συστατικά Υπεύθυνος κυκλοφορίας
BUSILVEX Βουσουλφάνη Pierre Fabre Medicament
BUSULFANO Βουσουλφάνη Ι.Φ.Ε.Τ. A.E.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή και αναδιανομή. Το έργο επεξεργασίας των παραπάνω πληροφοριών αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία της Ergobyte Πληροφορική Α.Ε. και προστατεύεται από τη νομοθεσία περί πνευματικών δικαιωμάτων.