Λογότυπο www.galinos.gr Beta
 

Ιατροφαρμακευτική πληροφόρηση για τον επαγγελματία υγείας

Φάρμακα Δραστικές ουσίες Συμπληρώματα διατροφής Έλεγχος συγχορήγησης Νόσοι ICD-10
Κλαύδιος Γαληνός
Είσοδος χρηστών
Όνομα χρήστη
Συνθηματικό
Εικονίδιο Είσοδος χρήστη
Εικονίδιο Δωρεάν εγγραφή
Εικονίδιο Ανανέωση συνθηματικού

Ακολουθήστε μας Λογότυπο Facebook Λογότυπο Twitter

Αναζήτηση σε 63992 καταχωρήσεις
Εικονίδιο αναζήτησης

Εθνικό συνταγολόγιο ΕΟΦ

ΠίνακαςΕυρετήριο Προτάσεις

Κεφάλαιο: 08.01 Αλκυλιούντες παράγοντες

Κατάταξη κεφαλαίου

Εθνικό συνταγολόγιο

08 Αντινεοπλασματικά και ανασοκατασταλτικά φάρμακα

08.01 Αλκυλιούντες παράγοντεςΤα φάρμακα της κατηγορίας προκαλούν αλκυλίωση του DNA των κυττάρων και παραβλάπτουν έτσι τον αναδιπλασιασμό του. Πλην των συνήθων και επιμέρους παρενεργειών τους σε μακροχρόνια χρήση εμφανίζουν δύο επιπλέον κινδύνους, τη βλάβη της γονιμότητας και την ανάπτυξη οξείας λευχαιμίας.

Στην κατηγορία αυτή ανήκουν τα ανάλογα του αζωθυπερίτη (κυκλοφωσφαμίδη, ιφωσφαμίδη), οι νιτροζουρίες (καρμουστίνη, φοτεμουστίνη) και τα αλκυλοσουλφονικά (βουσουλφάνη), τα οποία είναι λιποδιαλυτά και διεισδύουν στο ΚΝΣ και εκτός από την αλκυλίωση του DNA εμφανίζουν και άλλες κυτταροτοξικές δράσεις, λόγω εκτεταμένης βιομετατροπής τους σε κυτταροτοξικά προϊόντα.

Επίσης στην κατηγορία αυτή περιγράφονται και οι ουσίες δακαρβαζίνη και τεμοζολομίδη , διότι δρουν κυτταροτοξικά όπως οι αλκυλιούντες παράγοντες.

Περιεχόμενα κεφαλαίου

08.01.01 Βουσουλφάνη (Busulfan)

08.01.02 Δακαρβαζίνη (Dacarbazine)

08.01.03 Ιφωσφαμίδη (Ifosfamide)

08.01.04 Καρμουστίνη (εμφύτευμα) [Carmustine (implant)]

08.01.05 Κυκλοφωσφαμίδη (Cyclophosphamide)

08.01.06 Τεμοζολομίδη (Temozolomide)

08.01.07 Φοτεμουστίνη (Fotemustine)

Δραστικές ουσίες κεφαλαίου

Δραστική ουσία Σύντομη περιγραφή
Καρμουστίνη

Η καρμουστίνη (carmustine) ανήκει στις νιτροζουρίες και οδηγεί στην αναστολή της σύνθεσης του DNA, παραγωγή και μετάφραση του RNA (πρωτεϊνοσύνθεση). Επίσης η καρμουστίνη δεσμεύει και τροποποιεί την αναγωγάση της γλουταθειόνης, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε κυτταρικό θάνατο.

Χλωραμβουκίλη

Η χλωραμβουκίλη (chlorambucil) προκαλεί αλκυλίωση του DNA των κυττάρων και παραβλάπτει έτσι τον αναδιπλασιασμό του.

Κυκλοφωσφαμίδη

Η κυτταροστατική δράση της κυκλοφωσφαμίδης (cyclophosphamide) έχει αποδειχθεί σε μια μεγάλη ποικιλία πειραματικών όγκων και κατά τη γνώμη των περισσοτέρων ερευνητών, βασίζεται στην επίδρασή της επί των φάσεων G2 ή S του κυτταρικού κύκλου.

Φοτεμουστίνη

Η φοτεμουστίνη (fotemustine) είναι ένας κυτταροστατικός αντικαρκινικός παράγοντας της ομάδας της νιτροζουρίας με αλκυλωτική και καρβαμυλωτική δράση και ευρύ φάσμα αντινεοπλασματικής πειραματικής ενέργειας.

Ιφωσφαμίδη

Η ιφωσφαμίδη (ifosfamide) είναι ένα κυτταροστατικό της ομάδας των οξαζοφωσφορινών. Οι κυτταροτοξικές δράσεις της ιφωσφαμίδης βασίζονται σε αλληλεπίδραση των αλκυλιωτικών της μεταβολιτών με το DNA.

Λομουστίνη

Η λομουστίνη (lomustine) ανήκει στις νιτροζουρίες και προκαλεί αναστολή της σύνθεσης του DNA και RNA.

Μελφαλάνη

Η μελφαλάνη (melphalan) ανήκει στους αλκυλιούντες παράγοντες με κύρια θεραπευτική δράση στο πολλαπλούν μυέλωμα, ενώ εμφανίζει επίδραση και στον καρκίνο του μαστού και μερικά λεμφώματα των ωοθηκών.

Στρεπτοζοκίνη

Η στρεπτοζοκίνη (streptozocin) ανήκει στα κυτταροτοξικά αντιβιοτικά, διότι παράγεται από τον στρεπτομύκητα, τμήμα όμως του μορίου της είναι νιτροζουρία. Αναστέλλει τη σύνθεση του DNA αλλά και μερικά ένζυμα που συμμετέχουν στην γλυκονεογένεση.

Θειοτέπα

Η θειοτέπα (thiotepa) ανήκει στους αλκυλιούντες παράγοντες και εμποδίζει την αποελίκωση του DNA, αποτρέποντας έτσι την αντιγραφή του.

Εμπορικές ονομασίες κεφαλαίου

Κ Εμπορική ονομασία Ενεργά συστατικά Υπεύθυνος κυκλοφορίας
MELPHALAN Μελφαλάνη Ι.Φ.Ε.Τ. A.E.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή και αναδιανομή. Το έργο επεξεργασίας των παραπάνω πληροφοριών αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία της Ergobyte Πληροφορική Α.Ε. και προστατεύεται από τη νομοθεσία περί πνευματικών δικαιωμάτων.