Λογότυπο www.galinos.gr Beta
 

Ιατροφαρμακευτική πληροφόρηση για τον επαγγελματία υγείας

Φάρμακα Δραστικές ουσίες Συμπληρώματα διατροφής Έλεγχος συγχορήγησης Νόσοι ICD-10
Κλαύδιος Γαληνός
Είσοδος χρηστών
Όνομα χρήστη
Συνθηματικό
Εικονίδιο Είσοδος χρήστη
Εικονίδιο Δωρεάν εγγραφή
Εικονίδιο Ανανέωση συνθηματικού

Ακολουθήστε μας Λογότυπο Facebook Λογότυπο Twitter

Αναζήτηση σε 63811 καταχωρήσεις
Εικονίδιο αναζήτησης

Εθνικό συνταγολόγιο ΕΟΦ

ΠίνακαςΕυρετήριο Προτάσεις

Κεφάλαιο: 04.12.02.01 Βουπρενορφίνη υδροχλωρική (Βuprenorphine Hydrochloride)

Κατάταξη κεφαλαίου

Εθνικό συνταγολόγιο

04 Φάρμακα παθήσεων κεντρικού νευρικού συστήματος

04.12 Φάρμακα απεξάρτησης από ουσίες

04.12.02 Φάρμακα απεξάρτησης από τα οπιοειδή

04.12.02.01 Βουπρενορφίνη υδροχλωρική (Βuprenorphine Hydrochloride)Ενδείξεις: Υποβοηθητικό στη θεραπεία υποκατάστασης σε περιπτώσεις εξάρτησης από μείζονα οπιοειδή φάρμακα.

Αντενδείξεις: Σοβαρή ηπατική και αναπνευστική ανεπάρκεια, οξεία μέθη ή τρομώδες παραλήρημα, τραύμα κεφαλής και αυξημένη ενδοκρανιακή πίεση (κίνδυνος καταστολής της αναπνοής και απόκρυψης ζωτικών σημείων), γαλουχία. Παιδιά < 15 ετών.

Ανεπιθύμητες ενέργειες: Ναυτία, έμετος, δυσκοιλιότητα, υπνηλία, δύσπνοια και καταστολή της αναπνοής, ζάλη, λιποθυμία, ορθοστατική υπόταση, εφίδρωση, αύξηση τρανσαμινασών και ηπατίτιδα.

Αλληλεπιδράσεις: Βλ. εισαγωγή 04.11 . Επίσης μπορεί να απαιτηθεί μείωση της δόσης εφόσον συγχορηγούνται αναστολείς του CYP3A4 (π.χ. αναστολείς πρωτεασών, αντιμυκητιασικά τύπου αζολών κ.λ.π.).

Προσοχή στη χορήγηση: Η θεραπεία να γίνεται από ειδικά Κέντρα Απεξάρτησης. Σε συγχορήγηση με άλλα φάρμακα (βλ. Αλληλεπιδράσεις). Σε άσθμα ή αναπνευστική ανεπάρκεια, νεφρική και ηπατική ανεπάρκεια, υπερτροφία προστάτη ή στένωση ουρήθρας. Σε οδήγηση και χειρισμό μηχανημάτων εξαιτίας της υπνηλίας. Η δράση της ουσίας αναστέλλεται μερικώς από τη ναλοξόνη.

Δοσολογία

Ενήλικοι και παιδιά > 15 ετών: 0.8 – 4 mg ημερησίως. Η δόση μπορεί να αυξηθεί ανάλογα με τις ανάγκες του ασθενούς με μέγιστη ημερήσια δόση τα 16 mg.

Σε εξαρτημένα άτομα που δεν έχουν υποστεί απεξάρτηση, η πρώτη δόση του φαρμάκου δίνεται 4 ώρες μετά την τελευταία χρήση του οπιοειδούς ή όταν εμφανιστούν σημεία στέρησης. Εάν οι ασθενείς ελάμβαναν μεθαδόνη η δόση της τελευταίας θα μειωθεί κάτω των 30mg πριν από την έναρξη της θεραπείας.

Φαρμακευτικά προϊόντα

SUBUTEX/Schering Plough: subl. tab 2 mg x 7, 8mg x 7

Περιεχόμενα κεφαλαίου

04.12.02.01.01 Βουπρενοφρίνη σε συνδυασμό με Ναλοξόνη Δ (Buprenorphine Hydrochloride+Naloxone Hydrochloride)

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή και αναδιανομή. Το έργο επεξεργασίας των παραπάνω πληροφοριών αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία της Ergobyte Πληροφορική Α.Ε. και προστατεύεται από τη νομοθεσία περί πνευματικών δικαιωμάτων.