Λογότυπο www.galinos.gr Beta
 

Ιατροφαρμακευτική πληροφόρηση για τον επαγγελματία υγείας

Φάρμακα Δραστικές ουσίες Συμπληρώματα διατροφής Έλεγχος συγχορήγησης Νόσοι ICD-10
Κλαύδιος Γαληνός
Είσοδος χρηστών
Όνομα χρήστη
Συνθηματικό
Εικονίδιο Είσοδος χρήστη
Εικονίδιο Δωρεάν εγγραφή
Εικονίδιο Ανανέωση συνθηματικού

Ακολουθήστε μας Λογότυπο Facebook Λογότυπο Twitter

Αναζήτηση σε 63811 καταχωρήσεις
Εικονίδιο αναζήτησης

Εθνικό συνταγολόγιο ΕΟΦ

ΠίνακαςΕυρετήριο Προτάσεις

Κεφάλαιο: 04.04.07.01 Βουπροπιόνη (Bupropion)

Κατάταξη κεφαλαίου

Εθνικό συνταγολόγιο

04 Φάρμακα παθήσεων κεντρικού νευρικού συστήματος

04.04 Αντικαταθλιπτικά

04.04.07 Άλλα αντικαταθλιπτικά

04.04.07.01 Βουπροπιόνη (Bupropion)Ενδείξεις: Μείζων καταθλιπτική διαταραχή. Λοιπές βλ. 04.12.01.02 Βουπροπιόνη (Bupropion).

Αντενδείξεις: Βλ. 04.12.01.02 Βουπροπιόνη (Bupropion).

Ανεπιθύμητες ενέργειες: Βλ. 04.12.01.02 Βουπροπιόνη (Bupropion). Επίσης σπανιότερα δυστονία, παρκινσονισμός, μυϊκές συσπάσεις ή γενικευμένοι τονικοί και κλωνικοί σπασμοί, διαταραχές της όρασης, παρανοϊκός ή αυτοκτονικός ιδεασμός, αποπροσωποίηση.

Αλληλεπιδράσεις: Βλ. 04.12.01.02 Βουπροπιόνη (Bupropion). Επίσης αυξάνει τη στάθμη φαρμάκων που μεταβολίζονται με το CYP2D6 (δεσιπραμίνη, ρισπεριδόνη, μετοπρολόλη, αναστολείς της πρόσληψης σεροτονίνης) και της σιταλοπράμης.

Προσοχή στη χορήγηση: Βλ. 04.12.01.02 Βουπροπιόνη (Bupropion). Σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο αυτοκτονικών σκέψεων, τουλάχιστον έως ότου επιτευχθεί ικανοποιητικός έλεγχος των συμπτωμάτων (συνήθως μετά την 14η ημέρα) και απαιτείται επομένως στενή ψυχιατρική παρακολούθηση.

Δοσολογία: Για ενηλίκους > 18 ετών έναρξη με 150mg άπαξ ημερησίως και εάν δεν παρατηρηθεί βελτίωση μετά 4 εβδομάδες η δόση μπορεί να αυξηθεί στα 300mg άπαξ ημερησίως (μεταξύ των δόσεων να παρεμβάλλεται διάστημα 24 ωρών). Μείωση της δόσης στα 150mg σε ηλικιωμένα άτομα και σε ασθενείς με ήπια ή μέτρια νεφρική ανεπάρκεια.

Φαρμακευτικά προϊόντα

Bupropion Hydrochloride:

WELLBUTRIN XR/GlaxoSmithKline: con.r. tab 150mg x 30, 300mg x 30

+ ή Αμφεβουταμόνη (Amfebutamone)

Δραστικές ουσίες κεφαλαίου

Δραστική ουσία Σύντομη περιγραφή
Βουπροπιόνη

Η βουπροπιόνη (bupropion) είναι εκλεκτικός αναστολέας της νευρωνικής επαναπρόσληψης κατεχολαμινών (νοραδρεναλίνης και ντοπαμίνης) με αμελητέα δράση στην επαναπρόσληψη ινδολαμινών (σεροτονίνης). Δεν αναστέλλει την μονοαμινοξειδάση. Η βουπροπιόνη χρησιμοποιείται ως αντικαταθλιπτικό κι ως παράγοντας που ενισχύει την ικανότητα των ασθενών να απέχουν από το κάπνισμα.

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή και αναδιανομή. Το έργο επεξεργασίας των παραπάνω πληροφοριών αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία της Ergobyte Πληροφορική Α.Ε. και προστατεύεται από τη νομοθεσία περί πνευματικών δικαιωμάτων.