Λογότυπο www.galinos.gr Beta
 

Ιατροφαρμακευτική πληροφόρηση για τον επαγγελματία υγείας

Φάρμακα Δραστικές ουσίες Συμπληρώματα διατροφής Έλεγχος συγχορήγησης Νόσοι ICD-10
Κλαύδιος Γαληνός
Είσοδος χρηστών
Όνομα χρήστη
Συνθηματικό
Εικονίδιο Είσοδος χρήστη
Εικονίδιο Δωρεάν εγγραφή
Εικονίδιο Ανανέωση συνθηματικού

Ακολουθήστε μας Λογότυπο Facebook Λογότυπο Twitter

Αναζήτηση σε 63992 καταχωρήσεις
Εικονίδιο αναζήτησης

Εθνικό συνταγολόγιο ΕΟΦ

ΠίνακαςΕυρετήριο Προτάσεις

Κεφάλαιο: 04.12.01.02 Βουπροπιόνη (Bupropion)

Κατάταξη κεφαλαίου

Εθνικό συνταγολόγιο

04 Φάρμακα παθήσεων κεντρικού νευρικού συστήματος

04.12 Φάρμακα απεξάρτησης από ουσίες

04.12.01 Φάρμακα απεξάρτησης από τη νικοτίνη

04.12.01.02 Βουπροπιόνη (Bupropion)Ενδείξεις: Βοήθημα στην προσπάθεια διακοπής του καπνίσματος σε συνδυασμό με την υποστήριξη των κινήτρων του καπνιστή. Λοιπές βλ. 04.04.06.01 Βουπροπιόνη (Bupropion) .

Αντενδείξεις: Ιστορικό επιληπτικών προσβολών, ψυχογενείς διαταραχές πρόσληψης τροφής (βουλιμία, ανορεξία), διπολική διαταραχή, όγκοι ΚΝΣ, κύηση και γαλουχία, άτομα σε φάση απεξάρτησης από το οινόπνευμα ή τις βενζοδιαζεπίνες, βαριά ηπατική ανεπάρκεια. Συγχορήγηση με αναστολείς της ΜΑΟ ή εντός 14 ημερών από τη διακοπή μη αναστρέψιμων αναστολέων MAO ή εντός 24 ωρών από τη διακοπή αναστρέψιμων αναστολέων MAO.

Ανεπιθύμητες ενέργειες: Ξηροστομία, πεπτικές διαταραχές, αϋπνία, τρόμος, κεφαλαλγία, ζάλη, κατάθλιψη, ευερεθιστότητα, άγχος, εξάνθημα, κνησμός, εφίδρωση, αντιδράσεις υπερευαισθησίας, πυρετός, διαταραχές της γεύσης.

Αλληλεπιδράσεις: Σε ασθενείς που λαμβάνουν φάρμακα που μειώνουν τον ουδό των σπασμών χορηγείται μόνο εάν υπάρχουν σαφείς κλινικές ενδείξεις ότι το όφελος από τη διακοπή του καπνίσματος είναι μεγαλύτερο του κινδύνου εκδήλωσης σπασμών. Μερικά αντιεπιληπτικά (καρβαμαζεπίνη, φαινυτοΐνη, φαινοβαρβιτάλη) ελαττώνουν τη στάθμη του, ενώ το βαλπροϊκό νάτριο την αυξάνει. Η συχνότητα ανεπιθύμητων ενεργειών είναι μεγαλύτερη σε ταυτόχρονη λήψη λεβοντόπα ή αμανταδίνης. Η ριτοναβίρη αυξάνει τη στάθμη του.

Προσοχή στη χορήγηση: Σε υπέρβαση της δοσολογίας κίνδυνος σπασμών, επομένως αντενδείκνυται η συγχορήγηση με φάρμακα με σπασμοφιλικές ιδιότητες (αντικαταθλιπτικά, αντιψυχωσικά, κινολόνες, αντιισταμινικά, συστηματικώς χορηγούμενα κορτικοστεροειδή, θεοφυλλίνη). Άλλοι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν την κατάχρηση οινοπνεύματος, τη χρήση διεγερτικών ουσιών, τους διαβητικούς που λαμβάνουν υπογλυκαιμικά φάρμακα, τη μέτρια ηπατική και νεφρική ανεπάρκεια και τα ηλικιωμένα άτομα. Στις περιπτώσεις αυτές να σταθμίζεται το αναμενόμενο όφελος έναντι των κινδύνων.

Δοσολογία: Αρχική δόση 150mg για 6 ημέρες, μετά 150mg δύο φορές την ημέρα με μεσοδιάστημα 8 ωρών με μέγιστη ημερήσια δόση τα 300mg και διάρκεια θεραπείας 7-9 εβδομάδες. Η έναρξη γίνεται πριν τη διακοπή του καπνίσματος και διακόπτεται εάν δεν εμφανιστεί αποτέλεσμα μετά από 7 εβδομάδες. Η συνιστώμενη δόση στους ηλικιωμένους και ασθενείς με νεφρική και ήπια έως μέτρια ηπατική ή ανεπάρκεια είναι 150 mg μία φορά την ημέρα. Δεν συνιστάται σε παιδιά και εφήβους < 18 ετών.

Φαρμακευτικά προϊόντα

Bupropion Hydrochloride:

ΖΥΒΑΝ/GlaxoSmithKline: pr.tab 150mg x 60

+ ή Αμφεβουταμόνη (Amfebutamone)

Δραστικές ουσίες κεφαλαίου

Δραστική ουσία Σύντομη περιγραφή
Βουπροπιόνη

Η βουπροπιόνη (bupropion) είναι εκλεκτικός αναστολέας της νευρωνικής επαναπρόσληψης κατεχολαμινών (νοραδρεναλίνης και ντοπαμίνης) με αμελητέα δράση στην επαναπρόσληψη ινδολαμινών (σεροτονίνης). Δεν αναστέλλει την μονοαμινοξειδάση. Η βουπροπιόνη χρησιμοποιείται ως αντικαταθλιπτικό κι ως παράγοντας που ενισχύει την ικανότητα των ασθενών να απέχουν από το κάπνισμα.

Εμπορικές ονομασίες κεφαλαίου

Κ Εμπορική ονομασία Ενεργά συστατικά Υπεύθυνος κυκλοφορίας
ZYBAN Βουπροπιόνη GlaxoSmithKline Α.Β.Ε.Ε.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή και αναδιανομή. Το έργο επεξεργασίας των παραπάνω πληροφοριών αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία της Ergobyte Πληροφορική Α.Ε. και προστατεύεται από τη νομοθεσία περί πνευματικών δικαιωμάτων.