Λογότυπο www.galinos.gr Beta
 

Ιατροφαρμακευτική πληροφόρηση για τον επαγγελματία υγείας

Φάρμακα Δραστικές ουσίες Συμπληρώματα διατροφής Έλεγχος συγχορήγησης Νόσοι ICD-10
Κλαύδιος Γαληνός
Είσοδος χρηστών
Όνομα χρήστη
Συνθηματικό
Εικονίδιο Είσοδος χρήστη
Εικονίδιο Δωρεάν εγγραφή
Εικονίδιο Ανανέωση συνθηματικού

Ακολουθήστε μας Λογότυπο Facebook Λογότυπο Twitter

Αναζήτηση σε 63811 καταχωρήσεις
Εικονίδιο αναζήτησης

Εθνικό συνταγολόγιο ΕΟΦ

ΠίνακαςΕυρετήριο Προτάσεις

Κεφάλαιο: 02.08.02.03 Δαβιγατράνη (Dabigatran)

Κατάταξη κεφαλαίου

Εθνικό συνταγολόγιο

02 Φάρμακα παθήσεων κυκλοφορικού συστήματος

02.08 Αντιπηκτικά και Πρωταμίνη

02.08.02 Αντιπηκτικά από το στόμα

02.08.02.03 Δαβιγατράνη (Dabigatran)Ενδείξεις: Πρόληψη από φλεβική θρομβοεμβολή σε ενηλίκους μετά από χειρουργική επέμβαση ολικής αντικατάστασης του ισχίου ή του γόνατος.

Αντενδείξεις: Ενεργός σημαντική αιμορραγία ή διαταραχή της αιμόστασης, ηπατική ανεπάρκεια, σοβαρή νεφρική ανεπάρκεια, συγχορήγηση με κινιδίνη, κύηση και γαλουχία.

Ανεπιθύμητες ενέργειες: Αιμορραγικές εκδηλώσεις, αναιμία, διαταραχές ηπατικής λειτουργίας (αύξηση τρανσαμινασών, χολερυθρίνης).

Αλληλεπιδράσεις: Επίταση της δράσης της με αμιωδαρόνη (ακόμα και μετά εβδομάδες από τη χορήγησή της), με ΜΣΑΦ, με κινιδίνη, σιβουτραμίνη και μείωση με ριφαμπικίνη και βαλσαμόχορτο (Hypericum perforatum). Αυτονόητη η επίταση της δράσης της σε συγχορήγηση ηπαρινών, θρομβολυτικών ουσιών, αναστολέων της συσσώρευσης των αιμοπεταλίων και άλλων αντιπηκτικών φαρμάκων.

Προσοχή στη χορήγηση: Παρακολούθηση ηπατικών ενζύμων, ατόμων με πρόσφατα αιμορραγικά επεισόδια ή αιμορραγική διάθεση, θρομβοπενία, προδιάθεση σε θρομβώσεις. Να μη χορηγείται σε ασθενείς με ενσωματωμένους επισκληρίδιους καθετήρες. Κίνδυνος αλλεργικών αντιδράσεων από τη χρωστική των καψακίων. Απαιτείται προσοχή και μείωση της δόσης σε μέτρια νεφρική ανεπάρκεια.

Δοσολογία

Χειρουργική επέμβαση του γόνατος: Ενήλικες > 18 ετών 220mg 1-4 ώρες μετά την επέμβαση (ηλικιωμένοι > 75 ετών 75mg) και στη συνέχεια 220mg (ηλικιωμένοι > 75 ετών 150mg) ημερησίως για 10 ημέρες.

Χειρουργική επέμβαση του ισχίου: Ενήλικες > 18 ετών 220mg 1-4 ώρες μετά την επέμβαση (ηλικιωμένοι > 75 ετών 75mg) και στη συνέχεια 220mg (ηλικιωμένοι > 75 ετών 150mg) για 28-34 ημέρες. Δεν υπάρχει εμπειρία για άτομα < 18 ετών.

Φαρμακευτικά προϊόντα

Dabigatran Etexilate:

PRADAXA/Boehringer Ingelheim Germany: caps 75mg x 30, x 60, 110mg x 30, x 60

Δραστικές ουσίες κεφαλαίου

Δραστική ουσία Σύντομη περιγραφή
Δαβιγατράνη

Η δαμπιγκατράνη (dabigatran) etexilate μετά από του στόματος χορήγηση απορροφάται ταχέως και μετατρέπεται σε δαμπιγκατράνη (dabigatran) μέσω υδρόλυσης καταλυόμενης από εστεράση στο πλάσμα και το ήπαρ. Η δαμπιγκατράνη (dabigatran) είναι ένας δραστικός, ανταγωνιστικός, αναστρέψιμος άμεσος αναστολέας της θρομβίνης.

Εμπορικές ονομασίες κεφαλαίου

Κ Εμπορική ονομασία Ενεργά συστατικά Υπεύθυνος κυκλοφορίας
PRADAXA Dabigatran etexilate mesilate Boehringer Ingelheim Pharma KG GmbH
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή και αναδιανομή. Το έργο επεξεργασίας των παραπάνω πληροφοριών αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία της Ergobyte Πληροφορική Α.Ε. και προστατεύεται από τη νομοθεσία περί πνευματικών δικαιωμάτων.