Κλαύδιος Γαληνός
Δωρεάν εγγραφή Αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες και τα εργαλεία του Galinos.gr για έναν μήνα
Έλεγχος συγχορήγησης Ελέγξτε την αγωγή σας για αντενδείξεις και αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων
Μητρότητα και φάρμακα Ενημερωθείτε για την ασφάλεια χορήγησης ενός φαρμάκου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού
Συνδρομές Μάθετε περισσότερα για τα οφέλη και τις επιπλέον παροχές των συνδρομητικών προγραμμάτων
Ενδείξεις και αγωγές Βρείτε θεραπευτικές ενδείξεις και αγωγές για νόσους, συμπτώματα και ιατρικές πράξεις
Γνωρίζατε ότι... Μοιραζόμαστε μαζί σας γεγονότα της πορείας του Galinos.gr από το 2011 μέχρι σήμερα

Ομάδα ATC: A16A Άλλα φάρμακα της πεπτικής οδού και του μεταβολισμού

Ευρετήριο Αναφορές

Ανατομικό θεραπευτικό χημικό σύστημα ταξινόμησης

Τίτλοι κωδικού

Γλώσσα Τίτλος
Εικονίδιο με τη σημαία της γλώσσας Ελληνικά
Άλλα φάρμακα της πεπτικής οδού και του μεταβολισμού
Εικονίδιο με τη σημαία της γλώσσας Αγγλικά
Other alimentary tract and metabolism products

Κατάταξη ομάδας

Επίπεδο Κωδικός Τίτλος
1 A Πεπτική οδός και μεταβολισμός
2 A16 Άλλα φάρμακα της πεπτικής οδού και του μεταβολισμού
3 A16A Άλλα φάρμακα της πεπτικής οδού και του μεταβολισμού

Περιεχόμενα ομάδας

Κωδικός Τίτλος
A16AA Αμινοξέα και παράγωγα
A16AB Ένζυμα
A16AX Διάφορα φάρμακα της πεπτικής οδού και του μεταβολισμού

Δραστικές ουσίες ομάδας

Δραστική ουσία Σύντομη περιγραφή
Αδεμετιονίνη

Η αδεμετιονίνη είναι ένα φυσικό αμινοξύ που υπάρχει σχεδόν σε όλους τους ιστούς και τα υγρά του σώματος. Η αδεμετιονίνη λειτουργεί κυρίως ως συνένζυμο και η μεταφορά δότη της ομάδας μεθυλίου (τρανμεθυλίωση) είναι μια βασική μεταβολική διαδικασία σε ανθρώπους και ζώα. Η αδεμετιονίνη είναι επίσης πρόδρομος στον σχηματισμό φυσιολογικών θειούχων ενώσεων (κυστεΐνη, ταυρίνη, γλουταθειόνη, CoA, κ.λπ.) μέσω μεταθείωσης. Χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της ενδοηπατικής χολόστασης.

Αγαλσιδάση άλφα

Η αγαλσιδάση άλφα (agalsidase alfa) καταλύει την υδρόλυση του Gb3 (globotriaosylceramide), αποκολλώντας ένα ακραίο κλάσμα γαλακτόζης από το μόριο. Η αγωγή με το ένζυμο αυτό έχει καταδειχτεί ότι μειώνει τη συσσώρευση Gb3 σε πολλούς τύπους κυττάρων, συμπεριλαμβανομένων των ενδοθηλιακών και παρεγχυματικών κυττάρων.

Αγαλσιδάση βήτα

Η αγαλσιδάση βήτα (agalsidase beta) είναι μία ανασυνδυασμένη μορφή της ανθρώπινης α-γαλακτοσιδάσης Α και παράγεται με τεχνολογία ανασυνδυασμένου DNA και ενδείκνυται για μακροχρόνια θεραπεία ενζυμικής υποκατάστασης σε ασθενείς με επιβεβαιωμένη διάγνωση της νόσου Fabry (ανεπάρκεια της α-γαλακτοσιδάσης Α). Η αλληλουχία αμινοξέων της ανασυνδυασμένης μορφής, καθώς και η νουκλεοτιδική αλληλουχία η οποία είναι κωδικοποιημένα, είναι ταυτόσημες με την φυσική μορφή της α-γαλακτοσιδάσης.

Αλγλουκεράση

Η αλγλουκεράση ήταν ένα βιοφαρμακευτικό φάρμακο για τη θεραπεία της νόσου του Gaucher. Είναι μια τροποποιημένη μορφή του ενζύμου της ανθρώπινης β-γλυκοκερεβροσιδάσης, όπου τα μη αναγωγικά άκρα των αλυσίδων των ολιγοσακχαριτών έχουν τερματιστεί με υπολείμματα μαννόζης.

Αλγλυκοσιδάση άλφα

Η αλγλυκοσιδάση άλφα (alglucosidase alfa) είναι μια ανασυνδυασμένη μορφή της ανθρώπινης όξινης α-γλυκοσιδάσης και παράγεται μέσω τεχνολογίας ανασυνδυασμένου DNA. Θεωρείται ότι η αλγλυκοσιδάση άλφα επαναφέρει τη λυσοσωμική δραστικότητα της φυσιολογικής λυσοσωμικής υδρολάσης, της όξινης α-γλυκοσιδάσης, με αποτέλεσμα τη σταθεροποίηση ή την αποκατάσταση της λειτουργίας του καρδιακού και των σκελετικών μυών (συμπεριλαμβανομένων των αναπνευστικών μυών).

Anethole trithione
Ασφωτάση άλφα

Η ασφωτάση άλφα (asfotase alfa), μια ανασυνδυασμένη πρωτεΐνη σύντηξης ανθρώπινης μη ειδικής για ιστό αλκαλικής φωσφατάσης-Fc-δέκα-ασπαρτάτης με ενζυμική δραστικότητα, προάγει την επιμετάλλωση του σκελετού σε ασθενείς με υποφωσφατασία.

Ατιδαρσαγένη αυτοτεμσέλη

Η ατιδαρσαγένη αυτοτεμσέλη είναι μια ex vivo γενετικά τροποποιημένη αυτόλογη γονιδιακή θεραπεία αιμοποιητικών βλαστοκυττάρων και προγονικών κυττάρων CD34+ (HSPC). Τα αυτόλογα CD34+ HSPC συλλέγονται από τη λήψη μυελού των οστών (BM) ασθενών ή από κινητοποιημένο περιφερικό αίμα (mPB) και μετατρέπονται με έναν φακοϊικό φορέα (ARSA LVV), ο οποίος εισάγει ένα ή περισσότερα αντίγραφα του ανθρώπινου συμπληρωματικού δεοξυριβονουκλεϊκού οξέος (cDNA) στο γονιδίωμα του κυττάρου, έτσι ώστε τα γενετικά τροποποιημένα κύτταρα να καταστούν ικανά να εκφράζουν το λειτουργικό ένζυμο ARSA.

Αβαλγλυκοσιδάση άλφα

Η αβαλγλυκοσιδάση άλφα είναι μία ανασυνδυασμένη ανθρώπινη όξινη α-γλυκοσιδάση (rhGAA) που παρέχει μία εξωγενή πηγή GAA. Η σύνδεση στους υποδοχείς της M6P στην κυτταρική επιφάνεια έχει αποδειχθεί ότι πραγματοποιείται μέσω ομάδων υδατανθράκων στο μόριο της GAA, μετά την οποία εσωτερικοποιείται και μεταφέρεται στα λυσοσώματα, όπου υφίσταται πρωτεολυτική διάσπαση που οδηγεί σε αύξηση της ενζυμικής δράσης για την αποικοδόμηση του γλυκογόνου.

Βενζοϊκό οξύ
Βηταΐνη

Η βηταΐνη (betaine) είναι ένα παράγωγο μεθυλίου της γλυκίνης που απομονώθηκε πρώτα από τον χυμό των ζαχαρότευτλων. Η βεταΐνη συμμετέχει στον κύκλο της μεθειονίνης, η οποία παράγει ζωτικά βιομόρια συμπεριλαμβανομένων πρωτεϊνών, ορμονών, φωσφολιπιδίων, πολυαμινών και θρεπτικών ουσιών. Η βηταΐνη δρα ως δότης μεθυλομάδας στην επαναμεθυλίωση της ομοκυστεΐνης σε μεθειονίνη.

Καργλουμικό οξύ

Το καργλουμικό οξύ (carglumic acid) είναι ένας αλλοστερικός ρυθμιστής της καρβαμοϋλο φωσφορικής συνθετάσης 1 (CPS 1). Η CPS1 βρίσκεται στα μιτοχόνδρια και είναι το πρώτο ένζυμο του κύκλου της ουρίας, το οποίο μετατρέπει την αμμωνία σε ουρία. Το καργλουμικό οξύ ενεργεί ως υποκατάστατο του Ν-ακετυλογλουταμινικού οξέος (NAG) σε ασθενείς με ανεπάρκεια της Ν-ακετυλογλουταμινικής συνθάσης (NAGS) ενεργοποιώντας το CPS1, αλλά δεν βοηθά στη ρύθμιση του κύκλου ουρίας. Το καργλουμικό οξύ ενδείκνυται ως συμπληρωματική θεραπεία για τη θεραπεία της οξείας υπεραμμωνιμίας, λόγω της ανεπάρκειας του ηπατικού ενζύμου NAGS.

Σερλιπονάση άλφα

Η σερλιπονάση άλφα (cerliponase alfa) είναι μία ανασυνδυασμένη μορφή της ανθρώπινης τριπεπτιδυλικής πεπτιδάσης-1 (rhTPP1). Η σερλιπονάση άλφα είναι ένα πρωτεολυτικό ανενεργό προένζυμο (ζυμογόνο) που ενεργοποιείται στο λυσόσωμα. Το προφίλ γλυκοζυλίωσης της σερλιπονάσης άλφα οδηγεί σε συνεπή κυτταρική πρόσληψη και λυσοσωμική στόχευση για ενεργοποίηση.

Σιπαγλυκοσιδάση άλφα

Η σιπαγλυκοσιδάση άλφα προορίζεται για την αντικατάσταση του ενδογενούς ενζύμου όξινη-άλφα-γλυκοσιδάση (GAA) που αποδομεί το γλυκογόνο σε γλυκόζη στο λυσόσωμα και απουσιάζει ή είναι εξασθενημένο στη νόσο Pompe. Η σιπαγλυκοσιδάση άλφα ασκεί ενζυμική δράση στη διάσπαση του γλυκογόνου και τη μείωση του ενδομυϊκού γλυκογόνου, καθώς και τη βελτίωση της ιστικής βλάβης.

Ελαδοκαγένη εξουπαρβοβέκη

Η ελαδοκαγένη εξουπαρβοβέκη είναι μια γονιδιακή θεραπεία που βασίζεται σε ανασυνδυασμένο φορέα AAV2 που περιέχει το ανθρώπινο cDNA για το γονίδιο DDC. Μετά την έγχυση στο κέλυφος φακοειδούς πυρήνα, το προϊόν έχει ως αποτέλεσμα την έκφραση του ενζύμου AADC και την επακόλουθη παραγωγή ντοπαμίνης και, κατά συνέπεια, την εμφάνιση κινητικής λειτουργίας σε ασθενείς με ανεπάρκεια AADC που λαμβάνουν θεραπεία.

Ελιγλουστάτη

Η ελιγλουστάτη (eliglustat) είναι ένας ισχυρός και ειδικός αναστολέας της συνθάσης του γλυκοσυλκεραμιδίου και λειτουργεί ως θεραπεία μείωσης του υποστρώματος (substrate reduction therapy, SRT) για την GD1.

Ελιβαλδογένη αυτοτεμσέλη

Η ελιβαλδογένη αυτοτεμσέλη ενδείκνυται για τη θεραπεία της πρώιμης εγκεφαλικής αδρενολευκοδυστροφίας σε ασθενείς ηλικίας κάτω των 18 ετών με γενετική μετάλλαξη ABCD1. Η ελιβαλδογένη αυτοτεμσέλη προσθέτει λειτουργικά αντίγραφα του ABCD1 cDNA στα HSC των ασθενών μέσω της διαμόλυνσης των αυτόλογων κυττάρων CD34+ με LVV Lenti-D. Μετά την επιτυχή εμφύτευση με γενετικά τροποποιημένα κύτταρα, η έκφραση της ALDP αναμένεται να είναι δια βίου.

Elosulfase alfa

Η elosulfase alfa είναι μια ανασυνδυασμένη μορφή της Ν-ακετυλγαλακτοσαμίνη-6-σουλφατάσης του ανθρώπου (rhGALNS) που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της βλενοπολυσακχαρίδωσης, τύπου IVA (Σύνδρομο Morquio A, MPS IVA). Η elosulfase alfa προορίζεται για την παροχή του εξωγενούς ενζύμου N-ακετυλογαλακτοζαμίνη-6-σουλφατάση που θα λαμβάνεται στα λυσοσώματα και θα αυξάνει τον καταβολισμό των GAGs KS και C6S.

Φωσδενοπτερίνη

Οι ασθενείς με MoCD Τύπου A παρουσιάζουν μεταλλάξεις στο γονίδιο για τη σύνθεση του συμπαράγοντα μολυβδαινίου 1 (MOCS1) που οδηγεί σε ανεπαρκή, εξαρτώμενη από MOCS1A/B σύνθεση του ενδιάμεσου υποστρώματος, cPMP. Η θεραπεία υποκατάστασης υποστρώματος με φωσδενοπτερίνη παρέχει μια εξωγενή πηγή cPMP, η οποία μετατρέπεται σε μολυβδοπτερίνη. Στη συνέχεια, η μολυβδοπτερίνη μετατρέπεται σε συμπαράγοντα μολυβδαινίου που απαιτείται για την ενεργοποίηση των εξαρτώμενων από το μολυβδαίνιο ενζύμων, συμπεριλαμβανομένης της θειικής οξειδάσης (SOX), ενός ενζύμου που μειώνει τα επίπεδα των νευροτοξικών θειωδών.

Γαλσουλφάση

Η γαλσουλφάση (galsulfase), μια ανασυνδυασμένη μορφή της ανθρώπινης N-ακετυλογαλακτοζαμίνης 4-σουλφατάσης, είναι μια γλυκοπρωτεΐνη με μοριακό βάρος περίπου 56 kD. Η γαλσουλφάση ενδείκνυται για μακροχρόνια θεραπεία ενζυμικής υποκατάστασης σε ασθενείς με επιβεβαιωμένη διάγνωση βλεννοπολυσακχαρίδωσης VI (MPS τύπου VI, ανεπάρκεια N-ακετυλογαλακτοζαμίνης 4-σουλφατάσης, σύνδρομο Maroteaux-Lamy).

Γιβοσιράνη

Η γιβοσιράνη (givosiran) είναι ένα μικρό παρεμβαλλόμενο ριβονουκλεϊκό οξύ (siRNA) διπλής αλυσίδας, το οποίο προκαλεί την αποδόμηση του αγγελιαφόρου ριβονουκλεϊκού οξέος (mRNA) της συνθετάσης του αμινολεβουλινικού οξέος 1 (ALAS1) στα ηπατοκύτταρα μέσω παρεμβολής RNA, επιφέροντας μείωση του παραγόμενου από το ήπαρ mRNA της ALAS1 στα φυσιολογικά επίπεδα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μειωμένα επίπεδα των νευροτοξικών ενδιάμεσων προϊόντων αμινολεβουλινικό οξύ (ALA) και πορφοχολινογόνο (PBG) στην κυκλοφορία, τα οποία αποτελούν τους βασικούς αιτιολογικούς παράγοντες των κρίσεων και άλλων εκδηλώσεων της νόσου AHP.

Γλουταμίνη
Φαινυλοβουτυρική γλυκερόλη

Η φαινυλοβουτυρική γλυκερόλη (glycerol phenylbutyrate) είναι ένα φαρμακευτικό προϊόν δέσμευσης του αζώτου. Οι ασθένειες του κύκλου της ουρίας (UCD) είναι κληρονομούμενες ανεπάρκειες ενζύμων ή μεταφορέων απαραίτητων για τη σύνθεση ουρίας από αμμωνία (NH3, ΝΗ4+). Η απουσία αυτών των ενζύμων ή των μεταφορέων έχει ως αποτέλεσμα τη συσσώρευση τοξικών επιπέδων αμμωνίας στο αίμα και στον εγκέφαλο των πασχόντων ασθενών. Η φαινυλοβουτυρική γλυκερόλη ενδείκνυται για χρήση ως επικουρική θεραπεία για τη χρόνια διαχείριση ασθενών με διαταραχές του κύκλου ουρίας (UCD).

Ιδουρσουλφάση

Η ιδουρσουλφάση είναι μια κεκαθαρμένη μορφή του λυσοσωμικού ενζύμου 2-σουλφατάση ιδουρονίκου, που παράγεται σε μια ανθρώπινη κυτταρική σειρά παρέχοντας ένα ανθρώπινο προφίλ γλυκοζυλίωσης, το οποίο είναι ανάλογο με το φυσικά παρουσιαζόμενο ένζυμο. Η ιδουρσουλφάση ενδείκνυται για τη μακροπρόθεσμη θεραπεία ασθενών με σύνδρομο Hunter (Βλεννοπολυσακχαρίδωση τύπου ΙΙ, MPS II).

Ημιγλουκεράση

Η ημιγλουκεράση (imiglucerase) είναι μία ανασυνδυασμένη όξινη β-γλυκοσιδάση στοχευόμενη από μακροφάγα που αντικαθιστά την ελλιπή ενζυμική ενεργότητα, υδρολύοντας το γλυκοσυλοκεραμίδιο, διορθώνοντας έτσι την αρχική παθοφυσιολογία της νόσου Gaucher και εμποδίζοντας την εμφάνιση της δευτεροπαθούς παθολογίας. Η ημιγλουκεράση αποκαλύφθηκε ότι βελτιώνει τόσο τις διανοητικές όσο και τις σωματικές πτυχές της ποιότητας ζωής της νόσου του Gaucher.

Λαρονιδάση

Η λαρονιδάση (laronidase) είναι μία ανασυνδυασμένη μορφή της ανθρώπινης α-L-iduronidase και παράγεται με εφαρμογή τεχνολογίας ανασυνδυασμένου DNA. Η λαρονιδάση ενδείκνυται για μακροχρόνια αγωγή ενζυμικής υποκατάστασης σε ασθενείς με επιβεβαιωμένη Βλεννοπολυσακχαρίδωση I (MPS I, ανεπάρκεια α-L-iduronidase) για την αντιμετώπιση των μη νευρολογικών εκδηλώσεων της νόσου.

Λεβοκαρνιτίνη

Η λεβοκαρνιτίνη (levocarnitine) είναι ένα φυσικό συστατικό του κυττάρου που παίζει σημαντικό ρόλο στην παραγωγή και μεταφορά της ενέργειας. Στην πραγματικότητα, η λεβοκαρνιτίνη είναι ο μόνος φορέας που χρησιμοποιούν τα λιπαρά οξέα μακράς αλυσίδας για να διαπεράσουν την εσωτερική μεμβράνη των μιτοχονδρίων και να υποστούν β-οξείδωση.

Λοναφαρνίμπη

Η λοναφαρνίμπη είναι ένας τροποποιητικός της νόσου παράγοντας που προλαμβάνει τη φαρνεσυλίωση και, ως εκ τούτου, μειώνει τη συσσώρευση μη φυσιολογικής προγηρίνης και πρωτεϊνών που ομοιάζουν με προγηρίνη στην εσωτερική πυρηνική μεμβράνη του κυττάρου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη διατήρηση της ακεραιότητας και της φυσιολογικής λειτουργίας των κυττάρων.

Λουμασιράνη

Η λουμασιράνη (lumasiran) είναι ένα μικρό παρεμβαλλόμενο ριβονουκλεϊκό οξύ διπλής έλικας (siRNA), το οποίο μειώνει τα επίπεδα του ενζύμου γλυκολική οξειδάση (GO). Τα μειωμένα επίπεδα του ενζύμου GO μειώνουν την ποσότητα του διαθέσιμου γλυοξυλικού οξέος, ενός υποστρώματος για την παραγωγή του οξαλικού οξέος. Αυτό οδηγεί σε μείωση των επιπέδων του οξαλικού οξέος στα ούρα και στο πλάσμα, τα οποία αποτελούν τις υποκείμενες αιτίες των εκδηλώσεων της νόσου σε ασθενείς με πρωτοπαθή υπεροξαλουρία 1 (PH1).

Μερκαπταμίνη

Η μερκαπταμίνη (mercaptamine) μειώνει τη συσσώρευση κρυστάλλων κυστίνης στον κερατοειδή χιτώνα δρώντας ως παράγοντας καταστροφής της κυστίνης, ο οποίος μετατρέπει την κυστίνη σε κυστεΐνη και σε μικτά δισουλφίδια κυστεΐνης-κυστεαμίνης.

Μετρελεπτίνη

Η μετρελεπτίνη (metreleptin) μιμείται τις φυσιολογικές δράσεις της λεπτίνης προσδενόμενη στον ανθρώπινο υποδοχέα λεπτίνης και ενεργοποιώντας τον. Ο υποδοχέας αυτός ανήκει στην οικογένεια υποδοχέων κυτταροκινών τάξης Ι που σηματοδοτούν μέσω της σηματοδοτικής οδού AK/STAT.

Μιγαλαστάτη

Η μιγαλαστάτη (migalastat) είναι φαρμακευτική πρωτεΐνη-συνοδός, σχεδιασμένη να συνδέεται εκλεκτικά, αναστρέψιμα και με υψηλή συγγένεια σε ενεργές θέσεις ορισμένων μεταλλαγμένων μορφών της α-γαλακτοσιδάσης A (α-Gal A), οι γονότυποι των οποίων αναφέρονται ως μεταλλάξεις επιδεκτικές θεραπείας. Η δέσμευση της μιγαλαστάτης σταθεροποιεί τις μεταλλαγμένες αυτές μορφές της α-γαλακτοσιδάσης A (α-Gal A) στο ενδοπλασματικό δίκτυο και διευκολύνει τη φυσιολογική μεταφορά τους στα λυσοσώματα.

Μιγλουστάτη

Η μιγλουστάτη είναι ένας αναστολέας της συνθάσης του γλυκοσυλιοκεραμιδίου, του ενζύμου που ευθύνεται για το πρώτο στάδιο σύνθεσης των περισσοτέρων γλυκολιπιδίων, και φαρμακοκινητικός σταθεροποιητής ενζύμων της σιπαγλυκοσιδάσης άλφα. Η μιγλουστάτη ενδείκνυται για τη θεραπεία ενήλικων ασθενών με ήπιας έως μέτριας σοβαρότητας τύπου 1 νόσο του Gaucher καθώς και για τη θεραπεία των εκφυλιστικών νευρολογικών εκδηλώσεων σε ασθενείς με νόσο Niemann-Pick τύπου C. Επίσης, χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με σιπαγλυκοσιδάση άλφα για τη μακροχρόνια θεραπεία ενζυμικής υποκατάστασης της σιπαγλυκοσιδάσης άλφα σε ενήλικες με νόσο του Pompe όψιμης έναρξης (ανεπάρκεια της όξινης α-γλυκοσιδάσης [GAA]).

Νιτισινόνη

Η νιτισινόνη (nitisinone) είναι ανταγωνιστικός αναστολέας της 4-υδροξυφαινυλοπυροσταφυλικής διοξυγονάσης, ένα ένζυμο που προηγείται της υδρολάσης του ακετοξικού φουμαρυλίου στην καταβολική οδό της τυροσίνης. Η νιτισινόνη αναστέλλει το φυσιολογικό καταβολισμό της τυροσίνης σε ασθενείς με κληρονομική τυροσιναιμία τύπου 1 (HT-1) και συνεπώς εμποδίζει τη συσσώρευση των τοξικών ενδιάμεσων ουσιών του ακετοξικού μηλεϊνυλίου και του ακετοξικού φουμαρυλίου.

Ολιπουδάση άλφα

Η ολιπουδάση άλφα είναι μία ανασυνδυασμένη ανθρώπινη όξινη σφιγγομυελινάση που μειώνει τη συσσώρευση της σφιγγομυελίνης (SM) στα όργανα των ασθενών με ανεπάρκεια όξινης σφιγγομυελινάσης (ASMD).

Pabinafusp alfa
Πεγουνιγαλσιδάση άλφα

Η πεγουνιγαλσιδάση άλφα είναι μια πεγκυλιωμένη ανασυνδυασμένη μορφή ανθρώπινης α‑γαλακτοσιδάσης‑Α. Η αλληλουχία αμινοξέων της ανασυνδυασμένης μορφής είναι παρόμοια με το φυσικά απαντώμενο ανθρώπινο ένζυμο. Η πεγουνιγαλσιδάση άλφα συμπληρώνει ή αντικαθιστά την α‑γαλακτοσιδάση‑Α, μειώνοντας την ποσότητα συσσώρευσης της σφαιροτριαοσυλκεραμίδης (Gb3) και της σφαιροτριαοσυλσφιγγοσίνης (Lyso‑Gb3).

Πεγκβαλιάση

Η πεγκβαλιάση (pegvaliase) είναι ένα πεγκυλιωμένο, ανασυνδυασμένο ένζυμο λυάσης φαινυλαλανίνης-αμμωνίας, το οποίο μετατρέπει τη φαινυλαλανίνη σε αμμωνία και trans-κινναμωμικό οξύ που αποβάλλονται κυρίως μέσω του ηπατικού μεταβολισμού. Ενδείκνυται για τη θεραπεία ασθενών με φαινυλκετονουρία (ΦΚΟ).

Πεγκζιλαργινάση

Η πεγκζιλαργινάση είναι ένα υποκαθιστάμενο από κοβάλτιο, ανασυνδυασμένο, ανθρώπινο ένζυμο αργινάσης 1, το οποίο υποκαθίσταται από κοβάλτιο και έχει συζευχθεί με φορείς mPEG. Ο φορέας mPEG μειώνει την κάθαρση της πεγκζιλαργινάσης με αποτέλεσμα την παράταση του χρόνου ημίσειας ζωής ενώ διατηρεί τις λειτουργίες του ενζύμου. Η πεγκζιλαργινάση προορίζεται για την υποκατάσταση της ανεπαρκούς ενζυμικής δράσης της ανθρώπινης αργινάσης 1 σε ασθενείς με ARG1-D. Η πεγκζιλαργινάση έχει αποδειχθεί ότι μειώνει γρήγορα και βιώσιμα την αργινίνη στο πλάσμα και τη μετατρέπει σε ουρία και ορνιθίνη.

Sacrosidase
Σαπροπτερίνη

Η σαπροπτερίνη (sapropterin) είναι μία συνθετική εκδοχή της φυσικά προερχόμενης 6R-BH4, η οποία συνιστά συμπαράγοντα των υδροξυλασών της φαινυλαλανίνης, της τυροσίνης και της τρυπτοφάνης. Το σκεπτικό για τη χορήγηση της σαπροπτερίνης σε ασθενείς με ΒΗ4-ανταποκρινόμενη φαινυλκετονουρία είναι η ενίσχυση της δράσης της ελαττωματικής υδροξυλάσης της φαινυλαλανίνης έτσι ώστε να αυξηθεί ή να αποκατασταθεί ο οξειδωτικός μεταβολισμός της φαινυλαλανίνης επαρκώς. Το σκεπτικό για τη χορήγηση της σαπροπτερίνης σε ασθενείς με ανεπάρκεια της τετραϋδροβιοπτερίνης είναι η αντικατάσταση των ανεπαρκών επιπέδων της τετραϋδροβιοπτερίνης, μέσω της αποκατάστασης της δράσης της υδροξυλάσης της φαινυλαλανίνης.

Σεμπελιπάση άλφα

Η σεμπελιπάση άλφα (sebelipase alfa) είναι μια ανασυνδυασμένη ανθρώπινη λυσοσωμική όξινη λιπάση (rhLAL). Η υποκατάσταση της δράσης του ενζύμου LAL οδηγεί σε μειώσεις της περιεκτικότητας του ήπατος σε λίπος και των τρανσαμινασών και επιτρέπει τον μεταβολισμό των εστέρων χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων στο λυσόσωμα, οδηγώντας σε μειώσεις της χοληστερόλης λιποπρωτεΐνης χαμηλής πυκνότητας (LDL) και της χοληστερόλης λιποπρωτεΐνης μη υψηλής πυκνότητας (HDL), των τριγλυκεριδίων και σε αυξήσεις της HDL χοληστερόλης. Η βελτίωση στην ανάπτυξη εμφανίζεται ως αποτέλεσμα της μείωσης του υποστρώματος στο έντερο.

Φαινυλοβουτυρικό νάτριο

Το φαινυλοβουτυρικό νάτριο (sodium phenylbutyrate) είναι προφάρμακο και μεταβολίζεται ταχέως σε φαινυλοξικό. Το φαινυλοξικό αποτελεί μεταβολικά δραστική ένωση που συζεύγνυται με τη γλουταμίνη μέσω ακετυλίωσης για να σχηματίσει την φαινυλοακετυλογλουταμίνη, η οποία στη συνέχεια απεκκρίνεται από τα νεφρά. Σε μοριακή βάση, η φαινυλοακετυλογλουταμίνη είναι συγκρίσιμη με την ουρία (καθεμία περιέχει 2 γραμμομόρια αζώτου). Έτσι, η φαινυλοακετυλογλουταμίνη προσφέρει έναν εναλλακτικό φορέα απέκκρισης του άχρηστου αζώτου.

Taliglucerase alfa
Τεδουγλουτίδη

Η τεδουγλουτίδη (teduglutide) είναι ένα ανάλογο του GLP-2. Το φυσικώς απαντώμενο ανθρώπινο γλυκαγονόμορφο πεπτίδιο 2 (GLP-2) είναι ένα πεπτίδιο που εκκρίνεται από τα L-κύτταρα του εντέρου το οποίο είναι γνωστό ότι αυξάνει την εντερική και την πυλαία ροή αίματος, αναστέλλει την έκκριση γαστρικού οξέος και μειώνει την εντερική κινητικότητα. Σε αρκετές μη κλινικές μελέτες, η τεδουγλουτίδη έχει δείξει να διατηρεί την ακεραιότητα του βλεννογόνου, προάγοντας την αποκατάσταση και τη φυσιολογική ανάπτυξη του εντέρου, μέσω αύξησης του ύψους των λαχνών και του βάθους των κρυπτών.

Τελοτριστάτη

Τόσο το προφάρμακο αιθυλική τελοτριστάτη όσο και ο δραστικός μεταβολίτης της, τελοτριστάτη (telotristat), είναι αναστολείς των υδροξυλασών της L-τρυπτοφάνης (TPH1 και TPH2, τα περιοριστικά του ρυθμού βήματα στη βιοσύνθεση της σεροτονίνης). Η σεροτονίνη διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στη ρύθμιση διάφορων μειζόνων φυσιολογικών διεργασιών, συμπεριλαμβανομένων της έκκρισης, της κινητικότητας, της φλεγμονής και της αίσθησης της γαστρεντερικής οδού, και υπερεκκρίνεται σε ασθενείς με καρκινοειδές σύνδρομο. Μέσω της αναστολής της περιφερικής TPH1, η τελοτριστάτη μειώνει την παραγωγή της σεροτονίνης, παρέχοντας έτσι ανακούφιση από τα συμπτώματα που σχετίζονται με το καρκινοειδές σύνδρομο.

Λιποϊκό οξύ

Το λιποϊκό οξύ (lipoic acid) προέρχεται από το οκτανοϊκό οξύ. Το άλφα λιποϊκό οξύ παράγεται κανονικά στουν οργανισμό, ενώ μπορεί επίσης να απορροφηθεί από τη διατροφή, και είναι απαραίτητο για τον αερόβιο μεταβολισμό. Το λιποϊκό οξύ είναι συμπαράγοντας για τουλάχιστον πέντε ενζυμικά συστήματα, δύο εκ των οποίων βρίσκονται στον κύκλο του κιτρικού οξέος μέσω του οποίου πολλοί οργανισμοί μετατρέπουν τα θρεπτικά συστατικά σε ενέργεια.

Τριεντίνη

Η τριεντίνη (trientine) είναι παράγοντας χηλίωσης του χαλκού της οποίας ο κύριος μηχανισμός δράσης είναι η απομάκρυνση του απορροφηθέντος χαλκού από το σώμα μέσω του σχηματισμού ενός σταθερού συμπλόκου, το οποίο απεκκρίνεται στη συνέχεια μέσω των ούρων. Η τριεντίνη μπορεί επίσης να επιτύχει τη χηλίωση του χαλκού στο έντερο και να εμποδίζει, επομένως, την απορρόφηση χαλκού.

Uridine triacetate
Βελαγλουκεράση άλφα

Η βελαγλουκεράση άλφα (velaglucerase alfa) συμπληρώνει ή αντικαθιστά την β-γλυκοκερεβροσιδάση, το ένζυμο που καταλύει την υδρόλυση της γλυκοκερεβροσίδης σε γλυκόζη και κεραμίδιο στο λυσόσωμα, μειώνοντας την ποσότητα της συσσωρευμένης γλυκοκερεβροσίδης και επομένως διορθώνοντας την παθοφυσιολογία της νόσου Gaucher. Η βελαγλουκεράση άλφα αυξάνει την συγκέντρωση της αιμοσφαιρίνης και τον αριθμό των αιμοπεταλίων, ενώ παράλληλα μειώνει τον όγκο του ήπατος και του σπληνός σε ασθενείς με νόσο Gaucher τύπου 1.

Βελμανάση άλφα

Η βελμανάση άλφα (velmanase alfa) είναι μια ανασυνδυασμένη μορφή της ανθρώπινης άλφα-μαννοσιδάσης. Η βελμανάση άλφα προορίζεται για τη συμπλήρωση ή την υποκατάσταση της φυσικής άλφα-μαννοσιδάσης, ενός ενζύμου που καταλύει τη διαδοχική διάσπαση των υβριδικών και σύνθετων ολιγοσακχαριτών υψηλής μαννόζης στο λυσόσωμα, μειώνοντας την ποσότητα των συσσωρευμένων πλούσιων σε μαννόζη ολιγοσακχαριτών.

Βεστρονιδάση άλφα

Η βεστρονιδάση άλφα (vestronidase alfa) είναι μια ανασυνδυασμένη μορφή της ανθρώπινου βήτα-γλυκουρονιδάσης (glucuronidase, GUS) και προορίζεται να παρέχει εξωγενές ένζυμο GUS, για πρόσληψη από τα κυτταρικά λυσοσώματα και επακόλουθο καταβολισμό των συσσωρευμένων γλυκοζαμινογλυκανών (glycosaminoglycans, GAG) στους προσβεβλημένους ιστούς.

Οξικός ψευδάργυρος

Το δραστικό μέρος του οξικού ψευδαργύρου (zinc acetate) είναι το κατιόν ψευδαργύρου, το οποίο αποκλείει την εντερική απορρόφηση χαλκού από τις τροφές και την επαναρρόφηση του ενδογενούς εκκριθέντος χαλκού.

Εμπορικές ονομασίες ομάδας

Κ Εμπορική ονομασία Ενεργά συστατικά Υπεύθυνος κυκλοφορίας
ALDURAZYME Λαρονιδάση Genzyme Europe B.V.
ALKACITRAT Βηταΐνη Uni-Pharma Α.Ε.
AMINOCER Λεβοκαρνιτίνη Verisfield U.K. Ltd
AVEPTOL Λεβοκαρνιτίνη Leovan Pharmaceuticals Μ. Λέων & Σια Ε.Ε.
BITOBIONIL Λεβοκαρνιτίνη S.J.A. Pharm Ε.Π.Ε.
CARBAGLU Καργλουμικό οξύ Recordati Rare Diseases
CARNIBEN Λεβοκαρνιτίνη Bennett Φαρμακευτική A.E.
CARNIDOSE Λεβοκαρνιτίνη Angelini Pharma Hellas Α.Β.Ε.Ε.
CARNIGRAMM Λεβοκαρνιτίνη Γραμμενίδης Δ. Αθανάσιος
CARNIL Λεβοκαρνιτίνη Anfarm Hellas Α.Ε.
CARNISAC Λεβοκαρνιτίνη Iamatica M.Ε.Π.Ε.
CARNITOP Λεβοκαρνιτίνη Sanofarm Α.Ε.
CARNIVIT Λεβοκαρνιτίνη Viofar Ε.Π.Ε.
CERDELGA Ελιγλουστάτη Genzyme Europe B.V.
CEREZYME Ημιγλουκεράση Genzyme Europe B.V.
CORUBIN Λεβοκαρνιτίνη VIAN A.E.
CUFENCE Τριεντίνη
CUPRIOR Τριεντίνη
DUOCARNIC Λεβοκαρνιτίνη Iasimo Ltd
ELAPRASE Ιδουρσουλφάση Pharmazac Α.Ε.
ENERGOCARNIL Levocarnitine Proel A.E.
ENSIAL Λεβοκαρνιτίνη Α.ΔΗ.Φαρμ. Μ.Ε.Π.Ε.
ERGOGEN Λεβοκαρνιτίνη Intermed Α.Β.Ε.Ε.
FABRAZYME Αγαλσιδάση βήτα Genzyme Europe B.V.
FRUTENOR Λεβοκαρνιτίνη Rafarm Α.Β.Ε.Ε.
GALAFOLD Μιγαλαστάτη Amicus Therapeutics Europe Ltd
GIVLAARI Γιβοσιράνη Alnylam Netherlands B.V.
GROWART Λεβοκαρνιτίνη Pharmex S.A.
INESTOM Λεβοκαρνιτίνη Help A.B.E.E.
INTELECTA Λεβοκαρνιτίνη Uni-Pharma Α.Ε.
KOPTILAN Λεβοκαρνιτίνη Coup Α.Β.Ε.Ε.
KUVAN Σαπροπτερίνη Merck Serono Europe Ltd
LECARNA Λεβοκαρνιτίνη
LEVALASTINE Λεβοκαρνιτίνη
LEVAMIN Λεβοκαρνιτίνη Genepharm Α.Ε.
LEVARS Λεβοκαρνιτίνη Ars Medendi - Φ. Καρανικόπουλος Ε.Ε.
LEVICIN Λεβοκαρνιτίνη Tanic Φαρμακευτική Ε.Π.Ε.
LEVOCARNIL Λεβοκαρνιτίνη D.A.S.T. Biotech Φαρμακευτική Ε.Π.Ε.
LEVOCUOR Λεβοκαρνιτίνη Nexus Medicals A.E.
LEVOSAN Λεβοκαρνιτίνη Sanus - Φ. Καρανικόπουλος και Σία Ε.Ε.
LISEFOR Λεβοκαρνιτίνη Vocate Α.Ε.
LISTOVER Λεβοκαρνιτίνη Biosynthesis Α.Ε.
LOCAR Λεβοκαρνιτίνη Medicus A.E.
LOFOSTIN Λεβοκαρνιτίνη
LUSARON Λεβοκαρνιτίνη Lyofin Ε.Π.Ε.
LYZIP Λεβοκαρνιτίνη Special Medicines Μ.Ι.Κ.Ε.
MEDICARDIN Λεβοκαρνιτίνη Farmedia Α.Ε.
MERLIT Λεβοκαρνιτίνη Leovan Pharmaceuticals Μ. Λέων & Σια Ε.Ε.
MEVAMYST Λεβοκαρνιτίνη Med One Α.Φ.Β.Ε.Ε.
MINARTINE Λεβοκαρνιτίνη Minerva Pharmaceuticals A.E.
MINOA Λεβοκαρνιτίνη Vivax Φαρμακευτική Ε.Π.Ε.
MYOZYME Αλγλυκοσιδάση άλφα Genzyme Europe B.V.
OSKANA Λεβοκαρνιτίνη Velka Hellas A.E.B.E.
OXLUMO Λουμασιράνη Alnylam Netherlands B.V.
PHACOVIT Λεβοκαρνιτίνη Bros E.Π.Ε
REPLAGAL Αγαλσιδάση άλφα Pharmazac Α.Ε.
REVESTIVE Τεδουγλουτίδη Pharmazac Α.Ε.
REVOTONINE Λεβοκαρνιτίνη Pharma Line Α.Ε.
RIDOVET Λεβοκαρνιτίνη Iapharm - Ε. Καλοφωλιάς και Σία Ο.E.
SOLUDAMIN Λεβοκαρνιτίνη Kleva Pharmaceuticals Α.Φ.Β.Ε.Ε.
SUPERAMIN Λεβοκαρνιτίνη Vianex A.E.
TRIAN Λεβοκαρνιτίνη Demo Α.Β.Ε.Ε.
TRIENTINE Trientine dihydrochloride
TRINALIN Λεβοκαρνιτίνη Norma Hellas A.E.
VIGORUP Λεβοκαρνιτίνη Heremco Μ.Ε.Π.Ε.
VISTOGARD Uridine triacetate Ι.Φ.Ε.Τ. A.E.
VPRIV Βελαγλουκεράση άλφα Pharmazac Α.Ε.
WILZIN Zinc acetate dihydrate Ι.Φ.Ε.Τ. A.E.
XARITIC Λεβοκαρνιτίνη S.J.A. Pharm Ε.Π.Ε.
XERMELO Telotristat etiprate Ipsen Pharma
ZAVESCA Μιγλουστάτη Janssen-Cilag International NV
Μπορείτε να υποστηρίξετε τον Γαληνό στην αποστολή του να παρέχει δωρεάν έγκυρη πληροφόρηση για κάθε φάρμακο απενεργοποιώντας το Ad Blocker για αυτόν τον ιστότοπο.