Λογότυπο www.galinos.gr Beta
 

Ιατροφαρμακευτική πληροφόρηση για τον επαγγελματία υγείας

Φάρμακα Δραστικές ουσίες Συμπληρώματα διατροφής Έλεγχος συγχορήγησης Νόσοι ICD-10
Κλαύδιος Γαληνός
Είσοδος χρηστών
Όνομα χρήστη
Συνθηματικό
Εικονίδιο Είσοδος χρήστη
Εικονίδιο Δωρεάν εγγραφή
Εικονίδιο Ανανέωση συνθηματικού

Ακολουθήστε μας Λογότυπο Facebook Λογότυπο Twitter

Αναζήτηση σε 63992 καταχωρήσεις
Εικονίδιο αναζήτησης

Εθνικό συνταγολόγιο ΕΟΦ

ΠίνακαςΕυρετήριο Προτάσεις

Κεφάλαιο: 13.03.05 Φάρμακα κατά τοπικών λοιμώξεων, σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα

Κατάταξη κεφαλαίου

Εθνικό συνταγολόγιο

13 Φάρμακα παθήσεων δέρματος

13.03 Φάρμακα κατά τοπικών λοιμώξεων

13.03.05 Φάρμακα κατά τοπικών λοιμώξεων, σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματαΟ όρος Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα (ΣΜΝ) έχει αντικαταστήσει από πολλών ετών τον όρο Αφροδίσια Νοσήματα, διότι συνιστά ευρύτερη ομάδα νοσημάτων από τα κλασικώς γνωστά Αφροδίσια νοσήματα (βλενόρροια, σύφιλη, μαλακό έλκος, αφροδίσιο κοκκίωμα) και περιλαμβάνει παθήσεις, οι οποίες μεταδίδονται από ατόμου σε άτομο μετά από στενή επαφή δέρματος και βλεννογόνων της περιοχής των γεννητικών οργάνων, του ορθού και του στόματος.

Ο αριθμός και η συχνότητα των παθήσεων αυτών έχει αυξηθεί θεαματικά περίπου από το 1980 και περιλαμβάνει και παθήσεις οι οποίες δεν οφείλονται μόνον σε βακτήρια, αλλά και σε μύκητες και ιούς. Με τις παθήσεις αυτές δεν ασχολούνται, όπως στο παρελθόν, αποκλειστικώς οι ΑφροδισιολόγοιΔερματολόγοι, αλλά και ιατροί πολλών άλλων ειδικοτήτων. έτσι σήμερα εκτός από τα «κλασικά» αφροδίσια νοσήματα στα ΣΜΝ υπάγονται και παθήσεις που οφείλονται σε:

  • χλαμύδια, μυκοπλάσματα, ουρεαπλάσματα (ουρηθρίτιδες, τραχηλίτιδες, πρωκτίτιδες, επιδιδυμίτιδες, σαλπιγγίτιδες κ.ά.),
  • μύκητες (λ.χ. καντιντίαση) και
  • ιούς (ηπατίτιδες, ανοσιακή ανεπάρκεια, έρπητας, κονδυλώματα κλπ)

Στη συνέχεια αναφέρονται τα αντιβιοτικά που χορηγούνται στα 4 «κλασικά» αφροδίσια» νοσήματα σε διάφορους συνδυασμούς ή αλληλουχίες.

Σύφιλη: Η πενικιλλίνη εξακολουθεί να είναι το φάρμακο εκλογής και χρησιμοποιείται κυρίως η βενζαθενική πενικιλλίνη σε δόση 2.4 εκατομμύρια iu ενδομυϊκώς σε εφάπαξ δόση. Σε περιπτώσεις αλλεργίας στην πενικιλλίνη μπορεί να δοθεί τετρακυκλίνη ή δοξυκυκλίνη για 14 ημέρες.

Γονοκοκκική ουρηθρίτιδα: Κεφτριαξόνη 125mg εφάπαξ ενδομυϊκώς. Εναλλακτικώς Κεφιξίμη 400mg από του στόματος ή Σιπροφλοξασίνη 500mg από του στόματος ή Οφλοξασίνη 400mg από του στόματος ή Λεβοφλοξασίνη 250mg από του στόματος, όλα εφάπαξ.

Μαλακό έλκος: Αζιθρομυκίνη 1g από του στόματος ή Κεφτριαξόνη 250mg ενδομυϊκώς εφάπαξ ή Σιπροφλοξασίνη 500mg x 2 για 3 ημέρες ή Ερυθρομυκίνη 500mg x 3 για 7 ημέρες.

Νόσος Nicolas-Favre (Αφροδίσιο λεμφοκοκκίωμα): Δοξυκυκλίνη 100mg x 2 από του στόματος για 21 ημέρες ή Ερυθρομυκίνη 500mg από του στόματος x 4 για 21 ημέρες.

Στα ανωτέρω προστίθενται, λόγω της μεγάλης συχνότητάς τους, τα ακόλουθα νοσήματα:

Μη επιπλεγμένη χλαμυδιακή λοίμωξη και μη γονοκοκκική ουρηθρίτιδα: Δοξυκυκλίνη 100mg για 7 ημέρες ή αζιθρομυκίνη 1g σε μία εφάπαξ δόση.

Για τα λοιπά ΣΜΝ βλ. κεφ. 05 .

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή και αναδιανομή. Το έργο επεξεργασίας των παραπάνω πληροφοριών αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία της Ergobyte Πληροφορική Α.Ε. και προστατεύεται από τη νομοθεσία περί πνευματικών δικαιωμάτων.