Λογότυπο www.galinos.gr Beta
 

Ιατροφαρμακευτική πληροφόρηση για τον επαγγελματία υγείας

Φάρμακα Δραστικές ουσίες Συμπληρώματα διατροφής Έλεγχος συγχορήγησης Νόσοι ICD-10
Κλαύδιος Γαληνός
Είσοδος χρηστών
Όνομα χρήστη
Συνθηματικό
Εικονίδιο Είσοδος χρήστη
Εικονίδιο Δωρεάν εγγραφή
Εικονίδιο Ανανέωση συνθηματικού

Ακολουθήστε μας Λογότυπο Facebook Λογότυπο Twitter

Αναζήτηση σε 63811 καταχωρήσεις
Εικονίδιο αναζήτησης

Εθνικό συνταγολόγιο ΕΟΦ

ΠίνακαςΕυρετήριο Προτάσεις

Κεφάλαιο: 11.09.03 Πεγκαπτανίμπη (Pegaptanib)

Κατάταξη κεφαλαίου

Εθνικό συνταγολόγιο

11 Φάρμακα οφθαλμικών παθήσεων

11.09 Διάφορα άλλα φάρμακα οφθαλμικών παθήσεων

11.09.03 Πεγκαπτανίμπη (Pegaptanib)Eνδείξεις: Θεραπεία της νεοαγγειακής (υγρού τύπου) ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.

Αντενδείξεις: Ενεργές οφθαλμικές ή περιοφθαλμικές λοιμώξεις. Γαλουχία.

Ανεπιθύμητες ενέργειες: Φλεγμονή του προσθίου θαλάμου, αύξηση ενδοφθάλμιας πίεσης, άλγος οφθαλμών, στικτή κερατίτιδα, εξιδρώματα υαλοειδούς σώματος, υπεραιμία, οίδημα, αιμορραγία του επιπεφυκότα, οίδημα και βλάβη του επιθηλίου του κερατοειδούς, καταρράκτης, ξηροφθαλμία, φλεγμονές του οφθαλμού, ενδοφθαλμίτιδα, δακρύρροια, αύξηση ενδοφθάλμιας πίεσης, μυδρίαση, περικογχικό αιμάτωμα, φωτοφοβία, φωτοψία, αιμορραγία αμφιβληστροειδούς, μείωση της όρασης, αποκόλληση υαλοειδούς σώματος και αμφιβληστροειδούς, κεφαλαλγία, ρινόρροια.

Αλληλεπιδράσεις: Δεν έχουν διεξαχθεί σχετικές μελέτες, φαίνεται όμως ότι αλληλεπιδράσεις μέσω κυττοχρώματος Ρ450 ή φωτοδυναμικών ουσιών δεν είναι πιθανές.

Προσοχή στη χορήγηση: Να αντιμετωπίζεται κατάλληλα πιθανή αύξηση της ενδοφθάλμιας πίεσης ή αναφυλακτοειδών αντιδράσεων. Να μην χορηγείται κατά την κύηση, εκτός εάν κριθεί απολύτως απαραίτητο.

Δοσολογία: 0.3mg ενδοϋαλοειδικώς εφάπαξ κάθε 6 εβδομάδες. Δεν συνιστάται σε παιδιά και εφήβους.

Φαρμακευτικά προϊόντα

Pegaptanib Sodium:

MACUGEN/Pfizer England: inj.sol 0.3mg/90μL x 1

Δραστικές ουσίες κεφαλαίου

Δραστική ουσία Σύντομη περιγραφή
Πεγαπτανίμπη

Η πεγκαπτανίμπη (pegaptanib) είναι ένα πεγκυλιωμένο τροποποιημένο ολιγονουκλεοτίδιο που αβήκει στα «απταμερή». Τα απταμερή είναι μονόκλωνα μόρια που καλούνται νουκλεοτίδια και έχουν την ικανότητα να προσδένονται σε μια δομή στον οργανισμό. Η πεγκαπτανίμπη έχει σχεδιαστεί για να προσδένεται σε μια ουσία που καλείται αγγειακός ενδοθηλιακός αυξητικός παράγοντας (VEGF), με σκοπό την αναστολή της παραγωγής της. Στον οργανισμό, η VEGF προκαλεί ανάπτυξη των αιμοφόρων αγγείων, αυξάνοντας με αυτόν τον τρόπο τη διαπερατότητά τους. Όταν η πεγκαπτανίμπη ενίεται στον οφθαλμό, αναστέλλει την παραγωγή της VEGF, με συνέπεια να μειώνεται η ανάπτυξη των αιμοφόρων αγγείων και να ελέγχεται η διαρροή υγρού και το οίδημα.

Εμπορικές ονομασίες κεφαλαίου

Κ Εμπορική ονομασία Ενεργά συστατικά Υπεύθυνος κυκλοφορίας
MACUGEN Πεγαπτανίμπη
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή και αναδιανομή. Το έργο επεξεργασίας των παραπάνω πληροφοριών αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία της Ergobyte Πληροφορική Α.Ε. και προστατεύεται από τη νομοθεσία περί πνευματικών δικαιωμάτων.